COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 646
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 640
В България най-драстичните мерки бяха тогава, когато почти нямаше случаи, така че бяха доста безмислени в началото
Нима не схващате, че случаи почти нямаше, благодарение на мерките? Мерките си бяха съсвем наред, издънка беше бясното им разпускане.
Случаи почти нямаше, защото почти нямаше и тествани. Тогава нямаше свободен достъп до тестове и такива правеха само след предписание от РЗИ. Сега не е така и истината лъсна.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 12:24 от Не се сърди, човече

# 8 641
  • Bulgaria
Кантарджиев каза, че тази седмица ще имаме 200 на ден. А и ние не се спряхме да работим в тази насока, и по 300 на ден може да докараме.

# 8 642
  • София
Ще ви кажа нещо, което ме втрещи мен. Не мога да гарантирам за 100 % достоверност, но вярвам на човека.
 Разговарям днес с мой близък приятел, който от вчера е под своеобразна карантина, която той си е наложил, тъй като съпругът на колежката му, с която са в една стая е с положителен тест. Колежката му казва, че се обаждала в РЗИ,в здравния инспекторат, навсякъде, където се е сетила и са и отказали да я тестват. Не знам дали е истина, но не звучи нормално, не мога да повярвам, ако е така.
Ако са я сложили под официална карантина, може да чакат да развие симптоми. В Германия така правеха. Не всички контактни се изследваха, дори в семейството, ако могат да се изолират. Караха ги да следят за симптоми и тогава ги тестваха.

Да, под официална карантина е.

Аз също стоях под 14 дневна карантина като контактно лице. Не само не ми предложиха тест, ами ми отказаха

# 8 643
Скрит текст:
Скрит текст:
С тестове или без тестове, факт е, че заразените се увеличават, съответно и хората, нуждаещи се от болнично лечение.
Тази сутрин акдемик Петрунов каза, че не иска да е на мястото на управляващите. Баланс между вирус и мерки, които да дадат възможност хората да работят, трудно се постига,
но отварянето на дискотеки, стадиони, нощни клубове и др. подобни, които не са жизненоважни нито за икономиката, нито за хората е необосновано. Точно на такива места, става скупчване на много хора и предаване на вируси.
Защо разрешиха на такива обекти да отварят не е много ясно.
И не е свързано със  забавлението на туристите, защото повечето не са в туристически места.
Наистина ли не е ясно?
Защото дискотеките, баровете, ресторантите, НЕ са само туристи.
А една камара хора, най-вероятно хиляди, които стоят "отзад" и работят.Освен собствениците, това са и сервитьори, готвачи, бармани........
Да, знам, пак някои ще скочат "Ами, да се преквалифицират!".При този "събран пазар на труда" и толкова безработни, в коя област точно да се насочат?
На морето/по курортите няма много работа, тук да им затворят местоработата, та, какво да правят, вие ли ще ги храните?
Не четеш. Барове, ресторанти, кафенета, кръчми и всички, които имат открити пространства си работят и нямат общо с дискотеки, чалготеки, нощни клубови и други подобни, които са на закрито и просто е невъзможно да се спазва дистанция.
В нашия град има над 100 заведения от първия тип и мисля 3-4 дискотеки.
Хайде смятай ако затворят дискотеките, колко безработни ще има.

# 8 644
Франсоаз, толкова ли е трудно да се разбере, че като имаш много заразени, престава да функционира всякакъв бизнес? Ето сега, в Смолян има прекъсване на работата.  Тия 60 човека ще са в карантина 14 дни. Заводът ще може ли да работи нормално? От есента, като отворят училищата и всеки ден се разпуска някой клас, заради един с положителна проба - родителите ще трябва спешно да се прибират да си гледат децата , същото важи и за ДГ. Дали това е по-добре за икономиката от затваряне на заведенията засега? Другият вариант е никаква карантина, заразяване на воля и който оцелее. Само че като умре 46-годишният ти колега или още по-лошо - двамата ти родители над 70 г. , които сам си заразил, дали ще си ходиш спокойно на работа? Ей това са въпросите.

# 8 645
На работа имаше човек с позитивен тест (не знам какъв), сам си го е направил, защото е бил контактно лице. Човекът е без симптоми, изследваха контактите му лица с PCR тестове - всички бяха отрицателни. За мен лично позитивен тест без сипмтоматика не означава нищо (говоря за работниците в смолянския завод), особено ако тестовете са от бързите. Не са приятни подобни новини, но паниката е излишна за момента.

# 8 646
  • София
Значи решават да тестват на лотариен принцип ли?
 Защото колежката, за която писах, че се върна на работа и бяха тествали цялото семейство- това в началото на май.

# 8 647
Те на лекари не правят, май е същият лотариен принцип като при детските градини...
Инфекциозна не само, че имат ковид заразени, ами има и отделение за съмнителни. Тоест всички са отделени и дори лекарите не комуникират едни с други.

# 8 648
Някъде има ли заразените по общини,не по област.Имам информация за заразена жена,но никъде не виждам по градове и общини.

Това би трябвало да Ви свърши работа
https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f
Много добра информация! Благодаря! Видях активните по градове в моята област.

# 8 649
  • София
Значи решават да тестват на лотариен принцип ли?
 Защото колежката, за която писах, че се върна на работа и бяха тествали цялото семейство- това в началото на май.

Предполагам зависи от броя на наличните тестове към дадения момент, аз бях през април.
Възможно е да са си платили в частна лаборатория, през април все още нямаше. Всички минаваха през РЗИ.
Възможно е да са си правили бързи тестове, за да не стоят под карантина.
Според мен в момента се правят тестове предимно от работодатели и дори имам съмнение, че се правят по метода на пуловете. Би трябвало този вариант да излиза по-евтино. Доколкото помня така се действаше и в махалите в началото, когато все още тестовете бяха недостатъчни.
За мен лично, тестовете са оправдани в големите производствени колективи, така се отсяват заразените и другите продължават да работят, а не да се спира работа за по 2 седмици. То след 5 дни, може друг да се зарази какво се прави в тези случаи??

# 8 650
  • София
WhatHapppenedToMonday, по повод недостатъчния брой на тестовете в началото

„Тестовете също са проблем за снабдяване, ние никога не сме го крили, както и маските, както и защитните облекла, както и лекарствените продукти. Това е един глобален проблем, който в момента все още не е решен“.

Към момента у нас капацитетът е за максимум 1300 PCR изследвания за денонощие, посочи Мутафчийски.

https://www.bnr.bg/post/101250817/mutafchiiski-vse-oshte-ne-moje … ostta-ot-covid-19
Темата бе дали увеличената заболеваемост се дължи на увеличения брой направени тестове. Аз не отричам, че в началото на пандемията имаше по-малко тестове и лаборатории от сега. Какво е значението, че тогава е имало 25 случая с налични 1300 теста или 5300 теста, след като за тези 25 човека+контактите им са нужни да кажем 500.

# 8 651
Ще ви кажа нещо, което ме втрещи мен. Не мога да гарантирам за 100 % достоверност, но вярвам на човека.
 Разговарям днес с мой близък приятел, който от вчера е под своеобразна карантина, която той си е наложил, тъй като съпругът на колежката му, с която са в една стая е с положителен тест. Колежката му казва, че се обаждала в РЗИ,в здравния инспекторат, навсякъде, където се е сетила и са и отказали да я тестват. Не знам дали е истина, но не звучи нормално, не мога да повярвам, ако е така.
Ако са я сложили под официална карантина, може да чакат да развие симптоми. В Германия така правеха. Не всички контактни се изследваха, дори в семейството, ако могат да се изолират. Караха ги да следят за симптоми и тогава ги тестваха.

Да, под официална карантина е.
При това положение всичко е наред. Важното е сега да спазва карантината! Няколко пъти се каза, и в темата се писа, че ако веднага направят тест, може да излезе фалшиво отрицателен и заразата да се разнеся. А когато поставиш контактен под карантина е по- сигурно.

# 8 652
Напълно е вероятно при бройката тестове, които се правят. Отдавна е ясно, че не се тества достатъчно. Проста аритметика да си направите колко болни дневно имаше последните 10 дена, някаква цифра контактни си вземете и смятайте и се вижда, че много от контактните не се изследват.

# 8 653
А някой наясно ли е дали наложената 14-дневна официална карантина на контактните се заплаща от НОИ като болничен?

# 8 654
  • София
Аз апелирам, да се затворят театрите, преди стадионите, защото са на закрито!

Не мисля, че емоцията за феновете е Пи-малко ценна, от тази на театралната публика.
Трябва да има някакъв критерий, защото така всеки ще се чувства ощетен.

На първо място е това, дали събитието е на закрити или на открито.

Общи условия

Активация на акаунт