COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 823
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 540
Популярен бар във Варна работил, въпреки че имало заразен с коронавирус служител

За това сигнализира сервитьор, който твърди че собствениците не са уведомили РЗИ навреме и са наредили на персонала да мълчи.
https://m.24chasa.bg/region/article/8818723

Сигналът не бил приет от РЗИ Варна, защото не бил в писмен вид?!?

# 15 541
Аз на няколко пъти в темата изразих огромно съмнение, че срока е точно 14 дни. По скоро към месец отива докато видим цялата картина на заразяването и смъртността.

Инкубационният период в най-честия случай е 5-6 дни. Нашите протести са от 8 дни, вече трябва да има проявяващи симптоми.
 dr.fe,   най- приятелски предлагам да ни изложиш вижданията си по темата за Ковид, без заяждане и надхващане с други съфорумци в стил "ала Фейсбук" . Да споделиш някакво мнение имам предвид, а не само хапливи въпроси от типа "щонесмеумрялидосегаоттози вирус". Все пак, идеята на темата е да бъде  информативна, нали.
А на въпроса защо няма хора, разболели се от протестите, един от възможните отговори е, че може би има такива, но не се тестват. Назад в темата се обсъждаха случаи на хора със симптоми, които отказват да си направят тест по най- различни причини - не вярват, че има коронавирус, не желаят да са под карантина, защото искат да ходят на работа или на почивка и други подобни. Отделно, че протестите все пак са на открито и това намалява опасността от предаване на заразата. Което не прави вирусът по- малко опасен за предаване в ГТ , в офиса, в  чалготеката и т.н.

# 15 542
Струва ми се, че разговорът за ползите от маските е безсмислен. Многократно е ставало дума за това както тук, така и в темата за защитни средства. Всеки грамотен и уравновесен, здравомислещ  възрастен човек може да се постарае да прочете, да се консултира, да сравни, да проучи какво се въведе в много страни и места и да вземе своето лично решение.
Разнопосочните мнения са полезни за да сравним, да погледнем честно в статистиката и резултатите, да ни служат за ориентир. Да можем да отсеем правилното от погрешното.
Разумно и отговорно. А не да си търсим нарочно и целенасочено нещо, за което да се захванем, за да ни послужи като извинение и оправдание, само и само за да не сложим маската!

# 15 543
  • Варна
Във Варна имаше заразени в дискотека. Не можели да издирят всички посетители, но не я назоваха. Толкова е реалната загриженост на държавата.

# 15 544
Бяхме с малко случаи, в момента вървим нагоре с усилени темпове. По брой нови случаи на глава от населениего сме на едно от първите места в ЕС. Спомням си когато бяхме сред държавите с най-малко смъртни случаи на глава от населението в Европа, сега сме на 14-то място (без да броим три малки държави без смъртни случаи). Задминали сме Полша, скоро ще задминем Норвегия, а Гърция остана вече много назад, те имат 3938 случая (ние гоним 8 хиляди) и 193 смъртни случая (ние гоним 300) като тяхното население е по-голямо.
Имахме късмет и почнахме много добре, но имаше прекалено много хора, които копаха с всички сили да ни тикнат към масово заразяване.

# 15 545
  • При семейството си
България е с 42 починали на милион.
Белгия е с 845 починали на милион. При тях не съм чувала за чували, ние пак ги “изкарахме” на дневен ред.

Едит: Полша е точно с толкова починали на милион колкото и България. По брой заразени на милион разликата ни е 102 в наша полза.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 22:14 от Elpis

# 15 546
  • Пловдив
И аз мисля, че всички хора на протестите по света са защитени от ковид. Просто са прави и затова не ги хваща.
Сега насериозно, може би има нещо което активира вируса и все още не го знаят. Няма логика при нас при тия хлабави мерки да сме с толкова малко болни. Дано не виждаме онова в Италия.

Логиката е, че болните изобщо не са толкова малко. Но докато не задръстят болниците бройката няма значение. И дано не ги задръстят, защото тогава ще заприличаме на Италия. Вече разчитам на жилавия, инатлив български ген. Защото на  "умен" ген не можем да разчитаме.

# 15 547
Популярен бар във Варна работил, въпреки че имало заразен с коронавирус служител

За това сигнализира сервитьор, който твърди че собствениците не са уведомили РЗИ навреме и са наредили на персонала да мълчи.

Сигналът не бил приет от РЗИ Варна, защото не бил в писмен вид?!?
това ми е любимото. Очаквайте продължение.,.
Момчето подало сигнала е с повдигнато обвинение за уронване престижа на култовото заведение!

# 15 548
Къде се дянаха от щаба, вече не се появяват по тв. Да вземат да кажат на невярващите, че статистиката не върви към добро. Само за ББ и РР дават как си мерят "шапките"

# 15 549
Аз все си мисля, че в момента имунитета на хората се е вдигнал в сравнение със студените месеци и затова няма толкова много жертви. Опасявам се само, че есента и при наличието и на други вируси няма да е така.
В Италия бяха открили вирус в проби от декември, а положението стана много зле през април. Та явно, за да се развие епидемията до такива размери трябват едни 3/4 месеца. Тук гъстотата на населението е по-малка, а и е минал само един и половина, според мен сега сме във фазата, когато набира скорост.

# 15 550
А откъде, защо съдим, че в момента броят на позитивните не е достоверен? Има ли достоверна информация колко позитивни от реално колко заразени откриват в момента?
Е, когато има застой или намаление на броя на позитивните, данните не са достоверни - крият и ни лъжат. Когато има скок обаче, всичко е достоверно.

# 15 551
amy_nka важно е сега да преустановиш всякакви физически натоварвания, не само сега, а винаги, когато си болна. Старай се да почиваш колкото можеш.  Знаеш ли да имаш или да си имала някакви гастроентерологични проблеми ?

Да, имам - хиатална херния. Имам го на ум и това. С пулмолога обсъдихме, да почна антибиотика заедно с омепразол и до два дни ако не се повлияе кашлицата, да ходя за тест за ковид. Каза, че имало и така нар. интерстициална пневмония, която не излизала на снимките. Понеже моето вече върви 9-и ден субфебрилна и очевидно слиза надолу, е възможно да се превръща в бактериална пневмония. Погледна ми левкоцитите и заяви, че 3,9 били малко при норма 3-5 до 10,5. Викам "добре, при бактериална пневмония не трябва ли да са завишени левкоцитите?" Отговорът беше, че съм била останала без "защита" (левкоцити) заради вирус. Общо взето никакво логично обяснение не ми даде, но ме наплаши достатъчно, че да се навия да пробвам антибиотика. Дори на диагноза ми написа "бактериална пневмония" на база на гранулоцитопенията, която се вижда на първата ми ПКК от миналата седмица (аз днеска пуснах втора ПКК + ДКК + LDH + D-dimer, чиито резултати чакам в петък). Чувствам се като опитно зайче вече.

Имахме ли във форума пулмолог, който да консултира онлайн? Ако пиша на лична на д-р Симидчиев, дали ще ми отговори?
На мен ми прилича на трахеит или ларинготрахеит, неприятно е и минава бавно . Спорд мен кръвната картина показва вирусен причинител. https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D0%B5%D0%B8%D1%82 Мисля че помагат антиалергични за отбъване на възпалената лигавица, калциев глюконат, парни бани за овлажняване, хомеовокс хомеопатинчо и някакво сиропче от типа на лихенсед, което да не разкашля (не с мащерка или амброксол) а да успокоява. Възможно  да има дразнене от заден секрет от носа, тогава антибиотични капки в носа за подсушаване на секрета и сироп за дразненето на трахеята. Иначе аз при субфебрилна температура дълго време бих пила и антибиотик, макар че пък неутрофилите са в норма и температурата сигурно  е от възпалението.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 22:21 от Sparkles

# 15 552
Българската действителност във Варна

Много яко! А, сигналът не е взет под внимание, тъй-като не е подаден в писмен вид. Значи ако някой подаде сигнал срещу мен в писмен вид, би трябвало да ме тестват от РЗИ, така ли? Grinning

# 15 553
Една много интересна статия от днес за разнопосочните сигнали и променящи се мнения, поведение, несигурността във връзка с коронавируса SARS-CoV-2 (в частност пример и с маските): https://edition.cnn.com/2020/07/16/health/coronavirus-pandemic-c … n-intl/index.html. Може да се разбере и с Гугъл преводач.
Надявам се повече хора да прочетат и разберат написаното.

# 15 554
Гледах репортажа от Варна по ТВ. Друго, което ми направи впечатление, че РЗИ казали, че тестват подадени от ЛЛ с респираторни симптоми на случаен принцип. При положение, че сме лято и би следвало да са малко тези с грипоподобни симтоми и температура, т.е. повечето такива са Ковид, да се тестват просто на случаен принцип, е безумно. Все по-ясно става, че всъщност се тества малко и не се проследяват контактни. Явно тестовете са основно за проверка на държавни/общински структури, в най-добри случай - за тестване на лекари. То 2500 теста закъде по-напред.

Общи условия

Активация на акаунт