COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 395
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 590
  • sofia
О, започна се отново с маските!
Дори едно парче плат, ще предотврати това, плюмките ви да литнат на метър и да стигнат до мен. Това, ако говорите в близост. Така пазите другите. В случай, че и аз нося подобна маска, ще презпазя вас от същото.

# 4 591
Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от COVID-19

https://novini.bg/zdrave/lekarstva/604900
Ако случайно това е вярно, може да обясни защо малките деца почти не боледуват. Но ако е така, пази ваксината, наскоро сложена, а не антителата след боледуване - аз съм от поколението, което си боледуваше и от рубеола, и от морбили, и от заушка. Имаме си сигурно антитела, не можем да се заразим отново, но това явно не помага за короната.

# 4 592
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/ciala-grup … -covid-19-6111212
Короната в група от детска градина на Панагюрище Confused

# 4 593
Дори и обикновен шал през устата ще спре много от капчиците, които излизат от устата ти при дишане, говорене и т.н. както и ще попречи да вдишаш известно количество такива отвън.
Маските, разбира се имат и чисто защитен ефект, но най-големият ефект от масовото носене на маски всъщност е, че намаляват количеството плюнки наоколо. Което обяснява и тяхната ефективност, имайки предвид, че това е основния път на разпространение на ковид. Така че твоята маска  може и да е просто едно обикновено парче плат, но ако всички носят такова и наоколо няма  или има много малко плюнки, тогава защитата е много голяма за всички.
Не случайно една от основните препоръки е всеки, който има дори лека симптоматика веднага да сложи маска. В случая обаче масовото носене покрива и случаите на  предсимптомно или асимптомно заразяване или просто хора, които, ако не задължително, няма да сложат, дори ако имат симптоми.

# 4 594
  • Другата България
Скрит текст:
В момента орките са плъзнали по центъра на София и отиват на дерби. Изобщо не разбирам за какво им го организираха това събитие. Явно на тия не им траят нервичките вече, имат нужда малко да се накрещят, посбият и са решили така да им потушават напрежението. Точно те абсурд да знаят дори думата дистанция какво означава, така че не изключвам да цъфнат скоро.
Защото колкото повече, толкова повече.
Мачовете и дискотеките са с цел да обхванат по-голяма част от младото поколение.
Има едни студенти, дето сега са в сесия и не ходят нито на мачове, нито по дискотеки, но пък техни колеги го правят, и всичките ще се срещнат по време на изпитите в пълните зали.
Стратегията е масово заразяване, явно, за да може да хленчим после на ЕС, защото оттам ще дават помощи на закъсалите, а не поощрителни парични награди на отличниците.
Това е и моето обяснение на случващото се.

11000. По последни данни толкова са зрителите на "Васил Левски".

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 18:00 от Merri_An

# 4 595
  • София
Някой гледа ли мача?
А, хубаво, че не са 20 хиляди, но резултатът е...3:3. Т.е. - шест пъти общо, до момента, агитките изригваха, никаква дистанция....
Дано не стане второ Бергамо, верно - на Аталнта - Валенсия баха 40 хиляди, под малко по-покрит стадион, но....и ние нямаме население като Италия

# 4 596
  • Cobrs
Ако стратегията е да ни отпуснат по-голямо финансиране от ЕС, тогава през юли случаите би трябвало рязко да намалеят, защото за целите на финансирането са важни бройките до края на юни.

# 4 597
Скоро имах неприятна случка с нежелаеща да се "маскира". От онези, за които правилата все важат за другите и "те ли ще ми кажат на мен".. Опашка в дрогерия, в която освен че на достатъчно видно място са окачени правилата за влизане и пазаруване, на също толкова видно място са сложени пакети с маски на достъпна за хората цена. Всички вътре сме изрядни, но влиза Ганьовица и на учтивата молба на продавачката да сложи маска последва ... не-особено-учтив-поздрав-към-майката на момичето зад касата, след което излезе, блъскайки зрелищно вратата. Жена и вероятно майка!

Аз затова и не подавам сигнали, въпреки че доста случки ме ядосаха през тези месеци. Направо ми е жал за лекари, полицаи, шофьори, продавачки, охрана и кой ли още не и без това убит от обичайния труд, на когото струпаха и такива задължения, които въобще не са им работа. Как да се случат нещата, когато много хора мислят само за себе си и не им хрумва дори, че от техния егоизъм ще страдат други - било здравно, с работа, с невъзможност да си купиш и хляб, ако хлопнат магазините заради нарушения???

Мерките у нас бяха и са смешни - едни маски и ръкавици, които даже нямаше нужда и да се купуват, а всеки да си ползва подръчни средства, да се спазва разумна дистанция, което човек с минимум възпитание си спазва и без пандемия, да не се пътува без нужда и това е. Кое му беше сложното, обидното, унизителното и престъпното дотук?

Ганьо се оказа веднага пръв епидемиолог, вирусолог, полицай, политик и спец по икономика. Срещу теб стоят професори и доценти и обясняват като на малко дете, "оно рупа, ли рупа"... Спазващите правилата сме наричани овце, гербери, платени и какво ли не още. Нищо че пазим и тези многознайковци. Е, няма как да стане, явно.

# 4 598
Vapor, не виждам да я ограничават в държави, в които, пак подчертавам, носенето на маски е слято с културата на населението. И то съвестно, стриктно носене по учебник. Тук текат големи протести, при все, че и да са задължителни маските, само изсулени до глезена не съм ги виждала. С други думи - съвестното носене на маски не предпазва и не забавя разпространението, какво да говорим за несъвестното.
Как да не предпазва? Виж им броя на заразените и на жертвите.

# 4 599
Ако стратегията е да ни отпуснат по-голямо финансиране от ЕС, тогава през юли случаите би трябвало рязко да намалеят, защото за целите на финансирането са важни бройките до края на юни.

Коя програма за финансиране изобщо гледа бройки?

# 4 600
Случаят със заразените служители на МВР в Пазарджик е един от многото, които затвърждават искането за задължителното носене на маски на закрито. И в случая не говоря само за служителите, а и за посетителите.
Защото е лесно да се обвини служителката на гишето, че те е заразила, докато си подавал документи за смяна на паспорт, но в случая предположенията са, че заразата е тръгнала от завърнали се от чужбина, които подменят документите си за самоличност /както всяко лято, това не прави изключения/. Когато те са и основно от ромски произход, картинката кристализира. Та кой питаше защо е задължителна карантината, защо е била? На пристигащи от чужбина?
Що се отнася до служителите, те са отделени с прегради, пластмасови. Оттук насетне всеки сам носи отговорност за личната си хигиена и дезинфекция, дезинфектантите са достъпни навсякъде, това да си дезинфекцираш ръцете далеч не е чак толкова трудоемко начинание.
Нека не забравяме нашите съграждани от Република Турция. Точно тази година масово ще се сменят лични карти. За съжаление не е само паспортна служба. Обикалят всички институции за оправяне на документи. Включително и банки. Нека си имаме едно на ум, ако ни се наложи ние да ходим по институции как ще го направим. С маска или без маска. Предполагам, че работещите там сами ще се предпазват както могат.

# 4 601

Коя програма за финансиране изобщо гледа бройки?

Това, че ще се гледат бройките на заразените??? или починалите??? отново е някаква недосмислица. Аз разбрах, че разпределението на парите от фонда ще се води от БВП на глава от населението. Иначе не си обяснявам защо България с 200 починали ще получи 15 млрд. евро постъпления от фонда, а ще внесе в същия фонд само 3.3 млрд. евро, а Швеция с над 5 000 починали ще е яко на минус - ще внесе във фонда 25.6 млрд. евро, а ще получи само 9 млрд. евро.

Тук статия кой колко ще внесе и колко ще вземе, накрая има таблица
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/05/27 … _za_bulgariia_ot/

# 4 602

Какво е общото между маските и смъртността ?

Предполагам, че е от значение не само дали ще носиш маска, а как ще я носиш и не на последно място тази маска дали е създадена да предпазва или е просто парче плат с ластик.

Лично аз , скоро разбрах, че маските които изглеждат визуално най-надеждни, тези с пластмасовото кръгче, на практика не било така.
 Аз мислех, че това кръгче е филтърчето което предпазва, но се оказа че това било клапан, гумена мембрана, която помага за по-леко дишане. Въпросната мембрана се затваря когато човек вдишва и въздуха който вдишва минава през материала на маската и се филтрира, но при издишане, посоката на въздуха е обратна и клапанчето се отваря и въздуха излиза навън без да минава през текстила. На практика ако си с такава маска и кихнеш, клапанчето се отваря и аерозола си излиза навън без проблем. Но иначе, човекът с маската ме пази. То и ако носа му е отвън ще има същия ефект.
 Маските които  се носят в Китай и то не от времето на панемията, а много преди товаса от тези с клапана. Те ги носят обаче, защото там въздуха е силно замърсен. Направих си труда да потърся такава маска в интернет и на нея пише, че е с въгленов филтър, но пази от прахови частици, на повечето не пише, че имат защита за вируси.
 Не  се сещам, масовите маски които бяха нашити от останали парчета плат колко и от какво пазят изобщо.
Сигурна съм, че има и качествени такива, но се чудя колко хора имат от тях.
Една служителка от РЗИ ми обясни, че маските които носят мед. служители, /онези първите които изчезнаха много бързо /имат вграден специален филтър. Аз лично съм пробвала да дишам през такава/ оригинална/ и други  които си купих на по-късен етап от аптека и определено има разлика. Когато го няма филтъра се диша по-лесно и не запарява толкова.

При кихане и кашляне и маските без клапан не спират аерозолите. Ето при маска без клапан какво става.
https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif?fbclid … yyNFyhJLN5AcOksLk
Капките се спират и при двата вида. Ако обаче маската е без клапан тя по-лесно се навлажнява и запарва, което кара носещия да я смъкне, а дори да не я смъкне, заради навлажняването намалява въздухопропускливостта на маската, увеличава се въздушното налягане и въздухът започва да преминава през неуплътнените части покрай лицето нефилтриран.

# 4 603
Това, че ще се гледат бройките на заразените??? или починалите??? отново е някаква недосмислица. Аз разбрах, че разпределението на парите от фонда ще се води от БВП на глава от населението

Аз изобщо никъде не бях срещала такова твърдение. Естествено, че съображенията са икономически. Но може все пак да има някаква конкретна програма,  затова попитах.

# 4 604
  • в страната на чудесата
Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от COVID-19

https://novini.bg/zdrave/lekarstva/604900
Ако случайно това е вярно, може да обясни защо малките деца почти не боледуват. Но ако е така, пази ваксината, наскоро сложена, а не антителата след боледуване - аз съм от поколението, което си боледуваше и от рубеола, и от морбили, и от заушка. Имаме си сигурно антитела, не можем да се заразим отново, но това явно не помага за короната.
Всяка жива ваксина има потенциал да повиши неспецифично клетъчния имунитет - ммр, БЦЖ и прочие. Антителата нямат значение...

Общи условия

Активация на акаунт