COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 222
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 310
  • София
Изобщо не е така. Вирусът е значително по-добре изучен и вече лекуван, както отбелязва д-р Симидчиев. Единственото, за което не могат да са категорични, са дългосрочните ефекти и имунитета - по обективни причини.

# 14 311
С толкова напреднала медицина едва последните години започнаха да свързват някои видове рак с вирусите. Вирусите са сложни. В научните среди пророци и магьосници няма. Могат да направят предположение на база информацията към момента, в следващ момент информацията се променя, изводите стават различни.

# 14 312
Никъде ли не правят изследвания върху самия вирус? Едно-две в началото и край. Колко живее, къде най-добре се развива, как се хваща най-лесно, на колко градуса умира? Как пък никой не пуска скорошни такива...
А и за предпазването - за осем месеца само с мий ръце и кашли в лакът ли сме останали?
Ами то достатъчно изследвания има по въпроса. Ясни са нещата. Какво повече да изследват? А относно предпазването - маските са важни, не само миенето на ръцете.

# 14 313
Никъде ли не правят изследвания върху самия вирус? Едно-две в началото и край. Колко живее, къде най-добре се развива, как се хваща най-лесно, на колко градуса умира? Как пък никой не пуска скорошни такива...
А и за предпазването - за осем месеца само с мий ръце и кашли в лакът ли сме останали?
Изследването на тези въпроси е доста сложно и в лабораторни условия. Най-добре вирусът се развива в човек, там той е "жив". Чак сега СЗО потвърдиха, че се разпространява и във въздуха освен както смятаха по принцип от телесни течности. В топло време живее малко, но явно достатъчно дълго за да имаме пандемия през лятото. Важното е да не се поеме голям вирусен товар защото от това зависи тежестта на инфекцията. Маската помага той да се намали.

# 14 314
България
0 - 19 - 9 души (716 общо)
20 - 29 - 15 души (926)
30 - 39 - 10 души (1190)
40 - 49 - 13 души (1278)
50 - 59 - 16 души (1370)
60 - 69 - 9 души (1053)
70 - 79 - 3-ма души (524)
80 - 89 - 2-ма души (173)

Новозаразен медицински персонал:
лекари - 2
мед. сестри - 1
санитари - 2

15 активни - 13 неактивни области (доколкото могат да бъдат показателни "неделните резултати")

# 14 315
  • Варна
Една добра новина, че много се е натегнала обстановката тук:
"Изследователи от Университета в Хюстън са проектирали въздушен филтър , който може да хване вируса, отговорен за COVID-19 и да го убие моментално. Изследователите съобщават, че при тестване на  вируса в Националната лаборатория в Galveston, откриват, че 99,8% от новия SARS-CoV-2,  се унищожава при еднократно преминаване през филтър, направен от налична в търговската мрежа никелова пяна, нагрята до 200 градуса.
Повече подробности на английски тук:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200707134206.htm

# 14 316
Говори ми лекар,  лично, днес за вируса: Не бил толкова сложен, имало си хора със заболявания и си умирали след като ги повали вируса.Чак толкова да се пазим нямало нужда.Не пречели дискотеките там трудно се заразявало..Постоянно имали случай на пневмонии.Вируси винаги ще има.Ако било сериозно лекарите щели да се надигнаха.

Що си мислих, че след като работи в болница с пациенти с Ковид и като лекар ще възроптае от отваряне на барове и прочие.Имах друго очакване за мнението му.
Да знаете, че може би вирус няма Sad

Повдига ми се от менящи се заповеди през ден.Дали някъде го има това несъответствие.Маски Днес, без маски от утре, затварям баровете, отварям баровете.Смехории.
Това говори колко несериозни хора ни управляват.
Ама ние мълчим като риби и позволяваме.

# 14 317
Скрит текст:
Говори ми лекар,  лично, днес за вируса: Не бил толкова сложен, имало си хора със заболявания и си умирали след като ги повали вируса.Чак толкова да се пазим нямало нужда.Не пречели дискотеките там трудно се заразявало..Постоянно имали случай на пневмонии.Вируси винаги ще има.Ако било сериозно лекарите щели да се надигнаха.

Що си мислих, че след като работи в болница с пациенти с Ковид и като лекар ще възроптае от отваряне на барове и прочие.Имах друго очакване за мнението му.

Да знаете, че може би вирус няма Sad

Повдига ми се от менящи се заповеди през ден.Дали някъде го има това несъответствие.Маски Днес, без маски от утре, затварям баровете, отварям баровете.Смехории.
Това говори колко несериозни хора ни управляват.

Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото. Малко с дискотеките не съм съгласна, но пък и никой не ме пита. Аз лично последните седмици (здравословни проблеми с детето) за пореден път се убеждавам, че ковид е едно от малко по-безобидните неща, които могат да се случат на човек. С което изобщо не го омаловажавам, просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам. И реших, че по-добре да не мисля за тях, просто защото са много. Но пък аз отдавна съм свикнала близки хора да умират от пневмонии, отделно високата смъртност при придобита в болница пневмония.... И знам, че ковид не е пневмония, а васкулит. Но на практика все тая. Expressionless

# 14 318
Цитат
Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото.
Не знам кои са тези 95% от лекарите. Може да пробваш да питаш 100 лекаря от ковид отделенията в Ню Йорк, да видим дали 95 от тях ще ти "кажат точно същото". Съдейки от това, което пишат самите те в twitter - едва ли.

Цитат
просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам.
И когато кумулативният риск да те убият или инвалидизират всички тези болести в следващата 1 година е 10-ина пъти по-нисък от този да го направи covid-19, какво ще си помислиш? Защото точно това е ситуацията в момента.

# 14 319
Скрит текст:
Цитат
Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото.
Не знам кои са тези 95% от лекарите. Може да пробваш да питаш 100 лекаря от ковид отделенията в Ню Йорк, да видим дали 95 от тях ще ти "кажат точно същото". Съдейки от това, което пишат самите те в twitter - едва ли.

Цитат
просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам.
И когато кумулативният риск да те убият или инвалидизират всички тези болести в следващата 1 година е 10-ина пъти по-нисък от този да го направи covid-19, какво ще си помислиш? Защото точно това е ситуацията в момента.

Питам тия, дето са в Германия и България. Няма нужда чак в Ню Йорк да питам. Питам  и тези, дето са прекарали ковид.
А, и ако сметна кумулативния риск на всички инфекциозни болести, които могат да ме убият за една година(включа вирусни пневмонии с всеки патоген, за когото се сетиш), то рискът е доста по-висок, отколкото ако цъфна с ковид. Май направо да се гръмна, да не се мъча, не за друго...

# 14 320
Цитат
А, и ако сметна кумулативния риск на всички инфекциозни болести, които могат да ме убият за една година(включа вирусни пневмонии с всеки патоген, за когото се сетиш), то рискът е доста по-висок, отколкото ако цъфна с ковид.

Ама сериозно ли е по-висок? 2017 година (не намирам доклад на НЦИПБ за следващи години на прима виста и не ми се търси) е имало 93 доказани смъртни случая от вирусни и бактериални инфекции. Да кажем, че са хванали само 25% от тях и че е имало още 1000 смъртни случая от пневмония (и двете са много изгодни за тезата ти допускания).
Значи 1400 смъртни случая за цяла година срещу 300 за 4 месеца от ковид при изключително ниско разпространение и (все още, не за дълго) <1% от населението инфектирано.
Нещо не ти излизат сметките.

# 14 321
  • Варна
Сигурна съм, че ще оборите и Симидчиев с гутъл статистики.
Gabito, бихте ли дали по- подробна информация за васкулита?

# 14 322
Сигурна съм, че ще оборите и Симидчиев с гутъл статистики.
Gabito, бихте ли дали по- подробно информация за васкулита?

Много разбираемо поне за  мен обяснение на Симидчиев за васкулита и ковида.
https://infacto.bg/d-r-simidchiev-kovid-e-v-po-golyama-stepen-va … lkoto-pnevmoniya/

# 14 323
https://businesstech.co.za/news/government/415443/ramaphosa-anno … on-alcohol-sales/ ЮАР удължава бедственото си положение до 15 август. Незабавно влеза в сила отново забрана за продажба и разпространение на алкохол, с целда се намалят травмите и да се освободят легла за пациенти с ковид. Всичко останало ми звучи мнооого познато.
Скрит текст:
Докато повечето южноафриканци са предприели стъпки за ограничаване на разпространението на коронавируса, президентът Рамафоса заяви, че има някои, които продължават да игнорират регулациите и не правят нищо, за да защитят себе  си и другите.
Това включва хора, които организират партита и не носят маски на обществени места. Президентът заяви, че е имало и редица погребения с над 50 души.
Рамафоса заяви, че заради тях Националният съвет за коронавирус в страната обсъжда дали да върне в цялата или части от страната по-високо ниво на блокиране.
Той обаче отбеляза, че това е малко вероятно да намали броя на случаите с коронавирус, като същевременно ще причини огромна вреда на икономиката.
Вместо това правителството ще "затяга" съществуващите разпоредби, включително:

Страната ще остане на ниво блокиране 3;

Носенето на маски от плат ще бъде задължително, включително по-строги правила за носенето на маски на работните места и по време на пътуване. По-нататъшни разпоредби по този въпрос ще бъдат публикувани на по-късна дата;

Такситата, които пътуват дълго, ще трябва да се придържат към 70% заетост. Такситата, извършващи по-кратки пътувания, могат да увеличат капацитета до 100%, при спазване на строги здравни протоколи;

Продажбата и разпространението на алкохол е спряно с незабавно действие;

Ще бъде въведен полицейски час между 21:00 и 04:00 часа, с изключение на хората, които пътуват за работа или се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Парковете ще бъдат отворени за упражнения, но няма да бъде разрешено събирането в тях на групи;

Семейните посещения и други социални посещения ще останат забранени.

https://researchhub-paper-prod.s3.amazonaws.com/uploads/papers/2 … xpires=1595193924 Проучване на антитела сред 65 пациенти, до 95 дни от появата на симптомите. Антителата достигат най-високи нива около 23 ден от поява на симптомите и след това намаляват между 2 и 23 пъти. При пациенти с леки сиптоми нивото им е по-ниско и до 60 дни спада дотолкова, че не може да бъде засечено.
Скрит текст:
Нива, които биха могли да говорят за имунитет през пика достигат 60% от изследваните пациенти, до 65 ден се засичат вече само при 16.7%.

И скалата за тежест на заболяване, която са използвали може да ви е интересна:
0 - безсимптомни ИЛИ не изискват подаване на кислород
1 - изискват допълнителен кислород (FiO2<0.4) за най-малко 12 часа
2 - изискват допълнителен кислород (FiO2 ≥0.4) за най-малко 12 часа
3 - изискване за неинвазивна вентилация (NIV) /CPAP) ИЛИ необходимост от поставяне по корем ИЛИ допълнителен кислород (FiO2> 0,6) за най-малко 12 часа И не е кандадит за ескалация над ниво 1 (б.моя ниво 2 са интензивните, примерно следоперативни или с отказал орган)
4 - изискват интубация и механична вентилация ИЛИ допълнителен кислород (FiO2> 0.8 ) И периферно насищане с кислород <90% (без анамнеза за дихателна недостатъчност от тип 2 ) ИЛИ <85% (с дихателна недостатъчност тип 2) за най-малко 12 часа.
5 - изискват ECMO (екстракорпорална мембранна оксигенация)

Да ви казвам ли, че 4 и 5 по скалата са тези, които достигат достатъчно високо ниво на антителата? 1-3 са тези, които НЕ стигат до интензивно.

# 14 324
  • Немция
Скрит текст:
Цитат
Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото.

Цитат

Питам тия, дето са в Германия и България. Няма нужда чак в Ню Йорк да питам. Питам  и тези, дето са прекарали ковид.
А, и ако сметна кумулативния риск на всички инфекциозни болести, които могат да ме убият за една година(включа вирусни пневмонии с всеки патоген, за когото се сетиш), то рискът е доста по-висок, отколкото ако цъфна с ковид. Май направо да се гръмна, да не се мъча, не за друго...
Сори, но специално имам наблюдения над лекари, работещи с ковид в Германия и масово не подценяват вируса, нито искат да го изкарат. Особено тези над 40 години доста са предпазливи.
Не е най-страшния вирус, но внимават да не се заразят.
Ковид се явява един допълнителен проблем, който още не е овладян, освен всички други заболявания.
Изисква си внимание и специални предпазни мерки по-различни от обичайните.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 06:18 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт