Нашите орхидеи – тема 30

• 29 551
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
_re_ge, на една педя под нивото на прозореца имам радиатор с декоративна решетка, чийто плот ползвам за цветарник. Той не се ползва и ми върша чудесна работа, върху него на орхидейките ще е супер. Освен това стените са дебели повече от 20 см. плюс външната изолация. а отвътре също има 10 см перваз. Прозорецът е като в ниша и не изстива прекалено. Не вее директно в него. Със стъклопакет е и даже зимно време често по ръбовете се получава конденз, толкова е топло.
Все пак внимавай. На перваз до прозорец дори на десет санта от него  винаги има разлики. Вънка като е 0 няма как до стъклото да е +20.Самото стъкло е силно топло и студено провпдимо. Денем като пече то е като парно, нощем се охлажда доста. Същото и за самите стъклени съдове. Ако растението е качено на блок друга работа.

# 676
Здравейте, искам да попитам в какъв субстрат са ви орхидеите. Гледам предлагат най-различни : чисти кори (като тези от Лидл), по цветарските магазини има примесени с кокосови власинки, и още едно забравих какви бяха. По разни клипове в интернет гледам слагат едни топчета (керамзит мисля че беше), и перлите.
Вие какъв субстрат използвате, и кой е най-подходящия.
Благодаря предварително, хубав ден Blush

# 677
Джиджи, при мен досега най-добе се развиват в смес от едри кори, малко кокос, и дребни камъчета тип мозайка. Ако саксията е дълбока, слагам на дъното 2-3см керамзит, не повече, за да се отцежда водата. Но при мен въздушната влажност е сравнително висока. В по-сух микроклимат гледам, че слагат и по малко сфагнум между корите.

# 678
Здравейте,  моята орхидея има три бебета- едното с 3 листа, и 2 коренчета, второто само с три листа , третото с 2 листа. Но забелязах, че си седят в същото положение и преди 2 месеца реших да я пресадя. Третото бебе пусна трето листо, по средата на орхидията също излезе ново листо .Тъкмо помислих, че се чувства добре, но листата на орхидията почнаха едно по едно да пожълтяват и падат.Сега имам само едни зелени цветенози с бебета.  То е ясно , че "мама" съм я изтървала, има ли шанс да спася бебетата? Благодаря!

# 679
  • Мадрид / София
Kaira, има шанс ако ги оставиш на орхито майка докато развият поне по 3 листа и 3 корена. Едва тогава може да се мисли за отделяне. Сега за сега е още рано.

# 680
Джиджи, аз използвам субстрат на Seramis- с глинени гранули и кори. Съвзеха ми се едни, които бяха на умирачка преди това-вярвам че заради субстрата.

# 681
Идвам да си поплача.
И трите покарали нови булбички на онцидиума са изгризани отвътре.
В корените видях нещо, което според гугъл е акар oribatida.
Измих корените със силна струя с маркуча и накиснах в нуприд, само това имам в момента. Той май не помага срещу акари, пише че е за въшки, трябва в понеделник да търся акарицид.
Мисля да не го слагам в кори засега, четох, че тези акари се разпространявали чрез корите.

Ама че гадост, не му върви на това цвете. Купих го с изгнили корени, тъкмо се закрепи и започна да расте, сега пък това. Аз съм си виновна, че не го оглеждах редовно, можеше по-рано да забележа и да спася поне някоя булбичка Confused

# 682
Благодаря за коментарите свързани със субстрата за орхидеи. Преди месец питам възможно ли е да изсъхват за 4 дни и да седят дехидратирани. Пробвах с по дълго киснене във вода, но си продължи по същия начин неделя поливам четвъртък всичко сухо. Явно се дължи на субстрата защото моите са в чисти кори а вкъщи е като в оранжерия Joy . Сега ще мисля какво да ги правя само по кори не стават.

# 683
Здравейте и от мен, нова съм в темата Simple Smile

Имам 6 орхидеи, четири феланопсиса, една катлея и един дендробиум Simple Smile Уча се в движение как се гледат и към момента съм намерила правилния подход към всяка една. Включвам се в темата с нещо ново за мен - преди 2 седмици ми подариха още един феланопсис. Днес беше време за поливане, въртях нещо саксията и какво да видя - някакви гъби !?!? Орхидеята не е пресаждана, мислех да изчакам да прецъфти и тогава, но сега съм леко озадачена, защото за първи път виждам гъби около корените.
Какво ще ме посъветвате да направя - някой попадал ли е на такъв вид находка?

Благодаря предварително и поздрави на всички Simple Smile

# 684
Идвам да си поплача.
И трите покарали нови булбички на онцидиума са изгризани отвътре.
В корените видях нещо, което според гугъл е акар oribatida.
Измих корените със силна струя с маркуча и накиснах в нуприд, само това имам в момента. Той май не помага срещу акари, пише че е за въшки, трябва в понеделник да търся акарицид.
Мисля да не го слагам в кори засега, четох, че тези акари се разпространявали чрез корите.

Ама че гадост, не му върви на това цвете. Купих го с изгнили корени, тъкмо се закрепи и започна да расте, сега пък това. Аз съм си виновна, че не го оглеждах редовно, можеше по-рано да забележа и да спася поне някоя булбичка Confused
Имаме материал за орибатидите в библиотеката, правих го след дълго проучване. Орибатидите се хранят основно с мъртва материя и затова рядко вредят. Гризат млади неща само ако са прекалено много или няма мъртва материя. Орибатидите запушват  (посребряват) псевдиобулбите но не правят дупки - смучат, не гризат. Затова според мен дай снимки да определим какви са тези дупки.

# 685
Рени, късно е Confused Не се сетих да снимам, направо ги откъснах, мислех, че ще намеря вредителя вътре. Булбите бяха по 5-6 милиметра пораснали, но само обвивката беше останала, отвътре беше изядено все едно червей е гризал. Освен това имаше петънца, където зелената материя я няма, а е останала само тънка мрежа от жилки, като дантела. Това май съм чела някъде, че са гъбички...
Прибързах май, но ми е първа среща с вредители и се стреснах, мислех, че нещо ще изпълзи от саксията.
Досега не съм виждала нищо в саксиите, освен една памуклийка, но тази саксия е в друга стая. Май ще накисна всички превантивно.

# 686
Здравейте,  моята орхидея има три бебета- едното с 3 листа, и 2 коренчета, второто само с три листа , третото с 2 листа. Но забелязах, че си седят в същото положение и преди 2 месеца реших да я пресадя. Третото бебе пусна трето листо, по средата на орхидията също излезе ново листо .Тъкмо помислих, че се чувства добре, но листата на орхидията почнаха едно по едно да пожълтяват и падат.Сега имам само едни зелени цветенози с бебета.  То е ясно , че "мама" съм я изтървала, има ли шанс да спася бебетата? Благодаря!
Дай снимка.
Това падане на листата скоро едно след друго прилича на гъбично... бих махнала бебетата бързо, всяко след накисване с фунгицид да се сади в  наистина малка саксийки (кафена чашка с дупки) с кори и сфагнум.

Последна редакция: сб, 15 авг 2020, 19:12 от peneva_a

# 687
Рени, късно е Confused Не се сетих да снимам, направо ги откъснах, мислех, че ще намеря вредителя вътре. Булбите бяха по 5-6 милиметра пораснали, но само обвивката беше останала, отвътре беше изядено все едно червей е гризал. Освен това имаше петънца, където зелената материя я няма, а е останала само тънка мрежа от жилки, като дантела. Това май съм чела някъде, че са гъбички...
Прибързах май, но ми е първа среща с вредители и се стреснах, мислех, че нещо ще изпълзи от саксията.
Досега не съм виждала нищо в саксиите, освен една памуклийка, но тази саксия е в друга стая. Май ще накисна всички превантивно.

Да допълня че Акарицидите са само контактни. Пълверизира се обилно всичко. Има инсекти Акарициди те също са контактни.
От каквото описва не е акари, на гугъл акар на ключова дума ще видиш как листа булби стават сребърни.

Благодаря за коментарите свързани със субстрата за орхидеи. Преди месец питам възможно ли е да изсъхват за 4 дни и да седят дехидратирани. Пробвах с по дълго киснене във вода, но си продължи по същия начин неделя поливам четвъртък всичко сухо. Явно се дължи на субстрата защото моите са в чисти кори а вкъщи е като в оранжерия Joy . Сега ще мисля какво да ги правя само по кори не стават.

Нека ги видим. Може да имат гъбично.

# 688
  • Мадрид / София
На една от орхите ми имаше такава гъба от показаната на снимката. Не помня вече коя орхи беше, но нямаше вреда от гъбата за орхито.

# 689
  • София
случвало ми се е да се появят гъби, гледах си ги като декорация. Не пречеха, но не е добре да има - смучат хранителните вещества от субстрата. Две накисвания във фунгицид и се приключва с гъбите

Общи условия

Активация на акаунт