COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 795
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 000
Много успокоително, че ще разширят легловата база в болниците за КВ. За месец са се утроили и това ли не е притеснително.

Приказките са му, като предизборна кампания, готов да яхне вълната на недоволните.
Не подценявай недоволните, обиждаш ги.
Нищо не подценявам и не обиждам. А ти интерпретираш и ми вменяваш някакви неща...
Просто не си разбрала. Недоволните /или поне една голяма част/ няма да тръгнат след Симеонов. Няма да обяснявам защо, както и доволните /ако изобщо има такива/ ще последват някой друг.
Вярно, че какъвто народа, такива са и управниците, но някой си минаха по реда.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 12:30 от Mama_Nana

# 9 001
Мутафчийски: Засилване на капацитета на болниците е единствен приемен вариант при "липса на желание и воля у населението за налагане на по-твърди мерки."

Мисля, че това казва всичко. Мерки не се налагат явно защото прекалено много хора не вярват във вируса, вярват в конспирации, вярват на Мангъров и т.н. Троловете победиха. Засега. На ход е болестта.
Дано не се изтрие и това, ама аз не мога да проумея как хората чуват тези думи и продължават да мислят, че този човек би могъл да излъже някого по здравен въпрос с цел да манипулира и някакви други не знам какви цели според конпсираторите. Сигурно си има кусури, да го съди който иска, ама той е точно обратното на лъжец - такава сурова откровеност не помня скоро някой да си е позволявал у нас.

# 9 002
Скрит текст:

А не мислите ли, че масово тестване на загрижен работодател е също форма на лицемерие, оправдание да освободи работника според обема работа за момента.
Имам познати работиха извънредно, нощни смени до 2 часа, замаскирани  като втора смяна,  по една маска и една температура на влизане, когато беше - "стойте си вкъщи". Извозване в автобуси без дистанция, а може да се пуснат повече, ако са загрижени. И още при наличие на починал от вируса сменя се човека като предмет и продължаване да се работи сякаш нищо не се случило.

Общо взето, каквито са ни управниците, такива и  повечето от работодателите.

Нарушения от страна на работодатели има всякакви - никой не спори. Но поне аз не намирам, че тестването на работниците с нещо ги ощетява - напротив. Да няма заразени в колектива е условие да продължи работата, вместо да се разболеят много хора - известно е, че поне 20% от всички проявяват симптоми и стават неработоспособни, за тежките случаи да не споменаваме. За семействата и близките им, дето ще прихванат вируса около тях, пък въобще да не говорим.
Впрочем - ако наистина смятате, че тестването на работещи е ненужно, то дали това е така и за учителите и работещите в детските градини? И там ли не трябва да се търсят вирусоносители?
Съгласна съм, но защо чак сега, месеци по-късно,  когато от начало е ясно, че колективите са уязвими. Специално за Смолян имаше репортажи за преустройство на производство за защитни обкекла, как минали сертификат, не знам си какво, да били щастливи, че имат работа и т.н.

Ако влязат и почнат хранителните вериги, не ми се мисли, виждала съм и виждам персонал в транжорна с маски под брадата. Само, че тук най-много да замажат, че били фалшиво положителни, като бара на морето. Кой ще им работи ако гръмнат, срещу какво заплащане, тук трудовите права се спазват, уж прилична заплата на пръв поглед, срещу здраво прецакване с часовете положен труд.

# 9 003
Мда, трябва да има пари и за сметките на чуждестранните туристи, ако някой от тях се влоши, докато е в БГ. Въпрос с повишена трудност. Ако болница е пълна и има място и ресурси само за един тежко болен, а са двама - български данъкоплатец и чуждестранен турист чий живот ще бъде спасен със средствата на българските данъкоплатци. А туриста междувременно е разнесъл заразата и сред домакините в хотела, и сред местното население плюс своите сънародници с които е дошъл. Тези чуждестранни туристи посрещнати с хляб и сол са ми най-нелепата част от политиката на неглижиране на ситуацията и неконтролирането й.

Всеки един българин също може да разнася вируса, какво ако има заразен турист? Той може да дойде здрав и да се зарази тук, няма как да знаете. Много е грозно да се пише, как някой си разнасял зараза, при положение, че повечето са безсимптомни.
Да, снимката от посрещането на първия чартър е достатъчно показателна. Хората слизат от самолета с маски, че и сложени както трябва. А наш'те ги посрещат ухилени до уши, че и хора сигурно са им играли...

# 9 004
Аз разбирам, че хората не вярват на властта, включително и на щаба, заради постоянните смени на курса. Но наистина ли толкова  не могат да погледнат извън БГ? Вече не сме февруари, има достатъчно натрупана фактология. Нивото на смъртни случаи в най-засегнатите райони е в пъти над нормалното. На десетки страни им отне по 2-3 месеца да проработят икономиките им що-годе. Навсякъде тестват, изолират, продължават да затварят цели градове при драстично повишение на заразените. На много места нощни заведения и стадиони не са отворени. Защо при това положение, толкова хора твърдят, че вирусът не е нищо особено и категорично отказват да спазват каквито и да било мерки? Наистина не мога да си го обясня логично.

# 9 005
Аз разбирам, че хората не вярват на властта, включително и на щаба, заради постоянните смени на курса. Но наистина ли толкова  не могат да погледнат извън БГ?
Там парковете останаха отворени и хората получиха помощи, може и да вярват. Тука освен вируса, отанахме без доходи и на фона на това покрихме най-високите стандарти на електронно обучение,  за нашата бедна държва бързо се стига прага на търпимост.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 12:53 от Sparkles

# 9 006
  • София
Аз разбирам, че хората не вярват на властта, включително и на щаба, заради постоянните смени на курса. Но наистина ли толкова  не могат да погледнат извън БГ? Вече не сме февруари, има достатъчно натрупана фактология. Нивото на смъртни случаи в най-засегнатите райони е в пъти над нормалното. На десетки страни им отне по 2-3 месеца да проработят икономиките им що-годе. Навсякъде тестват, изолират, продължават да затварят цели градове при драстично повишение на заразените. На много места нощни заведения и стадиони не са отворени. Защо при това положение, толкова хора твърдят, че вирусът не е нищо особено и категорично отказват да спазват каквито и да било мерки? Наистина не мога да си го обясня логично.
Защото хората у нас не ги интересува социално общество социални навици. Повечето не ги интересува и собственият им живот,  живеят ден за ден. Как такива хора да спазват някакви социални норми, и да очакваме да са съпричастни към наложени мерки за общото благо. Всичко е толкова сбъркано, че само такава криза ни липсваше да ни довърши окончателно като държава.

# 9 007
Няма логика. Може би е по-безболезнено да повярваш в грандиозна измама, отколкото да приемеш, че животът няма да продължава по старому, с всички прекрасни екстри на безгрижието.

# 9 008
  • София
Ясно е, че трудовите колективи са много уязвими, защото там се събират много хора и това е неизбежно, а и колкото и безопасна да е средата в предприятието - хората общуват и извън него, в почивките, в транспортните средства на път за работа и там някой заразен раздава вируси. Ако обаче не се допуска заразата да циркулира свободно в обществото и хората да се заразяват в семействата си, в обществените места и на всякакви сбирки и масови мероприятия - и появата на вируса в трудовите колективи ще бъде рядкост.
Даже днес на говорилнята при ББ са го заявили:
Представителите на Националния оперативен щаб отново са напомнили, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.
Та затова се питам - пред перспективата за болничните легла и респираторите, които сега ни подготвят, толкова ли беше трудно и невъзможно да бъдат ограничени празненствата и развлеченията - тези от тях, които създават най-голяма опасност от разпространение на заразата? Непосилно ли беше за нацията това? Какво и кой спечели от ударното разпускане на мерките и промиването на мозъците на хората как всичко е наред и вирусът бил омаломощен, така че можем въобще да не се съобразяваме с него и да не спазваме никакви ограничения?
На тези въпроси не мога да си отговоря. Ако е просто от глупост - непростимо е.

# 9 009
Няма логика. Може би е по-безболезнено да повярваш в грандиозна измама, отколкото да приемеш, че животът няма да продължава по старому, с всички прекрасни екстри на безгрижието.
Не става дума за бегрижие а за това доколко той ще слага други пречки за физическото и психическо оцеляване.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 13:04 от Sparkles

# 9 010
  • Bulgaria
Проверките отново са започнали в търговските обекти. Има и наложени глоби в размер от 5000 лв. поради липса на предпазни средства. Така, че работодателите, които имат излишни хилядарки да плащат глоби, да продължават да не изискват от персонала си да носят маски.

# 9 011
Моят сегашен работодател 5 пари не дава за никакви мерки. За разлика от предишния.
Тук е безгрижие и безхаберие. И не е само при нас, сигурна съм.

# 9 012
Sparkles,на бедния и изтерзан народ най му липсват кръчмите и мачовете. Така се оказа. Точно защото сме бедна държава с прогнила здравна система, нито ще има качествено лечение на Ковид, но и на всичко друго, нито ще се плащат болнични и компенсации, както в други страни. Да се разболяваме масово за икономиката всъщност е доста скъпо удоволствие, но никой не иска да погледне по-далече от носа си. Ако стигнем положението на Бергамо, какво ли ще пишете тук, не знам.

# 9 013
Броят на установените случаи на COVID-19 у нас скочи рязко и смущаващо за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 случая на денонощие. През последните седмици достигнахме рекордни числа  от около 150 регистрирани за 24 часа. 
България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН  проф. Николай Витанов. Той обяви, че сме изпуснали точно два пъти добрия вариант на развитието на вируса у нас.
"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5- 6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831", посочи математикът пред Bulgaria ON AIR. 
Проф. Витанов отбеляза още, че се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. А причината за това са разпуснатите мерки. "Лошият сценарий  очертава над шестцифрено число на общия брой  заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.
COVID-19 се разпространява по хаотичен вариант, каза още проф. Витанов. "При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът в студиото. 
София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас, смята той.  "Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден.

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-vitanov-shokiras … e_news755123.html

# 9 014
Охлабиха мерките ударно не толкова под натиска на фирмите а защото Борисов видя, че кризата всъщност е в катастрофичен размер и хазната е с огромен дефицит. Решиха, че може да се работи и да има приходи ако се спазват някакви хипотетични мерки. На Мутафичийски му бе ясно, че това у нас е невъзможно и за това се изцепи "яко ще се мре".

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 19:40 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт