Градинарство - моето хоби 25

• 32 612
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
Дааа, мерси, Добри, тример! Забавното е, че имаме такъв и съм му забравила името,понеже адски рядко се ползва😆

Ох,дожаля ми за растенията. Ама хич не слушат тия мъже, бе!😀 при нас аз отнесох една роза и то докато копая. Дорева му се 😂

# 211
Добри бееее! С глас се разхилих. Естествено не мога да МУ кажа защо Grinning
Да са ни живи и здрави да ни ядосват! Аз не се ядосвам много, като замине нещо, купувам друго (вече предварително съм си го избрала), тъкмо се освобождава място има разнообразие в градината!
За да не спамя само, ще ви похваля лобуларията. Много непретенциозно и много цъфтеливо цветенце, самозасява се. Това на снимката е едно коренче само, и още не е разцъфнало в цялата си прелест.

# 212
Флокс,а зад него какво е лилавкото?

# 213
Кактусче, това е мащерка, много дребен сорт. Thymus serpyllum Atropurpureum. Дават я че расте до 10см на височина, при мен няма и 5. Есента я садих от мъничка саксийка, зимата не изглеждаше много добре, но си имаше листенца. Тази е в полусянка. Другата, която е на слънце, в момента почти не се вижда зелено, само цвят. Разпростира се, докъдето има свободно място Grinning

# 214
Имаме и такава ножица,но си е занимавка. Все пак нали съм ви показвала как съм насадила покрай две стени на дувара всичко от-до. 🤣 И той всяка седмица коси и се ядосва. В интерес на истината днес като ги махнахме и окоси ми хареса доста повече,та не страдам.
За алпинеума-аз сега ги сложих върху едни плочи,отгоре найлон,че да не избива бурен. Ако си набавя още няколко (десетки) големи,ще направя нещо по-така,но сега с тези малките няма как.

# 215
засадила съм китки, зачистила съм периметър около тях, забила съм колчета, а на колчетата съм вързала панделки.

тръгва да коси пътеката, а мен ме обхваща тревожност. на втората минута - зарязвам закуски и обеди и изхвърчавам от кухнята като тапа от шампанско.
 и какво да видя - целия двор в трева, пътеките в трева, а той захапал език, старателно отвързва панделката от второто колче, първото вече го няма, китката до него също...
питам какво си мисли, че прави. ами тези панделки можело да ми влязат в употреба, затова ги събира, колчетата маха, защото му пречат да окоси (точно там където преди минута съм казала да не пипа).
аз: вой на пожарникарска сирена;
той: обиден поглед и мърморене "и какво толкова е станало... още нищо не съм окосил..."
а около него всичко смачкано, защото с тези 47 номер буйки като се е завъртял два пъти и всичко е омачкал.

какво да правя. такъв си е.

Ох, Добри... Със сълзи се смяхме с ММ. Joy
Да ти кажа, не е само твоя. На ММ му е забранено да върши градинарска работа без надзорник.
Като се оженихме и той ентусиазиран млад зет и се пъне да помага на майка ми. А тя наивна и го прати да плеви една леха с разсади. Показа му плевелите, показа му разсадите, обясни кое да маха, кое да оставя, той каза, че е разбрал всичко. Майка го гледа отдалеко, съвестно скубе и ги трупа на купчинки. И  щастлива с какъв зет се е сдобила, не спира да го хвали.  Добре, че отидох да го нагледам какви ги върши. Разсадите  изскубани до един и чинно подредени на купчинки, плевелите се зеленеят свободни.  Айде, после засаждай разсадите отново...
Ами от тогава не му даваме да пипа самостоятелно. Но има желание да помага.

# 216
Аз си мисля,че вашите мъже се правят. Не може да са толкова зле. ММ сади домати,пипер,косачката е само негова. С цветята ми не се занимава,но ако го помоля нещо,помага ми. Като коси чинно заобикаля смокинята,крушата,вишната,ябълката,банана,двата касиса и двете магнолии. 😁 Доста го бави това,но обикаля и не мрънка. Като добавим и другите две парчета,покрай цветята,където трябва да внимава...  Чакай да спра да го хваля,че ще ми завидите. 😁🤪 Да не го урочаса някой! Пу-пу! 🥰

# 217
Може, може... Joy И много съвестно работят. Само дето ММ не различава китка от бурен, особено като са по-млади. Доста време ми отне да го науча каква е разликата между връзка чесън и лук, че едното е с плоски листа, другото с цилиндрични. А още се учим, когато поръчам пакетче сухи подправки - как изглеждат, какво пише на опаковката, къде да ги търси в магазина... А за празници не му давам да ми купува цветя, познай защо. Joy

Добри са ни мъжете, нищо, че не отбират от цветя. Simple Smile

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 03:23 от Diorela

# 218
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз си мисля,че вашите мъже се правят. Не може да са толкова зле.
Скрит текст:
ММ сади домати,пипер,косачката е само негова. С цветята ми не се занимава,но ако го помоля нещо,помага ми. Като коси чинно заобикаля смокинята,крушата,вишната,ябълката,банана,двата касиса и двете магнолии. 😁 Доста го бави това,но обикаля и не мрънка. Като добавим и другите две парчета,покрай цветята,където трябва да внимава...  Чакай да спра да го хваля,че ще ми завидите. 😁🤪 Да не го урочаса някой! Пу-пу! 🥰

и аз така мислех, ама на! падна ми се от този вид и виджам, че не е от нежелание да свърши нещо, точно напротив - иска, а мен страх ме лови, когато реши да действа сам.

в старата градинка доматите бяха на телове.
решил да помага да вържем доматите. май 5-6 броя общо бяха, но решил - включил се.

поглеждам какво прави и виждам лапата му около едно от доматчетата, готов да скубе. викнах, спря се, а аз гледам - точно до домата един голям щир, ама два пъти колкото домата. вързал го към телта - решил, че това е домата и като е по-голям него ще го остави, а дребната трева ще махне.
как объркал щир с домат не мога да кажа. питам не му ли замириса на домат, да се сети, че е объркал флората? не усетил разлика, а и всичко наоколо вече мирише на домат.
така за да опазя дърветата от косачката засадих около тях подправки, джоджен, мента, мащерка.
аз от еднат астрана на фургона оправям розите, а той от другата ще коси малката полянака.
коси нашия и замислено ме информира, че някак странно, ей тъй от нищото му се доял боб.
викнах веднага да се дръпне от крушата, а той заряза всичко и дойде да пита как съм разбрала, че коси около  крушата. а, де! просто помня къде е джоджена. Wink

# 219
Отдавна не бях се смяла така! Не знам как ще се прояви моят съпруг в градината, но определено му е абсолютно забранено да прави каквито и да било ремонтни действия самостоятелно.  Щетите са повече от ентусиазъм.

Засадих бананова палма и няколко розови кани, чакам и е една аралия. Големи съблазнителки сте вие,  как да устои човек на такива красиви цветни идеи!

Едната от хортензиите.

Сините май се трансформират в лилало-розови, разочарована съм. Проливните дъждове частично отмиха поникнала ми нано люцерна, направо отплува с все коренчета. Останалата част се бори за оцеляване, бурените и те.

# 220
И у нас косачката е зачислена на мъжката половина. Старателно заобикаля ако има нещо цъфнало из тревата - парички, лютичета, равнец, някое луковично ако има. Много ми харесва да е цъфнала полянката Blush Сега засях ниска мащерка из тревата, като коси да мирише на гора Grinning
Дори не ми е хрумвало да го карам да плеви из цветните лехи. Всичко, което няма цвят в момента, е плевел Grinning Grinning Grinning
Аз поддържам само толкова цветя, за колкото имам време и ми е приятно да се грижа. То си ми е хоби, викам любимия мъж само ако има нещо трудно, например да изкорени някой храст.
Първата година се засилих да поддържаме всичко както беше от предишните собственици, не беше удоволствие, а се превърна в още едно неприятно задължение. После си прецених силите, редуцирах лехите наполовина, и сега се грижа за тях с удоволствие. Постоянно се боря с лакомията си, да искам още и още цветя. Всичко е запълнено, трябва да се махне нещо, за да се засади ново Grinning

Сетих се още нещо. Ето тези нарциси, които са там от години, един ден седмица след като разцъфнаха  милото ме запита...дали сутринта съм ги посадила, вчера ги нямало

# 221
  • под тепетата
Доколкото знам, цветът на хортензиите зависи от почвата - дали е алкална или киселинна. Има начин, но бавно да се смени цветът. Потърси в нета.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 10:34 от bilqna_69

# 222
Подкрепям за хортензиите, киселинността на почвата е определяща. За хубав син (а не лилав) цвят също е важно в почвата да има съдържание на алуминий. Има специални торове с такива съставки.

Някъде в някоя тема коментирахме скабиози Grinning Показвам тези от семенца, започнаха да цъфтят. Разтварят се много странно листенце по листенце, докато на тези от разсад разцъфва едновременно цялото цветче. Може вторите да са хибриди. И двата вида са красиви, но много различни.

# 223
  • софия
Момичета, изтървам ви, от поне седмица не мога да стигна да чета.
От денс съм ваканционно натсроена и започвам дс се връщам към приятните занимания с достатъчно време за тях.
Имам въпрос;
Три от хортензиите  ми стават звлени.
Ето така излгежда синята сега:
Скрит текст:
Ето и ливата:
Скрит текст:
Не ми се струва нормално Sad
Вие знаете ли нещо по въпроса?

# 224
За сини хортензии, майка ми поливаше със зелен камък.  Сега прочетох - 1 супена лъжица за 1 л вода.  https://agrozona.bg/kak-da-napravim-sini-tsvetovete-na-hortenziyata/

Киселинноста на почвата можеш да увеличиш, като сложиш почва, взета под иглолистни, също да размесиш с борови кори, почва за ерика. Те правят почвата кисела.

Амели, прецъфтяват вече, затова позеленяват.

Добри, все пак сготви ли му боб на човека, като му се е дояло?

А баща ми беше от другия модел, разбираше от цветя и градински дейности. И то толкова разбираше, че като направи външна тоалетна на едно място, в нея , вътре цъфтяха лалета. Клечиш, си а около тебе красоти - лаленца.
Не извадил добре луковиците, и как е правил стените не зная, щом лалетата избиваха... Joy

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 13:09 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт