COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 159
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 955
https://www.24chasa.bg/novini/article/8757984

Увеличават интензивните легла в болниците, за да има за всички.

# 8 956
  • София
Скрит текст:
Нарушения от страна на работодатели има всякакви - никой не спори. Но поне аз не намирам, че тестването на работниците с нещо ги ощетява - напротив. Да няма заразени в колектива е условие да продължи работата, вместо да се разболеят много хора - известно е, че поне 20% от всички проявяват симптоми и стават неработоспособни, за тежките случаи да не споменаваме. За семействата и близките им, дето ще прихванат вируса около тях, пък въобще да не говорим.
Впрочем - ако наистина смятате, че тестването на работещи е ненужно, то дали това е така и за учителите и работещите в детските градини? И там ли не трябва да се търсят вирусоносители?
Това изобщо не е вярно.
Цитат на Кунчев от сутрешния блок на БНТ:
"Едва около 20 % от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% от хората стигат до болница и ние много често ги приемаме, за да има наблюдение на състоянието им."
Единствено нуждата от болничното лечение ли е достатъчната причина някой да е неработоспособен? Другите със симптоми мога и да си работят - какво пък толкова...
Ти сериозно ли?

# 8 957
Нов щам на грипа, който има потенциал да се превърне в пандемия, е идентифициран в Китай от учените.
Той се появи наскоро и се носи от прасета, но може да зарази хората, казват те.
Изследователите са загрижени, че вируса може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална епидемия.
Въпреки че това не е непосредствен проблем, според тях той има "всички отличителни белези", че е силно адаптиран да заразява хората и се нуждае от внимателно наблюдение.
Тъй като е нов, хората биха могли да имат малък или никакъв имунитет към него.
Учените пишат в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, че мерките за контрол на вируса при свине и внимателното наблюдение на работниците от свиневъдната промишленост трябва да бъдат бързо приложени.

Нов лош щам на грипа е сред основните заплахи за болести, които наблюдават експертите, дори когато светът се опитва да сложи край на сегашната пандемия на коронавирус.

Последният пандемичен грип, който светът срещна - епидемията от свински грип през 2009 г., която започна в Мексико, беше по-малко смъртоносен, отколкото първоначално се страхуваха, до голяма степен, защото много по-възрастни хора имат някакъв имунитет към него, вероятно поради приликата му с други грипни вируси, циркулирали години преди.
Този вирус, наречен A / H1N1pdm09, сега е обхванат от годишната ваксина срещу грип, за да се гарантира, че хората са защитени.

Новият щам на грипа, идентифициран в Китай, е подобен на свинския грип от 2009 г., но с някои нови промени.
За сега той не представлява голяма заплаха, но проф. Кин-Чоу Чанг и колегите, които са го изучавали, казват, че трябва да се следи.
Вирусът, който изследователите наричат ​​G4 EA H1N1, може да расте и да се размножава в клетките на човешките дихателни пътища.
Те откриха доказателства за скорошна инфекция, започваща от хора, които са работили в кланици и свинепромишлеността в Китай.
Сегашните грипни ваксини изглежда не предпазват от него, въпреки че биха могли да бъдат адаптирани да го направят, ако е необходимо.
Проф. Кин-Чоу Чанг, който работи в Nottingham University във Великобритания, каза пред BBC: "В момента ние се съсредоточаваме в коронавирус и е правилно. Но не трябва да изпускаме от поглед потенциално опасни нови вируси." Въпреки че този нов вирус не е непосредствен проблем, той казва: „Не трябва да го игнорираме“.
Проф. Джеймс Ууд, ръководител на катедрата по ветеринарна медицина в Университета в Кеймбридж, каза, че това „идва като напомняне“, че ние постоянно сме изложени на риск от ново появяване на патогени от отглеждани животни, с които хората имат по-голям контакт отколкото при дивата природа, като това може да действа като източник на важни пандемични вируси
https://www.bbc.co.uk/news/health-53218704

# 8 958
  • София
Скрит текст:
Нарушения от страна на работодатели има всякакви - никой не спори. Но поне аз не намирам, че тестването на работниците с нещо ги ощетява - напротив. Да няма заразени в колектива е условие да продължи работата, вместо да се разболеят много хора - известно е, че поне 20% от всички проявяват симптоми и стават неработоспособни, за тежките случаи да не споменаваме. За семействата и близките им, дето ще прихванат вируса около тях, пък въобще да не говорим.
Впрочем - ако наистина смятате, че тестването на работещи е ненужно, то дали това е така и за учителите и работещите в детските градини? И там ли не трябва да се търсят вирусоносители?
Това изобщо не е вярно.
Цитат на Кунчев от сутрешния блок на БНТ:
"Едва около 20 % от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% от хората стигат до болница и ние много често ги приемаме, за да има наблюдение на състоянието им."
Единствено нуждата от болничното лечение ли е достатъчната причина някой да е неработоспособен? Другите със симптоми мога и да си работят - какво пък толкова...
Ти сериозно ли?
Ако има симптоми, които налагат някакво лечение, човека ще си вземе болничен, както и при други заболявания.  Драма няма.

# 8 959
  • гр.Видин
Какви ги говорите - Мутафчийски бил съвестен и се оттеглил???  Няма такова нещо. Той продължава да е  председател на Националния оперативен щаб. Скриха го след изцепката „Яко да измрат …“

# 8 960
Нямам време сега да се върна назад да ви изчета и вероятно вече го коментирате.
Чета сега интервюто, което Кунчев е дал сутринта по БНТ и съм  в абсолютен потрес! Увличали се били да правят тестове!!! Откачи ли този човек или какво? Какъв по-точно му е проблема на него - понеже те не правят нищо и нарочно не тестват, за да покрият случващото се в България, започна да увърта и хората да не ходят да се тестват, пък и работодателите, защото много вдигнахме бройката и така не е хубаво за имиджа на страната ни. До преди 2-3 седмици друга песен пееше - че трябвало да се тества, за да се ограничи заразата, а сега като видя, колко ни е зле положението и цялата истина лъсва, обърна плочата!
Стига бе, излагат се вече сериозно...
Ами дай да оставим нещата на самотек и да не тестваме, да не карантинираме заразени и контактни, а? Такива сме ние хората, трябва да видим с очите си какво ще се случи, за да се стреснем, тогава вече обаче ще бъде неконтролируемо случващото се..

# 8 961
А не мислите ли, че масово тестване на загрижен работодател е също форма на лицемерие, оправдание да освободи работника според обема работа за момента.
Имам познати работиха извънредно, нощни смени до 2 часа, замаскирани  като втора смяна,  по една маска и една температура на влизане, когато беше - "стойте си вкъщи". Извозване в автобуси без дистанция, а може да се пуснат повече, ако са загрижени. И още при наличие на починал от вируса сменя се човека като предмет и продължаване да се работи сякаш нищо не се случило.

Общо взето, каквито са ни управниците, такива и  повечето от работодателите.
Подобна мисъл изрази преди две седмици колежка ( в Германия) . При нас се обсъжда регулярно тестване на служителите и тя е категорично против.
Аз бях много въодушевена, но нейните опасения са за манипулиране на данните ни, с което бихме могли да сме още по- уязвими. Примерно, за  съкращениения/уволнения, като теста е удобен претекст за съответните действия на работодателя спрямо нас.
Тя ми каза, че никога не може да бъде сигурна как ще бъдат използвани данните й.
Днес сутринта с шефката обсъждахме ситуацията, понеже има тенденция за нарастване на случаите, затова и ще имаме затягане.
Лично аз съм много разочарована от екипа, в който работя, защото сериозността към ситуацията отдавна се изпари и масово колегите не спазват дистанция и не слагат маски.

# 8 962
Трябва да има контрол.Това е от срещата днес заключението.
Какъв контрол бе, никъде няма контрол и маски масово вече никой не носи навсякъде.На контрол ли разчитаме? Що сме толкова глупави.
Думи на В.Симеонов

# 8 963
Какви ги говорите - Мутафчийски бил съвестен и се оттеглил???  Няма такова нещо. Той продължава да е  председател на Националния оперативен щаб. Скриха го след изцепката „Яко да измрат …“
Как ти дойде на ум "съвестен". Simple Smile Човекът имаше мнение, което не се прие. Прие се мнението на Мангъров. Прие се искането на Алибегов. Прие се спасителната стратегията на Ангелкова.
Избухването беше капката, която преля. За какво е нужен Мутафчийски, каква работа има! Да не е луд да поема отговорност за действията на управлението?!

# 8 964
Излиза, че в момента е по-опасно да ходиш на работа, отколкото на мач. От първия такъв минаха повече от 2 седмици, а в София случаите са константа. Би било добре да кажат от тези 60 в Смолян, колко са безсимптомни и колко с леки симптоми.
Вчера изнесоха информация за случаите, открити през юни - без тези 60, разбира се, за тях информация вероятно ще има другия понеделник. Около 75% са били безсимптомни и не са развили симптоми.
това е интересно,  би било хубаво, ако наистина 75% нямат симптоми, но също така да нямат и последствия, защото някъде ми се беше мярнало, че дори безсимптомните имат поражения на белия дроб, същите поражения  като на хората със симптоми и боледували ..
ама никакви изследвания ли не правят нашите хора ... не знам кои, учени и т.н.. то по-добра картина ще ни даде някой лекар, който е всекидневно с такива пациенти, ... от вътрешното му усещане ще получим по-добър извод, статистика, че и очаквания накъде ще се развиват нещатата ... ама не по телевизията да ги каже, щото там ще го каже завоалирано и омекетено, за да не изплаши народа
е в темата няма ли такъв лекар или сестра, за да ни каже своето усещане накъде отиваме? сериозно питам!

# 8 965
Точно това му беше идеята на Кунчев, да не се прахосват ресурси за тестване, а за превенция.
А дали ще намалее обема на работа и ще има съкращения, не зависи от тестовете, а от други неща.

# 8 966
Катерица как точно тестовете могат да се използват за уволнения и съкращения? На мен ми се струва по-вероятно работодателите да не искат да се откриват болни при тях и хората да работят, дори и да се заразяват. Освен ако не са достатъчно социално отговорни или не очакват бунтове сред служителите.

# 8 967
  • София
това е интересно,  би било хубаво, ако наистина 75% нямат симптоми, но също така да нямат и последствия, защото някъде ми се беше мярнало, че дори безсимптомните имат поражения на белия дроб, същите поражения  като на хората със симптоми и боледували ..
Няма ресурс на местно ниво за подобни проучвания. Не мисля също, че е правена образна диагностика на безсимптомните. Жалко, но това е положението за момента.

# 8 968
  • София
Трябва да има контрол.Това е от срещата днес заключението.
Какъв контрол бе, никъде няма контрол и маски масово вече никой не носи навсякъде.На контрол ли разчитаме? Що сме толкова глупави.
Думи на В.Симеонов

А Валери Симеонов, като е толкова съвестен, защо не е с маска в студиото, като дава интервю, а рискува да зарази водещите или себе си? Защо не дава пример? Приказките са му, като предизборна кампания, готов да яхне вълната на недоволните.

# 8 969
Приказките са му, като предизборна кампания, готов да яхне вълната на недоволните.
Не подценявай недоволните, обиждаш ги.

Общи условия

Активация на акаунт