COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 681
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 830
Би ли могла, ако обичаш да посочиш къде съм казвала такова нещо?

Факте, че в Австрия никога не са си правили илюзията, че могат да елиминират вируса. Факт е, че хората си се заразяват и изглежда държавата е ок с това, стига да не препълват болниците. Ти нещо друго ли виждаш?

# 28 831
В Австрия имате ли мерки? Ако да, тогава защо не ги отпуснете докато не стигнете лимита на болниците? Защо държахте няколко месеца на толкова ниски нива?

# 28 832
  • При семейството си
Да си припомним с данни как приключихме извънредното положение:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/521-lica-u-nas-s … vani-ot-covid-19/

В момента сме 4.01 % починали на общ брой заразени.
Тогава сме 4.71 %.

# 28 833
Разбира се, че имаме. Имахме, имаме и ще имаме. И ги спазваме. Ама ей, на въпреки това +700 случая вчера.

Имахме спад, защото два месеца си стояхме повечето вкъщи и децата не ходеха на училище. После дойде лятото, отпуски, ваканция, срещи на открито. На това време му идва краят и се готвим за тежка зима. Естественият ход на всяка пандемия, какво да го правиш. История стара като света...

# 28 834
Това, че някой си внушава, че не може да диша с маска е същото като да си внушава, че не може да спре цигарите.
Субективно усещане.
Не съм чула някой да се е задушил заради маска.

# 28 835
Ангел Кунчев казал на Мангъров да си затваря устата
Най-после сапунката е преминала във фаза заснемане на епизодите Satisfied

# 28 836
Там, където има увеличение на случаите, там има пропуски при мерките. Пак повтарям някои хора вече стигат до отрицание на теорията на инфекциозните заболявания изобщо. Скоро очаквам да заявят, че всеки живее на различна планета в слънчевата система и въпреки това продължават да се заразяват едни от други.

# 28 837
  • София
Ангел Кунчев казал на Мангъров да си затваря устата
Най-после сапунката е преминала във фаза заснемане на епизодите Satisfied
„Д-р Кунчев ми каза да си затварям устата. През нощта карам колата, връщам се от преглед. Звъни ми телефона, обажда ми се д-р Кунчев. С него винаги сме били приятели. Казва ми –„Много говориш, аз съм единственият, който се противопоставя на лошото отношение към теб. Трябва да млъкнеш. И аз казах „Добре“, но не млъкнах“, твърди доц. д-р Атанас Мангъров.
В студиото на „Тази сутрин“ доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че не може да става дума за оказан натиск: „Омръзна ми да обсъждам изявления на хора, които в живота си не са виждали болен от коронавирус. Аз няма как да оказвам натиск над него, а и не искам. Работим от много години заедно“.
„Препоръчах му да не обърква хората. Нека да мисли каквото иска, но когато всички страни вземат мерки, СЗО препоръчва, когато европейски и американски центрове доказват с факти и цифри колко помагат маските, да излезеш и да кажеш „Това е глупост, не го правете“, е объркване на хората и пречи на мерките на държавата да се бори с инфекцията“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

от ТУК
Не е сапунка - политически трилър е. Диктаторската власт потиска свободата на словото - но нищо не може да заглуши гласа на истината. Mr. Green

# 28 838
Там, където има увеличение на случаите, там има пропуски при мерките. Пак повтарям някои хора вече стигат до отрицание на теорията на инфекциозните заболявания изобщо. Скоро очаквам да заявят, че всеки живее на различна планета в слънчевата система и въпреки това продължават да се заразяват едни от други.
Няма противоепидемична стратегия, която да се основава на 100% спазване на мерките. Това е наивно, нелепо и неефективно. Всяка такава стратегия изисква и разчита на съдействие от населението и съответно се налага да се съобразява с това, което то може да понесе. И също се налага да се обяснява на хората и да бъдат мотивирани да спазват препоръките.

Пример за това, как не се прави, видяхме в България. Колкото по-тежки мерки наложиш в момент, в който това не е необходимо, толкова по-трудно можеш да накараш хората да ги спазват и толкова по-трудно ще наложиш каквито и да е ограничения в един повторен момент, ако нямаш друг избор. Тази работа с тропане по масата не става и всичко случило се от март насам в България е доказателство за това.

# 28 839
В България бяха едни от най-леките мерки в Европа. По тази логика в другите държави народите трябваше вече да са експлоадирали и да са отказали всякакви мерки, включително и нашите съседи. Това оправдание е просто безумно.
Но съм 100% убедена, че там, където хората са по-успешни, там вероятно нямат един куп нон стоп гастролиращи "експерти" по медиите, които да обясняват, че мерките са ненужни и всичко е конспирация. Там политическите партии не политизират пандемията, не саботират мерките и не подценяват вируса както в България или в САЩ, където трагедията вече е огромна. Там премиерът не излиза да заяви, че "който е страхлив, да си носи маска". и т.н. и т.н.
Изключително повърхностно и невярно е да смяташ, че "тежките мерки" (в действителност най-леките в Европа) са причината България да стигне дотук.

# 28 840
Скрит текст:
Скрит текст:
Габи, това са доста сериозни усложнения. Особено миелита, на малък брой хора, лоша работа. Надявам се защитниците на руската ваксина да помислят Simple Smile
Но друга ми беше мисълта. Астра зенека какъв опит има с ваксини? В същото време абсолютните доминанти на ваксинския пазар не са се разбързали. ГСК/мерк 1-ВА фаза. Това не е случайно.

Да, така е.При случая с МС е установено, че не е причинен от ваксината, обаче сега и това с миелита... Честно казано е леко странно. И дето ти викаш, на толкова малък брой хора.
А иначе какво е твоето предположение за това, че компаниите с опит в сферата на ваксините не са се разбързали?

Кое е странно? Че при тестване върху 30000 души, може да,се случи при някой да се намери някакво пропуснато заболяване?

Да, ако има връзка с ваксината изобщо не си представям да продължат. Те ако имаха такива намерения, нямаше  да спрат изпитанието.

Странно е, че първо МС(която все пак е най-честото автоимунно заболяване на ЦНС), за която не са установили връзка с ваксината, а сега и миелит. И все още не са ваксинирали 30 000 човека все пак. А миелитът, доколкото съм запозната с него, е сравнително рядко заболяване и се проявява след инфекция или пък също така може да се дължи на МС.
Ами странно си е откъдето и да го погледнеш. Добре е, че разследват случаите иначе.

# 28 841
Какво толкова неочаквано се е случило в България от март насам?
Аз лично виждам една пандемична крива която дава признаци да върви на вълни както е в болшинството държави като изключим някои островни и такива свикнали да спазват строги мерки. Строги мерки у нас не е имало и смятам бе напълно основателно с оглед на минималният брой случаи. Вече никой по света не прави локдауни като изключим някои "фанатици" като Джасинда Ардърн и тоталитарни държави. Ходът на пандемията у нас е напълно очакван, възможно е да се случи и пандемичен взрив по някое време както предрече математикът от БАН, тогава евентуално може да се мисли за по-строги мерки, сегашните са адекватни, но както се вижда не се спазват .... и така е почти навсякъде по света, хората си карат по "старото нормално".

# 28 842
Няма никакво значение дали "мерките" са "леки", или "тежки"...
Значението е в смисъла на мерките - сиреч  -  защо ги налагаш...
Страните, които наложиха "тежки" мерки се водиха от широкото разпространение на вируса към момента в обществото и целта беше да се намали разпространението и да се предпази здравната с-ма от колапс.
Други държави наложиха "тежки" мерки, за да не допуснат широко разпространение.

Каква беше целта на държавите с "леки" мерки?

# 28 843
Неадекватните мерки и неадекватните хора, които управляват кризата са причината. Хората са подобни навсякъде.

От страните, в които следя как се развиваше пандемията, в България, Щатите и Унгария бяха най-нелепите мерки и от там и развитие. А ако си мислиш, че австрийците и германците спазват предписанията с кеф или, че няма използване на ситуацията за политически дивиденти си наистина страшно наивна.

Мерките в България не могат да се определят като леки или тежки, а като непоследователни и нелепи. Училищата не работят, ама баровете-да. Не можеш да седиш на пейка в парка, но можеш на маса в заведение. Не можеш да идеш на село, но можеш да идеш на козметик.

# 28 844
Цитат
„Омръзна ми да обсъждам изявления на хора, които в живота си не са виждали болен от коронавирус. Аз няма как да оказвам натиск над него, а и не искам. Работим от много години заедно“.
„Препоръчах му да не обърква хората. Нека да мисли каквото иска, но когато всички страни вземат мерки, СЗО препоръчва, когато европейски и американски центрове доказват с факти и цифри колко помагат маските, да излезеш и да кажеш „Това е глупост, не го правете“, е объркване на хората и пречи на мерките на държавата да се бори с инфекцията“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

Най после някой да почне да ги казва нещата както са. Зад изявленията на Мангъров не стоят факти, той не излиза и не казва според изследванията направени в тоя университет, оная лаборатория, CDC, СЗО, Руската академия на науките, абе някакво изследване, проучване, експерименти, че маските не помагат. В България един от основните проблеми пред изграждането на дисциплина нужна за да се справим през есенно-зимният период без затягане на мерките, сериозен възход на вируса, са неадекватните послания по отношение на маските. Според шефа носещите маски са страхливци, според великият доцент пък са глупаци. Кунчев даже много леко и деликатно се изказва по адрес на Мангъров. Мангъров прави открит саботаж в борбата за овладяване на вируса с посланията които отправя по медиите. Защото едно е някой не знаен сульо и пульо да си развива конспиративни теории из интернет, друго е да излиза човек с научна титла по медиите и да приказва врели некипели по медиите без грам факти, изследвания, доказателства, подкрепящи тезите му. Но много сериозна критика заслужават и журналистите, които когато интервюират Мангъров грам не изискват да си подкрепи теориите с някакви изследвания, факти, доказателства. Защото като казваш че ефекта от маските е нулев и тия които ги носят са глупаци, представяш научни изследвания подкпрепящи това, примерно в еди кое си научно издание е публикувано изследване от еди коя си лаборатория, в която след експеримент с мишки са установили че при вкарване на заразен въздух без маска, и с маска пред въздушният поток няма никаква разлика в броя мишки които са се инфектирали с вируса. Давам подобен пример защото ги има същите изследвания доказващи ползата от маските. Къде са му тия изследвания на Мангъров които му подкрепят дивотиите. Няма ги, защото няма и как да ги има.

Общи условия

Активация на акаунт