COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 028
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 955
  • На остров
Вчера по новинарска емисия в Швеция  даваха кадри от протест в София, рядко имаше някой с маска и всички много крещяха. Коментарите бяха, че протестират срещу премиера ББ и срещу мафията, която е навсякъде.

Имам въпрос протестиращите за мерките ли са или са против ? Цялостното впечатление от репортажа беше, че те не вярват във вируса а просто искат смяна на управлението на държавата.

# 14 956
  • София
Преди малко коментираха ваксините по CNN, експертите са обнадеждени, но ще трябва доста време...
Скрит текст:
да се проучат страничните ефекти както и дозата. Казаха, че в Китай вече имало одобрена ваксина и се прилагала на военните.
Тази новина от 5 месеца не е спирала да се върти Triumph
Така е, от март месец се върти едно и също, близо сме, готови сме почти, но пък и време трябва, за да е безопасна. И така може още 2 г или 5. Но е факт,  че след всяка такава новина акциите на тия фармацевтични компании си скачат

# 14 957
Докъде я докарахме- държавите премахват карантината за шведите, а за нас да налагат.
Последната седмица съм на мнение, че въпреки всичко Швеция ще се окаже след време с по-правилни действия от много други страни, включително нашата нещастна държава...

# 14 958
Хм, нещо не е както трябва.
Всички заповеди на министъра са до 15 юли. На практика след полунощ, ако не бъдат подновени днес, те спират да действат.
И ще отворим границите си за всички.
И ще отпаднат мерките които имаме до момента.
Нали уж,  удължиха извънредната епидемична обстановка до края на месеца, а заповедите са до днес.
Удължаването на епидемичната обстановка до 15 юли стана след решение на МС?
За удължаването на епидемичната обстановка  с още две седмици трябва ли отново  решение на МС?
Това би  обяснило , защо заповедите са със срок до днес.
В такъв случай, защо министъра след срещата със щаба, обяви удължаване на срока, но издава заповеди със друг срок?
Да разбирам ли , че ако МС не се съберат днес да гласуват удължаване на срока, ние официално ще сме преборили кови ?
Имаше предложение от Щаба за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юли. За да влезе в сила това предложение, трябва да има решение на МС. Днес от 10 ч. има редовно заседание на МС, на което трябва да се вземе това решение - дали ще има удължаване на извънредното епидемично положение до края на юли. Ако днес МС не излезе с решение за удължаване, то от утре се счита че коронавирус в България повече няма и всичко е наред.

# 14 959
  • Варна
Нали бяхме за пример, в борбата с корона вирус? Но доста държави не са ентусиазирани от бг посетители. Туризмът също е мираж, въпреки субсидиите от 35€.

# 14 960
Туризъм си има. Масово около мен хора са на почивка, някои се върнаха и ще ходят пак.

# 14 961
Две в едно, в България, независимо от покачващите се случаи, темата с коронавируса изобщо излезе от полезрението и на политиците, и на обществото. Всеобщото мнение е, че.това е просто лек грип, използван е от правителството за сплашване и няма какво толкова да му се обръща внимание.

# 14 962
Въпросните тестове са били на кирилица, не че са фалшиви.., След това  излезе задължителен английски.... Но те гърците винаги са гледали на нас като на гнили ябълки... Нищо че наши хора търчат да им спасяват туризма..

# 14 963
  • В тъмната гора.
Момичета, моля помагайте!
Детето ми /на 18 г./ беше на море в Лозенец с приятели за 5 дни. Уж са се пазели, ходели с маски, спазвали дистанция, но тинейджърска му работа... Върнаха се минала седмица в сряда. В деня, в който се върнаха, друго дете от групата го е заболяло гърлото и му е било отпаднало. На следващия ден са му направили тест за коронавирус, който се е оказал отрицателен. От тогава го боли гърлото.
Преди 3 дни моят син също го заболя гърлото и малко му е отпаднало. Започна да смуче таблетки и му давам смес от мед и лимон. Днес звънях на личната, каза да продължаваме така и ако до 2-3 дни няма подобрение да отидем на тест за коронавирус.
Днес са се обадили от РЗИ на майката на приятелчето и са ѝ казали, че тестът всъщност е положителен?!?! Възможно ли е 5 дни по-късно да стане положителен?!?!
Това е положението, не знам какво да правя. Утре ще звъня отново на личната, но се чудя да ходим ли и ние утре на тест или по-добре да си стоим в къщи? Ако сме болни да не разнасяме заразата...

Кой с какво да ви помогне? Пуснала ли сте детето си с риск да се зарази? Това са последствията от решенията, които сте взели.
Движете се с маски и ръкавици, ако ще ходите някъде. Ако се влошите, така или иначе ще се наложи да излизате.

# 14 964
  • Бургас
Скрит текст:
Момичета, моля помагайте!
Детето ми /на 18 г./ беше на море в Лозенец с приятели за 5 дни. Уж са се пазели, ходели с маски, спазвали дистанция, но тинейджърска му работа... Върнаха се минала седмица в сряда. В деня, в който се върнаха, друго дете от групата го е заболяло гърлото и му е било отпаднало. На следващия ден са му направили тест за коронавирус, който се е оказал отрицателен. От тогава го боли гърлото.
Преди 3 дни моят син също го заболя гърлото и малко му е отпаднало. Започна да смуче таблетки и му давам смес от мед и лимон. Днес звънях на личната, каза да продължаваме така и ако до 2-3 дни няма подобрение да отидем на тест за коронавирус.
Днес са се обадили от РЗИ на майката на приятелчето и са ѝ казали, че тестът всъщност е положителен?!?! Възможно ли е 5 дни по-късно да стане положителен?!?!
Това е положението, не знам какво да правя. Утре ще звъня отново на личната, но се чудя да ходим ли и ние утре на тест или по-добре да си стоим в къщи? Ако сме болни да не разнасяме заразата...
Кой с какво да ви помогне? Пуснала ли сте детето си с риск да се зарази? Това са последствията от решенията, които сте взели.
Движете се с маски и ръкавици, ако ще ходите някъде. Ако се влошите, така или иначе ще се наложи да излизате.
Не е нужно да размахвате пръст и да бъдете излишно груба! Никой не ходи умишлено да се заразява. Още повече създават имидж на област Бургас за сейф зона, а не е!!!

Аз за себе си мисля, че първото момче се е заразило преди да тръгнат и просто си е развило симптоми когато са се прибрали.

# 14 965
  • София
Нещата от психологическа и социална гледна точка много добре ги описа сутринта Харалан Александров (за фамилията не съм сигурна). Според него всичко, което се случва е реакция на хората да си осигурят усещането за контрол, включително върху вируса и епидемията след ограничанията няколко месеца и задаващата се допълнителна криза. Те в момента имат инфантилно мислене, проявяващо се в магическо мислене, участват в едно радостно събитие, искат да възстановят усещането за общност, както е хорото на мегдана.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 09:54 от Andariel

# 14 966
  • Бургас
Нещата от психологическа и социална гледна точка много добре ги описа сутринта Харалан Александров (за фамилията не съм сигурна). Според него всичко, което се случва е реакция на хората да си осигурят усещането за контрол, включително върху вируса и епидемията след играничанията и задаващата се допълнителна криза. Те в момента имат инфантилно мислене, проявяващо се в магическо мислене, участват в едно радостно събитие, искат да възстановят усещането за общност, както е хорото на мегдана.
Не съм изобщо съгласна.
Кое му е радостното?
От Март е грешка, след грешка. Управляващите не ги харесвам по дефолт и никога не съм гласувала за тях, но в началото на ковид пандемията си казах “Брех, може би сбърках”. И така до Май. От там съм сигурна, че не съм сбъркала. Като самолет без пилот сме и побеснявам. Изтърваха нещата и сега нищо добро не иде и продължават да работят в неправилна посока. Нямат полезен ход от тук. Никакъв. Нито те, нито протестиращите.
Ако поне малко им дреме или ще пресират протестите с изключително строги мерки или ще хвърлят оставка. Обаче нищо не правят.

# 14 967
  • София
Движим се в сюжета на "През чумавото" от Йовков.
Чума няма, дайте да правим сватба.
Квалификации няма да давам, само ще кажа, че и ние глашатаите ще излезем точно толкова виновни, колкото всички останали, че ще сме и на дъното на кюпа.

# 14 968
Сега погледнах статистиката за умиранията в НСИ, първата седмица на юли има 166 човека повече починали, в сравнение с първата седмица на юли 2019г.
Къде е сега Кура Булгара за коментар?

# 14 969
Не знам колко са им верни данните, дано да са - в уърдметър са с ден назад, така че днешните ги чакаме утре, но смъртността не е ок.
И ще расте, защото това, което говорим тук си е така, укриват се болни къде под натиск на шефа, от страх на самия болен, немарливост на РЗИ и точно тия болни са изненадващо починалите според мен, затуй ивтензивните се въртят около едно число, там някак удържат нещата за по-дълго. Не че има лечение, но и никакво или по бабешки не е разрешение. Дори парацетамол да пиеш е нещо и е лекарство.
Малко грубо сега, дано не ме изтрият но от всичко случващо се печели държавата - умрелият няма право на болничен, на карантина и евентуално на пенсия или други плащания ако се инвалидизира. Дано все пак случващото се не е по тая логика, защото изобщо ума ми не го побира.
И какво като няма мерки след 15.07 то пък сега има,а? Освен големите вериги и аптеките и институции - друг кой те спира и изисква маска.

Общи условия

Активация на акаунт