COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 419 429
  • 29 195
  •   7
Отговори
# 2 145
  • в страната на чудесата
Мдаааа. Според някои хора няма проблеми, според други няма вирус..

# 2 146
  • При семейството си
Да не са със софийска регистрация ловците и другите контактни на мъжа в Угърчин с жената и приятеля.

Май имат връзка със София:
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2228259

# 2 147
Редно е Борисов, който преди даваше по два брифинга на ден, да се появи сега и ясно да отговори - какво правим с ето това:
Скрит текст:
Да продължаваме да си мием ръцете и да сме спокойни - всичко е наред?
Какво правим ние или какво правят те? У нас винаги е било в сила - всеки се спасява по единично, както може. Blush
Скрит текст:
В петък пътувах от Стара Загора до София по магистрала Тракия. След всичко, казано от ББ очаквах да си пътувам нормално, по магистрала. Да, ама не. 40 км от същата тази магистрала е "пропаднала", на бабунки. Мерките - ограничение на скоростта. Слязох от магистралата и си минах по пътя от времето на тато.

Та какъв информиран избор имат тези хора - моля за варианти, различни от напускам работа и се изолирам и мия си ръцете, пращам си детето на ДГ и се надявам да не ме хване". Защото това не е избор, а естествен подбор.
Каква информация очакваш и от кого за да имаш опцията избор /като нещо по различно, предвид ситуацията/! Какво ти е нужно за да разбереш как да се пазиш!

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 09:48 от Mama_Nana

# 2 148
  • София
bTV: Петър Москов: Неизвестността не успокоява, трябва да знаем какви са мерките
"Убеден съм, че трябва да има ясни, обосновани и публично достъпни ангажименти на държавата за това какви са параметрите, през които оценяваме нивото на заразата с COVID-19", посочи той.  По думите му трябва да има ясна изработена концепция и национален план на регионално и национално ниво, ако надминем тези норми, които считаме за безопасни, какви мерки ще бъдат въведени и в каква последователност, кога ще засягат и  какъв ще бъде икономическия ефект.  "Неизвестността не успокоява, трябва да знаем какви са мерките, които трябва да спазваме, за да не минава стрелката в червено", отбеляза Москов.

# 2 149
За Сливен дават 11 нови позитивирани проби.

Да, но за Сливенска област е това. Въпросът ми беше дали е от Нова Загора, от работещите в Градус.

# 2 150
  • София
Това, което ме притеснява са реакциите на Китай. През януари, когато бяхме 20 пишещи и четящи в темата повечето хора изобщо не знаеха за вируса или се подиграваха. После се подпали европейската черга и нещата драстично се промениха.
Сега обаче Китай отново затваря при това с леко абсурдно обяснение. Да сложиш няколко квартала под пъшна карантина заради 45 човека е точно същото като да затвориш Ухан заради 100 обявени случаи.

# 2 151
  • София
Това, което ме притеснява са реакциите на Китай.
...............
Сега обаче Китай отново затваря при това с леко абсурдно обяснение.
Те НЕ искат да живеят с вируса, но ние трябва да се научим да живеем с него.... различни гледни точки на управляващите ....

# 2 152
Повече за някои от случаите у нас:

Две жени - на 42 и 55 години, от общините Хасково и Свиленград cа новите заразени в Хасковска област, съобщават от областния кризисен щаб днес
Двете жени са се тествали по свое желание с PCR тестове, които са отчели положителен резултат Те са в добро състояние и са на амбулаторно домашно лечение.
https://m.24plovdiv.bg/region/article/8699080
    55-годишна жена от Свиленградска община е инфектирана с коронавирус, съобщиха от областния оперативен щаб в Хасково. Освен нея, през изминалото денонощие положителна проба за Ковид – 19 е дала и 42-годишна хасковлийка.
Жената от Свиленградската община решила да си направи РCR тест, тъй като й предстояло пътуване в Западна Европа, където работи. Пробата се оказала положителна, но заразената нямала симптоми на болестта, чувствала се добре. Жената, която живее в Капитан Андреево, е поставена под 14-дневна карантина в дома си. За нея това е втора положителна проба. Под изолация са поставени и двама нейни близки, с които е контактувала. Предстои да й бъде взета втора- контролна, проба в референтна лаборатория.
През последните три дни това е третият случай на заразени с коронавирус в Свиленградската община. Преди това мъж на 52 години и жена на 64 години от града също дадоха положителни проби за Ковид 19.
https://stmost.info/obshtestvo/zdraveopazvane/6576-za-tri-dni-tr … ska-obshtina.html

Десет са новите случаи на коронавирус за последното денонощие в Шуменско. Двама от заразените са жители на гр. Шумен, двама са от с. Тъкач, петима от с. Изгрев и един от с. Наум. Всички са контактни на заразени с вируса до сега, съобщиха от пресцентъра на РЗИ.
Двамата от Шумен, един от Тъкач и един от Наум са постъпили за лечение в МБАЛ-Шумен. Останалите се лекуват у дома. Епидемичните проучвания продължават. Издирват се контактните лица, уточняват от РЗИ.
http://www.shum.bg/article/201500/

# 2 153
В заведенив навън и аз ходя вече. Вчера ми мина 14 дневната карантина от нощувка в хотел, опазих се.
Интервюто беше кратко, само показаха на екрана 5 въпроса, после водещата поде разговора в посока на консервативната десница.
Преди дни някой тук публикува някакви 5 въпроса, мисля че са същите.
Най-важния е "При какви параметри на епидемиологичната обстановка в България се променят ограничителните мерки?"
В какъв смисъл карантина от нощувка в хотел? Сама ли сте се изолирали (и защо, имало ли е заразен?), или имате предвид "карантинен период", просто сте изчакали 14 дни след пътуване/нощувка?
Сгрешила съм думата, имах напредвид инкубационен период 14 дни. В който се притеснявах да не съм лепнала нещо. Бях в район с който нямат заразени, но все пак всеки  е бдителен, където и да е.

# 2 154
  • София
От това, което прочетох тук за случая с китайците и сьомгата, най-вероятно инспекторът по храните е свързващото звено - той отнякъде, вероятно от някой от пазарите, е хванал вируса, пипал е нещо, после успешно го е разнесъл.

# 2 155
TafTaf, а ти какво предлагаш?
И за какъв естествен подбор става въпрос? Все пак не всички, които са с хронични заболявания ако хванат Корона вирус са обречени.

# 2 156
Анна-мария, смисълът на маските, като предпазни средства е да се носят от голям процент от хората. Ефективността при спазване е много по-голяма, ако заразен е с маска, а не пазещият се. Преди имаше заповед на Ананиев за хоум-офиса, пак препоръчителен, но вече и това няма. Ако не бъде създадена законова рамка, няма на какво основание човек с хронични заболяване да поиска да работи от вкъщи. Тази форма не е разпространена по принцип, макар и да е възможно за много видове работа и освен ако не си ИТ нямаш шанс да си намериш такава. Грипът не знам защо изобщо го намесвате. Майка ми е помагала много за гледането на детето ми, хващали е от него многократно,  но съм сигурна, че сега е със 100% риск с диабет, сърдечно заболяване и ХОББ. Иначе е съвсем жизнена и активно живееща жена на 69. Сега сме намалили много контактите, но това за работещ човек би било абсолютно невъзможно. Не е приемливо за хуманно общество в 21 век просто да остави на произвола всички възрастни и хронично болни. А и да не забравяме, че има и много жертви без придружаващи заболявания. В БГ бяха 25%-30%.
Въпросът не е да се страхуваме и кършим пръсти, а.да изискаме някаква отговорност от държавата. И да се намери някакъв баланс между здраве и икономика. Второто няма как да процъфтява в съжителство с вируса.  Съвсем скоро ще го видим нагледно, но някои няма да го доживеят.
Runaway - задължителни маски в затворени пространства , вкл работни места, работа от вкъщи при възможност (задължение на работодателя да я даде, ако видът работа го позволява), не се отварят за момента нощни клубове и барове, докато кривата тръгне надолу.

# 2 157
За сезонния грип има и ваксини и лекарства.
"Да се научим живеем с вируса" означава да се научим да живеем с мерките за безопасност, не означава да го пуснем да се разпространява свободно.
И не на последно място, задължение на държавата е да не допуска разпространението на заразни опасни болести в обществото. Затова има ваксинопрофилактика, затова има санитарен и противоепидемичен контрол, затова има мерки, правила за безопасност и законови разпоредби (не само в случая за новия коронавирус).
Такъв филм "всеки да се пази сам" от заразна болест с висока смъртност може да има някъде в гората, но не и в цивилизованото общество.

# 2 158
  • София
Това, което ме притеснява са реакциите на Китай. През януари, когато бяхме 20 пишещи и четящи в темата повечето хора изобщо не знаеха за вируса или се подиграваха. После се подпали европейската черга и нещата драстично се промениха.
Сега обаче Китай отново затваря при това с леко абсурдно обяснение. Да сложиш няколко квартала под пъшна карантина заради 45 човека е точно същото като да затвориш Ухан заради 100 обявени случаи.
И мен точно това ме притеснява. Какво пак ще ни сготвят жълтините? Начи нямало вирус, но видиш ли от дъската, дето рязали сьомгата и..., бам! 45 нови случая.... сьомгата, милата тя, доплувала и донесла вируса. Знам че Китай е голям любов на много съфорумки, но им нямам вяра за нищо вече. Както и на СЗО, разбира се.

Именно. Те си знаят какво са си сготвили и че не са само 45, както не бяха 100. Не знам какъв им е случаят, защото всичко ще е в сферата на догатките и конспирацията, но фактите са такива. При 100 заразени затвориха 11 млн. град, а после това нещо дойде и при нас.

# 2 159
Въпросът не е да се страхуваме и кършим пръсти, а.да изискаме някаква отговорност от държавата. И да се намери някакъв баланс между здраве и икономика. Второто няма как да процъфтява в съжителство с вируса.
Не мисля, че държавата може да ти предложи такъв баланс. Твърде разнородни са дейностите, за да може да се наложи единен формат, който да се спазва от всички. Писах назад, баланса трябва да има между работодателя и служителите му. Как ще бъде организирана работата в една фирма, не е дело на държавата. Дори да има законова основа, винаги има вратичка, ако на работодателя нещо не е изгодно да се измъкне.
Масовото носене на маски като задължителна опция видяхме как работи. Този, който подхожда отговорно, няма нужда от задължителност. Безотговорния нищо не може да го накара да спазва /качествено/ правила.

Общи условия

Активация на акаунт