COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 124
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 535
  • Пловдив
Днес ми се наложи да мина покрай пункт за проби...мнооого чакащи имаше и предимно млади. Видях как лаборант бърника в носа на пациентка Simple Smile

# 14 536
Много е хубаво това, значи благосъстоянието на населението не е засегнато особено,  щом почивката в Гърция не е под въпрос.

# 14 537
Не мога да прочета няколко хиляди поста преди да пиша, съжалявам. Нямам толкова време за форума.

# 14 538
  • При семейството си
Тук има данни за карантинираните:

https://coronavirus.bg/arcgis/apps/opsdashboard/index.html#/cda0 … 1a5161aacec190f33

Не мисля, че официално сме достигали бройката 5 хиляди теста.
В София се тества доброволно и в частни лаборатории не от днес, но сега (заради Гърция) особено-днес е имало опашки в някои от лабораториите.
Има трудови колективи, извън болниците, които се тестват сравнително регулярно (редуват бързи с PCR), както и инцидентно.

# 14 539
  • Пловдив
Че то в Гърция става сравнително безопасно да се почива. Има контрол, има мерки, следят за спазването им, няма много хора.
Не виждам защо трябва хората да бъдат упреквани за това, че ще ходят на почивка. Всеки сам решава за себе си.

# 14 540
Момичета, моля помагайте!
Детето ми /на 18 г./ беше на море в Лозенец с приятели за 5 дни. Уж са се пазели, ходели с маски, спазвали дистанция, но тинейджърска му работа... Върнаха се минала седмица в сряда. В деня, в който се върнаха, друго дете от групата го е заболяло гърлото и му е било отпаднало. На следващия ден са му направили тест за коронавирус, който се е оказал отрицателен. От тогава го боли гърлото.
Преди 3 дни моят син също го заболя гърлото и малко му е отпаднало. Започна да смуче таблетки и му давам смес от мед и лимон. Днес звънях на личната, каза да продължаваме така и ако до 2-3 дни няма подобрение да отидем на тест за коронавирус.
Днес са се обадили от РЗИ на майката на приятелчето и са ѝ казали, че тестът всъщност е положителен?!?! Възможно ли е 5 дни по-късно да стане положителен?!?!
Това е положението, не знам какво да правя. Утре ще звъня отново на личната, но се чудя да ходим ли и ние утре на тест или по-добре да си стоим в къщи? Ако сме болни да не разнасяме заразата...

# 14 541
Държавата удари джакпота- сега ще си прави бройката тестове без проблем че и няма да ги плаща.
За ПСР-те и досега правеха малко поне из нашия край. Колкото можеха, пестяха обичам тоя подход на нашите държавници.
Тоя болният от общината тестваха него и едното му дете, другото дете и жена му нямали симптоми и сами се тестваха, общината плати другите тестове на служителите, държавата в тоя случай плати два теста. Карантинираха 80 човека и не знам кой как се тества, може би сами но две тийнейджърки излязоха позитивни- това от кантактните му лица от танцовите състави. Със сигурност заявиха че за тия 80 човека няма кой да поеме тестовете.
Сега вече няма инфо за баловете там мисля тестваха повечко.

# 14 542
Скрит текст:
Момичета, моля помагайте!
Детето ми /на 18 г./ беше на море в Лозенец с приятели за 5 дни. Уж са се пазели, ходели с маски, спазвали дистанция, но тинейджърска му работа... Върнаха се минала седмица в сряда. В деня, в който се върнаха, друго дете от групата го е заболяло гърлото и му е било отпаднало. На следващия ден са му направили тест за коронавирус, който се е оказал отрицателен. От тогава го боли гърлото.
Преди 3 дни моят син също го заболя гърлото и малко му е отпаднало. Започна да смуче таблетки и му давам смес от мед и лимон. Днес звънях на личната, каза да продължаваме така и ако до 2-3 дни няма подобрение да отидем на тест за коронавирус.
Днес са се обадили от РЗИ на майката на приятелчето и са ѝ казали, че тестът всъщност е положителен?!?! Възможно ли е 5 дни по-късно да стане положителен?!?!
Това е положението, не знам какво да правя. Утре ще звъня отново на личната, но се чудя да ходим ли и ние утре на тест или по-добре да си стоим в къщи? Ако сме болни да не разнасяме заразата...

За всеки случай стойте вкъщи. Ако стане много зле и е за болница, звъннете на линейка. И да, отнема време преди тестовете да станат положителни. Дори първият да е отрицателен, няма гаранция, че няколко дни по-късно няма да е положителен.

# 14 543
  • София
Хммм, по-скоро интересното е как на другия младеж, първо са казали отрицателен, после без да правят нов тест, след 5 дни се обаждат и казват - абе, той тестът е положителен всъщност. Не са ли обяснили - грешка, разминаване, какво?

# 14 544
Ева според мен ще карантинират скоро детето ти, подготви се за тоя вариант. Звънни и на РЗИ или личната, че има симптоми.
Помисли и къде ще стои детето, за да се предпазите вие, защото това също не би било ок.
Ако излезе позитивно, ще карантинират и вас.
Стискаме палци да е ок всичко!
Давам го от личен опит на познато семейство пострадало от баловете, оставиха детето вкъщи и се изнесоха на село. Дано да имаш вариант.

# 14 545
Това е идиощината на здравната ни система. ЛЛ не могат да изпращат пациентите си директно на тест. Това е .... нямам думи просто.

# 14 546
Доколкото знам, има повторни тестове само за тези с положителен тест, не за всички карантинирани.
Така е, но малка част от контактните ги карантинират, а работодателите при поява на заразен все по-често искат да тестват целия отдел/цех. А тези с положителен не винаги правят само по един тест докато излезе отрицателен.

Понеделник е. Да, нормално е да се потвърди резултат от четвъртък чак днес. Ако е бил съмнителен са изчакали потвърждение преди да се обадят. Какво точно са казали първоначално си знаят само родителите. В частна на приятел миналата седмица още същия ден му се обадиха, че е положителен.

# 14 547
Не би ли трябвало РЗИ сега да направят тестове  и на детето на съфорумката и на другите контактни деца с които е било на море позитивното дете?

# 14 548
  • Somewhere far away
Хммм, по-скоро интересното е как на другия младеж, първо са казали отрицателен, после без да правят нов тест, след 5 дни се обаждат и казват - абе, той тестът е положителен всъщност. Не са ли обяснили - грешка, разминаване, какво?
Точно същото и аз щях да питам. Как така на магия ще се превърне от отрицателен в положителен един тест  ? Колко некомпетентен и разсеян трябва да е този лаборант /лекар , за да допусне такава грешка??
 нещо много ми е съмнително това.

# 14 549
Благодаря на всички за отговорите! Още четвъртък видях теста на другото дете - пишеше си "negativ". Днес са се обадили на майката, че всъщност тестът е излязъл положителен. Не разбрах и аз как става така.
Ще питам утре личната - да чакаме ли, сами ли да си направим тест, РЗИ ли ще ни се обадят...
Моят син вече е под карантина, в къща сме, има си самостоятелна стая. Ще го пускам само до тоалетна да ходи Sad

Общи условия

Активация на акаунт