COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 382
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 850
Знаете ли в кои лаборатории в София правят pool PCR тест (семеен, на няколко човека едновременно)? Аз се обадих в Цибалаб, там ми потвърдиха че правят. Но имало още няколко лаборатории които правят такъв.
Радка също прави пулове в Токуда.

# 14 851
amy_nka,

Ти сега болна ли си или не? Aко си болна, какви са тези колела, които караш? Това си е натоварване за организма, ако си все още болна, какво очакваш? Спри се. Нека някой друг да ти вземе резултата, пък да ти го остави на вратата.
Не се заяждам. Аз самата карам колело, но болна, да натискам педалите, няма нужда. Пощади себе си.

# 14 852
Тази сутрин е имало полет до Виена
Това време можеше да го използваш в Гугъл и дори да намериш подробности около ситуацията. Нали не мислиш, че днес в осем ще излязат с тази новина и забраната ще бъде валидната в същата минута? А може би просто се надяваш, че ей така ще вляза във форума, за да дезинформирам с такива сериозни неща.

Както и да е, забраната е факт, утре ще има най-верятно последни важни полети с берачи и санитари. Пиша го, ако случайно някой провери дали нещо лети към Виена и изумен види, че да. Министърът на здравеопазването го съобщи официално; за тези хора ще се намери начин да пристигнат, както е било първоначално планирано.

# 14 853
По повод на платени и безплатни тестове.
Сега говорих с Финикс, столицата на Аризона, пламнала жестоко.
От известно време ВСЕКИ може да си направи безплатен PCR тест, стига да се запише онлайн.
Нищо общо с България.....

# 14 854
  • Somewhere far away
Същата алчност която видяхме и в самото начало на всичко.
Вдигнаха веднага цените на гелчета, мокри кърпи, ръкавици и всичките дотогава евтини и достъпни дреболии, пък няма да вдигнат тестовете. типична мила родна картинка.

# 14 855
Дайте да помислим какви са ползите от ПСР за здравето. Икономическата част нещо не ме вълнува.

При нас ПСР в болницата е 90 лв. Ако си пусна, ще ме карантинират? И това какво ще ми допринесе на здравето, при положение, че аз вече съм се самоизолирала от контакти? Най-много да психясам.
Има смисъл по няколко причини:
- установяване на контактни на заразения - ако си заразил колеги, те имат ли право да знаят?
- карантина, която поне в известна степен да гарантира, че човекът ще е изолиран ( не всички са съвестни);
- болничен.
В общия случай невинаги имаш възможност да си вземеш 2 седмици отпуск

# 14 856
Фалшиви ПСР-тестове продават на Кулата срещу 40 евро

https://trud.bg/%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%B … KSU3HhviBQAIHjRks

# 14 857
  • В заешката дупка
Исландците казаха, че при тях няма нито един случай на дете, заразило възрастен. А те правят секвенции. Може да им се има "някаква" вяра, ако не пълна.

Това беше вярно по данни към края на април. Писала съм го. Също писах и когато се натрупаха повече данни. Има деца в Исландия заразили възрастен, но са много малко. Тук от самото начало се твърдеше, че е много вероятно децата да не са големи разпространители на заразата и заради тива и училищата и ДГ не бяха затворени. Но имаше мерки - групите/клсовете нямаха контакт помежду си, намалени групи при нужда и подобни.

Аз напоследък поизпускам темата, но съм в заслужена почивка и се възползвам от това, че Исландия не е претъпкана с туристи. Исландската пустош е прекрасна. Без навалица - два пъти повече.  Simple Smile

# 14 858
Стига с това плюене по лабораториите. Не е спекула когато търговец предлага нещо със стандартна надценка, ако го накараш да я махне, ще спре да продава, защото не му е изгодно. Даже по-висока надценка могат да сложат, защото служителите им са изложени на по-голям риск.

Спекула е когато сульо и пульо изкупиха маските за стотинки, и после ги пуснаха в олх на 10 лева броя. Ей на такива трябваше да им влезе ГДБОБ по къщята.

# 14 859
Да, съгласна съм напълно. Ключовото тук е "стандартна надценка".

# 14 860
По повод на платени и безплатни тестове.
Сега говорих с Финикс, столицата на Аризона, пламнала жестоко.
От известно време ВСЕКИ може да си направи безплатен PCR тест, стига да се запише онлайн.
Нищо общо с България.....
За резултатите чакат седмици.

# 14 861
Маски, дезинфектанти, ръкавици и т. н. бяха изкупени навсякъде по света и в навсякъде тръгна спекула. Някои страни бързо предотвратиха спекулата. Така че, не е само при нас, просто държавата не се намеси. Приятелка от САЩ ми се обади да ме моли за маски, при нас точно се появиха масово шитите. А при тях доскоро все още бяха дефицитни, сега не знам как са.
Аз лично отсега нататък винаги ще си държа една кутия маски и ръкавици - дори да нямаше ковид посещенията при ЛЛ са винаги рисковани,  гриповете също са неприятни.

PURE -браво на вас, дано скоро се отървете от вируса.

Това с полетите до Австрия е много неприятно, защото оттам минават доста полети с прекачваме и се обслужват от австрийските авиолинии, предполагам те също са засегнати?

# 14 862
PCR тестът на летището във Виена е 190 евро, така че нашите по 100-120 лв. не звучат като да са го ударили на печелбарство.

самият факт, че ако при pool-тест излезе положителен резултат, предлагат индивидуални тестове на хората от пул-а по 75 лв, говори, че и при тази цена имат печалба, нали никой не си мисли, че лабораторията ще подари допълнителните тестове и ще е на минус от тях; елементарна математика е колко е разликата до "стандартно" индивидуалните тестове от 120, които не се правят по различен начин от "допълнителните" индивидуални

Как да не се правят различно, като при пула не могат да установят кой от всички е положителен? Затова и после се доплаща - за индивидуалното изследване. В Лина например се доплаща 40 лв. Не съм наясно - това е маркетингов трик и реално няма разлика ли?

# 14 863
с прекачваме и се обслужват от австрийските авиолинии, предполагам те също са засегнати?
Мисля, че австрийците ще извозват до България, но ще се връщат празни (с багаж или от поръчаните вече работници и медицински персонал, които по някакъв начин са организирани по държавни канали, а не с просто закупен билет).

Сега Братислава ще поеме идващите българи - все пак много са там на почивка или пък родителите на българи в Австрия идват да гледат децата лятото. Трябва обаче сигурно да са с негативен тест, в Словакия също има карантина за идващи от България. По суша за преминаване транзит проблем няма, а за повече от дванайсет часа - карантина или тест. В Унгария също вече било такова изискването за българи.

# 14 864
Само да споделя. В петък вечер, директорката на ДГ, в която са децата ми публикува във Фб, че има болно дете от групата на дъщеря ми. Днес публикува, че в още една група има случай. Случаите нямат връзка. Реално в градината ни има общо 10 групи с по 20-25 деца. Тоест, от 250 деца/семейства, имаме две с активни инфекции към момента. Толкоз за разпространението в София... Хубавото е, че вчера директорката постна, че от групата на дъщеря ми няма други положителни.

Общи условия

Активация на акаунт