COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 601
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 585
267 нови, 95 София, 36 Варна

# 15 586
В София вече си е изцяо дифузно и едва ли са само толкова. Днес на детската площадка родител разказваше как в офис на сграда, където работи има открит случай. Затворили са за днес.
Кой знае още колко такива има.

# 15 587
България
0 - 19 - 19 души (816 общо)
20 - 29 - 43-ма души (1072)
30 - 39 - 56-ма души (1358)
40 - 49 - 61 души (1452)
50 - 59 - 43-ма души (1503)
60 - 69 - 26-ма души (1148)
70 - 79 - 17 души (589)
80 - 89 - 1 човек (181)
90+ - 1 човек (25)

Новозаразен медицински персонал:
лекари - 5
мед. сестри - 1
санитари - 3
фелдшери - 1
други - 1

23 активни - 5 неактивни области

# 15 588
Само за сравнение - в Стокхолм днес са само 85 новите случаи.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 01:19 от Анонимен

# 15 589
  • Варна
Още на старта, отредените легла за болни от вируса бяха малко. Не са очаквали бум на заразени. В Пловдив почти са запълнени. Липсва ясна информация и стратегия от, страна на щаб и правителство.
Няма нито един позитивен тест в яслата на заразеното дете, от Варна.

# 15 590
https://www.statnews.com/2020/07/16/multisystem-inflammatory-syn … removing-mystery/
Шарон Остфелд-Джонс - лекар, асистент професор по клинична педиатрия и доброволен клиничен инструктор по вътрешна медицина в Училището по медицина на Йейлският университет

"Моделът на това заболяване ми стана ясен: вирусна фаза, през която някои хора развиват симптоми няколко дни след излагане на вируса, и възпалителна фаза дни до седмици след появата(или липсата на поява) на инфекциозни симптоми, която често е много по-лоша и по-опасна.

Скрит текст:
Заболяването варира при моите възрастни пациенти. Някои от тях нямат симптоми, преди да получат затруднения с дишането, а мнозина никога не изпитват това. В допълнение към типичните симптоми на треска и задух, някои имат проблеми с черния дроб; други имат обриви или Covid пръсти на краката или зачервени очи или кръвни съсиреци. Някои са объркани или в делириум; други имат увреждане на бъбреците или сърдечни проблеми или опасно ниско кръвно налягане. Различните симптоми отразяват всички системи, които вирусът директно наранява, както и тези, които са увредени от възпалителните протеини, които тялото произвежда, за да се бори с вируса. Този списък съвпада точно с критериите за многосистемен възпалителен синдром при деца.

Децата са склонни да имат изявени стомашно-чревни симптоми. Те са склонни да имат по-малко респираторни симптоми (вероятно поради по-малко от клетъчните частици, които улесняват навлизането на вируса в клетките на дихателните пътища) и по-голяма вероятност от ниско кръвно налягане, въпреки че тази находка е силно свързана с тежкото заболяване и при възрастни. Те са склонни да имат намалена сърдечна функция за изпомпване по време на Covid-19, което прилича на други педиатрични възпалителни състояния. И колкото по-голямо е детето, толкова повече заболяването наподобява възпалителния синдром, на който сме свидетели при възрастни.

Само защото някои от характеристиките са повече или по-малко изявени при различните възрастови групи, не означава че Covid-19 и мултисистемен възпалителен синдром при деца са отделни заболявания. Означава, че децата са физиологично различни от възрастните, което вече знаем.

Сепсисът е пресилена реакция на организма спрямо инфекцията. Възниква, когато пневмонията, например, престане да бъде ограничена до белите дробове и когато цялото тяло се засегне - може би бактериите са се преместили в кръвообращението, или може би възпалението е увредило кръвоносните съдове и кръвното налягане е спаднало в отговор.

Свръхпроизводството на протеини за борба с инфекцията, известни като цитокини, генерира това, което е известно като синдром на цитокин буря. Това е "сепсисът" на коронавирусната инфекция - начинът, по който този вирус води до смъртоносно заболяване. Мултисистемният възпалителен синдром при деца е форма на синдром на цитокиновата буря. Доколкото разбираме Covid-19, ние разбираме MIS-C."

https://www.abc.net.au/news/2020-07-16/georgia-thought-her-coron … of-weeks/12444716 В момента се провеждат проучвания за дълготрайните последици при боледували от ковид. Повечето хора се възстановяват напълно, но немалка част (15-30% от хоспитализираните) съобщават за симптоми, които продължават 30-60-90 дни след първоначалното им боледуване.

Скрит текст:
„Очевидно има важно малцинство от хора, които дори след т. нар. леко заболяване,  имат тези продължаващи симптоми три и четири месеца след първоначалната им поява“, казва професор Доре. "Симптомите варират от непрекъсната умора, намалена поносимост към упражнения ... някои респираторни симптоми. Някои хора съобщават за това, което описват като мозъчна мъгла, проблеми с концентрацията и вниманието." Професор Доре се надява да види някои първоначални доклади от изследването в рамките на няколко месеца, но казва, че има няколко възможни обяснения за продължаващите симптоми.
„Първата възможност е самият вирус да може да повреди директно определени части от органи на тялото. Втората възможност е, че може да е предизвикал имунологичен отговор или имунна болест. Наблюдавали сме и преди, че много инфекциозни заболявания могат да причинят автоимунни заболявания."

Когато Джорджия Муни е диагностицирана с COVID-19 през март след завръщането си от Обединеното кралство, тя не е много притеснена. "Като се има предвид, че съм на 31 години и здрава, някак си имах нагласата, че:" О, това ще е наред. Вероятно ще е само няколко седмици, когато се чувствам зле и после ще се върна към нормалното. Ако тогава знаех това, което знам сега за вируса, наистина бих се уплашила", каза тя.
Г-жа Мууни каза, че е имала „пълната гама от симптоми: треска, нощно изпотяване, умора, болки в мускулите… възпалено гърло и ужасно главоболие.“ Почти четири месеца по-късно симптомите се задържат. "Имам ежедневна болка в гърдите и задух и усещане за стягане в гърдите. Не мога да се упражнявам прекалено много. Мога да ходя на разходка всеки ден, но нищо друго. Плашещо е."

Мирабай Никълсън-Маккелар, на 35 години, развива лека суха кашлица и задух в средата на март след завръщането си от Германия. ПСР е положителен за ковид. На 25 април след 72 часа без симптоми е свободна да напусне дома си. Но три дни по-късно, шест седмици след първите симптоми, тя рецидивира и се озова в болница. „Отново се появи много силна болка и стягане в гърдите“, каза тя. Тества позитивна за ковид. На 18 май тества позитивна за трети път.
Вече е на 120-ия ден от диагнозата и все още не е добре. "Възстановяването е рязко нагоре и надолу", каза тя. "Тази седмица имах наистина лоша мигрена. Продължих със силно изтощение, получавам недостиг на въздух при усилие, болки в гърдите и тази последна седмица имах наистина лошо гадене и стомашни проблеми. Може би ще имам добър ден, след което съм отново надолу. Наистина е смущаващо...Не мога дори да си представя какво би било да се чувствам нормално, да имам нормална енергия." Наред с трудна концентрация и мозъчната мъгла, г-жа Никълсън-Маккелар наскоро е получила мигренозни пристъпи и нейният лекар е предложил ако главоболието продължи да направи скенер.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 02:09 от crow

# 15 591
  • София
267 нови, 95 София, 36 Варна
6 526 теста.

# 15 592
много от тях са екскурзиантски гръцки тестове

# 15 593
  • София
много от тях са екскурзиантски гръцки тестове
Абсолютно. Повече от половината, според мен.

# 15 594
  • София
на мен вече започва да ми писва и от изяви по телевизиите. Вчера я гледах Радостина - през 90 процента от времето и нещата казваше смислени неща, но опря ли се до политическия въпрос - шикалкавене. Каква била опасността от протестите - ами, все пак били на открито. Всичките са такива, гледат да не стъпят накриво с протестите и управляващите, че да не получат мъмрене какви ги приказват. Това води до неглижиране на опасността, хората започват да вярват, че няма нищо, че няколко хиляди души викат на площата, а поне половината с пълно гърло и без маски, движат се напосоки, няма и половин метър между тях. Вирус, вирус, ама като е за собствената политическа кожа и вирусът изчезва по магичен път. Вчера сутринта какво ми разправя за епидемията, а преди седмица бяха два протеста? Много удобно, нали!
Обаче вчера като по чудо единици бяха хората в транспорта без маски. Вярно, на половината маските под носа, но все пак има лекичко подобрение в поведението. За момента го отдавам на случаен фактор, че е било вчера. И тъй като понякога имам контакти и с хора, завърнали се от чужбините, те най-дисциплинирано си носят маските, че и си ги поправят, ако нещо им се смъква под носа. От нашенци, успявам да чуя целия репертоар на тема "защо няма да нося маска, пък!".

# 15 595
  • Bulgaria
По традиция, винаги в четвъртък се правят най-много тестове. Сега голяма част се дължат на туристите и затова % положителни пада.

Иначе за анаболите и стероидите, Уейв е напълно права. Това със сигурност влошава многократно общото състояние. Това важи и за всички нарокозависими. В България мисля, че с изключение на една жена на 36 г. (ако не се лъжа), всички починали млади са мъже - 1 на 21 г. и поне 5-6 на 30-35 г. Мисля, че при мъжете има и една друга характеристика, която може би поне малко влияе в негативна посока. По-голямата част не са склонни да търсят медицинска помощ, търсят когато вече състоянието много се е влошило и за съжаление лекарите не винаги могат да ги стабилизират. Такива са примерите на туристът от Кайт градина, онзи рибар, който е повикал линейка докато е бил за риба, когато вече не е могъл да диша и вероятно Николай Щерев.
Габито, не съм съгласна. На спортистите здравословното състояние се следи много добре. Единствено за него пишеше „мъж без придружаващи заболявания”. По принцип пишат „мъж, за когото няма информация за придружаващи заболявания”. На Стилиян Петров точно по време на редовните им прегледи му откриха левкемия, така че съм сигурна че здравословното му състояние е следено много добре и няма недиагностицирани заболявания.

# 15 596
Същото е и да не се изказват така, че да се всява паника. Уплашиха се повече от нея, отколкото от вируса. Оказва се, че мнения, според които вирус няма, всичко е измислица, хората щели да гладуват, да сме съживели туризма - все такива тласкащи към неспазване на мерки и неглижиране на опасността са по-политкоректни, отколкото съвсем резонни въпроси колко легла има в инфекциозните, има ли кадри и капацитет, ако обстановката стане по-сериозна (за това в момента информация има само на отделни места). Тези мнения плашели хората. По-добре да са приспани и спокойни, а ако нещата се влошат, пак ще са им виновни "паникьорите".
Аз правя сравнение с една търговска верига няма да споменавам име - седмицата преди връщането на маските само аз бях с маска, имаше и още двама - една продавачка и един възрастен човек - и двамата с маски на брадичката. След числото 330 в същата верига имаше само един единствен без маска. Всички други бяха добре сложени - тук там се подаваше някой нос.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 07:11 от Cygnus

# 15 597
  • София
Аз вече почти нямам хора в обкръжението си, които смятат, че вирусът е притеснителен в някаква степен. Мисля, че това ще ни изиграе лоша шега.

# 15 598
  • При семейството си

582 хоспитализирани
28 интензивни
86 излекувани
4 починали
+ 177 активни

По области и София град:
https://coronavirus.bg/bg/statistika

# 15 599
  • София
Много хора не осъзнават, че вероятността в обкръжението им да се окаже поне един заразен нараства с всяко регистрирано число. Все още основната сламка на невярващите са децата - че децата не са особено застрашени (обаче колко не са не зная, ако аз имах малко дете хич нямаше да се успокоявам).  Явно действията на възрастните не се определят толкова от опасността за собственото им здраве, а от опасността за здравето на децата им. Когато нещо е опасно за децата, веднага свиват знамената и слушат какво трябва да се прави, иначе се веят колко всичко е наред. Ама, това хората сме доста тъпичък вид!

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 07:30 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт