Нашите орхидеи – тема 30

• 29 990
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
Е сега и брасада ли да си търся Flushed
Онцидиуми вече завъдих, сега съм решила милтония да е следващата...

Да ви покажа една, която точно преди дистанционната работа констатирах с омекване и гниене на централното листенце... Насипах сух топсин... и се срещнагме 2м и половина по-късно. Поливана е от колега в чинийката един път на две седмици... оцелели са. Според мен един читав корен няма, но щом е решила да се бори, няма да я ръчкам, оставям така и чакам Simple Smile (миди мултифлора в цикламено)
Скрит текст:

# 331
  • София
а това, в основата на първо листо цветонос ли е?

# 332
Нямам никаква идея какво е Grinning Може да е решила да се спасява с кейки, може цветнос да е... Ще си покаже по някое време... сега за две седмици избута горните две листенца, корен нов не виждам, отдолу всичко изглежда сухо... Както си реши, така да си действа, само да оцелее Wink

# 333
  • Мадрид / София
Едно видео с фалаенопсис засадено в бутилка.

Това като идея за който иска да се пробва.  Има и други видеа от същия канал пак за засаждане в бутилка.
Пробиват се две големи дупки, едната високо горе на бутилката, а другата по средата. От високата се полива/тори, а от по-ниската се показва растението. На дъното (при капачката на бутилката) се слагат дребни камъчета за дренаж, а насъбралата се вода се изтича при отвинтването на капачката.
Тъмния цвят на листата се дължи в случая на температури около 10•С.
Подарих 10 фалчета на една девойка да ги гледа (прояви интерес), а аз си освободих малко място за бонсаите, че всичко беше твърде сбито. Ще видим какво ще оцелее след лятото и жегата. Сега е наистина периода на истинското оцеляване.

# 334
Дописвам се : Анжела това е принципа на семихидропиник системите. В библиотеката на въвеждащия материал всичко е обяснено - колко са дупките, на каква височина се правят, защо и т. Н. Само дето при него не е керамзит а кори, корите по принцип се разлагат и затова нещата са поомесени, но нали си гледа цветята човека, намерил е начин.

Пенева, това е хибрид на лиодоро, аз имам такъв. Ароматът винаги е допълнителна екстра така че не се ориентирай на него. Права си че е междинен размер цвят, по-дребен от лиодорото, но по-едър от минута.

На снимката онова е кейки на розетка. Ще се развива от него и ще пуска корени с прищъпната част.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 22:02 от _re_ge

# 335
  • Варна
Яяяяя Hushed Ма Пенева ще го бъде туй нещенце, бе! Браво на колегата Stuck Out Tongue Winking Eye
И тука идва съвета, дето много не ме бива да го спазвам : “Работи ли едно нещо, не го барай! Grinning

# 336
И аз съм от тези дето ги сърбят ръцете, ама все си викам "Не барай!" и това лято успявам да си удържам поривите да ръчкам ли ръчкам Wink

# 337
  • Мадрид / София
То си ни е женска черта туй все да търсим перфектното и да бутаме и ръчкаме, дори когато сме достигнали най-добрия вариант.

# 338
Значи аз съм или мъж, или просто мързел Joy Joy

# 339
  • Варна
Значи аз съм или мъж, или просто мързел Joy Joy
Или по-скоро ти е писнало, оставила си ги по течението и, разбира се, те пък се чувстват прекрасно. Аз, обаче, като стигна “все ми е тая”-моментът, решавам да си купя от вид, който нямам представа как се гледа Grinning И.... започвам отначало с ръчкането Grinning

# 340
Много ми е приятно да чета в темата, радвам се когато светят нови мнения. Ще си призная, за момента са ми по-интересни снимките с проблеми Grinning
На красивите снимки с цъфнали орхидеи само им се радвам, но от проблемните научавам нещо винаги. Също така от темата разбрах, че всеки допуска грешки, и че много от грешките са поправими, ако се забележат навреме Grinning

Моите безсубстратни сега пускат пъпчици. Всеки ден ги гледам колко са пораснали. Смайва ме все още, как си живеят на сухо без субстрат, само колкото ги опръскам или накисна, им е достатъчно. Някак вече не мога да ги приема като "прости" растения, ами че те живеят на въздуха, като мен Grinning Grinning Grinning

Бях ви показвала една прекрасна милтония, стана ми най-любима. Има проблем - бели петънца само по едно листо. Тя ми е нова и още е в карантина, нищо не съм забелязала да лази по нея. Не успявам да снимам добре, листото с петна е по-старото на една булба, която има само две листа. По-новото листо има едно-две подобни петънца и върхът му е сух. Останалите булби нямат такъв проблем.

Старото листо

Новото листо

И за разкош, в цял ръст Heart Петнистото листо е в центъра долу

# 341
ВЕЩИЦА,
Адмирирам такъв подход! Hug Има разкооошни орхидеи от по-засуканите видове.
Аз съм се спряла най-вече на фаленопсиси, защото най ми пасват на начина на живот. Кое друго цвете може да ме изчака 4 седмици лятото без да се гътне? Ми никое или поне аз не знам.
Ето, имам брасада от няколко години, ама не ще да цъфти пущината! Зигопеталум, онцидиум, променея - цъфнах ги и загубих интерес. Подарих ги. С цимбидиума също се разделихме по взаимно съгласие - прецаках съпругата на девер ми да го полива, държи на хладно и т.н. врътки в името на цъфтеж от няколко седмици. Не, мерси съм Joy

# 342
  • Мадрид / София
И аз затова ги подарих фалчетата. Толкова чакане и обгрижване за има няма цъфтеж и после пак на марулки, че и с тези големи листа заема много място. Оставих си дендробиумите. Обаче ще си призная, че купих едни фалчета с цвят като моята първата (тя се спомина и затова - самтименти, какво да се прави). Ако оцелеят.

# 343
Ето я тази, която умира според мен.
Тук ги гледат целогодишно на вън. Цъфтеше красиво в жълто.
Пуснала е едно ново балбче с листа, но има доста изсъхнали.
Да ги махна ли. Знам, че трябва да са поне три.

# 344
Сухите пръчки отляво ако са цветоноси, ги отрежи, те вече са мъртви. Аз имах един изсъхнал онцидиум, който се опита да изкара нови булбички, но нямаше какво да ги храни и загинаха. Твоята е друг вид, но това май важи за всички -  младите булби се хранят от старите, ако няма стари - не става Confused
Бих я оставила за експеримента, може под сухите листа да има още частичка живот в старите булби, но май шансовете и не са големи. Корените живи ли са?

Общи условия

Активация на акаунт