COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 957
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 740
  • в страната на чудесата
Не е задължително, Лили. За много ваксини има докладвана подозирана връзка с подобни усложнения. И са си в календарите и на пазарите. За конкретния случай не съм чела много

# 28 741
Заради коронавируса: Е-лавка в училище (ВСИЧКИ ПРОМЕНИ)
Забраняват джобните на малките и почерпката за рождени дни
Децата от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се възползват от „Електронна лавка“, тъй като няма да им е позволено да ходят до тази в сградата на училището. Целта е да не носят джобни, за да се предотврати разпространението на COVID-19.

Това е било разяснено по време на първата за година родителска среща в някои столични училища, като на повечето места са били проведени онлайн заради пандемията.
Услугата ще бъде предоставена от фирмите, които отговарят за кетъринга и ще доставят храната на място. Така родителите ще имат възможност освен да заредят купона на детето, да му поръчат и нещо от училищния бюфет. Обядът на децата ще бъде доставен до класните стаи в еднократни прибори, които след това се събират и изхвърлят в чували извън сградата на училището. Заради приборите пък цената на купона в някои столични школа ще се вдигне с 0,30 лв. и вече ще струва 2,80 лв. За да не се разпространяват зарази, децата няма да имат право да си споделят храна.

Забранени са и почерпките за рождени дни
дори шоколадови бонбони. Чиновете в класните стаи пък на повечето места ще са разположени шахматно, за да се спази отстояние от 1,5 м.

Отново с цел безопасност някои часове по физическо ще се провеждат дори извън училището, в парк, където е спокойно, няма струпване на хора, но и времето позволява.

Сутрин родителите ще са длъжни да изчакат детето пред училището, докато мине през филтъра за проверка на температурата. За целта в някои школа ще използват термотаблети, и то с лицево разпознаване, за да не се налага учениците да носят в себе си и магнитните пластики, които се изискват за пропускателния режим. Задължение на децата ще бъде да влизат директно в класните си стаи, а не да се разхождат по коридорите, за да нямат досег с други паралелки. Ще се движат вдясно по коридора, като всекидневно дежурен учител ще следи за спазването на мерките в коридорите. Ако на някое дете му се наложи да ползва тоалетна по време на час пък, ще трябва да излезе задължително с предпазна маска.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/decata-s-elektronna-lavka-v-uchilishte-223484

# 28 742
Португалия затягат мерките. Събирания до 10 души и забраняват продажбата на алкохол в страната след 8 часа както и консумацията на алкохолни напитки във всички обществени места. Grinning Това е хитър начин да изпразнят нощните заведения без да ги затварят.

# 28 743
Лейка, освен наличието на усложнение има и честота. Едно е нещо подозирано с честота по рядко от 1 на милион, съвсем друго е 1 на 5 хиляди. Това ще бъде краят на ваксината, ако се установи, че има връзка.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 23:57 от Не се сърди, човече

# 28 744
Скрит текст:
Габи, това са доста сериозни усложнения. Особено миелита, на малък брой хора, лоша работа. Надявам се защитниците на руската ваксина да помислят Simple Smile
Но друга ми беше мисълта. Астра зенека какъв опит има с ваксини? В същото време абсолютните доминанти на ваксинския пазар не са се разбързали. ГСК/мерк 1-ВА фаза. Това не е случайно.

Да, така е.При случая с МС е установено, че не е причинен от ваксината, обаче сега и това с миелита... Честно казано е леко странно. И дето ти викаш, на толкова малък брой хора.
А иначе какво е твоето предположение за това, че компаниите с опит в сферата на ваксините не са се разбързали?

# 28 745
  • София
Скрит текст:
Заради коронавируса: Е-лавка в училище (ВСИЧКИ ПРОМЕНИ)
Забраняват джобните на малките и почерпката за рождени дни
Децата от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се възползват от „Електронна лавка“, тъй като няма да им е позволено да ходят до тази в сградата на училището. Целта е да не носят джобни, за да се предотврати разпространението на COVID-19.

Това е било разяснено по време на първата за година родителска среща в някои столични училища, като на повечето места са били проведени онлайн заради пандемията.
Услугата ще бъде предоставена от фирмите, които отговарят за кетъринга и ще доставят храната на място. Така родителите ще имат възможност освен да заредят купона на детето, да му поръчат и нещо от училищния бюфет. Обядът на децата ще бъде доставен до класните стаи в еднократни прибори, които след това се събират и изхвърлят в чували извън сградата на училището. Заради приборите пък цената на купона в някои столични школа ще се вдигне с 0,30 лв. и вече ще струва 2,80 лв. За да не се разпространяват зарази, децата няма да имат право да си споделят храна.

Забранени са и почерпките за рождени дни
дори шоколадови бонбони. Чиновете в класните стаи пък на повечето места ще са разположени шахматно, за да се спази отстояние от 1,5 м.

Отново с цел безопасност някои часове по физическо ще се провеждат дори извън училището, в парк, където е спокойно, няма струпване на хора, но и времето позволява.

Сутрин родителите ще са длъжни да изчакат детето пред училището, докато мине през филтъра за проверка на температурата. За целта в някои школа ще използват термотаблети, и то с лицево разпознаване, за да не се налага учениците да носят в себе си и магнитните пластики, които се изискват за пропускателния режим. Задължение на децата ще бъде да влизат директно в класните си стаи, а не да се разхождат по коридорите, за да нямат досег с други паралелки. Ще се движат вдясно по коридора, като всекидневно дежурен учител ще следи за спазването на мерките в коридорите. Ако на някое дете му се наложи да ползва тоалетна по време на час пък, ще трябва да излезе задължително с предпазна маска.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/decata-s-elektronna-lavka-v-uchilishte-223484

Брей, това звучи доста добре замислено, впечатлена съм.

# 28 746
  • Germany
Не знам за България, но в Бавария зле вървят нещата. Мюнхен просто избухна в последните дни с положителни тестове. Наближаваме 50 заразени на 100000 и ще имало ограничения на общественият живот. Какви точно не е ясно. Градините почнаха на 1 септември и вече има 7 затворени. Училищата почнаха преди два дена и по цял ден са с маски, ще видим как ще са при тях нещата след седмица.

# 28 747
  • в страната на чудесата
Лейка, освен наличието на усложнение има и честота. Едно е нещо подозирано с честота по рядко от 1 на милион, съвсем друго е 1 на 5 хиляди. Това ще бъде краят на ваксината, ако се установи, че има връзка.
Как точно ще установиш дали този случай е един на милион и се проявява в първите три хиляди? Да не говорим, че един случай за всяка статистка е outlier. Ще броят усложненията докато препаратът е с черен триъгълник Simple Smile
Първи сърч 37 случая на трансверзален миелит, с подозирана връзка са ваксини на пазара.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19880568/

Габи, мисля, че аденовируса не работи. Държи се като жива. Рашките бегло говорят за огромен брой нежелани реакции.
ГСК е с уникален адювант, надявам се да имат успех. Незнам нищо за пайпа на Новартис и дали изобщо ковид е в него. Ковид се държи като хив и въобще не смятам че ще има ваксина скоро. Освен това докато не стане ясна цялата патогенеза и особености на имунитета няма философско решение за ваксина. Просто незнам защо всички чакат някак да минат 4-5 месеца трета фаза пък и правят сметки за бройки.
Дано греша.
Аз ваксина няма да си сложа. Може би ако някой от големите играчи излезе ще се замисля. Но биотех и малки фарми, мерси

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 23:59 от Не се сърди, човече

# 28 748
Болният в четвърти стадий може да живее още месеци/години. Да, по-крехък е, ама ако е ускорена смъртта му от вирусно заболяване, то е причината за смъртта. Без него би живял още.
Пък и ракът не е смъртна присъда, все пак.
Ами ето това е цинично вече. А за болен в последен стадий е и напълно невярно.
Кое е циничното? Съпругът ми е в четвърти стадий от февруари миналата година. Работи, в движение, налага се да ходи всеки месец по химиотерапии. Притеснява се и той и аз от среща с вируса. Кое е невярното? Не се ли прекрачва границата с това броене на месеци живот? Добре, че не ги отпускате Вие.  Аз също не съм спряла работа. през цялото време. Животът си тече......

# 28 749
Цитат
Брей, това звучи доста добре замислено, впечатлена съм.
Аз останах и приятно изненадан от статията за онова пловдивско у-ще, наглед смешна как деца и учители ще влизат през прозорците на у-щето като част от мерките, за да се разминават с други класове които ще си влизат през вратите, но всъщност показва че в с-мата на образованието се прави всичко възможно да се ограничи заразата. Е, като изключиме директорката в училището за което споменава Малина 07 решила да събере много класове заедно в залата на у-щето, че да им пеят за първият учебен ден.

За съжаление обаче една лоша новина. Алкохола и цигарите повишават риска от заразяване с Ковид. (Те португалците може и не случайно да забраняват алкохола на обществени места, не само за да поизпразнят нощните заведения, знам ли).
https://nova.bg/news/view/2020/09/10/298974/алкохолът-и-цигарите-повишават-риска-от-заразяване-с-коронавирус/
За цигарите няколко пъти се обръщат вече нещата. Сега пък се оказва че дразнението което предизвикват цигарите, разрушава мембрана на клетките която предпазва от инфекции. Отидоха по дяволите препоръките на Кантарджиев отвреме на време да се пали по някоя цигара като част от мерките срещу вируса.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 23:27 от Анонимен

# 28 750
Ако е по-рядко от 1 на милион е много трудно дори да установиш сигурна връзка. Затова може да подозираш.

Директорът на NIH Франсис Колинс:

"Ако се окаже, че е предизвикано от ваксината, тогава всички дози от ваксината ще трябва да бъдат унищожени"

https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2020-09-09/nih-director-francis-collins-astrazenecas-coronavirus-vaccine-trial-hold-ought-to-be-reassuring

Сигурно и той е псевдспециалист някакъв и не знае какво говори, въпреки че се занимава с тестването на ваксини.

И споко, Лейка, тази ваксина ако и когато изобщо дойде до нас, сигурно вече ще е сложена и съответно изтествана на много повече от 1 милион човека.

# 28 751
Португалия затягат мерките. Събирания до 10 души и забраняват продажбата на алкохол в страната след 8 часа както и консумацията на алкохолни напитки във всички обществени места. Grinning Това е хитър начин да изпразнят нощните заведения без да ги затварят.
Въобще не е хитро, а е сигурен начин да накараш цял сектор да фалира, без да плащаш обезщетения. По-добре е да са затворени, но държавата да плаща, дори и да е малко. Това е тип "хем вълка сит, хем агнето цяло". Държавата не плаща, а противниците на лошите мерки са доволни. А овчаря(собствениците на бизнеси) вечна му памет.
А за цигарите, те разрушават целият организъм. Нормално е да накланят везните към тежко състояние и смърт. Въпросът е дали наистина, заемайки АСЕ2 рецепторите не пречат на вируса да се загнездва.
Алкохолът в големи количества винаги е бил вреден. Уврежда много системи, включително сърдечносъдовата, което допринася за тежко протичане на почти всичко. Отделно и цигарите и алкохола намаляват имунитета, мисля.

# 28 752
  • в страната на чудесата
Лили, ти трябва да си казваш споко, щото аз тази ваксина няма да я сложа. Не заради миелита Simple Smile
Иначе те бива в представянето на evidences Simple Smile няма що.

# 28 753
Цитат
А за цигарите, те разрушават целият организъм. Нормално е да накланят везните към тежко състояние и смърт. Въпросът е дали наистина, заемайки АСЕ2 рецепторите не пречат на вируса да се загнездва.
Мисля че пречат, или поне ми се иска да пречат, то имаше и такива изследвания, които се появиха по едно време. Аз мисля че това е имал предвид Кантата с нестандартните му препоръки да се пали цигарка от време на време. Grinning Но това мисля че важи само за дългогодишни пушачи.  Ние сме от най пушещите нации, и си мисля че фактора цигари в Ковид епидемията е добре за нас да е положителен, а не отрицателен.

В Европа гледам че и статистиката на Испания не върви на добре, последните 3 дни 8 900, 8 800, днес вече над 10 000.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 00:00 от Анонимен

# 28 754
  • Пловдив
Утре доц. Кунчев ще е в сутрешния блок на БНТ.

Общи условия

Активация на акаунт