Прекратяване на наем предсрочно?

• 3 636
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,нашия случай е следния:Единия наемател  напуска предстрочно,другия остава/в него остава и договара за наем/Напусналия извиква наемодателя и предава частта от апартамента в изряден вид ,наемодателя се съгласява за вида и е доволен,уговорката е от депозита да се удържат последващи сметки  и да се върне остатъка.Ключа от жилището остава в наемателя с уговорката да се изпрати по куриер до офис,но по рано от дата на излезлите сметки. Сега  се надява наемодателя да си спази уговорката и да  върне част от депозита.Какво може да се предприема в случай ,че наемодателя не спази устната си уговорка.
Не ми е много ясна ситуацията от написаното. Зависи какъв е договора, кой е страна по договора, дали депозитът е общ на двамата, какво пише за начина на връщане на депозита. Какво пише за прекратяването на договора, упомената ли е такава ситуация единият да напусне по-рано? Какъв ключ? В жилището живеят двама, единия напуска, другия живее, и ще прати своя си ключ на наемодателя в писмо? Устна  уговорка за мен не е много сериозно, имате ли изобщо договор за наем? Наемател 1 трябва да върне ключа естествено, независимо от това дали са му върнали депозита. А след това му остава само възможността да си върне парите по съдебен ред, но ако няма и писмен договор...не си струва.

# 16
А пък нашия случай е точно наобратно. Договор за наем за 1година, изтича ноември.  Има депозит равен на един наем, самия наем се предплаща месец напред.  Преди седмица обаче, хазяите са звъннали и са помолили да се освободи жилището. Връщал се някой от техните хора, нямало къде да живее... класика в жанра...
Какво, според вас, следва да направи квартиранта, изненадан по този начин ?
Търси се нова квартира. Разбира се, затам също трябва да предвиди депозит... Любопитна съм да разбера -  има ли случай на неустойки в подобни ситуации, предвидени в договори за наем?  Коя инстанция се занимава със спорни моменти на този вид договори ? КЗК ?

# 17
Какво значи "има ли"? Вижте в договора какво пише. Нормално е неустойките да са равностойни и да има такава и за хазяина. Ако не иска да плати не се изнасяте, изхвърлянето на наематели е трудна работа.

# 18
  • София
Предполагам имате в договора 1 месечно предизвестие за освобождаване на апартамента.

# 19
Какво значи "има ли"? Вижте в договора какво пише. Нормално е неустойките да са равностойни и да има такава и за хазяина. Ако не иска да плати не се изнасяте, изхвърлянето на наематели е трудна работа.
Нямах предвид в моя конкретен случай, а дали има практика за реципрочност на неустойките и доколко е масово явление е това. Иначе, нашия случай няма да свърши с конфликт, надявам се. Просто ще се освоби жилището, спазвайки условията на предизвестие

# 20
Условията се договарят, следващият път, като сключвате договор си поискайте да се впише клауза със санкции и за хазаина.

# 21
Благодаря на всички. Разбрахме се с хазяйката. Ще оставим само депозита.

# 22
Здравейте, пиша Ви по-повод със некоректна хазяйка! Въпроса ми е при плащане на всичко и проверяване на апартамента и живеене две години в него с приятеля ми, без никакви забележки! Хазяйката овърта и наем не иска да върне? Какво да направя в съда ли да ида да си търся правото? Договора и всички платежни документи плюс чата го имам, как да процедирам?

# 23
Ivenceto78
какви са и аргументите да не ви върне депозита (ако не се лъжа, не наема). В съда зависи за каква сума става дума, в повечето случаи няма смисъл, защото може би ще ви излезе по-скъпо...

# 24
  • Варна.
Имаме познато момче, което със състудента си живееха повече от година в доста приличен апартамент с наем 500 лв. и един депозит.
Миналата година, когато спряха занятията в университета решиха да освободят квартирата и да се приберат при родителите си в Русе. Хазайката започнала да се бави с връщането на депозита. Момчетата и казали, че ще подадат сигнал в НАП за проверка за платени данъци. Реши се проблема.

# 25
Здравейте, и аз бих искала да ви представя един казус. Снощи набързо го консултирах с един авторитетен за мен съфорумец, така че като цяло проблема е ясен, останаха разни дребни въпроси.  
 Въпрос - ако жилището е с нотариален акт с дарение с право на ползване,  от двама родители към едното от децата си,  и се отдава под наем, чии имена се вписват в договора за наем ? На тримата - двамата дарители и дареният? На дареният, който отдава жилището и прибира наема ? Или съществува трети вариант, който не описвам, щото не се сещам за него.
Само да уточня, че жилището се отдаде под наем без агенция и двустранния договор в момента е с името на дъщерята( дареното лице) и наемателя. В момента, от другото дете на семейството дарило апартамента,  има претенции към валидността на наемния договор. За да стане по-ясна моята позиция - аз съм от страна на наемателите и ме интересува най-вече - какви последици би могло да има за наемателя от тази роднинско - имотна свада.  Ще се радвам да споделите вашето мнение, стига да съм изложила ситуацията адекватно.

# 26
По документ дареното дете е собственик, а родителите ползуватели. Ако сключвате наемен договор да подпишат тримата за Наемодател. Като се има предвид, че има и претенция от другото дете, може и него да повикате да се съгласи с наемния договор. То си има запазена част, и атакува дарението.
Най-добре да си намерят друг апартамент без проблеми, може да се наложи да освободят жилището...при нов собственик, който не желае да го отдава

# 27
Най-лошото за наемателя е да му прекратят договора. Ама то с всеки наемател е така.

# 28
Няма никакво значение собственикът.
Правото на ползване осигурява пълни права над собствеността докато е валидно.
Собственикът по нотариален акт не може да претендира и не е страна в договора за наем.
Той е между наемателя и лицето, което има право на ползване.

# 29
Така си е, юридически, ама фактически оспорващият дарението наследник може да стъжни живота на наемателя, при това без да нарушава закон.

Общи условия

Активация на акаунт