COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 342
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 9 375
  • София
Не знам дали станахме по-добри покрай епидемията, но със сигурност лъснахме като хора и ценности....
Мдааа, цяла пролет слушам всякакви специалисти да се изказват как хората сега щяли да станат по-добри и човечни....
Изобщо не смятам така. Човекът си е лош и егоист по природа. Поне аз мисля така. Затова в момента сме във филма 'Короната отвръща на човечеството" - един малък вирус разчиства планетата от най-големия и разрушителен вредител - човекът. Изобщо не се заблуждавам, че с правителствени, европейски, натовски или др. мерки ще се спре и ограничи прочистването на планетата. Не знам какво изповядва Бил Гейтс, но за моя скромен мозък е повече от ясно, че човеците сме много и действаме унищожително като марокански скакалци... а номерът е в баланса.... на всичко....
Ето това повтарям още от ...не знам, първата, или втората тема.
Че нищо не е черно и бяло, само и единствено, че истината е в нюансите.
За съжаление малко хора го осъзнават, не само тук, а и навън. И мисля, че все по-зле ще става, защото е видно и очеизвадно, че "лагерите" са от "осанна" до "разпни го". Никаква толерантност, "влизане в чуждите обувки", чуждата позиция /когато е неразбрана и в противовес с нашата/ е едва ли не смъртна заплаха за житието и битието ни, хората търсят съмишленици на идеите и разбиранията си и взаимно се самонадъхват, същевременно готови да линчуват едва ли не "врага".....сигурно съм наивна, но много ми се иска това да не е така. За нас, обикновените хора.....
Мери ан баланс може да има единствено между интелигентни и мислещи хора. Такива, които могат да вникнат в материята и същността на другия. Как очакваш да се почули градивен диалог с някой, който преди три месеца разбра, че трябва да си мие ръцете. Аз се възхищавам на ентусиазма ти, защото и аз смятам, че всички противоречия трябва да се решават с диалог и разбиране, но в много случаи той е невъзможен.

# 9 376
  • София
Wagabunga, как над 2000 интензивни легла? Нали вчера ги обявиха към 1300 (не помня точната цифра)? И то доколко са обезпечени с персонал, щом тепърва ще търсят доброволци?

Не знам, аз се опитвам да си изясня реалната картина с болниците, но без кой знае какъв успех. Значи, засега знаем, че 85 интензивни има за София, също така, че 3 болници са заети от засега 9. Ако приемем, че около половината от болните в интензивните са в София (да кажем 15 души), то излиза, че трите пълни болници общо могат да поемат по-малко или най-много 15 души след като са пълни (освен ако не са повече случаите в София). Това прави по около 5 интензивни легла или по-малко средно в тези 3-те болници. От друга страна ако 85 легла са разпределени в 9 болници, определени за Ковид, то това прави средно около 9,5 легла на болница (освен ако това не са общо всички интензивни във всички болници в София). Какъв е обичайния брой интензивни легла в болниците? Нямам никаква представа.

# 9 377
  • Немция
Ето информация от Свободна Европа.
2063 интензивни легла,
1463 апарата за обдишване.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30483564.html

# 9 378
Wagabunga, как над 2000 интензивни легла? Нали вчера ги обявиха към 1300 (не помня точната цифра)? И то доколко са обезпечени с персонал, щом тепърва ще търсят доброволци?

Не знам, аз се опитвам да си изясня реалната картина с болниците, но без кой знае какъв успех. Значи, засега знаем, че 85 интензивни има за София, също така, че 3 болници са заети от засега 9. Ако приемем, че около половината от болните в интензивните са в София (да кажем 15 души), то излиза, че трите пълни болници общо могат да поемат по-малко или най-много 15 души след като са пълни (освен ако не са повече случаите в София). Това прави по около 5 интензивни легла или по-малко средно в тези 3-те болници. От друга страна ако 85 легла са разпределени в 9 болници, определени за Ковид, то това прави средно около 9,5 легла на болница (освен ако това не са общо всички интензивни във всички болници в София). Какъв е обичайния брой интензивни легла в болниците? Нямам никаква представа.
България първенец по легова база в болнични заведения в Европа. Не си губи времето в сметки.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30483564.html
Какво показват числата?

Според данни, предоставени от правителствената информационна служба, в отговор на официално запитване на Свободна Европа, в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2 063 са за интензивно лечение.

# 9 379
  • Немция
Чак пък първенец... На бройки го докарват може би.
А персонал има ли достатъчно?
Като знам в провинциалните болници колко е умряла работата откъм персонал...

# 9 380
Вчера дадох за пример Кюстендил.  В статията пишеше, че за болните отговарят само 3ма - 1 лекар, 1 сестра и един санитар.

# 9 381
  • Другата България
Цитат
Трима пациенти, настанени в инфекциозното отделение на болницата в Монтана, със симптоми за коронавирус чакат резултатите си от PCR теста, съобщи директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.
Днес в статистиката на МЗ е посочен един позитивен за коронавирус резултат за област Монтана.
„Вече знаем, че мъжът е изследван в столицата и не е в Монтана. Вероятно живее в София, но тук е постоянният му адрес”, обясни д-р Борисова.
И добави, че първите излекувани, от общо 8-те пациенти с COVID-19 в ломската болница, вече са изписани, след като са дали два отрицателни теста за вируса.
Потвърждение на неща, които писах преди време, и за които тук се спореше, и то "с аргументи".
За да те тества РЗИ, трябва да си в болница. Където и откъдето ако не си позитивен, рискуваш да излезеш такъв.
Лицата се обявяват все още по постоянен адрес. Вчерашната Монтанска бройка всъщност се оказва Софийска.
И нещо, което писах снощи - все още, почти навсякъде практиката да се изписват пациенти е след два отрицателни теста. Не само в София.
https://www.bulnews.bg/article/377982

# 9 382
Ако се затворим всички, никой не излиза, пак сложим КПП-та, автомобили не вървят, самолети не летят, може би за известно време ще успеем да ограничим разпространението на инфекцията. Но в момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало. И ако някой си мисли, че чрез затваряне може да ограничи една такава инфекция, се лъже. Това нещо се знаеше още от самото начало и нямаше нужда от тези ограничения. Идеята беше да не се претовари здравната система. В момента тя е натоварена на по-малко от 1%. Има около 20-има болни в интензивните сектори, при над 2000 интензивни легла в страната. Другото е да не работим, да се крием, да не ходим на училище, което правим и мисля даже, че започна да ни харесва в някаква степен. Обаче това е пагубно за икономика, образование, за всичко. Колкото по-бързо разберем, че не може да се живее по този начин, толкова по-добре ще бъде за нас.
Мангъров ♡
https://lifebg.net/277675/
Ако доцента беше излекувал толкова хора, колкото интервюта е дал през последните месеци, щеше да е в пъти по полезен.

# 9 383
чуждата позиция /когато е неразбрана и в противовес с нашата/ е едва ли не смъртна заплаха за житието и битието ни

Естествено, че мангъра и сподвижниците му са заплаха за живота и здравето ми.
Досега никога здравето ми не е зависело в по-голяма степен от поведението на другите - и неспазващите мерките и посещаващите дискотеките и стадионите увеличават риска ми от това да стана инвалид десетки пъти.

# 9 384
  • София
Да, гледах репортажа. И се оказва, че ако не е било работодателят да не заплати на готвачките, те щяха да си мълчат и да готвят с развалени продукти и дивеч (съответно не се знае този дивеч дали не е бил заразен с някаква болест по дивите животни и птици). И от болниците са знаели, че храната не е наред, но и те са си мълчали.
И на мен това ми дойде на ума - по-добре човек да си седи вкъщи, докато не тръгне съвсем на зле, че в болница може и от хранително натравяне, салмонела и какво беше по дивите животни, бяс ли, да си умре. После ще го пишат "от коронавирус с придружаващи заболявания".

Поне разбрахме, че освен кръчмарите и фитнесите и туризЪма, следващите по важност са футболните фенове.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 12:31 от Andariel

# 9 385
  • Другата България
чуждата позиция /когато е неразбрана и в противовес с нашата/ е едва ли не смъртна заплаха за житието и битието ни

Естествено, че мангъра и сподвижниците му са заплаха за живота и здравето ми.
Досега никога здравето ми не е зависело в по-голяма степен от поведението на другите - и неспазващите мерките и посещаващите дискотеките и стадионите увеличават риска ми от това да стана инвалид десетки пъти.
Разни хора, разни идеали.
И поредно потвърждение на това, което написах, и което ти НЕ цитира, и същевременно цитира.
За теб в случая "риск да останеш инвалид десетки пъти" е поведението на "мангъра и сподвижниците му".
Всички хора, които мислят и действат различно от теб са такива. Ама че някои може и да не са чували за "мангъра", а да имат свое мнение и виждане по въпроса, което не се отъждествява със задължително неспазване на мерки - това няма значение. Или едното, или другото. Среда няма, тя е химера.
Така поне за мен разговор и диалог не се води. Затова не се и опитвам вече, или поне не с такъв ентусиазъм, въпреки, че може така да изглежда.

# 9 386
Ако се затворим всички, никой не излиза, пак сложим КПП-та, автомобили не вървят, самолети не летят, може би за известно време ще успеем да ограничим разпространението на инфекцията. Но в момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало. И ако някой си мисли, че чрез затваряне може да ограничи една такава инфекция, се лъже. Това нещо се знаеше още от самото начало и нямаше нужда от тези ограничения. Идеята беше да не се претовари здравната система. В момента тя е натоварена на по-малко от 1%. Има около 20-има болни в интензивните сектори, при над 2000 интензивни легла в страната. Другото е да не работим, да се крием, да не ходим на училище, което правим и мисля даже, че започна да ни харесва в някаква степен. Обаче това е пагубно за икономика, образование, за всичко. Колкото по-бързо разберем, че не може да се живее по този начин, толкова по-добре ще бъде за нас.
Мангъров ♡
Ако доцента беше излекувал толкова хора, колкото интервюта е дал през последните месеци, щеше да е в пъти по полезен.
Ако Здравния министър разбираше от здравеопазване и НОЩ не протежираха на СЗО, можеше и така да стане.

# 9 387
Скрит текст:
Мангъров ♡
Ако Здравния министър разбираше от здравеопазване и НОЩ не протежираха на СЗО, можеше и така да стане.
Здравният министър поне не се изживява като капацитет за разлика от доцента.
 НОЩ няма как да протежират СЗО, нито обратното.Wink

# 9 388
  • Bulgaria
Днес сутринта докато пазарувах набързо, станах свидетел на ужасна случка. Бях в магазин, пред който имаше човек с брутална кашлица (през живота си по-ужасна кашлица не бях чувала) и всички хора се оглеждаха и го отбягваха. Кашлицата сигурно се чуваше в радиус от поне 50 метра и продължи над 5 минути, докато той просто не реши да тръгне на някъде. Човекът, разбира се, беше без маска и продавачките дори затвориха вратата, за да не реши да влезе случайно в магазина. Аз излязох чак, когато вече беше тръгнал, но не знам как щях да реагирам ако ми се наложи да пазарувам в един магазин с такъв човек. И не, не беше кашлица от алергия или задавяне. Не знам от какво е болен, дали е ковид-19, дали е нещо друго - идея си нямам, но със сигурност е сериозно болен и трябва да се лекува. Не знам какво правеше насред хората без маска. No Mouth

# 9 389
Скрит текст:
Skrekkelig,
Интересно ми стана твърдението ти, че Швеция е по-добре от Дания. По какъв показател? Данни, цифри някакви, линк?

Данъците в Дания са безумни - много хора си местят адреса в Швеция заради тях. Колите тук са по-скъпи - най-скъпи от цял свят. Къщи, жилища, парцели в Швеция са по-евтини. Датският език е много по-труден за произношение от шведския - на практика невъзможен за нас българите.

Какво общо имат данъците с темата?
Какво общо има езикът? И опитвала ли си да го учиш? Дъщеря ми е в Дания и научи датски за кратко време. До степен да работи отговорна и престижна работа в голяма компания.

Ти сама попита с кое Швеция е по-добре от Дания и ти отговорих какво съм имала предвид. И аз съм научила езика и 2 образования изкарах на него. Но това не променя факта, че произношението е непосилно за нас българите. По-младите, каквато е дъщеря ти, със сигурност ще им е по-лесно, а ако е дошла тук като бебе хептем пък няма да има проблем. Аз говорех за хора на възраст, че не могат да си обърнат езика. Разбира се някои имат повече дарба за езици от други. Но датското произношение като цяло си е проблем за славянски говорещите

Общи условия

Активация на акаунт