COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 896
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 595
  • Bulgaria
Добре, да кажем заради туристите работят нощните заведения. Обаче същите туристи много скоро ще започнат да изнасят вируса към държавите си и какво според вас се случва от там нататък?
Дискотеките в София или прословутата в Благоевград със сигурност са пълни с туристи. В момента дори студенти няма и по принцип лятото е „мъртвия” сезон за подобни заведения. Много от тях затварят или работят веднъж или два пъти седмично. На морето е друго, но пък там вместо да се посещават барове и дискотеки на открито, голям зор е всички да се набутат в някое мазе без въздух.

# 8 596
Защо съпоставяме футболните фенове и абитуриентите? И едните, и другите представляват опасност за масово заразяване. Доказано е за мачовете от другите страни, абитуриентските резултати ще си ги видим. За мен няма нужда да се коментира кой е по-опасен. Нужно беше да не се разрушава такова струпване на хора, независимо дали навън или вътре - нещата преливат.
Кой ще е печелившия от тази ситуация? Който взема парите. Те ще са двама-трима. За останалите печалба няма - кратка радост и после...

# 8 597
  • София
На мен поне ми е трудно да преценя дали стадионите или баловете са по-опасни места за заразяване с коронавирус и мисля, че спор за това е излишен. Опасни са и двете, както и всички други събирания на много хора на едно място, та дори и на открито.
За сравнение - мерките в Германия:
Германия ще удължи въведената заради коронавируса забрана за организиране на прояви с много участници най-малкото до края на октомври, предадоха световните агенции, като се позоваха на документ, договорен между канцлера Ангела Меркел и ръководителите на 16-те германски провинции. В обхвата на забраната попадат панаири, фестивали, селски и градски празници, улични тържества, прояви на винопроизводители, турнири по стрелба и др., посочва БТА.
Разрешават се събитията, които са с по-малък брой участниците и с възможност за запазване на физическа дистанция. Участниците в тези прояви ще трябва да носят предпазни маски и контактите им по време на тези събития ще може да се проследи. Минималната дистанция от 1,5 метра ще остане в сила на обществените места.
  от ТУК
И там мачовете са без публика, както, впрочем, и почти навсякъде. Отварянето на стадионите при нас е по причини, които нямат нищо общо с епидемиологията.
papi6, писали сме едновременно.

# 8 598
  • на пистата
Някъде има ли заразените по общини,не по област.Имам информация за заразена жена,но никъде не виждам по градове и общини.

# 8 599
  • гр.Видин
Мярката, която би имала ефект, само ако се вземе веднага, е да се спрат всички масови мероприятия и да се затворят нощните заведения. Всичко останало е наливане от пусто в празно.
Тогава тази същата мярка защо нямаше ефект март-април?

Изумявам се на такива изказвания...Не сте видял/а ефект от мерките със забраните от март и април?!? Как мислите се държаха тези ниски нива на заболеваемост и смъртност? И как си обяснявате настоящата ситуация на ръст в такъв случай? Разбирам - не сте се информирали как е постигнато ограничение при минали подобни пандемии, не сте чели предните теми тук, но къде живеете? Ако е в Бг - как си обяснявате  негативните тенденции? Ракия, чесън, свръхестествените сили на премиера? Ако не сте в Бг, обяснете ни и на нас, моля друг вид "работещ" механизъм за справяне със ситуацията.
Наистина не се заяждам, но да казвате на "черното-бяло" и да омаловажавате усилията на онези, които го "изработиха" това - не е справедливо!  И крайно подвеждащо при все, че това е единствената сигурна стъпка около която са се обединили учените в световен мащаб - дистанцията ,която няма как да бъде постигната без ликвидиране на масовите мероприятия за определен период.
Обяснявам си нещата много просто: с БРОЙ направени тестове. Тогава бяха 3-4 пъти по-малко. Т.е заболеваемостта е същата, че дори по-малка като %.

# 8 600
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Каква е нагласата ви за училищата ако септември нещата се движат по подобен начин?
Нагласата ми е присъствието да не бъде задължително и да се запази възможността за дистанционна форма. Така или иначе, не биха могли да спазват мерки ако са целите класове, а аз не държа детето ми да присъства физически, защото е голямо. За малките, както и за детските градини, проблемите са други – родителите не могат да ходят на работа ако няма присъствена форма.
Но изобщо не очаквам есента да е така, дори не си представям как изобщо ще избутаме до септември без да хлопнат кепенците. Хоспитализациите са се увеличили повече от три пъти само за 3 седмици.

И аз бих искала да има възможност да има избор - с второкласник и десетокласник съм, но отчитам факта, че работя от вкъщи и няма да се чудя как да се оправям...
Може би ако съвсем се накъдри положението някакви часове за консултации, в които да се ходи - това за малкото човече... Като цяло това за спазване на мерки в училище за мен е химера.

Нямам усещането, че заболеваемостта е същата - все повече се разширява кръга на хора - познати на познати - около мен, които се сблъскват с вируса.

# 8 601
Обяснявам си нещата много просто: с БРОЙ направени тестове. Тогава бяха 3-4 пъти по-малко. Т.е заболеваемостта е същата, че дори по-малка като %.
Изобщо не е същата. Не е имало нужда от такъв голям брой тестове. Просто вирусът още не се е бил разпространил масово.  Ако тогава е била същата заболеваемостта, сега щяхме да сме пламнали.

# 8 602
  • Другата България
Защо съпоставяме футболните фенове и абитуриентите? И едните, и другите представляват опасност за масово заразяване. Доказано е за мачовете от другите страни, абитуриентските резултати ще си ги видим. За мен няма нужда да се коментира кой е по-опасен. Нужно беше да не се разрушава такова струпване на хора, независимо дали навън или вътре - нещата преливат.
Кой ще е печелившия от тази ситуация? Който взема парите. Те ще са двама-трима. За останалите печалба няма - кратка радост и после...
За мен също. За момента всеки е опасен, всяко струпване на хора е рисково. И на двете места са все млади хора, затова направих сравнение. Така, както хора се чудят кой родител ще си пусне детето на мач, може да се зададе въпросът : кой родител ще си направи сега бал на детето? Отговорът е виден, предполагам.
За мачовете от другите страни е доказано защото тогава, по него време нямаше други такива събития с много хора на едно място - през зимата.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 12:26 от Не се сърди, човече

# 8 603
  • София
Изобщо не е същата. Не е имало нужда от такъв голям брой тестове. Просто вирусът още не се е бил разпространил масово.  Ако тогава е била същата заболеваемостта, сега щяхме да сме пламнали.
Не съм съгласна. Как без тестове разбрахте, че не  е имало нужда? Като нямаше информация за заразени, не означава че не ги е имало. Именно големия брой тестове показват каква всъщност е ситуацията.

# 8 604
  • София
Не съм съгласна. Как без тестове разбрахте, че не  е имало нужда? Като нямаше информация за заразени, не означава че не ги е имало. Именно големия брой тестове показват каква всъщност е ситуацията.
Тя се опитва да ти обясни, че тогава не е имало нужда от толкова тестове, защото е нямало симптомни, които да бъдат тествани.

# 8 605
  • София
Изобщо не е същата. Не е имало нужда от такъв голям брой тестове. Просто вирусът още не се е бил разпространил масово.  Ако тогава е била същата заболеваемостта, сега щяхме да сме пламнали.
Съпоставка между броя тестове, активни случаи и хоспитализирани заболели от коронавирус.
Броят тестове плавно нараства. При заболелите и сравнително постоянния процент от тях, които попадат в болница, има сериозен спад в резултат на мерките по време на ИП и нов скок след разхлабването им - повече от очевидно е.

от ТУК

# 8 606
Изобщо не е същата. Не е имало нужда от такъв голям брой тестове. Просто вирусът още не се е бил разпространил масово.  Ако тогава е била същата заболеваемостта, сега щяхме да сме пламнали.
Не съм съгласна. Как без тестове разбрахте, че не  е имало нужда? Като нямаше информация за заразени, не означава че не ги е имало. Именно големия брой тестове показват каква всъщност е ситуацията.
Ако няма вирус и направят 200 000 000 теста, бройката голяма ли ще е?
За напредването на ситуацията се съди основно по броя на болните в болницата, починалите и хората със симптоми. А и начина на разпространение - вече е дифузно, което говори и за масовото разпространение.
Не са мои интерпретации, който се занимава със статистика би могъл да го обясни. Макар че в медицината нещата не винаги могат да се обяснят.

# 8 607
  • София
Тя се опитва да ти обясни, че тогава не е имало нужда от толкова тестове, защото е нямало симптомни, които да бъдат тествани.
Не е точно така, тогава нямаше достатъчно тестове, не един и два пъти казваха, поръчали сме, чакаме, не са ги  произвели още.

# 8 608
  • София
Ако няма вирус и направят 200 000 000 теста, бройката голяма ли ще е?
За напредването на ситуацията се съди основно по броя на болните в болницата, починалите и хората със симптоми. А и начина на разпространение - вече е дифузно, което говори и за масовото разпространение.
Не са мои интерпретации, който се занимава със статистика би могъл да го обясни. Макар че в медицината нещата не винаги могат да се обяснят.

Много искам да видя как ще ги направят тези 200 000 000 теста с 0 положителни Simple Smile
Когато правиш  100 теста дори да има 10 000 заразени, не може да хванеш повече от 100 нали?
Все пак правиха много тестове на хора които нямаха симптоми като например онези 240 , правиха се тестове на хора които се очакваше вече да са отрицателни за да им свалят карантината.
Всъщност заразените са потенциалните хора със симптоми. А съотношението заразени/ болни като процент май се запазва до голяма степен или поне беше така до преди няколко дни.

# 8 609
  • София
Според СЗО, ако от бройката тестове под 10% са положителни, то тестовете са ОК като брой. Над 10% положителни са ясен знак, че тестовете трябва да се увеличат.
До тук не помня, дали сме преминали десетте процента, но на няколко пъти бяха доближени.

Общи условия

Активация на акаунт