COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 420 603
  • 29 195
  •   8
Отговори
# 1 815
Интервю на двама беларуски журналисти за послка телевизия от вчера. Казват, че хората в Беларус не вярват на официалните данни.

"Информацията за болестта е скрита.
Голяма част от тези, които са подценили проблема, сега са в болници. Ако някой в семейството има заболяване, тогава то започва да се приема сериозно. Когато някой се занимава с това, той вижда, че информацията за случаите е скрита, че болниците имат все по-големи проблеми с броя на пациентите - обяснява ситуацията в Беларус Почобут.

Анджей Почобут няма съмнение: никой не вярва в тези данни. - Има ли около 50 000 случая и над 200 смъртни случая в страната? Това би означавало, че имаме най-добрите медицински услуги в света. Нито една държава няма такива резултати, но такова е официалното послание - обяснява той. - Получаваме недвусмислени сигнали, че ситуацията е много сериозна, че броят на пациентите е голям и че не трябва да се вярва на официалните данни. Изведнъж болниците започват да купуват торби за трупове на много места. Това показва, че броят на смъртните случаи се е увеличил значително, а торбите за трупове са оскъден продукт - казва журналистът.

- Лекар, който работи в линейка, каза, че понякога трябва да се вземат трима или четирима души със заподозрян коронавирус за един час и те физически не могат да стигнат до всички. Те дори нямат време да облекат нови дрехи, защитни маски. Може би затова имаме най-високата честота на заболеваемост сред медиците в Беларус - коментира Францишак Вячорка.

- Частният сектор или поне по-голямата част от IT индустрията помоли служителите си да останат у дома, но държавният сектор, който представлява 30-40 процента служители, т.е. училища, фабрики - бяха принудени да отидат на работа - казва Францишак Вячорка, журналист от Радио Свободна Европа. - Те нямаха право да стоят у дома. Имаше забрана да остават у дома. Възможно е да останеш само в случай на директен контакт с пациент, страдащ от COVID-19 - добавя той.

В частните вериги и търговски центрове можете да чуете съобщения за спазване на дистанция, „много хора следват тези правила, но много хора не го правят“. До края на учебната година училищата работеха независимо от откриването на коронавирус там. Същото важи за офисите и държавните предприятия. Ситуацията принуждава хората да се грижат за себе си. Независимо от факта, че часовете продължиха, около 60 процента от децата не ходеха на училище, защото родителите решиха, че трябва да останат у дома - добавя Анджей Почобут, полско-беларуски журналист.

В началото на пандемията президентът Лукашенко увери, че никой гражданин на Беларус няма да умре от коронавируса. Пред нарастващия брой смъртни случаи и падащата подкрепа той промени посланието си.

- Лукашенко (в началото) използва тази ситуация, за да покаже за пореден път неприятен жест към Запада - че умирате там и ние сме добре, защото пием водка и работим на трактор. Но тогава вирусът дойде в Беларус и ситуацията стана критична - казва Вячорка. - Едва тогава Лукашенко промени риториката си и призна, че коронавирусът съществува. Сега Лукашенко се опитва да не говори за вируса. Той казва, че нашите лекари са най-добрите, здравеопазването ни е най-доброто, ще издържим, ще оцелеем - добавя журналиста и активист.

- Властите решиха, че ще бъде по-добре, ако цялото общество се разболее, а възрастните и слабите хора да умрат. Той реши, че не е проблем. Александър Лукашенко говори публично за факта, че най-важното е младите хора да не умират. Той говори обидно за по-слабите - коментира Анджей Почобут. - Когато човек със затлъстяване умря, Лукашенко каза, че човек, който тежи толкова, не трябва да живее. Позицията му беше много радикална и обществото беше много критично към поведението му. Сигналът беше такъв, че за Лукашенко животът на беларусите не е важен и ето как той е бил приет от част от обществото - казва той.

- Това невежество, тази наглост, това безразличие към съдбата на хората, това презрение към първите жертви - по мое мнение имаше много силно въздействие и се отрази негативно - смята Почобут. Но, добавя той, Лукашенко "по-късно разбра това, поради което посланието се промени. Той започна да казва, че е необходимо да се борим за живота на всеки беларусин, но това вече беше казано и обществото вече е оценило неговата наглост. "

https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-na-bialorusi-ludzie-umieraja- … e-schowac-4607526

# 1 816
Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България

https://nova.bg/news/view/2020/06/12/290760/гърция-отваря-за-влизане-без-карантина-само-границата-с-българия/

# 1 817
Кой питаше за Беларус - като навсякъде, лекарите на първа линия, шият костюми, Спешна помощ изнемогва...
Имат много волонтьори те, хората сами се мобилизират за да помогнат на медиците.

https://youtu.be/at8rm85I23g

Ето на български.

https://www.google.com/amp/s/www.24chasa.bg/amp/8628531

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 23:31 от Iris04

# 1 818
А днес Ананиев с нова заповед за носене на маски само в аптеки, лечебни заведения и ГТ. Честно казано вече в магазин за по-дълъг пазар ще ходя с поне 2 маски + шлем а може и респиратор да си взема  ... да се застраховам от "орките" и бацилите с които може да ме напълнят. Някой такъв ако видите в магазина да знаете, че съм аз - оня лудия.

# 1 819
Или с митниците?
Или с 68-ма поликлиника?
Wink
Коя е 68-ма поликлиника?

# 1 820
В Доспат, моля ти се, вече щели да тестват само такива, които имат симптоми!
"На практика в града няма болни - те са носители, но са безсимптомни, казва председателят на общинския кризисен щаб."
На този човечец няма ли кой да му обясни,че това, че някой няма клиника, не го прави по-малко разпространител на заболяването и дори и да няма клиника, но е контактен на заразен, той трябва да бъде тестван, за да се ограничи разпространението на заразата. Освен това, не е успокояващо, че някой в първите дни след тестването няма симптоми, защото е много вероятно да ги развие в следващите дни и да стигне до интензивното дори.Яко тестване е решението, без значение има ли симптоми или не!
https://blitz.bg/obshtestvo/posledni-novini-ot-plamnaliya-s-k-19 … t_news751646.html

# 1 821
За днес знае ли се какъв  е броят или е още рано? Нов рекорд гоним ли пак ?

“Информационната система” си знае работата колко и кога.

Аз очаквам минимум 17 от Стара Загора, поне 13 от Пазарджишко, заради Сърница, тези бройки са от вчера, нещо ги пропуснаха. Според прочетено от местна преса в Кърджали, би следвало да има доста случаи, да видим за колко ще признаят.

Аз вече не очаквам и не вярвам на каквото и да представят.  Кое им дава толкова увереност да пренебрегват нещо, което се вихри и заради което искаха от парламента да гласува ИП?  Каква е разликата от тогава и днес? Промениха болниците ли, увеличиха лекарите ли, спряха вируса ли ?
Както бях писала и преди, повече вярвам вирусът да изчезне от самосебе си, отколкото ограничаването му от действията на управляващите. Явно и те разчитат на това. “Върнах се” във февруари, през който пак на ЕС срещата Ананиев наред с другите здравни министри се смееше и хвалеше какви мерки имаме и как няма опасност ( нищо нямахме, а опасност имаше, както се видя). Кое е по-различното и оптимистично сега?

# 1 822
В Доспат, моля ти се, вече щели да тестват само такива, които имат симптоми!
"На практика в града няма болни - те са носители, но са безсимптомни, казва председателят на общинския кризисен щаб."
На този човечец няма ли кой да му обясни,че това, че някой няма клиника, не го прави по-малко разпространител на заболяването и дори и да няма клиника, но е контактен на заразен, той трябва да бъде тестван, за да се ограничи разпространението на заразата. Освен това, не е успокояващо, че някой в първите дни след тестването няма симптоми, защото е много вероятно да ги развие в следващите дни и да стигне до интензивното дори.Яко тестване е решението, без значение има ли симптоми или не!
https://blitz.bg/obshtestvo/posledni-novini-ot-plamnaliya-s-k-19 … t_news751646.html

Хора, защо вярвате на такива източници? И защо не четете с разбиране?

Ето ви цялата статия - направени са три кръга на карантиниране - заразени, контактни и контактни на контактните. 415 души са под карантина. Вече ще тестват хора само със симптоми. Самият Горов обикаля с патрулките и следи дали се спазва карантината. Казва, че хората са съвестни, което аз от лични впечатления също мога да потвърдя, че са такива. От моя позната знам, че карантинираните не мърдат от вкъщи и всеки ден ги проверяват. Патрулките сноват не само в Доспат, но и в останалите села, всеки ден се проверяват.

https://www.plamak.bg/spirat-karantiniraneto-v-dospat-s-kovid-19 … ot-tyah-14-detsa/

# 1 823
Стига да са затворили контактните и контактните на контактните, ако щат хич и да не ги тестват. Само трябва да са сигурни, че са обхванали всички.

И ако още не са схванали: трябва да купуват яко машини и тестове, защото тази няма да стане както я мислеха. Един изтърван и нетестван може да подпали цяло село.

# 1 824
Скрит текст:
Бях се отдръпнала от темата, защото ме натоварва страшно много, а със триенето на постове, малко или много вече се обезмисля.
Но идвам с въпрос сега.
Преди около месец имаше едно изследване за влиянието на вируса върху плацентата, но беше доста малко, като брой изследвани хора, а и не бяха резултатите сигурни. Чудя се на някой дали му е попадало да е правено по широко изследване?
Търсих наскоро, но нямаше нищо, освен статиите от преди.
Скрит текст:
Отчайващо ми е положението. Не е само при нас, като гледам и в другите държави. На доста места инфодемия нанася вреди в комуникацията с учени и управляващи. В държавите, които не са толкова засегнати доста хора не вярват, че вируса съществува. Масовото мнение, като че ли е, че не е толкова страшен, че е просто грип.
А в световен план вируса постоянно набира сила, не изглежда въобще да се овладяват нещата. Достигат все по-високи резултати дневните случай.
Когато влезна в уордометъра направо изтръпвам. Изглежда само няколко държави споделят истинските данни. Някой държави подават данни, които са направо "блестящи". Огромен брой заболели, а смъртни случаи толкова малко, че направо се губят.
Имам усещането, че истинската картина ще я видим чак началото на другата година, когато излезнат статистиките за смъртност през годината.
Съмнявам се, че ЩАБА може да контролира нещата вече. Сегашното увеличение е пряка последица от първото отваряне на мерките. Тамън бях почнала да се успокоявам, че може би сме се справили. Вече не мисля така. Сега остава да следим след колко време ще почнат пак да се пълнят болниците. Този вирус отнема доста време докато покаже истинската картина. Не смятам, че гледаме картината от преди 2 седмици, по скоро е от преди месец.
Т.е. след месец някъде, ще разберем истинската картина към сегашния момент.
Тук можеш да намираш актуална информация:

Бременност и коронавирус: информация за бременни жени
Кралският колеж по акушер-гинекология пусна официални указания за очертаване на информация за бременни жени и нови майки, заобикалящи скорошното огнище на коронавирус (COVID-19). Опитайте се да не се притеснявате и следвайте съветите в тези указания. Ние актуализираме тази страница, когато се публикува нова информация.
https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnan … on-pregnant-women
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelin … on-and-pregnancy/

# 1 825
Вдовица в Беларус е публикувала смъртният акт на съпруга си от 4 април, след като на 23 април Лукашнеко казва, че в Беларус няма умрял от коронавирус. Има снимка на акта в линка. Не мисля, че може да се вярва на Беларус.

"На 23 април Лукашенко заяви, че „в Беларус нито един човек не е умрял от коронавирус“. След това Татяна от Минск, вдовица на Едуард Тихомиров, се обърна към репортери. Съпругът й почина сутринта на 4 април. Смъртният акт показва причината за смъртта  - коронавирусна инфекция (B97.2).

Треперя, когато чета изявления, че в Беларус никой не е умрял и няма да умре от коронавируса. Как може Лукашенко да каже така, сякаш той всъщност го гарантира! Но съпругът ми е мъртъв! Казването на такива думи е просто богохулство. Хората слушат това и вярват! Синът ми и аз сме на самоизолация, приятелите ни оставят храна под вратата, но през прозореца виждам как хората все още ходят без маски, ръкуват се и се прегръщат. Те не разбират колко е опасно. Дори не можах да си представя, че това бедствие ще се отрази на семейството ми, че ще убие любимия ми съпруг, защото той дори не беше болен.

Те не трябва да се отнасят с нашите хора така. Ходим на работа, плащаме данъци, спазваме всички правила и закони на нашата република. Защо такова отношение?"

https://charter97.org/en/news/2020/4/24/374149/

# 1 826
Скрит текст:
Цитат на: Gabito1504
Не е само с този вирус така. Винаги може да се получи точно така, особено ако не си седнеш на задника като си болен, а щъкаш напред-назад. Човешкият организъм има лимит все пак.
Taка е, но този е "по-специален" като поведение в болен човек. Много лекари споделят, че техните пациенти  се подобряват и влошават на периоди и това е в болница, не е да са щъкали назад-напред, даже някои изписани ги връщаха обратно.

Не знам какво те кара да мислиш, че при други вирусни заболявания/пневмонии (а и не само) не цъфват обратно в болницата след като ги изпишеш.

# 1 827
  • В заешката дупка
Ранното тестване с PCR  когато няма симптоми може да доведе до фалшиви неагативни резултат и да осигури фалишива сигурност. Бързото и ефективно намиране и карантиране на контактните ограничава разпространението, не тест, който може да даден фалшива сигурност.

# 1 828
Точно пък за Беларус изобщо не съм изненадана от изказванията им. "Никой" не умря и в Северна Корея. Изобщо, когато е диктатура никога никой не умира, защото така са наредили да се казва и толкоз. Дори се чудя защо се коментират подобни държави...там всичко е ясно.

# 1 829
Преди малко влезнах в сайта на МЗ да прочета новата заповед, ама тя не била една. Гледам първата, която отворих . В т. 5  се нарежда  “ силно препоръчително” носене на маска, на закрито, където не може да се осигури дистанция.
 В заповед да се препоръчва?! Самата препоръка се разминава с думата заповед, която предполага действието да се извърши непременно.

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/12/zapove … 31-12062020_g.pdf

Общи условия

Активация на акаунт