COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 644
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 465
  • Бургас
Седя и се чудя. Защо ви преписват децата по време на ДО? Моето не е преписвало и успеха му не беше по - висок. Сигурно защото с години съм приказвала, че преписването е лишино от смисъл. Ни присъствено, ни дистанционно е преписвал. Това е лишено от смисъл. Ще имаш една, две оценки с лъжа и на изпит няма да ги защитиш. Защо са ти? Що за глупост е да си учиш детето на тарикатлък на дребно?

Кой е казва, че не ни е страх от грип? Изтеглям го от училище поне седмица преди пик на грип. Работи тази странегия, но миналата година закъснях и се разболя. Грозна история беше.
Брат му спира градина от Ноември до Март, за да не донесе на него. Спят си в различни спални по принцип, но има ли болен си остава в стаята до два дни без Т.

Със скафандър ли трябва да ходи детето, за да се чувстват хората доволни?

Тарикати и мрънкачи има по всяко време. С корона, без корона. Преписвачи също Simple Smile то даже малките преписвачи са следващите тарикати - мрънкачи... та не е някакъв феномен. Просто същите певци са поели нова песен.

Снощи по новините показаха изолаторите в училищата и синковеца ги видя. След като чу как ще слагат деца и защо каза: “Ми аз цяла зима трябва да съм в изолатора”. Хем ми стана смешно, хем ми докривя, но факт.

# 27 466
Скрит текст:
Да, ще е достатъчна. Ако се носи правилно и постоянно в закрити помещения и при невъзможност за дистанция. И при спазване на правилото "Не си пипам лицето, преди да си измия ръцете."
Пак казвам: и аз слагам такава на места, за които съм преценила, че рискът от заразяване  е висок(в Пирогов например).
Ще е достатъчна, ако 6и в рискова среда за малко. На работа по 8 часа, а6о си единственият спазващ мерки, не мисля, че е достатъчно.  И както вече казах, децата и училището също са много важен фактор.
Таф, не се хаби излишно. И аз, подобно на други от съфорумците, стигнах до извода, че тези, които са против спазването на мерки, не подлежат на убеждаване.
    Габито, не знам какви маски ползваш ти, но много от тези с високата защита, не са евтини и не всеки може да си ги позволи, особено ако са за еднократна употреба. Освен това, както съм и написала вече, не очаквам някой да си променя коренно живота, за да ме пази мен, нито родителите ми, които са на възраст, нито който и да било друг от рисковите групи. Очаквам обаче да не ми се бутат наблизо, ако има възможност за дистанция или, ако няма такава възможност, да не ми кашлят, кихат или говорят с непокрити нос и уста, когато сме на закрито. Това не ми изглежда като нещо трудно постижимо, водещо до обрат на житейски съдби, закриване на бизнеси и работни места и други трагични последици за нечий живот. Медицинската маска или добре направената и чиста платнена такава може да не пази на 100%, но все спестява на околните някоя и друга пръска и капка. Мисля си, че дори това е по- добре от нищото, за което някои тук упорито се борите, но иначе обсъждате значението на вирусния товар. Освен това, на теб по принцип приятно ли ти е някой да ти се бута в гърба или да ти се навира в лицето (когато може да не го прави) и да те понаплюва с телесните си течности, та даже и да си с маска с висока защита? Ако някой е убеден, че е негово право да се държи така, защото другите не го интересуват, аз пък съм убедена, че имам право да не ми нарушават без нужда личното пространство. Да вметна само, че правата принципно са нещо двустранно - и едната, и другата страна ги имат.

Тези маски са за многократна употрeба и всъщност излизат много по-евтино от хирургическите, моите са  28 евро двете заедно.
Пак повтарям :да, достатъчна е тази маска, за да ни предпази. А хирургическите и платените са пълни боклуци(поне в момента), всичко излиза отпред, отстрани, отгоре.
Иначе оправдания много, за да не направим нещо. Което на мен ми говори, че изобщо не ви е толкова страх, колкото казвате. Един уплашен човек ще сложи маска, която наистина пази, а няма да мрънка, че другите не го пазят.

П. С. Мразя да се бутат в мен, и то отпреди короната.

# 27 467
TafTaf, благодаря, че разбра правилно. Именно това имах предвид.
Elpis, защо ме препращаш към т. 10
за отписане на децата?
Защо едно дете като е различно/ физически/ интелектуално/ здравословно/ трябва да се “ отписва”, напротив, родителите трябва да имат право на избор, да му се осигури подкрепа, възможност  и избор.
Изобщо не говоря на теория.

И какъв искаш да е този избор: да си пускаш и да не си пускаш детето на ДГ, когато и както ти прецениш, без да е необходимо да представяш бележка от лекар и повече от разрешените дни по лични причини, но да ти се пази мястото на детето. Ами, ако има друго дете, чиито родители не могат да си позволят този избор, но пък за детето им няма място в ДГ.
Да, дори в условия на пандемия, може да си заведеш детето сополиво, защото не всеки сопол е Ковид, което не означава автоматично, че си умишлен разпространител на заразата.

Elpis, както е в момента.Очаквах пандемията да е овлядявана или адекватно контролирана, но не виждам това да се случи скоро.
Детето ми места на никой не заема и няма вина, за да плаща със здравето си, че някой не е приет в ДГ или родителите му го пускат болно, само и само да отидат на работа!
Кандидатствали сме наравно с другите деца, отговаряли сме на критериите и детето беше прието.Това НЕ ОЗНАЧАВА, че децата трябва да изкарват по цял ден затворени в стая с болни, а в случая на пандемия, случайно И евентуално може и да са окаже Ковид. В моето семейство и работа има хора, които са рискови и се опитват да се пазят
 ( доколкото могат).

Болни деца не трябва да посещават ДГ и училища и това го решава ЛЛ, след като родителят заведе детето на преглед, а не сам да преценява сополите му колко са безобидни и на какво се дължат.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 09:00 от CasaDelSol

# 27 468
  • София
Не знам колко се стресират хората от една маска, ама много дабре знам, колко стресира престой в болница. Така де, като ще се стресираме...

Aко носенето на маска ти гарантираше, че няма да влезеш в болница, всички щяха да носят. Аз не нося маски, защото смятам, че са безмислени и ми вредят на здравето. В гт пътувам без маска, на морето и в аптеки и магазини влизах без маска. И изобщо не смятам, че рискувам. Тия, които ходят с мръсен парцал на устата рискуват повече.

# 27 469
Габи, Габи, и ти лекар ще ставаш...

# 27 470
Да, дори в условия на пандемия, може да си заведеш детето сополиво, защото не всеки сопол е Ковид, което не означава автоматично, че си умишлен разпространител на заразата.
Добре, но това сте написали. Как ще определите? Кой ще определи?

Ами няма кой. Не разбирате ли, че няма кой!
Как да се определи? С тест се определя. НО да пускаш тест на всяко кихване и проточен сопол няма да стане, защото тестването у нас е сложна работа, струва и пари. РЗИ НЕ тестват, не и масово. Тестват само когато е опрял нож до кокал. То в това е проблемът, че няма така масово достъпно тестване. Ще кихне дете, ще отиде майка му при личната, личната ще даде бележка за седмица за всеки случай и това ще е. И ще кажат-наблюдавайте. И ти ще наблюдаваш и по твоя преценка. И следващата седмица пък, като мине хремата, а започне да подкашля-пак така. И така-4 месеца зимния сезон.
Ако едно дете излиза през седмица болничен с бележка, ще е доста тегаво за родителите. При едно регламентирано нормално ДО можеше големите ученици да продължат с него, за да има повече опции за малките, чиито родители дали ще останат вкъщи заради ДО или заради върнато сополиво дете за работодателя ще е все отсъстващ родител. Да не говорим за гадаенето и хвърлянето на боб ковид ли е това, ови ли е, какво е. Те и личните няма да знаят без тест и ще го водят ови. Но за ови си дават седмица кат стой, та гледай. Колко пъти така ще е зимата?

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 09:10 от фаастък

# 27 471
Габи, Габи, и ти лекар ще ставаш...

Ми не, няма да ставам, станала съм.
Кое от това, което казах, е грешно? Или може би аз съм в грешка, че в рискови ситуации се пазя и не мрънкам?
Сигурно е грешка и че ффп3 са по-евтини от хирургическите маски в дългосрочен план.
Няма аргументи и започнахме пак с личните нападки ли?
Аз просто не разбирам как така аз мога да се пазя сама, а пък другите не. При положение, че има как. Много е интересен този феномен.

# 27 472
Иначе оправдания много, за да не направим нещо. Което на мен ми говори, че изобщо не ви е толкова страх, колкото казвате. Един уплашен човек ще сложи маска, която наистина пази, а няма да мрънка, че другите не го пазят.
П. С. Мразя да се бутат в мен, и то отпреди короната.
Разбира се, че е така. Просто си искат комфорта хората. И ако може другите да се съобразят, а не те. Защото повечето от отбора “про строги мерки” не са спрели да обикалят молове, курорти, почивки и да бучат, че всички били плъзнали и не спазвали дистанция..😆😂🤣
И аз мразя да ми се бутат, Габи, от преди короната още. Ама си следя да не го допускам, а не вдигам скандали на хората, които са ме доближили..👀🤭

# 27 473
  • Bulgaria
Аз си мисля, че нещото което може да преобърне играта в наша полза в тази пандемия е наличието на бърз, достъпен и точен тест. Особено в България. И ако наистина Roche пуснат такъв тест или която и да е друга фирма, ще имаме възможността да се тестваме и при най-малките симптоми, да си правим тестове например преди да се видим с родителите си и така ще имаме възможност да ограничим разпространението много по-успешно, отколкото в момента.

# 27 474
Габи, имам купища ффп2 и 3 многократни маски. Не ми допадат,защото всъщност не се почистват. Няма официален начин да ги почистя у дома. Освен това въпреки изградения от март навик, тези маски ще се слагат и свалят (с невинаги чисти ръце) през 40 минути.
Едно е мед. Лице, възрастен, друго е дете, на училище...
Абе няма какво да дъвчем пааак маските, смешно е вече... изобщо...

# 27 475
Скрит текст:
Габи, имам купища ффп2 и 3 многократни маски. Не ми допадат,защото всъщност не се почистват. Няма официален начин да ги почистя у дома. Освен това въпреки изградения от март навик, тези маски ще се слагат и свалят (с невинаги чисти ръце) през 40 минути.
Едно е мед. Лице, възрастен, друго е дете, на училище...
Абе няма какво да дъвчем пааак маските, смешно е вече... изобщо...

Happy, да, и на мен ми писна с дъвченето на маските вече.
Но си мисля, че в училище е все тази с какви маски са децата, защото така или иначе няма да се носят, махат и слагат правилно. Но пък за учителите ффп3 са доста добър вариант.
Иначе аз ги пера моите(без вентил са).

# 27 476
Габи, права си за маските, но тук ги няма. Аз имам такива 4 , ама остана само 1 и си я пазя, но ги взех сравнително евтино, сега не откривам.
В грешка си, защото живееш далече от БГ, имаш тук близки, но виждаш друга реалност, друго съзнание, други норми на поведение може би, още повече в Германия. Доходите са ви различни и затова и не разбираш тук какво става и как живеят повечето хора. Болниците са ви различни и отношението е различно там към болните със сигурност. Работодателите ви са различни от нашите, достатъчно е едно обаждане и си оставаш вкъщи, а тук може и да не можеш пак да отидеш на работа и се страхуваш, прикриваш, ходиш болен и се влачиш, за да ядеш.
Млада си още явно, живееш в друга реалност за мен, затова и не разбираш тук нещата. Там няма начин хремав човек да не е с маска сигурно, това му е вродено, да се изплюва на улицата и гледа гордо, да не го е грижа за другите и изобщо... (може би мигрантите ви развалят картината, но си намерила начин да се пазиш с маска в определени случаи) Тук трябва да си със скафандър сигурно, не само маска навсякъде. Вчера в магазина (голяма верига сравнително) една жена без маска, на средна възраст кашля жестоко и държи торбичката си пред устата уж. Никой не направи забележка, а е редно с маска да се влиза все още. Дори и аз само я гледах лошо, ама не обелих дума. Това в Германия дали е възможно?
Разсъждаваш просто от твоето ежедневие и си мислиш и тук, че е така. Ми не е . Виж другите мами в чужбина какво пишат само за училищата- с маски деца, на разстояние, някакви усилия все пак се правят и има ограничения, но не роптае никой и има разбиране, съдействие, отговорност. Виж тук във фейса коментарите и ще видиш разликите. Няма какво да ни успокоява , а и маска с каква и да е защита няма да ни спаси, просто защото няма как цялото семейство да имате такава и непрекъснато да сте с нея. Достатъчно е да имаш дете в детска или училище и ....всичко отива на вятъра.

# 27 477
Габи, ffp3 не е ли достатъчно да се дезинфекцират периодически със спирт?

# 27 478
  • Bulgaria
Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 923. Десет нови случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 6 са установени при лекари, 3 - при медицински сестри, 1 - при друг медицински персонал.

658 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Десет са новите случаи от изминалото денонощие. Починали са мъж на 48 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 60 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, мъж на 84 г. със сърдечно заболяване, хронично бъбречно заболяване и диабет, мъж на 73 г. с диабет, сърдечно, хронично белодробно и хронично бъбречно заболяване, мъж на 86 г. с хронично хематологично заболяване, мъж на 83 г. с хронично бъбречно и хронично неврологично заболяване, мъж на 64 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 57 г. със сърдечно заболяване, жена на 54 г. с диабет и жена на 43 г. със сърдечно заболяване, диабет и хронично хематологично заболяване.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/158-novi-sluchay … -infekciya-sa-po/

60    F    Благоевград    Белица
57    M    Стара Загора    Павел баня
54    F    Стара Загора    Раднево
43    F    Стара Загора    Стара Загора
73    M    Пазарджик    Пазарджик
48    M    Смолян    Смолян
86    M    Русе    Сливо поле
64    M    Благоевград    Благоевград
83    M    Пазарджик    Пазарджик
84    M    Русе    Русе

# 27 479
Габи, ffp3 не е ли достатъчно да се дезинфекцират периодически със спирт?
Аз съм си сипала спирт в едно шишенце открих за наливен парфюм (мъничко с пръскалка) Винаги ми е в чантата. Така си пръсках и маските (моите с клапа бяха) и изнасях после на терасата да висят и проветряват. После пак така и всеки ден, като носех по 2 за смяна в работата. Но се съсипаха след доста време вярно, ама замърсиха отвътре малко (то и червило слагах да ме пита човек защо) не стават вече. Остана ми една, иначе със спирт си ги пръсках щом се върна и окачвах да се проветрят. Доста издържаха, ама не са вечни. Сега не намирам, а търся по атпеките и няма. Има подобни , но нямат такава защита , пак с клапа по 10 лв и взех такива. Хем скъпи, хем не пише да защитават. Но и 28 лв май на Габи излиза едната маска , както писа пак не ми е евтино, а и за много хора е така. Да купиш 2 да се прежалиш, ама то ...не може само с нея да си, ако и в работата трябва да ги носиш непрекъснато. Ако сте и повече хора в семейството, то... за мен ми е скъпо, но бих купила, ако за месец поне ми решават нещата, но .. повече ще трябват за един човек си мисля.

Общи условия

Активация на акаунт