COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 312
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 350
Всъщност точно това е демокрация и свобода на словото, да можеш да 'дрънкаш глупости', дори и когато всички останали или поне болшинството са на друга позиция. Както и естествено всеки има право да дефинира като 'простотии' и има мнение относно казаното от него...

Не знам доколко свободата на словото е обвързана със задължително даване на широка трибуна по медии на определена гледна точка и доколко дезинформацията, упражнявана чрез свободата на словото, не е в разрез с националната и обществена сигурност в областта на здравеопазването /защото тогава може да подлежи на санкции включително според Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи/.

От друга страна, когато човекът Х, който взима решения и носи отговорност, се вслушва в мнението на доктора Y и декларира, че го прави, като включително подлага на съмнение експертизата на собственоръчно назначените си консултанти, не следва съветите им и ги призовава за обществен дебат с доктор Y, но официално не го прави свой консултант, това си е политическа маневра, която цели всичко друго, но не и интереса на обществото.

# 13 351
При нас балове те бяха на 27,28.06.Оттогава  се правят събирания на приятели и роднини по кръчмите от по 30-50 човека за отпразнуване завършването на детето. Присъстват близки от близо и далече.. Та., разнася си се заразата... За Търново иде реч.... Седмицата след злополучния бал... Миии не се чуете откъде идва по други градове... Неконтролируемо

# 13 352
Да попитам феновете на локдауните - при какво ниво на смъртност на дадена болест трябва да бъдат въвеждани и кога?

# 13 353
Ако това се е знаело защо тогава имаше и настояваха за локдаун изобщо? Още повече, че смъртността е силно наклонена в определена възрастова група, с вече висок риск преди Ковид?

Защото това е висока смъртност и защото смъртността не е единствената метрика, която има значение.
От полиомиелит много малко хора са умирали (това е наистина едно заболяване със смъртност като тази на сезонния грип), обаче само в САЩ милиони са били напълно или частично парализирани до края на живота си.

# 13 354
Да попитам феновете на локдауните - при какво ниво на смъртност на дадена болест трябва да бъдат въвеждани и кога?

В България се оправяхме достатъчно добре и без "локдаун", "блокада" или както искаш го наречи. Докато поддържаме невисока смъртност, може би е разумно да се въвеждат нестроги мерки като засилено тестване, карантиниране на заразените, затваряне на местата, които са особено опасни и/или дистанцията е невъзможна,  спазване на дистанция,  дезинфекция на работните места, маски, шлемове. Така може би изобщо няма да се стигне до блокаж като в Италия или Испания.

# 13 355
Има ли ежедневна информация за починалите дали са имали придружаващи заболявания, в рискова група ли са били, възраст, район /важно е за извод дали се справят болниците/, и т.н. Защото според мен е много важно да знаем заради ковид или с ковид са починали хората.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/

Ето тук
Примерно за Днес

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/330-sa-novite-sl … potvrdeni-u-nas-/

Циторим

262 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Три са новите случаи от последното денонощие. Починали са жена на 75 г. с диабет, жена на 79 г. с пневмония, за която няма информация за придружаващи заболявания, и жена на 74 г. с пневмония, за която също няма информация за придружаващи заболявания.

# 13 356
Галилео, Галилео така ли не разбра след хиляди страници, че никой не иска локдауни, а само спазване на елементарни мерки от всички.

# 13 357
  • София
Да, в тези дни една много уважавана от мен личност събира стотици свои поддръжници на нещо като тридневен семинар, стотици хора ще бъдат в зала часове наред и дни наред. Ми не мога да я уважавам вече, сори. Отговорното поведение изисква да си гъвкав и понякога да загърбиш егоизма и грижата за насъщния /семинарът е платен/. Иначе проповядва нравствени ценности, грижа за ближния бла бла. Докато не опре въпросът до спечелването на едни пари.
Чий семинар е това, ако не е тайна?

# 13 358
Дарвин, за наградите Дарвин ли се бориш или просто не можеш да четеш?
Сега, за всички не разбрали от ЧЕТИРИТЕ ТЕМИ до сега ще повторя нещо, което от първа тема говоря:
При 20% с нужда от болнично лечение, 5-6% критични, ако ще на вируса смъртността да е 0,0000001%, имаме много сериозен проблем.
Когато болницата е пълна! С хора, които не могат да дишат, лекарите изнемогват, системата се срива!
При срината система хората започват да умира от ЛЕСНО ЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!
Не вярвам, че ще ти е приятно да се вдигне смъртността при инфаркти, защото няма кой да погледне човека!
Не вярвам някой да се зарадва детето му да не може да получи ваксина, защото ЛЛ са болни, карантинирани или починали (предвид, че 80% от тях са рискови). Не вярвам да е приятно на някой детето му да седи с часове, в инфектирана, препълнена болница, за да му сложат гипс!
Ходи питай нюйоркчаните или италианците дали им е било добре без лекари, дори и за най-малките неща!
Равносметката е тъжна. Претоварим ли болниците, много хора умират. Дори и тези без Ковид умират!
А когато се прибереш от поредното погребение на твой познат, който е имал нещастието да е рисков, тогава искам да си поговорим пак.
А когато вече не може и погребения да се правят, когато общинското гробище се удвои и вече няма къде да се полагат хората, тогава се съмнявам някой да иска и да говори.
Защо се вдигат таксите за гробовете, знаете ли? Не е заради печалба, а защото места НЯМА!
Няма и без повишената смъртност, която ще ни тресне като влак, когато няма да има лекари да лекуват дори и елементарни болести.
Няма, защото и без това смъртността в България е прекалено висока и то от лечими заболявания. А сега, при задръстване система, съвсем ще се вдигне.

Свекърва ми е контактна на карантиниран. С един куп придружаващи заболявания, на първи място възрастта ѝ.
Баба ми е в Швеция. Иска да се прибира при нас. Страх ме е да ѝ кажа " Идвай си."  Над 80 годишна е. Ако се разболее в Швеция е обречена. Но в момента там е по-безопасно, защото няма един куп м**"и, които не вярват, че вирус има.
Аз самата съм рискова. На 30! с придружаващи и бременна. Ако утре ме хване вируса не се знае ще оживея ли въобще.
Заради разни хора, дето не разбират, защо вируса е опасен, нямам никаква представа как ще раждам детето си. Защото не знам тогава в коя болница ще мога да ида, не знам къде ще бъде чисто. Не знам ще има ли лекари, които да ме изродят. Не знам дали няма да се заразят там. И за какво?! Защото някакви хора не могат да разберат ЗАЩО този вирус е опасен.

# 13 359
Има ли ежедневна информация за починалите дали са имали придружаващи заболявания, в рискова група ли са били, възраст, район /важно е за извод дали се справят болниците/, и т.н. Защото според мен е много важно да знаем заради ковид или с ковид са починали хората.
Как точно ще го разбереш? Ако имаш сърдечни проблеми и ковид и починеш от влошаване на сърдечните ти проблеми с или от ковид ти е смъртта?

# 13 360
1% смъртност, ако го изкарат 5 млн. души за 1 г. означава 50 000 починали, което е общо взето 50% от общата смъртност за една година. Това число приемливо ли ти звучи? А в Ню Йорк, общата смъртност април беше 4 пъти по-висока от средната.

# 13 361
Скрит текст:
Всъщност точно това е демокрация и свобода на словото, да можеш да 'дрънкаш глупости', дори и когато всички останали или поне болшинството са на друга позиция. Както и естествено всеки има право да дефинира като 'простотии' и има мнение относно казаното от него...

Не знам доколко свободата на словото е обвързана със задължително даване на широка трибуна по медии на определена гледна точка и доколко дезинформацията, упражнявана чрез свободата на словото, не е в разрез с националната и обществена сигурност в областта на здравеопазването /защото тогава може да подлежи на санкции включително според Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи/.

Скрит текст:
От друга страна, когато човекът Х, който взима решения и носи отговорност, се вслушва в мнението на доктора Y и декларира, че го прави, като включително подлага на съмнение експертизата на собственоръчно назначените си консултанти, не следва съветите им и ги призовава за обществен дебат с доктор Y, но официално не го прави свой консултант, това си е политическа маневра, която цели всичко друго, но не и интереса на обществото.

И аз не знам мнение да подлежи на санкции, сподели

Изказването на мнение и предположения, няма как де е дезинформация.

Да не говорим, че и в НОЩ непрекъснато говорят как въпреки че вече се знае повече за вируса, много неща са абсолютно неизвестни, т.е. обявяването на нещо категорично за факт също може да влезе в категория дезинформация.

# 13 362
Някой сериозно вярва ли, че гърците са с 20 нови случая. При условие, че от две седмици са обсадени от български, сръбски и румънски туристи. Исками се за София да има яснота, къде са заразените и най- вече от кой етнос са, обаче не вярвам да стане.

И в Гърция и България заразените са десетки хиляди. Колко се съобщават - въпрос на политика.
И на мен не ми се вярва за гърците с 20 нови случая, пазят си туристическия сезон до колкото могат
50% не е 100 но не е и съвсем провален сезон.

.. това съвсем ме обърка, може би Тесла* или друг по-запознат с нещата да обясни.

заразените в България са около 300 000 души**

# 13 363
Мисля да напиша и аз една петиция. За прозрачност на данните.
Искам да се съобщават отделно повторните тестове, защото когато го махнем тях ще се види, че всъщност процента на новооткритите е поне 10-15%.
Искам също така единна система, на която да има информация за всеки един случай поотделно. Град----възраст----заразил се от пациент/огнище Х. Открит на дата, влязъл/не влязъл в болница----- първи отр. тест---- втори отр. тест.
Толкова ли е сложно да я направят. Един Сингапур се справи, Южна Корея. Май само ние не даваме никакви данни, освен тези изтеклите в медиите.

# 13 364
  • София
Напълно подкрепям. Особено да се съобщават по възрастови категории и всичко И за София, а не да тънем в информационно затъмнение в централния дифузен клъстер в страната.

Общи условия

Активация на акаунт