COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 610
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 385
https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/prof-aleksandrova-zagovori- … a_news757641.html

Още един от познатите ни професори - Изследваме дали ваксините срещу морбили и рубеола пазят и от коронавирус, обяви тя

-Какво трябва да прави всеки от нас, докато чака да се появи ваксина срещу новата инфекция? -Вече всички знаем за какво става дума  – миене на ръце и отлична лична и обществена хигиена, физическа дистанция, избягване на големи струпвания от хора, използване на защитни средства в затворени пространства, особено в болници, аптеки, обществен транспорт, магазини. Много е важно да се погрижим за здравето и за имунната си система, защото тя е тази, която „посреща” болестотворните причинители и от нея зависи да се справи успешно с тях. Не, няма  да говоря за супер храни и чудодейни имуномодулатори, имам предвид слънце, въздух,  разходки сред природата и физическа активност, достатъчно сън и почивка, разнообразна храна с повече плодове и зеленчуци. И най-важното- любими хора и любими занимания.

# 14 386
  • София
https://www.24zdrave.bg/article/8803661

Мангъров си заложи дипломата, ако ковид не изчезне.

Head Band Smiley Smiley

# 14 387
https://www.24zdrave.bg/article/8803661

Мангъров си заложи дипломата, ако ковид не изчезне.
За какъв 1% говори? 535 хоспитализирани от 3665 са 14.6%. А 0.9% са на апаратна вентилация. Колко от тях ще се преборят? Писна ми от него. Защо всеки ден го интервюират?

# 14 388
Защото останалите са там (в болниците), защото ги е страх, така казваше преди.

# 14 389
Това е от старо интервю с Хекимян....

# 14 390
Скрит текст:
Ами тя лежа в съдовото в същата болница за обработка на рана на крака (тромбофлебит получи феруари) и уж се пооправи , но нещо сълзеше крака и рана се образува , притеснихме се и влезе за седмица да я оправят. Вливали са съдоразширяващи и нещо друго, обработили са раната, на крака е била. Болницата уж е чисто там...вече не разбирам нищо. На стари години ще почна медицина да уча, толкова съм необразована, винаги съм мислила -отивам, преглеждат, пишат лекарства, пия и се оправяме. При този ковид би следвало поне това да се гледа, ами ако е била с ковид и лежала там или заразила се от друг? Пратих си я здрава, без никаква температура, без кашлица, без нищо да показва поне бронхит. Как така двустранна пневмония, полужива, без въздух, не може да говори-фъфлеше, неориентирана... това са 4 седмици не могат да я овладеят, а вчера и на инсулин мина от стрес.
Чувала съм за бактериални инфекции в болниците, ама сега какво става с този ковид, как се спазва това, защо се допуска изобщо, а как изписват уж са добре и за 2 часа у нас пълен срив , не е същия човек, излезе нормално жената. Извинявам се, че сигурно спамя, ама да знаете, че интензивните са пълни и то не с ковид (за него имало друга сграда до болницата за болните) Пазете се.

Фани, болниците са бациларници. Отделно ниският имунен статус, възраст и т.н. са рискови фактори. Патогените, които причиняват придобитата в болница пневмония, се различават от тези, които причиняват амбулантно придобитата, оттам има и разлика в антибиотичното лечение. Съжалявам, че ти се случва това, ужасно неприятно е,имам личен опит...

Хора, не подценявам ковид, но ми писна да чета как се  сравнява с холера и чума. Аз и инфлуенцата не подценявам, въпреки че много хора я подценяват. Най-вероятно оттам идва разминаването в гледните точки.

# 14 391
На кое викате "инфлуенца" - за грип ли става въпрос?

# 14 392
Предвид, че епидемиите от холера и чума в съвременните общества от първия (и даже втория) свят могат да бъдат овладяни изключително лесно, ковид е много по-"лош" от тях.

# 14 393
  • София
Вирусът се държи "ненормално", затова го възприемам като страшен. Да, непознатото е страшно, защото не знаеш какво да очакваш. Изобщо нямам намерение да се правя на смела, за да не изглеждам смешна. Ще направя една аналогия с реплика, която съм чувала за други неща - затворите и гробищата са пълни със смелчаци. В случая с вируса болниците ще се напълнят със смелчаци.

# 14 394
Шведската минситърка на външната търговия Ана Халберг е притеснена за сътрудничеството между северните държави. Изненадана е, че на границата между Норвегия и Швеция от норвежка страна има войници, които да пазят границата от нелегално преминаване от Швеция. Особено по нощно време, когато границата не е охранявана, много шведи и други преминаващи през Швеция минават като по този начин излагат на опасност от зараза местното население.

(Аз не разбирам защо министърката се учудва. Швеция и Норвегия вървят по две съвсем различни пътеки не само що се отнася до вируса, но и с имиграцията, така че е логично норвежците да вземат мерки да се предпазят от някои ''шведски състояния'', както те казват svenske tilstander с негативна нотка в смисъла.)

От датска страна пък депутат от Venstre Бертел Хордер смята, че добрата връзка между скандинавските страни е пострадала по вина на Дания, Финландия и Норвегия, които третират шведите като опасни.

От норвежка страна коментира министърката на вътрешните работи Моника Меланд, че шведите разбират ситуацията, но се чувстват притиснати от собственото си население да изискват Норвегия да отвори границата си за Швеция.

Датският министър на външните работи Йепе Кофод пък казва, че трудно ще се намерят две съседни държави, които да не са си поразвалили отношенията заради ковид19 и че е тъжно, че и северните страни са си поразвалили отношенията (тоест всички срещу Швеция), но се надява като отмине кризата те пак да се нормализират.

Ученият Йохан Странг, който се занимава с изследване на северните страни и работи в Хелзинки, твърди, че затваряне на границата като решение на проблема е ново явление в Севера. Преди автоматичната реакция е била ''да седнем да решим проблема заедно'', а след мигрантската криза от 2015 затварянето на граници е станало предпочитан метод.

Кратък преразказ на тази статия

# 14 395
https://www.24chasa.bg/region/article/8804496
Информация за случаите във Велико Търново.

# 14 396
@fanfanito шефът на "Иван Рулски" каза, че ковид инфекция може да се диагностицира точно по 5 кръвни показателя и без тест са позитивност. А принципно при подобен тип заболявания вирусът е като "троянски кон" за всякакви бактериални инфекции които са дори по-опасни от самият вирус.
А Мънгоръв предполагам си е заложил единствената диплома която струва нещо - тази по нумерология.

# 14 397
https://www.24chasa.bg/region/article/8804496
Информация за случаите във Велико Търново.
Тя информацията за ВТ откакто линчуваха общинският служител в ГО си е точно такава- никаква. Поне доколкота разбирам заразата от баловете намалява, огнището се ограничи. Евала!
Примерно имаше един болен в НАП на ръководна длъжност, там нещата сякаш замряха, уж щеше да има дезинфекция уж карантина - нищо не писаха, може и да е имало но няма информация. А липсата на информация за мен води до много повече вреди и паника от каквата и да е информация, дори и леко стряскаща.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/slujitel-v-nap-pipna-koronavirus-211689 - подбробно точно и ясно, направо да ти се дореве от нашите медии.

# 14 398
Колко време контактните трябва да спазват карантина?
Аз мислех, че 14 дни. Но всъщност контактните на един положителен вече са на работа, след 7 дни карантина.

# 14 399
  • София
Ако е вярно, каква ваксина чакаме ?
На 3 месеца ли ще я слагаме ?
Това го пишат вече няколко хора няколко пъти.
Ако ваксината е безопасна и могат да се произведат необходимите количества, какъв е проблемът да се поставя на 3 месеца (вероятно няма да е толкова често, по-скоро ще е веднъж на 9-12 месеца)?
Диабетиците си инжектират инсулин всеки ден.
Според мен не може и не трябва да се сравнява ваксината и инсулина. Това са две много различни неща
Не случайно ваксина се слага на здрав човек. Антитела се изграждат срещу "врага". На практика човек се заразява за да може да изгради тези антитела.
Колко полезно за организма е заразяване на 3-6 месеца ???
Кой е казал, че драмата е самото поставяне, тя дори може да е капки, спрей, още не знаем дали ще е инжекция.
Проблема е, че ако в момента на поставяне имунната система е компрометирана ще се разболее човек. При толкова често поставяне риска се увеличава и не се знае доколко си заслужава.

Общи условия

Активация на акаунт