Нашите орхидеи – тема 30

• 29 969
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
peneva_a яд ме е, заедно с теб Hug ....... с толкова мерак ги обгрижваш ....
Мисля си, обаче, че ниската температура има ключово значение в случая, особено в комплект с високата влажност..... Аз така напролет окепазих вандата и ринхото и сега отначало започна лечението Sad По инерция от зимата с парното и сухия въздух пръсках и киснах с часове........ А вече нямаше парно, не беше студено, но не беше все още топло - температурите точно около 20-те градуса. И така - просто при мен друга е белята - не това мокро гниене, а фузариум.
Опитай да промениш малко средата - не знам къде си, но температурата не може ли да се вдигне? С климатик ли я поддържате? Сега ми хрумна, че климатика си разнася какви ли не бактерии - така че може и да не са мравките....Sad
Или други вариант - да смениш мястото - може би "вълшебният перваз", както го определи a.n.d.r.e ще бъде решението...

# 451
Мога само 2-3 да ги сложа на перваза до прозореца, пак няма да им е по-топло ("4 сезона" са стъклата, не пече върху тях и реално не се загряват изобщо), но може да е една идея по-малко влажно. Температурата я поддържам с непускане на жегата отвън, просто не се стопля... (още спя с юрганче). Имаме няколко реда и височини дървета и задържат влагата ниско и е сянка постоянно... Нищо че сме с 3 южни стаи, климатик на охлаждане не се пуска, а топля до края на май... Нещо от комбинацията на температура и влага е, но... Ще му хвана цаката на третото лято (силно се надявам Wink)

ПП: на вълшебния перваз в офиса не ща да ги пренасям всички, че имаме едни сръчковки помощнички дето... а и място не остана там Smiling Imp

# 452
Чета и аз, и се опитвам да сравня с условията при мен, но нямам конкретни данни за температурите и влажността вкъщи, само статистика за района. При всички положения е влажно (езеро и гора), сравнително хладно дори лятото (рядко много над 30 градуса навън), светло е (според мен поне, не измервано).
Направи ми впечатление обаче, че зимата поливането е по-често. При мен е обратното: на 3-4 седмици лятото, на 4-5 зимата. Дребосъците са отделно.
И аз мисля, че е комбинацията от фактори.

# 453
Аз съм в София. Просто тая влага под прозореца си се усеща... Щом на съседката тагетиса хваща мана... един термометър съм си сложила в хола в тази част близо до орхите, затова знам температурата колко е... навън си е жега та жега, но като е затворено докато съм на работа не се стопля. Ако отворя към 18ч ме лъхва като от парник от зелената площ, а късно вечер и нощем идва хлад от Витоша и тогава се проветрява.

# 454
  • Мадрид / София
Мойта версия е, че ниските температури + рязката промяна при проветряването създават стрес и от там и проблема. Знам ли, може и да не е това, но при всички положения е комбинацията от условията на това място. Явно не е тяхното.

# 455
Е, не е чак толкова рязка като при зимно проветрение не е Simple Smile като отворя привечер температурата вън и вътре на практика е еднаква и през нощта спада... Не е като зимно проветрение в офиса, а там не страдат Simple Smile. Освен това не са до вратата през която се проветрява и не духа в тях изобщо, падат се в ъгъл извън течението. 
Единственото общо което виждам миналата година края на май и през юни и тази година юли е влагата и лятна температура колкото е зимната вкъщи Thinking

# 456
  • Бургас
Пенева да не е прекалено влажно у вас и зима и лете, защо не пробваш да не поливаш орхидеите по дълго време, дали не им е достатъчна влагата от дома ти и да нямат нужда от поливане по често? Просто размишлявам ти си решаваш как да постъпиш с твоите цветя.
Решихме още два дни да останем на Гръцкото море и... моите красавици ще ги видя чак на 25-ти

Белия зокум миришеше невероятно, вечерта докато релаксирахме на верандичката с бриза се носеше аромата му.

# 457
Много обичам всякакви цветя и изобщо растения по улици, огради, площади... Но където и да отида все оглеждам по прозорците за орхидеи. Шантава работа Joy

# 458
Здравейте! Има ли сайт или физически магазин, от който мога да си взема евтини кашпи или саксии с подложка?

# 459
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
във фантастико имаше полу-прозрачни пластмасови кашпи по 1,90.
цикламени и ярко зелени Simple Smile но колежката такива шаренки ги харесва.

# 460
  • Варна
Преди десетина дни имаше в Лидл керамични кашпи. Може да са останали още от тях.

# 461
От Лидъл си взех 2 броя (още се чудя как точно да ги използвам, отвътре имат като повдигнато малко над дъното). Blush Дъщеричката ме навива за втора орхидея...понеже тази скоро щяла да прецъфти... Laughing

# 462
От Лидъл си взех 2 броя (още се чудя как точно да ги използвам, отвътре имат като повдигнато малко над дъното). Blush Дъщеричката ме навива за втора орхидея...понеже тази скоро щяла да прецъфти... Laughing

Това е перфектният повод и момент наистина за втора орхидея Heart Eyes        
Това мое мъниче цъфна с четири различни цветчета, двете не се отвориха нацяло, другото е с изкривено настрани горно листенце, а това на снимката има едно стърчащо израстъче на дясното листенце, не знам дали се вижда добре на снимката, има като петънце там Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 16:59 от beauty_magnolia

# 463
Привет! Hug
Днес забърсах една бяла пуканка - фаленопсис. Innocent Без да искам, импулсивно, смело и безотговорно. В обедната почивка. Сега е до мен на бюрото, радвам и се и се хиля като влюбена ученичка. Blush
С  два цветоноса е и май ниско долу напъва да избие още един. Този път няма да я пипам, та ако ще динозавър да изпълзи от саксията!
Зарекох се следващи да купувам, само ако на тези които имам вкъщи им хареса, преживеят зимата и цъфнат.
Та, ако това чудо се случи, си обещавам тържествено да се наградя с един Марк. Влюбих се в този вид. Cupid И много, ама много искам такава. Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 16:26 от Sysly

# 464
А, и аз така си обещавах ама на! Цъфтят, не цъфтят... като ме удари някоя в сърцето и се оказва при мен Wink

Общи условия

Активация на акаунт