Нашите орхидеи – тема 30

• 29 927
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
Кайсия не се притеснявай,ако орхите ти не са на перваза да ги пече директно слънцето ще издържат дори месец без поливане. Днес ще станат 29 дни от както не съм поливала една орхидея. Сутринта я пипнах отдолу саксията беше влажно и мисля още да не я поливам.

Да попитам имащите Катлея едното и листо и жълтее- нормално ли е или нещо боледува?

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 17:35 от maya_76

# 571
Да, моята "синеочка" не съм я поливала от поне 10 дни и като гледам съвсем спокойно ще издържи още минимум 4-5 дни без поливане...да вървят по дяволите инструкциите от опаковката и за 1х седмично поливане Laughing
По кое време на годината е добре да се тори? На опаковката пишеше 1х месечно, но останах с впечатлението, че по време на жегите няма нужда от тор и може да има обратен ефект...

# 572
  • Мадрид / София
Тори се пролет и есен, ама си зависи и от специфичните условия. Ако не са високи или ниски температурите може да се тори.
Мойте орхита са на марулки сега. Пускат ново листенце поне две от фалчетата (от 4 възможни), а дендробиумите имат малки издънки при корените, но едните нещо загниват листата и ги резнах (листата до здраво), та ще видим какво ще стане като позахладнее (след месец-два).

# 573
  • Варна
Аз торя когато нямам цветове по растенията - започнат ли да вадят цветоноси - спирам. Но моето торене се изразява в пръскане със спрей, не кисна целите саксии, така че количеството е доста малко.
Сега съм разтворила янтарна киселина и няколко пъти ще ги торя с нея. Четох доста добри отзиви, да видим. Някоя от вас има ли преки наблюдения? Ще се радвам да сподели.
maya_76 аз имам две катлеи, ама сравнително отскоро, та не съм капацитет, но ....  наблюдавай как ще се развиват нещата с листенцето, ако спрат дотам, не е за притеснение. Виж, ако продължи и по булбата надолу трябва да предприемеш нещо по - сериозно.

# 574
  • София
Аз имам сериозен опит с янтърната киселина Grinning Почти две години вече ползвам. (От време на време, когато се сетя). Ще ми се да вярвам, че е някакъв вълшебен пенкелер, но не мога да го твърдя категорично. Ако някое ще мре, янтърната кис. не го възкресява. (поне при мен)...
Ама действай, не съм забелязала да вреди (като преторяването). Аз разреждах грам на литър в началото, сега на око.
Умрялата ванда пуска издънки:

Не знам има ли шанс да стане растение от това, но на този етап се радвам, че не я изхвърлих Blush

# 575
Торя целогодишно, вкл. по време на цъфтеж. Писала съм безброй пъти как, колко... Няма да досаждам пак, който иска да потърси назад.
Има материали за торенето в заглавния пост, както и постове на пишещи тук.
Лично аз не ползвам никакви чудодейни добавки.

# 576
При мен положението с орхидеения цветарник е такова чакам вече на зима нови цветоносчета, че наличните изсъхнаха. Предишни години са си пускали от стария, но тази година няма всичко е отрязано, изсъхнало

# 577
  • Варна
a.n.d.r.e HushedHushedHushed Няма да се разберем така, да знаеш - по-ВЕЩИЦА си от мене Hug
Стискам палци - като гледам имаш две издънки - ще стане като храст, пък като цъфнеееее......... Hands Ok Hand
След всичките мъки, на които се подлагам с тези вандови, единственото, което със сигурност бих направила, ако се наложи да имам нова ванда е, да я сложа в кори и в саксия. Като гледам по снимките доста хора така ги гледат и може би си спестяват доста грижи с поливането, а все се хвалят колко много им цъфтят...

# 578
А тези спрей-торчета които пускат понякога в Лидъл и Кауфланд дали вършат работа (за абсолютни аматьори като мен Grinning )?
Скрит текст:
Четох първата страница, но ми е много сложна. Blush Не държа да имам най-съвършената орхидея, просто да я опазя да не умре и да цъфти все пак понякога Blush

# 579
  • Варна
Спокойно можеш да ги използваш като начало.

# 580
Благодаря! Flowers Hibiscus

# 581
Имам едно питане: какво може да е това?
На една орхидея (реанимационна на колежка с 3 листа, всички нови откак я "мъчим" да я спасим) изведнъж увяхнаха две листа, едното изцяло за събота-неделя, второто беше на 1/2 завяхнало и след седмица вече падна... Увяхнало, дехидратирано, но меко като попарено/опърлено. Не е на перваза, но е възможно да му е пекло слънце и да е било жега, че видях че бяха вдигнати щорите, а е на маса близо до прозорец... Но стоящата точно до нея също реанимационна няма подобни поражения. Снимах падналото днес листо, защото ми е изключително странно  с тези точки (преди 10дни си беше тъмно зелено, лъскаво и твърдо) - твърди са като брадавици някак изглеждат Thinking Гадини не съм открила, а оглеждах и другите растения в стаята...

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 17:31 от peneva_a

# 582
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Минахме през HomeMax Blush

Скрит текст:

Вече и на село има китки. Simple Smile
една неясно каква орхидея, две мини фалчета и три тиландизии  Simple Smile
Айде честити да са ти и да ги покажеш цъфнали Wink
ПП: Тези тиландизии ме впечатлиха Thinking Искам за щерката.

Скрит текст:
Такааа, онзи ден като се опитвах да се възпра (ММ да ме възпре де Wink) да не изкупя де що има минита и брасади в магазина, забравих да купя поръчаните от сестра ми препарати и сакси... и в събота трябва да ходя без охрана Close Освен да си сложа в джоба точни пари само за поръчаното, че не се знае знае ли се!

аз вече си казах Simple Smile от тук са
https://www.home-max.bg/tilandsiya-vuzdushno-rastenie-f5sm/

за "брадавиците" не мога да помогна. заприличаха ми на щитоноски, но щом казваш, че са твърди, значи не са те...

# 583
Като по чудо част от орхидеите ми решиха да цъфнат заедно. Преди все нещо се разминаваха.. Joy

# 584
Добро утро! Похвалвам се и аз с първи домашен цвят на тази хубавица

Общи условия

Активация на акаунт