COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 540
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 985
И като се запълни капацитета на болниците? Какво направиха други държави, при които това се случи - Ломбардия затвори за 2 месеца някъде, Испания и тя ... Ако си направим труда да сметнем грубо, знаейки че хоспитализираме еди колко си процента (не запомних колко е) от новооткритите, то след колко време капацитета (не го знам и него колко е - той не е само от легла - колко бяха - 1400?, ами и мед. персонал, апаратура и т.н.) ще е запълнен ... не ми се смята просто

# 8 986
Първото пълно локално блокиране в Обединеното кралство е обявено в град Лестър, като в града са наложени по-строги мерки.

Магазините, които не са от първа необходимост, ще затворят във вторник, а училищата ще се затворят за повечето ученици в четвъртък поради увеличаване на случаите на коронавирус.

Отварянето на кръчми и ресторанти в Англия от събота, в Лестър  няма да се случи.

Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че мерките ще бъдат приложени от полицията "в някои случаи".

Мат Ханкок заяви, че градът е имал "10% от всички положителни случаи в страната през последната седмица".

Той каза на Камарата на общините в понеделник вечерта: „Препоръчваме на хората в Лестър, стойте си у дома, колкото можете, и препоръчваме на всички да не пътуват до, от и в град Лестър.“

Кметът на Лестър сър Питър Сулсби заяви, че мерките, наложени от правителството, са "по-строги, отколкото очаквахме, но разбираме необходимостта от твърди действия".

https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-leicestershire-53229371

# 8 987
Цитат
Ама разбира се. Ако в малък магазин  с един продавач, човек влезе и си купи кафе и излезе, цялата процедура е две минути (айде 5 минути от мен да мине), а в студиото кибичат по половин час в контакт един с друг и няма проблем. Добре, че са го обяснили от сутрешни блок.
Няма смисъл толкова да се издребнява. Всеки къде ще слага маска извън закритите места до които има свободен достъп е въпрос на личен избор. Ако В. Симеонов се беше появил в студиото със скафандър, тогава пак можеше да кажеш че иска да яха вълна, ама не защото не му пука дали ще зарази водещите а защото играе театър. По същият начин ако той беше единственият от не знам колко месеца в стотици хиляди предавания по всички телевизии отишал с маска на интервю. Маските в студиата не са задължителни обясних защо. А да ти кажа не ми и пука дали иска да яхва вълна, аз се чудя защо никой не иска да яхне тази вълна на недоволните че вървим към широко разпространение на вируса, очаквах левите да е яхнат защото те би трябвало да са най против да се поставят публиката на мачове и щракащите с пръсти по дискотеки и кръчки като по голяма ценност за о-вото от живота и здравето на възрастни и хронично болни, които точно те като социалисти би трябвало да защитават. Безкрайно съм разочарован от тази партия, която е срам за всеки човек с леви убеждения ама да не се отколонявам от темата.

# 8 988
Прав си е Валери Симеонов.

"За съжаление, в Министерски съвет има едно нечистоплътно надпреварване за освобождаване на мерките - кой да бъде по-добър от другия. Не се вслушват в Щаба, а трябва да го правят.
"За мен мерките бяха бързо разхлабени. Особено за някои е прекалено рано", заяви Симеонов и на първо място посочи футболните мачове.
"Недопустимо е, там няма никакъв контрол. Пак ще се струват. Ще има цели сектори, които ще останат празни, но в друг ще се насърчават, ще се поздравяват, ще викат, ще крещят - това е разпространение. Спомнете си, че в Испания така пламна епидемията - с два големи мача", каза председателят на НФСБ и продължи: Другите мерки, с които се избърза прекалено много - за съжаление в сферата на любимия ми бранш - туризма, са свързани с разрешаването на работа на дискотеки и барове с препоръчителното, но неизпълнимо условие да бъдат заети само 50% от местата. Кой ще ги брои? Кой здравен инспектор ще годи да брои по масите? Това е просто имитация, лицемерие. Баровете и дискотеките не трябваше да се отварят".

https://dnes.dir.bg/politika/valeri-simeonov-v-ms-varvi-nechisto … davane-na-merkite

Имитация и лицемерие е всичко, което се прави в момента.

# 8 989
Не мисля, че някой някога е крил шефа на НОЩ. В края на април един журналист го попита няма ли да спрат с паниката в ежедневните брифинги. Отговорът му беше, че от 3 седмици са настоявали да няма брифинги. Отрано ли са почнали да мислят за криене? От април ли са планирали Бенатова и по 100 заразени на ден? Тази теза за криенето издиша. След Бенатова генералът се появи на 4 брифинга, като на два от тях директно го попитаха защо е казал, че яко ще измрат хора. Не отрази въпросите, тоест, той публично темата очевидно няма да коментира. След 3 май премиерът си му определи един брифинг седмично, да му се радвали. Заповедта за НОЩ я гледам и виждам една дата само на нея - 26.2.2020г. Край на щаба според премиера е 31 декември. Оставки май не може да се подават? Назначението е по някакъв Устройствен правилник на министерски съвет. Закони не виждам в нея. Има точки за организира, координира, наблюдава, и заседава във ВМА? А изречението, че трябва да информират мин. председател за мерките, които се налагат е странно - те ли налагат тия мерки? Rolling Eyes

# 8 990
  • Deutschland/HE
Катерица, ти много добре знаеш, че работодателя не научава и диагнозата ти при болничен. Малко се вкарвате във филм. Хубаво колежката има две образования, била шеф... На мен ми се струва прекалено.
Сега четох, че в град близо до нас, има дете в основното училище с положителен тест и ще тестват децата и учителите на този клас само. В Хесен децата до четвърти клас са на училище втора седмица (но и те в петък свършват) и явно заради това няма да затворят училището. Детето е тествано, защото бащата е имал симптоми.
В Хесен охлабиха пак мерките, вече пускат повече хора едновременно в магазина, спряха да записват телефони като седнеш в заведение

# 8 991
Нормално е на управниците да им се налага понякога да взимат непопулярни решения. А и смесените сигнали, точно от членове на щаба, също никак не помогнаха за създаване на дисциплина. За мен,  отговорността е на ББ и на здравният министър, който изобщо не си е на мястото.
За жалост е така. ББ не удържа на натиска на "гладуващите" от различни браншове, но няма и потенциал да поеме последствията.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Някой може ли да даде информация какви точно са тези противоепидемични мерки, за който говори доц. Кунчев.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 11:26 от Mama_Nana

# 8 992
Най-лошото може да бъде все още пред нас в пандемията Covid-19, предупреди Световната здравна организация (WHO), шест месеца от началото на епидемията.
Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че вирусът ще зарази много повече хора, ако правителствата не започнат да прилагат правилните политики.
Посланието му остана „Тест, проследяване, изолация и карантина“, каза той.
Повече от 10 милиона случая са регистрирани в световен мащаб след появата на коронавирус в Китай в края на миналата година.
Броят на починалите пациенти вече е над 500 000. Половината от случаите в света са били в САЩ и Европа, но Covid-19 бързо нараства в Америка.
Вирусът засяга и Южна Азия и Африка, където не се очаква да достигне своя пик до края на юли.
Д-р Тедрос каза на виртуален брифинг в понеделник: "Всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че дори не сме близо да края."
"Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява."
"С 10 милиона случая сега и половин милион смъртни случаи, освен ако не се справим с проблемите, които вече установихме в СЗО, липсата на национално единство и липсата на глобална солидарност и разделения свят, който всъщност помага на вируса да се разпространи ... най-лошото тепърва предстои ", каза той.
"Съжалявам, че го казвам, но с този вид среда и условия се страхуваме от най-лошото."
Той също така призова още правителства да следват примерите на Германия, Южна Корея и Япония, които контролираха тяхното огнище чрез политики, включващи стриктно тестване и проследяване
https://www.bbc.co.uk/news/world-53227219

# 8 993
  • Street of Dreams
Катерица как точно тестовете могат да се използват за уволнения и съкращения? На мен ми се струва по-вероятно работодателите да не искат да се откриват болни при тях и хората да работят, дори и да се заразяват. Освен ако не са достатъчно социално отговорни или не очакват бунтове сред служителите.
Това е само пример, вариант, аз по принцип не мога да разсъждавам в тази платформа. Но колежката ми е печена, вряла и кипяла, с две образования и самата тя е била шеф. Нейните опасения са за разполагане с нейни лични данни, за което тя никога не може да бъде сигурна до каква степен би било коректно.
Прави ми впечатление, че в Германия се прекалява на тема >лични данни<. Като се почне с подписване на документи още от детската градина, училища, да не се снима по училищни мероприятия и прочие...Темата за личните данни отдавна е много актуална по Немско.
И се стигне до лични данни в специалния App за проследяване на короната.

Всичко е до човек и критично мислене, в някои случаи прекалено критично мислене.

Аз нямам проблем с личните си данни, предпочитам повече тестове, а не да мисля пак как да си защитя личното пространство.Rolling Eyes

Това е вярно и са много смешни. Сякаш такива апликации, за каквато мислят тази, не се инсталират сами. Сякаш Гугъл вече няма абсолютно всичките им данни, сякаш нямат други апликации с всякакви разрешения, сякаш не носят фитнес гривни, сякаш една огромна част не са си взели доброволно Алекса вкъщи Joy
Иначе не може да ги хванеш в кадър случайно.
Тази апликация я нямам, но съм чувала че изисква малко данни. А истерията около нея е абсурдна.

# 8 994
А не мислите ли, че масово тестване на загрижен работодател е също форма на лицемерие, оправдание да освободи работника според обема работа за момента.
Имам познати работиха извънредно, нощни смени до 2 часа, замаскирани  като втора смяна,  по една маска и една температура на влизане, когато беше - "стойте си вкъщи". Извозване в автобуси без дистанция, а може да се пуснат повече, ако са загрижени. И още при наличие на починал от вируса сменя се човека като предмет и продължаване да се работи сякаш нищо не се случило.

Общо взето, каквито са ни управниците, такива и  повечето от работодателите.
Подобна мисъл изрази преди две седмици колежка ( в Германия) . При нас се обсъжда регулярно тестване на служителите и тя е категорично против.
Аз бях много въодушевена, но нейните опасения са за манипулиране на данните ни, с което бихме могли да сме още по- уязвими. Примерно, за  съкращениения/уволнения, като теста е удобен претекст за съответните действия на работодателя спрямо нас.

Ами може и да е права, спорът дали pcr става за вирусни заболявания, спорът дали хив не е манипулация с pcr,  фалшиво положителни, фалшиво отрицателни тестове, безсимптомни пък болни, интересите на фармацевтичните компании и въобще много играчи с различни интереси. Ако се тестват профилактично има някаква вероятност да се изкарат хората фалшивоположителни и докато се изясни ще си създадат сума проблеми и на себе си и на хората от своето обкръжение. И в болница ако профилактично влязат там я ги тестват, я ги заразят, а дали ще ги излекуват, не е сигурно. Аз лично маска си слагам, дистанция пазя, вирус не знам дали има, ама и в тестовете и статистиката не вярвам на 100%.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 11:50 от Sparkles

# 8 995
Аз си инсталирах корона-апп-а, и не мисля, че всъщност са много хората, които, примерно са имали корона и прилежно са нанесли този факт в апп-а. За да те уведоми, че си бил контактен, трябва този, който си наближил и е с Корона, също да има това приложение и да се е регнал, че е с вирус. Поне аз така разбрах, но не го ползвам така или иначе, може да не съм разбрала, исках само да видя за какво става дума с това нещо. Безсмислено ми се стори.
За тестовете от работодател  също съм с негативно мнение, нито за работодателя е изгодно да плаща, а после да карантинира сума служители, ако са позитивни, нито е добре за самите служители, давайки им още един повод да клюкарят и интриганстват помежду си, че и по-лошо, всякакви луди ги има.

# 8 996
Южна Корея отхвърля надеждите за достигане на "стаден имунитет"
Заместник-директорът на Корейския център за контрол на заболяванията (KCDC) Квон Джун-уук заяви, че организацията е стигнала до това заключение, след като е анализирала както вътрешни, така и международни данни.
Южна Корея започна тестове за антитела в произволни проби от населението, за да установи истинската честота на инфекция в страната. Тестовете за серология ще изследват кръвта на около 6000 души, за да разберат кой има имунитет към вируса. Тези тестове ще се провеждат на всеки два месеца и ще бъдат завършени до края на годината.
Досега при случайни кръвни изследвания на над 1500 души служители установяват, че 0,1% от пробите са имали анти-тела за Covid-19.
Това би подсказало, че близо 50 000 души са имали коронавирус в Южна Корея, когато само 12 800 досега са тествании положително за болестта.
KCDC подчерта, че това са само първоначални констатации и не са категорични на този етап.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-53230389

# 8 997
  • София
Вече хиляда деца със синдома на Кавазаки:
https://dariknews.bg/novini/sviat/1000-deca-hvanali-redkiia-sind … -covid-19-2231499

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 12:17 от bubanka

# 8 998
Смъртността се върна към нормалното във Великобритания
Броят на смъртните случаи във Великобритания се нормализира през седмицата от 19 юни.
Имаше 10 681 смъртни случая в Обединеното кралство, осем по-малко от средното за пет години за тази седмица.
Има 849 регистрирани смъртни случая на Covid-19, което е най-ниското от първата седмица на блокирането.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-53230389

# 8 999
  • София
Споко, всичко е под контрол. Подготвят се леглата в интензивните отделения и ни очакват.
Вчера директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов коментира, че около 20 на сто от заразените стигат до специализирано лечение и прогнозира, че при постъпващи 100 души дневно заради коронавирус, ще има сериозни затруднения. Той призова да се помисли за връщане към модела на отваряне на специализирани отделения за COVID-19 във всички болници и повторно ангажиране на частните лечебни заведения, както беше по време на извънредното положение. В момента само определени болници имат специализирани отделения, като за София например те са общо седем.
По данни на Мутафчийски, оповестени на последния редовен брифинг на щаба, в инфекциозните отделения в страната има 7473 болнични легла. От тях 1347 са интензивни, с респиратори.

от ТУК

Общи условия

Активация на акаунт