COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 496
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Казаха много пъти, че за ръст на заразените следва да се съди на седмична база, а не ден за ден. Очаквано тези дни ще има много бройки от тестваните в известните огнища, но след това би трябвало оттам да няма много нови случаи, ако РЗИ си свършат работата. Притеснителното е, че такива огнища може да има още много неоткрити или тлеещи известни отпреди, например:
Междувременно в разградското село Ясеновец, където карантината (втората половина на май) бе вдигната два дни по-рано, отново има проблеми - регистрирани са осем нови случая на коронавирус през последните три дни. Взе се решение за засилен полицейски контрол, пълно почистване на селото, предоставяне на 1000 маски и дезинфектанти, плюс по-активна медиаторска грижа.   от ТУК
Ясно е за кой контингент става дума, а такива си ги има по цяла България и няма как до всеки да сложат стражар да му надене маската и да го пази да не се събере с родАта, както е с температура и кашлица.

# 316
Попаднах на някаква статия , казваща , ще в региона на Кърджали и Хасково идват по 1800 изселници на ден от Турция, отделно и предстояло след 15.06 подмяна на лични документи. Тепърва ще става весело в Южна България ми се струва, надявам се да греша!

# 317
Цитат
Тесла, именно според теорията за "сухите съчки" % на разпространение в Гърция е малък. Същото важи и за България.
Връзрастта няма голяма връзка с разпространението, според мен, вируса си скача от организъм на организъм без значение май на възрастта, макар че май имаше някакви изследвания че децата не били такива безсимптомни разпространители както се смяташе в началото, вече не мога да си спомня това изследване, какво беше, откъде и потвърди ли се, не се ли. Аз мисля че това има предвид Мангъров, че да се взимат мерки срещу вируса е неправилно защото пораженията които може да нанесе в България са малки. Горе долу колкото и грипа нанася а заради него не съсипваме икономиката си. Аз така му разбирам тезата. Не се съгласявам с нея, защото без мерки вируса по моите виждания и сметки има потенциал да убие между 19 000 и 33 000 и тогава ще спре да убива защото ще имаме стаден имунитет. Трябва да се има предвид че той я излагаше тази теза когато държавата беше затворена, той смяташе че е правилно ние да правим това което правим в момента, за да не се налага да работим сега като пчелички за да възстановим икономиката както каза Бойко, която е на минус не знам си колко и т.н. заради ИП. Реално ние в момента правим това което искаше да правим Мангъров отначало. Няма нищо затворено.

# 318
Лили, ако използвам същите думи - има "сухи пръчки", но не са на местата, където вирусът се разпространява. Т. е., няма как да "изгорят" от него. На местата, където вирусът върлува в България, "сухите пръчки" са по-малко (за съжаление, градските баби и дядовци рядко доживяват възраст над 80 год., ще се опитам да потърся статистика, макар че се съмнявам да намеря някъде обобщена, а не ми се смята повече).
Продължителността на живота е пряко свързана с качеството на здравеопазване, което противно на личните ти впечатления с уголемяването на населеното място, в общия случай се подобрява.

НСИ

# 319
Ама не може така да се сравнява починали на милион население, без да се знае общия брой заразени! Нито за Гърция го знаем, нито за България. Всъщност никъде не е ясно колко е общият брой заразени.
Чакаме "среза" на Кунчев тази седмица за Пловдив с който уж ще изчислят как седят нещата глобално в страната.

# 320
  • София
Скрит текст:
Връзрастта няма голяма връзка с разпространението, според мен, вируса си скача от организъм на организъм без значение май на възрастта, макар че май имаше някакви изследвания че децата не били такива безсимптомни разпространители както се смяташе в началото, вече не мога да си спомня това изследване, какво беше, откъде и потвърди ли се, не се ли.
Аз мисля че това има предвид Мангъров, че да се взимат мерки срещу вируса е неправилно защото пораженията които може да нанесе в България са малки. Горе долу колкото и грипа нанася а заради него не съсипваме икономиката си. Аз така му разбирам тезата. Не се съгласявам с нея, защото без мерки вируса по моите виждания и сметки има потенциал да убие между 19 000 и 33 000 и тогава ще спре да убива защото ще имаме стаден имунитет. Трябва да се има предвид че той я излагаше тази теза когато държавата беше затворена, той смяташе че е правилно ние да правим това което правим в момента, за да не се налага да работим сега като пчелички за да възстановим икономиката както каза Бойко, която е на минус не знам си колко и т.н. заради ИП. Реално ние в момента правим това което искаше да правим Мангъров отначало. Няма нищо затворено.
Мангъров предлагаше да не се взимат никакви мерки против разпространението на коронавируса, защото и без това ще прекараме инфекцията и няма защо да се пазим.
Последно за Европа са сметнали това:
Карантината може да е спасила живота на 3 милиона европейци
Широкомащабните мерки за ограничаване на социалните контакти като затварянето на училища и магазини са намалили нивата на разпространение на Ковид-19 в Европа и може да са предотвратили смъртта на над три милиона души. Мащабно изследване на ефекта от карантинните мерки в 11 страни, проведено от учени от Импириъл колидж в Лондон, показва, че драконовите мерки, наложени през месец март, са помогнали за намаляване на репродуктивното ниво на инфекцията под единица през май. Учените смятат, че до началото на май, между 12 млн. и 15 млн. души в 11 страни - Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария, са били заразени с Ковид-19.
Като сравняват броя на смъртните случаи с прогнозираното число на смъртни случаи, ако не са били въведени ограничителните мерки, учените установяват, че са спасени около три милиона и сто хиляди човешки живота.

от ТУК
Не приемам на юнашко доверие точните цифри, но за мен е ясно, че без мерките броят починали "сухи съчки" щеше да бъде много по-голям. В България - също нямаше да са 160 човека.
Та в какво точно е прав въпросният г-н? Че трябваше да пожертваме хора, за да спасим бизнеса на ресторантьорите?

# 321
Това, което смъква много продължителността на живот според мен е детската смъртност, която отнема доста години от нея. В България тя за съжаление е висока.
Това, че в България нямаме "сухи съчки" освен че не е вярно по възраст, не е и вярно по здравословно състояние. България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, което знаем, че е особено рисков фактор за ковид-19.
Но най-важното е, че стадният имунитет за щастие няма да се състои в България, така че този спор е безсмислен вече.

# 322
Скрит текст:
Скрит текст:
Връзрастта няма голяма връзка с разпространението, според мен, вируса си скача от организъм на организъм без значение май на възрастта, макар че май имаше някакви изследвания че децата не били такива безсимптомни разпространители както се смяташе в началото, вече не мога да си спомня това изследване, какво беше, откъде и потвърди ли се, не се ли.
Аз мисля че това има предвид Мангъров, че да се взимат мерки срещу вируса е неправилно защото пораженията които може да нанесе в България са малки. Горе долу колкото и грипа нанася а заради него не съсипваме икономиката си. Аз така му разбирам тезата. Не се съгласявам с нея, защото без мерки вируса по моите виждания и сметки има потенциал да убие между 19 000 и 33 000 и тогава ще спре да убива защото ще имаме стаден имунитет. Трябва да се има предвид че той я излагаше тази теза когато държавата беше затворена, той смяташе че е правилно ние да правим това което правим в момента, за да не се налага да работим сега като пчелички за да възстановим икономиката както каза Бойко, която е на минус не знам си колко и т.н. заради ИП. Реално ние в момента правим това което искаше да правим Мангъров отначало. Няма нищо затворено.
Мангъров предлагаше да не се взимат никакви мерки против разпространението на коронавируса, защото и без това ще прекараме инфекцията и няма защо да се пазим.
Последно за Европа са сметнали това:
Карантината може да е спасила живота на 3 милиона европейци
Широкомащабните мерки за ограничаване на социалните контакти като затварянето на училища и магазини са намалили нивата на разпространение на Ковид-19 в Европа и може да са предотвратили смъртта на над три милиона души. Мащабно изследване на ефекта от карантинните мерки в 11 страни, проведено от учени от Импириъл колидж в Лондон, показва, че драконовите мерки, наложени през месец март, са помогнали за намаляване на репродуктивното ниво на инфекцията под единица през май. Учените смятат, че до началото на май, между 12 млн. и 15 млн. души в 11 страни - Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария, са били заразени с Ковид-19.
Като сравняват броя на смъртните случаи с прогнозираното число на смъртни случаи, ако не са били въведени ограничителните мерки, учените установяват, че са спасени около три милиона и сто хиляди човешки живота.

от ТУК
Не приемам на юнашко доверие точните цифри, но за мен е ясно, че без мерките броят починали "сухи съчки" щеше да бъде много по-голям. В България - също нямаше да са 160 човека.
Та в какво точно е прав въпросният г-н? Че трябваше да пожертваме хора, за да спасим бизнеса на ресторантьорите?
Е аз нали казвам че не се съгласявам с неговите виждания че вируса е слаба ракия образно казано, и няма да убие много хора, аз не се съгласявам с него, защото в неговите виждания той е достигнал до над 250 000 а починалите в момента са 160 което ако е така тогава означава че смъртността му е много ниска, само че в моите виждания смъртността му е много по висока защото не е достигнал до над 250 000 а до десетократно по малко пък починалите са 160.

П.с. в неговите виждания смъртността от вируса е съсед на грипа (0,06%) В моите виждания смъртността е поне 10-кратно по висока от тази на грипа.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 22:35 от Анонимен

# 323
За последното денонощие има 16 нови случая на COVID-19

Може ли някой да ми обясни тези 51 случая от Доспат къде са оповестени и за какъв период са? И това общо случаи от началото на ситуацията ли са? Защото каквито истерии прочетох днес, нещо не ми се връзва с официална информация.

# 324
  • Варна
Хайде дай статистика за това, че градските баба и дядо по-рядко доживяват до 80 години. Защото 15% на хората +65 г. в Ямбол просто показват голям процент младо население в града, не показват, че там възрастните хора умират по-рано.

Не успях да открия наготово, та се наложи да посмятам.
Ето данни от последното преброяване, 2011:
Население над 80 год. в %:
гр. София: 4%,  София област, без София: 4,5%
гр. Пловдив: 3,5%,  област Пловдив, без Пловдив: 4,1%
гр. Варна: 3,0%,  област Варна, без Варна: 3,4%
гр. Бургас: 3,0%,  област Бургас, без Бургас: 3,8%
гр. Русе: 3,7%,  област Русе, без Русе: 4,3%
гр. Стара Загора: 3,1%,  област Стара Загора, без Стара Загора: 4,2%

В нито един от най-големите ни градове няма %, стигащ до обявения от Евростат за България - 4,8%, вярно данните са от преди няколко години, но не вярвам да има съществена промяна.

Затова пък в случайно избран планински район - Рила - % на хората на възраст над 80 год. е 6,5%, в Сепарева баня: 5,3% и т. н., не ми се смяташе повече...

Изобщо не съм съгласна с това, поне за София.За секунди се сетих за трима близки, които са на 90. А в последните няколко години бях на немалко погребения на хора на 90 и повече. И в служебното ми обкръжение (някои вече пенсионери) е пълно с хора по на 75 и нагоре, много от тях в много по-добро състояние от масата 50-годишни.
Пример - професор на 85, който продължава активно да работи, не като преподавател, а с акъла си (не за нашенски организации, а за много по-сериозни). И до преди година-две не слизаше от ските.

Ти може да познаваш 3-ма, но тук говорим за статистика Simple Smile Не съм казала, че няма, а че са по-малко, отколкото в малките населени места. Виж по-горе, моля.

# 325
  • София
Може ли някой да ми обясни тези 51 случая от Доспат къде са оповестени и за какъв период са? И това общо случаи от началото на ситуацията ли са? Защото каквито истерии прочетох днес, нещо не ми се връзва с официална информация.
Утре ще бъдат оповестени. Това са резултати от пробите на работниците във фабриката, в която откриха три заразени жени, днес излязоха резултатите от 173 теста, в цеха работят 220 човека - ТУК

# 326

Вече са 54, открити с днешни тестове повечето. Би трябвало утре да се появят в статистиката. Не са от началото на ситуацията, а са в последните няколко дни - работнички от цех в Доспат. Живеещи в цели три области в околните села.

# 327
Имали някъде статистика колко % от населението в България над 80г е настанено в хоспис?
Когато сравнявате смъртноста при възрастните е редно да сравните и къде е настъпила.
1/3 от починалите в UK са в домове с грижа/хоспис/ - видно е какво се случва, когато на едно място има 80-100 човека на 80+ с множество сериозни заболявания.

# 328
Не успях да открия наготово, та се наложи да посмятам.
Ето данни от последното преброяване, 2011:
Население над 80 год. в %:
гр. София: 4%,  София област, без София: 4,5%
гр. Пловдив: 3,5%,  област Пловдив, без Пловдив: 4,1%
гр. Варна: 3,0%,  област Варна, без Варна: 3,4%
гр. Бургас: 3,0%,  област Бургас, без Бургас: 3,8%
гр. Русе: 3,7%,  област Русе, без Русе: 4,3%
гр. Стара Загора: 3,1%,  област Стара Загора, без Стара Загора: 4,2%

В нито един от най-големите ни градове няма %, стигащ до обявения от Евростат за България - 4,8%, вярно данните са от преди няколко години, но не вярвам да има съществена промяна.

Затова пък в случайно избран планински район - Рила - % на хората на възраст над 80 год. е 6,5%, в Сепарева баня: 5,3% и т. н., не ми се смяташе повече...
Не разбирам може би нещо, ама това което ти мериш е колко млади и стари хора има да живеят в населеното място - този показател ще се увеличава в селата, но това не е показателно за средната продължителност на живота.

# 329
  • При семейството си
За огнищата в момента в България:
https://www.google.com/amp/s/www.24chasa.bg/amp/8677841

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 23:19 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт