COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 219
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 505
Бясна съм!Сина ми е пил бира одеве и вчера с момче на което бащата е болен и  по късно са го приели в болница.Даже не му е казал.Сина ми е научил от съседите.А снаха ми е бременна,всеки момент трябва да ражда.Как може такова безотговорно отношение Sad

Кога е излязъл положителния тест на бащата? Синът му бил ли е контактен с него? Съседите могат да приказват много неща. Синът ви да се заяви като контактен, да се тества и дано всичко е наред.
От дни е бил.болен бащата.Одеве е дошла линейка и са го приели в болница.После е разбрал от съседите.В последствие е дошла и полиция.Живеели са в един апартамент.

Къде са пили тая бира? Дали приятелят му е бил наясно, че баща му е болен ( без значение от какво след като се вижда с бъдещ татко).

Не се ядосвайте, това целят в момента, да не знаем кой откъде, ама ни отвориха пътеката.
Сигурна съм, че всичко ще е наред при вас и бебето. Щом знаете, може още сега да вземете мерки. Моралната страна на поведението на приятеля не коментирам.

# 8 506
  • В заешката дупка
(А пък тестването на контактни когато нямат симптоми не е никак смислено, защото могат да дадат фалшив отрицателен резултат и съответно - фалшива сигурност, а и също да допринесат за намаляване процент на положителните спрямо тестваните. Контактните трябва да си стоят в карантина.)
Донякъде е така, аз затова си мисля, че изчакват да са минали поне 2-3 дни от контакта и тогава да тестват.

От друга страна не може нон-стоп хора, на които се случва, че са контактни по някаква причина да се налага 14 дневна карантина, без да им се предлага тест или ако са отрицателни.
Примерно някой се пази стриктно - не ходи по рискови места, носи маска навсякъде включително и на работното си място, обаче има млади колеги купонджии, които не излизат от дискотеката и през 1-2-3 седмици по някой от тях излиза положителен. Еми въпросния предпазлив колко пъти ще стои отрицателен по 14 дни в карантина, заради колегите си, за които вирус няма?

За реални такива нон-стоп случаи на хора с по няколко пъти в карантина говорим или за въображаеми? Защото опасенията, че това евентуално може да се случва нон-стоп, за мен не е убедителен аргумент да се вземе генерално решение за претупване на карантината и да се тестват карантираните рано без симптоми и така да се рискува с фалшив отрицателен и после обратно сред другите. Ако има единични подобни случаи, индивидуално би трябвало да се решават.

Иначе разпространението на заразата сред населението на много места (включително и в България) е много слабо, така че вероятността много хора да се окажат по няколко пъти контактни на различни заразени е минимална. Особено пък ако не ходят по рискови места и се пазят. А пък стане ли така, че хората да почнат нон-стоп да имат близки контакти със заразени, то вече ще е отекло времето за индивидуална карантина. Масова карантина ще е нужна тогава.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 02:24 от ЧеКа

# 8 507
Скрит текст:
Днес бях в село до Самоков. В региона "вирус няма", според повечето хора. Убедени са, че регистрираните позитивни (над 160 в общината) просто са взели по едни 1800 лв. Мерки никакви и никъде. Хората от семейства на позитивни си щъкали свободно и това за околните не е нещо нередно, просто явно наистина били си взели парите, че даже завиждали, че пък в Кюстендилско плащали по 2500 лв... Аз онемявах и дори не спорех. Това е положението Sad

Знам, че в Самоков положението хич не е розово, а и нещо спря да се говори за там  в медиите напоследък. Не писах, защото няма как да го докажа с линк, знам го от позната.
Но като чета това за парите и предид положенеито  там, се замислих дали нарочно не се разпространява това с друга цел? Например да се избегне карантината
( сред близки в МаАлата), през която не можеш да обикаляш и събираш покъщина или да се виждаш с родата? Така “подобните” ще те разберат, а и на гости ще те пуснат.

Във въпросното село не живее нито един ром. Лошото е, че не са само те така... никак даже.
Положението в околността е зле.
Не знам дали няма начин да се потърси отговорност по законов начин на всички, разнасящи тези легенди за сумите из социалните мрежи...

Аз писах за Самоков.

# 8 508
Бясна съм!Сина ми е пил бира одеве и вчера с момче на което бащата е болен и  по късно са го приели в болница.Даже не му е казал.Сина ми е научил от съседите.А снаха ми е бременна,всеки момент трябва да ражда.Как може такова безотговорно отношение Sad

Кога е излязъл положителния тест на бащата? Синът му бил ли е контактен с него? Съседите могат да приказват много неща. Синът ви да се заяви като контактен, да се тества и дано всичко е наред.
От дни е бил.болен бащата.Одеве е дошла линейка и са го приели в болница.После е разбрал от съседите.В последствие е дошла и полиция.Живеели са в един апартамент.

Неприятно. Дано всичко е наред, Но все пак до одеве бащата не е знаел положителен или не е, синът също. Друг е въпросът, че в такъв случай можеш да избегнеш контактите, поне тези, които не са служебни и подобни.
Не,бащата от 2 или 3дни е бил с полажителен тест,днес са го взели в болница.
Защо да е безотговорно отношението на сина ми?Той всеки ден пътува 70км да ходи на работа с автобус, и се пази .Кое е безотговорното да се видиш със съсед с който контактуваш постоянно пред блока.Не ми е ясно само кой е безотговорния.

И синът ти знае, че е бременна и препоръчват социално дистанциране. Още повече, че жената и бъдещото дете са негова отговорност, а не на комшията. Събиранията пред блока не са наложителни, ходенето на работа не може да се избегне.

# 8 509
Днес бях в село до Самоков. В региона "вирус няма", според повечето хора. Убедени са, че регистрираните позитивни (над 160 в общината) просто са взели по едни 1800 лв. Мерки никакви и никъде. Хората от семейства на позитивни си щъкали свободно и това за околните не е нещо нередно, просто явно наистина били си взели парите, че даже завиждали, че пък в Кюстендилско плащали по 2500 лв... Аз онемявах и дори не спорех. Това е положението Sad
SARS-CoV-2 харесва това.

Този вирус е и нещо като тест за интелигентност. Буквално от началото на тази пандемия той се разпространява успешно на гърба на човешките грешки, подценяване и игнориране.

# 8 510
Скрит текст:
Сега на мен ми е интересно лекарската компания, която ни заявяваше, че има дефицит на чували за трупове през април и си умоляваше да си стоим по домовете, че и ни ръкопляскаше сега няма ли да излезе с някаква позиция за мачове и дискотеки? Нали бяха много загрижени за нас? Въобще мнението на гилдията къде е и какво е, или се изчерпва с увеличение на цените на пътеките и до там.
Честно ли ви е интересно? Компания, гилдия? Сещате се че имардържавни има и частни болници и общ знаменател НЗОК? И пълно с некомпетентни кадри в МЗ барабар с МЗ.  Как кои конкретно говорите? !
Има явен проблем в БлС, излизат с обща позиция и в същото време гласове от борда заявяват че никой не им е търсилно мнението.Т.е. явно модела на управление се налага навсякъде. Ето ви абсолютния пример от началото: 06.03.2020 докато в България се обявява грипна епидемия, Ананиев отчита за подготовката на България пред света:
Скрит текст:
06 Март 2020

“06 Март 2020

“България разполага с национален пандемичен план, който надгражда необходимите мерки според тежестта на епидемията и степента на опасност за общественото здраве. Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на изказването си по време на днешния извънреден Съвет на здравните министри в Брюксел.

В България е осигурена координация между всички компетентни ресори. Към министър-председателя функционира Национален оперативен щаб, който ежедневно следи обстановката, оценява необходимостта от нови мерки и информира обществеността. В щаба членове имат всички компетентни институции, което е предпоставка за отличната комуникация между тях, посочи Кирил Ананиев.
Скрит текст:
В момента България е заложила мерки както за превенция, така и, при необходимост, адекватно лечение на пациенти с COVID-19. По отношение на превенцията непрекъснато се актуализират указанията към гражданите, съобразени с препоръките на международно и европейско ниво. Разпространена е информация за основните правила за респираторна хигиена. Препоръчва се да бъдат ограничени пътуванията до държави с високо разпространение на новия коронавирус, а за всяка мащабна проява се прави анализ на риска.

„Въпреки, че в България към момента не са констатирани случаи на заразени с коронавирус лица, епидемичната ситуация е сложна заради наличието на сезонен грип. За да се избегнат усложнения, е разширен обхватът на изследваните лица“, заяви още Ананиев пред здравните министри на ЕС.

От изказването му стана ясно още, че е разработен план за взаимодействие между лечебните заведения, общопрактикуващите лекари и звената за спешна медицинска помощ в страната. Дадени са указания всяко лице със съмнение за COVID-19 да бъде хоспитализирано и изолирано в лечебно заведение, определено за целта. В тази връзка Ананиев посочи, че страната ни разполага с достатъчен леглови капацитет за лечение на пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и на граждани, при които бъде установен новият коронавирус. България има готовност, в случай на необходимост, да удвои броя на инфекциозните легла за 24 часа. В допълнение, с цел улесняване процеса по вземане на проби, освен Националната референтна лаборатория и тази във Военномедицинска академия, в страната вече функционират още три лаборатории за изследване – втора лаборатория във ВМА и по една в градовете Стара Загора и Варна.

В този контекст, България счита, че съществуващите механизми на ниво ЕС са задействани своевременно. Обменът на информация и опит между държавите-членки трябва да продължи и занапред. Основно предизвикателство при усложняване на обстановката би бил недостигът на предпазни средства и на определени лекарствени продукти. Ето защо България насърчава търсенето на конкретни прагматични решения на ниво ЕС и СЗО. Едва на последващ етап следва да се оцени ефективността на предприетите мерки.

Основен акцент по време на заседанието на Съвета беше необходимостта от постоянна координация по отношение на предприетите мерки, съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. 
http://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kiril-ananiev-pri … ya-merki-sa-sobr/
[/spoiler]

Като се върнахме на началото на началата, си мисля аз за първия потвърден официален случай. Жената от Габрово. От къде, за Бога, вируса тръгна от Габрово? Габрово къде е, на ма@та си, в балкана, чист въздух, стар град, без туризъм, без никакво развитие... За мен е дифузно предаването още от тогава. Излезе ли обяснение от къде се е заразила жената?
Мисля, че женицата била на 8 мартенско тържество бе обяснено..

# 8 511
  • на пистата
И да не са били пред блока все тая.Същия този младеш си пазарува редовно в кварталното магазинче(гаражче)от което целия блок пазарува.Дали ще  го срещне в магазина,пред магазина пред блока или на стълбите все тая.Защо мълчат и не казват!

# 8 512
Скрит текст:

Знам, че в Самоков положението хич не е розово, а и нещо спря да се говори за там  в медиите напоследък. Не писах, защото няма как да го докажа с линк, знам го от позната.
Но като чета това за парите и предид положенеито  там, се замислих дали нарочно не се разпространява това с друга цел? Например да се избегне карантината
( сред близки в МаАлата), през която не можеш да обикаляш и събираш покъщина или да се виждаш с родата? Така “подобните” ще те разберат, а и на гости ще те пуснат.

Във въпросното село не живее нито един ром. Лошото е, че не са само те така... никак даже.
Положението в околността е зле.
Не знам дали няма начин да се потърси отговорност по законов начин на всички, разнасящи тези легенди за сумите из социалните мрежи...
Със сигурност тези приказки за хилядарки срещу ковид са стигнали до ушите на Щаба. Как някой от тях не излезе и в прав текст да заяви, че "това е абсолютна лъжа и който разнася подобни лъжи, ще носи отговорност". Да видим, дали няма да спрат. Междудругото това го има не само в България. И в Гърция се носят същите слухове:)

# 8 513
  • софия
А ако някой е контактен на болен и се наложи да е 14 дни под карантина тогава тази карантина като болничен ли е или трябва да е отпуска или неплатен? Замислих се сега за това.

# 8 514
  • на пистата
Нищо не ни остава освен да внимаваме много, трите Д и да се надяваме да не изтеглим късата клечка. Явно от държавата няма какво да очакваме. Сами да се пазим
найс! Утре ставаш, пиеш кафе, на работа отиваш и .. обаждане от РЗИ. Контактен си . 14 дни у дома. За заразяване и болест, даже не казвам. Някой да го мисли това? Как ще го засегне... оффф. Тегаво много.
Какво значи контактен.Да  си правите 2мин лаф на улицата с някой водиш ли се контактен.За работа не говоря,там са контактни.

# 8 515
интересно, че все за КПП-тата се хващат като аргумент. Никой не иска КППІта, то е ясно, че няма да затворят нито София, ниту друг град, нито нищо. Обаче заведенията защо са отворени не зная, какво чакат? Хората винаги са на принципа, че ако нещо не е изрично забранено, то е разрешено. Щом има отворени дискотеки и стадиони, съвсем естествено хората ще ги посещават.
Не е точно така. Хората не са самоубийци нали? Не съм чул досега, някой от хората които ходят на мач да искат да умрат. Ако знаеха, че като отидат на мач или на дискотека и там ще ги хване страшен и смъртоносен вирус от който ще умрат, никой нямаше да ходи на мач или дискотека, дори и да са отворени.

# 8 516
Като писахте Самоков, нещо друго ми прави впечатление. Затова мноооого искам данни за направени тестове по градове и брой насочени от РЗИ, самоинициативни и работодатели. И преди съм писала, че някои градове,  които имам основание да смятам за по-засегнати отдавна, стоят на смешно малки бройки като % население. Сега като се активираха повече работодатели да тестват, започнаха да излизат случаи.
Скрит текст:
Ако не беше Русе, много интересно изглежда статистиката по цвят на кметовете, поне за местата, в които има данни по градове, а не по области.

# 8 517
crow, не е точно така.Не знам къде са се виждали, но човек не може да се изолира на самотен остров. Особено с това дифузно разпростанение вече и липса на мерки, не може да се обвинява за всяко действие или щото е пил една бира. Ако не беше бирата, приятелят му можеше  да го потърси за друго и в дома му.
Всички сме свързани, и без мерки от държавата ( на която това й е функцуя) няма как да стане, освен, ако не е това целта.

Моето дете не го пуснах на ясла, още не е стъпвало на площадката, но иска да е до деца. Колкото и да се пазим, не мога нон стоп да го дърпам и повтарям “Не”.

На “ големите” им казаха “ юруш” и те се успокоиха.
На държавата е работата да съзадава правила, не препоръки. Иначе, какъв е смисълът от  нея?

# 8 518
При всички положения, РЗИ-тата не си вършат работата с издирване на контактни, карантинирането им и тяхното тестване. И все повече ще започнат да издишат с постоянно растящия брой новозаразени, при това в големи колективи, празненства с голям брой хора и пр. В случая със сина на позитивния човек, дали той въобще е карантиниран официално и тестван? Синът ти сега трябва да се обади в РЗИ и да го докладва.
Да се разчита на съвестта на хората, както се видя, въобще не може да се разчита и чак вече е дразнещо тези от Щаба да го повтарят! Трябват сериозни действия и контрол.

# 8 519
  • При семейството си
Не знам колко е зле положението в Самоков, но днес, минавайки през града, изглеждаше нормално оживен, даже май и една сватба имаше.

Общи условия

Активация на акаунт