COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 420 121
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 1 860
Добро утро.
Гледам сега във фейса, че познат е качил клипчета от ресторант от снощи.
Ресторанта пълен(със сигурност над 50-80 човека), масите отрупани, оркестъра свири цигански мазньочи и българи друсат ханша.
Преди време друга позната беше качила друг ресторант пълен, отрупан и гръцкото свиреше...

(това го пиша по повод вчерашните коментари кой българин, турчин, помак и т.н. как и къде се събира с приятели и роднини)
Да, някак си едва ли не се смята че помаците са някакви мизерници като в Столипиново,малоумници без хигиена и здравни навици.Няма такова нещо.дисциплинирани са повече от бая ти Ганя.
Вярно е, то този етнос впрочем са си и оригиналните българи в Родопите, винаги са си били там. И са доста ОК откъм хигиена, навици и работа.

# 1 861
Много от вас се бяха наплашили заради 5те хиляди на Левски и Лудогорец . В Сърбия играха Партизан и Цървена Звезда пред 25 000 без никакво разстояние в публиката , дори точно обратното .
И тъй като говорим за футбол забелязвам , че играят доста футболисти прекарали вируса скоро . Снощи примерно игра Дибала в Италия , беше заразен с вируса сигурно над месец , пред 2 седмици оздравя , а снощи избяга над 10 км в мача . За да играе обаче това значи , че е тренирал от над месец поне , т.е. тренирал е пълноценно през целия период на заразата , макар и самостиятелно . А и това не само при него , доста футболисти играят 1-2 седмици след оздрявяване и доста ще играят в близката седмица .

# 1 862
Пиша, за да ви кажа, че вчера и днес в болница Лозенец изследват всички студенти на Медицински факултет към СУ, които започват в понеделник университет. Това са около 1000 човека, заедно с чуждестранните студенти, може би ще се получи добра извадка за разпространението на вируса при младите. Изглежда тази лаборатория има голям капацитет, за да направи 1000 теста за 2 дни, но по някаква причина, не се използват всички лаборатории и тестовете все са малко.
Най-вероятно са от бързите.

Не, тестоветe са PCR.

# 1 863
  • София
На 13 юни т.г. са обявени  за положителни на  Covid-19  седем  работници във фирма Нитекс-96, гр. Доспат. Поставени са на 28 дневна домашна изолация в дома и са във връзка с личните си лекари. Под карантина за 14 дни са колегите им, с които са били в контакт. На фирмата са предписани засилени противоепидемични мерки  и пълна дезинфекция на помещенията.
       Мъж на 61 г. от гр. Смолян,  на лечение в инфекциозното отделение на областната болница,  също е позитивен на новия вирус.
https://www.rzi-smolyan.com/r.osy/cutenews/news.php

# 1 864
  • София
Това е фирмата, чиито собственик нае частна лаборатория, за да тества работниците си - над 200 човека.

# 1 865
Сигурно никой от пишещите тук, които постоянно мрънкат за падането на мерките, не работят в засегнатите сектори и си получават заплатата. Друга песен ще запеете ако ви я намалят /моята я резнаха с 20% още Април/ или ви пратят на борсата..

Моята я намалиха с 30%, след месец ме съкратиха, даже без право на борса, но не съм съгласна с политиката на властта.
Пари се печелят, но хора от оня свят не се връщат.
Много жалко за всичко постигнато досега. Sad

# 1 866
Това трябва да са резултатите от "Градус".
Аха, ясно, шефът им май беше казал, че ще тества всички работници. Между другото това е често срещан случай на много места по света - кланици с масово заразени работници. Нещо много специфично ли има при тази конкретна работа и ковид?

Да. Раборят цял ден при много ниска температура в помещенията. Изискване е, защото се пакетират месни продукти.

# 1 867
  • София
Много удобно се пропускат дългосрочните последици от боледуването, че има трайна инвалидизация. А това за страдането на нервната система го срещам за пореден път. Засега приемам доста скептично статиите, но съм склонна да се съглася във версията, че ако има кислороден глад, то съвсем логично той ще засегне и мозъка. Отделно че не знаем колко хора ще останат с тъканни изменения в белите дробове, сърцето и други органи. Остава ни сами да се пазим и аз лично вече по подразбиране приемам, че всеки е потенциален безотговорник. Имаме си го последния пример с лекарката, която въпреки всички инструктажи и знания, съвсем като една кокошка е тръгнала да щъка. Щом лекар е способен на такова поведение, какво да очаквам от човека с никакви знания и вярващ в световната конспирация или просто поредният немарлив индивид?

Дева, много съжалявам, че са те съкратили и дори на обезщетение нямаш право! А как така те съкратиха, по кой член, че нямаш право на обезщетение?

# 1 868
  • София
https://business.dir.bg/ikonomika/balgariya-e-pred-nay-dalbokiya … 0-te-godini-nasam

Толкова за силната, стабилна и "стилна" икономика:
Цитат
България е изправена пред едно от най-сериозните свивания на икономиката си в последните години. При най-благоприятния и лек сценарий - ако епидемията отшуми до лятото - продукцията ѝ ще се свие със 7.1% през 2020 г., а догодина икономиката ще отбележи ръст. Ако обаче страната бъде ударена от втора вълна на коронавируса, това би довело до икономическо свиване с около 8% през тази година и с още 0.3% през следващата година. Това съобщава Economic.bg, позовавайки се на данните от най-новата прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за България, която е и най-суровата измежду тези от Европейската комисия (7.2%), Световната банка (6.2%), ЕБВР (5%), МВФ (4%) и правителството (3%).

Икономиката расте силно преди пандемичния шок, но през 2020 г. е изправена пред най-голямото свиване от края на 90-те години, изтъква ОИСР. Въпреки разхлабването на ограничителните мерки, бързо възстановяване е малко вероятно заради уязвимото положение на домакинствата и всеобхватната несигурност, както и слабото външно търсене, особено от Европа.

# 1 869
Добро утро.
Гледам сега във фейса, че познат е качил клипчета от ресторант от снощи.
Ресторанта пълен(със сигурност над 50-80 човека), масите отрупани, оркестъра свири цигански мазньочи и българи друсат ханша.
Преди време друга позната беше качила друг ресторант пълен, отрупан и гръцкото свиреше...

(това го пиша по повод вчерашните коментари кой българин, турчин, помак и т.н. как и къде се събира с приятели и роднини)
Да, някак си едва ли не се смята че помаците са някакви мизерници като в Столипиново,малоумници без хигиена и здравни навици.Няма такова нещо.дисциплинирани са повече от бая ти Ганя.

Снощи аз се включих, че мои познати са се събирали голяма група за празника им. Родата им е голяма, мерките вече бяха отпуснати и т.н. Беше в отговор на друг коментар, че не било вярно, че са се събирали за празника. Не съм упреквала никого. Още по-малко да давам определения кой, какъв е.
Не, определено не са мизерници, без здравни и хигиенни навици. Работливи хора. Възхитена съм от отношенията им вътре в семейството, от подкрепата, която си оказват, сплотени са. Дисциплината и малоумието си е до човек.

# 1 870
  • София
Аз съм потресена от безкрайната човешка глупост, по точно простотия и липса на базов интелект, от наглостта и безотговорността на отделния индивид спрямо масата и на масата спрямо отделната единица. Мислех, че е невъзможно човека да бъде толкова калпав материал, но можело, можело даже и повече. Не визирам управниците, те играят друга игра, на друго ниво, но масата е тази, която може да регулира управлението, а масата е изградена от калтаци, които уж мислейки за собствения си задник, бавно и методично режат клона на който стоят. Защото ние можем да се пазим, но не искаме. И вината ще бъде наша, защото колкото и сериозни мерки да се наложат, ако не се спазват, ефекта ще бъде като да си избършеш дупето с тоалетна хартия, която е на екрана на телефона ти.
Примерите за липса на самосъзнание са много и никой не е длъжен да ни пази от самите себе си.

Не ме разбирайте погрешно, от самото начало бях и продължавам да съм за бързи, крути и ефективни мерки, но без нашето съдействие те ще са просто кух текст на хартия. Отговорниците за налагането на мерките няма да ги коментирам, защото те отдавна абдикираха от изконното морално задължение да направят всичко възможно да опазят живота на тия, които са невинни и се съобразяват и искат да се пазят и да пазят околните.

И отново започна да ме е страх, страх от хората, не толкова от вируса.
Джасте, чудесен пост. Ще си позволя да те допълня.

Н.О.Щ.   надцени интелекта на нацията. От екрана обясненията бяха на равнището на абстрактното мислене на интелигентния човек, а 80-те процента не могат да мислят абстрактно, не правят причинно-следствени връзки, затова си имаха нужда от анимимирани картинки на екрана, които да им покажат нагледно не само с една снимка как изглежда вируса, ами и как се разпространява. И това да им се повтаря на всеки час, белким им пробие.

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 15:30 от Sharky*

# 1 871
  • София
Хората се събират по всякакви поводи и пушек се вдига! Младите се събират по купони, рождени дни, особено зрелостниците. Правят се изпращания на абитуриент, нищо че няма официален бал.

# 1 872
  • София
Помните ли трите варианта в прогнозите на БАН за пика на Короната у нас? Накрая ще вземе да се окажат прави. Да припомня

https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/04/13/4053817_ikonomistite_ot … tri_scenariia_za/

# 1 873
  • BG
Почвам да си мисля, че случаите не се увеличават, а просто започват да ги откриват. И то благодарение на инициативата на собственици на  предприятия. Ако изследват 1000 души в Младост или Люлин, или който и да е соф квартал, вероятно резултатът ще е същият като в моментните огнища, а може дори и да е по-висок.
Браво на СУ, а какво почват в понеделник студентите, те не са ли в сесия ?

# 1 874
  • Пловдив
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shefut-na-MVR-Plovdiv-Mu … -Adzhisana-975099
Новите в Пловдив са от едната циганска махала. Там са малко по - цивилизовани, дано не пренесат вируса в Столипиново, че ще стане мазало.

Общи условия

Активация на акаунт