COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 348
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 335
  • Bulgaria
За смъртност можем да говорим единствено, когато пандемията приключи. В момента гледаме актуалната картинка и е факт, че в топлите месеци, когато и времето е на наша страна, ние отбелязваме висока смъртност. Никой не е оспорил факта, че никога не сме достигали нивата на Италия, Испания и всички държави, които бяха жестоко засегнати. Но всичко това се дължи на късното навлизане на вируса в България, на навременните мерки, които успяха толкова много да свалят нивото на новозаразени, че започнахме по-топлите месеци почти от 0-та и въпреки това стигнахме до доста високи цифри, които в момента ни поставят в челните места на негативните статистики. Факт е, че ние сигурно сме единствената държава, в която човек се налага сам да си заплати теста дори при симптоми. Факт е, че тестването ни не се е подобрило значително за тези месеци, големите цифри са благодарение на частните лаборатории и туристите. Затова аз се надявам в най-скоро време да имаме на разположение бърз, достъпен и точен тест, който ще ни бъде много полезен през предстоящите месеци.

# 28 336
  • София
За последните 7 дни имаме по 7.14 смъртни случая среднодневно.

Според изчисленията на Никола Тесла даже сме в спад.

Иначе възможно е да сме на второ място по смъртност в Европа - другите държави имат по 3-4 починали.
Скоро държави с трима починали дневно ще са в челната тройка по смъртност на континента ...

... тая втора вълна вече съвсем няма логика.
Не се ли гледа починали на глава от населението? Ние може и 10 на ден да имаме, а Испания 110, но ако населението на Испания е 15 пъти повече от нашето, пак ще сме преди Испания по този показател. Да?

# 28 337
Чехия през последните 24 часа регистрира 1164 случая от - най-високите досега от началото на епидемията.
Повече от 1300 работници в домове за възрастни хора са заразени в Испания, където вече са регистрирани 21 000 смъртни случая в дома за грижи, свързани с Covid-19, съобщава радио Cadena Ser. Там се казва, че най-силно засегнатият регион е Андалусия в далечния юг
Избирателите в Западна Германия ще трябва да вземат собствените си писалки, както и маска, когато участват в местните избори в неделя. Провинция Северен Рейн-Вестфалия има 14 милиона избиратели, но някои от тях ще гласуват по пощата
Относно правилата за социалните събирания в Англия - "не можете да се събирате в група повече от шест".
Например, петчленно семейство би могло да срещне само един баба или дядо в същата обстановка.
Ако има домакинство, в което повече от шест души живеят заедно, "очевидно тази група ще може да остане заедно". Ще има и "редица изключения за училище, работа и за някои много специални събития като сватби, погребения и кръщенета".
   https://www.bbc.co.uk/news/live/world-54083725

# 28 338
  • София
Габито, аз не казвам, че е защото ги е страх. Причини може да има всякакви (вкл.и такава). Но го очакват и не са склонни да се съмняват, че може и да няма, което ми е странно. Хубаво, чуло се някъде нещо, ама защо пък трябва да се приема за чиста монета...

Ох, сега прочетох поста на Тесла. Ние тук се чудим правителството ли било виновно, опозицията ли, пък то бил виновен народът, естествено Joy

# 28 339
Какво значи "възможно е" има си статистика, която недвусмислено го показа. А тук някакви другарки скачат за цензура за всеки, който посочва фактите с оправданието "Да не се излагаме пред чужденците" Joy И то не е седмица - две, поне от няколко  месеца е това положение.

Обясненията на щаба не ги приемам. Иначе се радвам, че смъртността е тръгнала надолу  и дано това да е някаква трайна тенденция.

# 28 340
Скрит текст:
Ice Queen, сегашната липса на мерки харесва ли ти? Ако да, значи би трябвало да ти харесват и данните за смъртността в България, както и да си ОК тази смъртност да се вдигне значително през студения сезон, когато ще бъдем повече на закрито без маски и без дистанция. Ако не - значи, би трябвало да считаш, че е нужно затягане на мерките. Проста причинно-следствена връзка.

TafTaf, какво затягане на мерки според теб ще е ефективно? Аз пък смятам, че трябва всеки, който може, да е задължително да работи от вкъщи. Както и да е възможно при най-малки симптоми да оставаш вкъщи, та ако ще и държавата да плаща за последните. Ето тея две неща да се направят, би било доста по-ефективно от маски на открито например или демонтиране на пейки.
Напълно съм съгласна. Също проследяване на заразени и контактни и карантиниране. Ако в училищата нищо не се направи за разделяне на класовете на малки групи и спазване на дистанция или преминаване на ДО, също няма да.може да се ограничи разпространението.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 11:36 от TafTaf

# 28 341
Скрит текст:
Габито, аз не казвам, че е защото ги е страх. Причини може да има всякакви (вкл.и такава). Но го очакват и не са склонни да се съмняват, че може и да няма, което ми е странно. Хубаво, чуло се някъде нещо, ама защо пък трябва да се приема за чиста монета...

Ох, сега прочетох поста на Тесла. Ние тук се чудим правителството ли било виновно, опозицията ли, пък то бил виновен народът, естествено Joy

А защо да не вярват при положение, че през март затвориха на 15 случая на ден ли беше? Много е логично даже да повярват.

TafTaf, да, пропуснах го проследяването на контактните, но то е просто защото виждам, че и сега не се прави. Иначе за училищата и намаляването на брой деца в класовете също съм съгласна, но не виждам на практика как ще стане,особено при по-малките, които изискват присъствие на възрастен човек, когато са вкъщи.

# 28 342

Иначе възможно е да сме на второ място по смъртност в Европа - другите държави имат по 3-4 починали.
Скоро държави с трима починали дневно ще са в челната тройка по смъртност на континента ...

Дано, какво по-хубаво от това.

# 28 343
UK
Здравният секретар Ханкок каза пред BBC Breakfast, че търсенето на тестове е голямо и "около 25% от хората, които се явяват, смятаме, че не отговарят на условията за тест". „Видяхме това доста рязко покачване през последните няколко седмици хора без симптоми, които нямат основателна причина да се явят на тест“.
„Ако нямате симптоми, освен ако не бъдете изрично помолени да направите тест, нямате право на тест.“

Имаше примери за "цели училища или части от училища, изпратени да се тестват", казва той, добавяйки, че това "не е приемливо".
„Дори съм чувал истории за хора, които казват:„ Отивам на почивка следващата седмица, следователно ще взема тест “.

"Не - не за това има система за тестване. Страхувам се, че трябва да сме по-твърди с правилата за допустимост за тестване."
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-54083725

# 28 344
Tрима починали в Смолян...Rolling Eyes

В сайта на РЗИ Смолян има само два обявени смъртни случая - мъже на 73 г. и 80 г.
https://www.rzi-smolyan.com/r.osy/cutenews/news.php

# 28 345
Скрит текст:
Ice Queen, сегашната липса на мерки харесва ли ти? Ако да, значи би трябвало да ти харесват и данните за смъртността в България, както и да си ОК тази смъртност да се вдигне значително през студения сезон, когато ще бъдем повече на закрито без маски и без дистанция. Ако не - значи, би трябвало да считаш, че е нужно затягане на мерките. Проста причинно-следствена връзка.

TafTaf, какво затягане на мерки според теб ще е ефективно? Аз пък смятам, че трябва всеки, който може, да е задължително да работи от вкъщи. Както и да е възможно при най-малки симптоми да оставаш вкъщи, та ако ще и държавата да плаща за последните. Ето тея две неща да се направят, би било доста по-ефективно от маски на открито например или демонтиране на пейки.

Точно така. Само че не се прави и няма да се направи.  Защото държавата не желае да плаща.
Изискване за маски на открито имаше за много малко време и отдавна. Прословутото демонтиране на пейки май че е било единичен случай вследствие натегачество на местния кмет и то също е било много отдавна.

За смъртност можем да говорим единствено, когато пандемията приключи. В момента гледаме актуалната картинка и е факт, че в топлите месеци, когато и времето е на наша страна, ние отбелязваме висока смъртност. Никой не е оспорил факта, че никога не сме достигали нивата на Италия, Испания и всички държави, които бяха жестоко засегнати. Но всичко това се дължи на късното навлизане на вируса в България, на навременните мерки, които успяха толкова много да свалят нивото на новозаразени, че започнахме по-топлите месеци почти от 0-та и въпреки това стигнахме до доста високи цифри, които в момента ни поставят в челните места на негативните статистики. Факт е, че ние сигурно сме единствената държава, в която човек се налага сам да си заплати теста дори при симптоми. Факт е, че тестването ни не се е подобрило значително за тези месеци, големите цифри са благодарение на частните лаборатории и туристите. Затова аз се надявам в най-скоро време да имаме на разположение бърз, достъпен и точен тест, който ще ни бъде много полезен през предстоящите месеци.

Не е късно да се поправим, както сме я подкарали

# 28 346

Не се ли гледа починали на глава от населението? Ние може и 10 на ден да имаме, а Испания 110, но ако населението на Испания е 15 пъти повече от нашето, пак ще сме преди Испания по този показател. Да?

Разбира се.

Идеята е, че ако Италия обявява 10 починали дневно, ние с 2-ма вече я изпреварваме по смъртност на глава от населението.

# 28 347
Ами да и това изпреварване има причина. И аз не мога да приема обяснението на министъра за меродавно. Не мисля, че хората търсят лекарска помощ късно, предполагам, че някъде другаде се къса нишката - малко тестване на контактни лица, например.

# 28 348

Напълно съм съгласна. Също проследяване на заразени и контактни и карантиниране. Ако в училищата нищо не се направи за разделяне на класовете на малки групи и спазване на дистанция или преминаване на ДО, също няма да.може 7а 6е ограничи разпространението.

Вече се разбра, че проследяване на контактни и тяхното карантиниране няма да се случи.  Ще продължим на принципа "Който го е страх, да се пази сам" с добавката "Ако някой се съмнява, че е зле, защото е прихванал ковид, да провери за своя сметка".

# 28 349
  • София
И като го е страх, да си държи детето вкъщи, но да не ни занимава с глупости.

Общи условия

Активация на акаунт