COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 514
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 16 065
  • София
Ако здравната система издъхне може и да ни затворят пак.
Относно мерките, примерно всичко, което може да минава административно по електронен път - да минава. Така ще се намали нуждата от пряк контакт на служителите с гражданите. Поне да се възползваме от технологиите, щом ги имаме.

# 16 066
Добре де, като всички ни е страх, но пък икономиката трябва да върви - как предлагате да се реши проблема? Ама сериозни предложения, не ами затваряме всичко, щото ако затвориме всичко едни хора ще се опазят от короната, ама ще умрат от глад, други ще останат трайно безработни, трети ще са се побъркали...какво предлагате вие? Щото чета само а-у, шЪ умрем, толкова е страшно, опасно, идиоти по улиците сеят зараза. Страшно е, да, можем да умрем, да, идиоти има винаги и навсякъде, ама някакво конструктивно предложение? Затваряме всичко -и? Какво после?
Маски навсякъде, носени както трябва. Където и който не може да носи, да мълчи, да не кашля и да не си пипа очи, уста и нос, щото после ще пипне нещо, дето и другите го пипат, а ако е с маска, ще му е трудно да се чеше за носа. Онези, дето желаят да си разменят вирусите по заведения на закрито, да бъдат особено стриктни при контакта си с останалите. Т.е. да не се мотаят без маски на обществени места.
Онзи ден се разправях (учтиво) с един съсед пред блока, който кашляше много лошо, пиейки кафето си. И той учтиво ми обясни, че той също е притеснен от кашлицата си, ходил е на лекар, правили са му ПСР, и е отрицателен и ако бил положителен, щял да си е в къщи. Но въпреки всичко, аз и при тази ситуация не бих си позволила да кашлям, най-малкото защото е възможно ПСР-а да е фалшиво отрицателен. Ей такива едни елементарни нещица. Нищо, което да срине драстично икономиката.

# 16 067
  • София
Тук няма можещи и искащи хора да въведат правилния живот при пандемия. В началото имаше, но много бързо се побългари като всичко останало. Тъй че ни мерки ни икономика ще имаме, и не да избираме решение измежду тях, ами да се справяме и с двете.

# 16 068
  • Индия/България
Така е, Роналд, имаш право за тъмната перспектива ..Спомням си, когато дискутирахме и с теб, и с още една съфорумка  (Делта, къде си?) .. макар че аз  никога не съм го подценявала риска, особено за въпросните щати...Просто не ми се искаше да задълбавам отрано..На  онзи етап  действително ситуацията се овладяваше , понеже тогава държавата, лекарите, хората все още имаха ресурси  и сили да се борят, ако щеш и мотивация даже. Сега вече нямат и не искат, защото се оказа, че това не е Сарс или Нипа да устискат  няколко си там месеца, а нещо, което никой не може да им каже колко дълго ще продължи.  Пък индийците са практици. За тях животът е днес, ама точно днес;  имат 90685734 неща за вършене точно сега и видиш ли,  на всяка цена, а  утре-то го държат боговете им и нямат време за Ковид-рАзмисли..Добре, че поне правителството все още не се е предало и затяга, където може. Та.. стигам до извода, че "справянето" в случая (и не само за Индия) е твърде ограничено за конкретния времеви отрязък понятие. Дотогава- докато хората решат да полагат усилия да се борят/защитават  и дотогава- докато здравната система може да реагира адекватно. "Справянето" /или по-скоро овладяването/ е дотам.  Оттам нататък при всяко едно отклонение  и най-стабилната държава според мен рискува да се подхлъзне яко по пързалката.  Дано поне всички се разминем само с охлузени д....та.

Благодаря ви, мили хора,  засега около нас е спокойно; ние сме покрай Хималаите, сравнително далеч от хот-спотовете.

# 16 069
  • При семейството си
Маски навсякъде, носени както трябва. Където и който не може да носи, да мълчи, да не кашля и да не си пипа очи, уста и нос, щото после ще пипне нещо, дето и другите го пипат, а ако е с маска, ще му е трудно да се чеше за носа. Онези, дето желаят да си разменят вирусите по заведения на закрито, да бъдат особено стриктни при контакта си с останалите. Т.е. да не се мотаят без маски на обществени места.
Онзи ден се разправях (учтиво) с един съсед пред блока, който кашляше много лошо, пиейки кафето си. И той учтиво ми обясни, че той също е притеснен от кашлицата си, ходил е на лекар, правили са му ПСР, и е отрицателен и ако бил положителен, щял да си е в къщи. Но въпреки всичко, аз и при тази ситуация не бих си позволила да кашлям, най-малкото защото е възможно ПСР-а да е фалшиво отрицателен. Ей такива едни елементарни нещица. Нищо, което да срине драстично икономиката.

Съответно глоби - за пипане една, за говорене - в двоен размер, за кашляне - в троен. Посещаващите заведения на закрито, с печат на видно място.
И доброволци- загрижената съседка- да докладват спазването “мерките”.

# 16 070
  • София
Добре де, като всички ни е страх, но пък икономиката трябва да върви - как предлагате да се реши проблема? Ама сериозни предложения, не ами затваряме всичко, щото ако затвориме всичко едни хора ще се опазят от короната, ама ще умрат от глад, други ще останат трайно безработни, трети ще са се побъркали...какво предлагате вие? Щото чета само а-у, шЪ умрем, толкова е страшно, опасно, идиоти по улиците сеят зараза. Страшно е, да, можем да умрем, да, идиоти има винаги и навсякъде, ама някакво конструктивно предложение? Затваряме всичко -и? Какво после?

Ех, как точно като ти се кашля, няма да кашляш ?
Ще дойде сезона на другите вируси, ще има кашлящи и кихащи.
Какво означава" маски навсякъде" ??
Ще се храниш с маска ли?
Маски отново на открито ли?
В момента хората много по-често си пипат лицата, защото само слагат и свалят маските, така че може да поспорим кога и колко си докосваш лицето.
Аз лично ползвам оцветена слънцезащита и не си пипам лицето по обясними причини. Но при слагане и сваляне на маската искам-не искам си докосвам лицето, а когато маската  ми се качи доста близо до очите, се налага и да си пипам около очите.

За маските :
установих за себе  си, че има маски с удобни кройки, с които се чувствам доста по-добре, има и такива изработени от материали, с които се диша по-лесно. Лошото е, че трябва да се действа на принципа опит-грешка. Аз в личен план, все се надявах, да не ми се налага дълго да ги нося, но сега май ще се наложи да си намеря нещо което да ми е удобно. Относно това колко ще ме предпази, нямам  никакво съмнение, че маските не пазят, но това е дискусия която не искам и не препоръчвам да започваме отново.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 16:58 от Алекс :)

# 16 071
  • София
Скрит текст:
Здравейте, тези дни се замислих  и установих, че колкото и да е неприятен поводът, това е темата, която ме държи най-здраво свързана с България в момента. Оказа се, че вече ви приемам като едно  "виртуално семейство" и в тоя ред на мисли - отново благодаря на всички вас, че отделяте от времето си  да споделят инфо, наблюдения, опит,  статии, анализи, мнения  и коментари, (особено сега покрай обстановката в БГ с поредните протести)..Като се сетя какъв оптимист бях, че до лятото тоя мор ще се кротне... Сега вече мълчаливо си орязвам "крилцата" и си ги  правя на ветрило срещу жегите Sad А трябваше този месец да съм си при близките в България...

В Индия положението става плачевно. През 3дни подобряваме някакви антирекорди, болниците врят и кипят, постоянно връщат пациенти, някои от които умират направо в рикшите напът за следващата. Продължават да никнат нови огнища във вече (уж) веднъж обявени за безопасни зони и щати.  Има и повторно заразени.  Някои от частните болници обаче бяха хванати да лъжат, че нямат свободни легла за интензивна грижа, което наложи кметовете на големите градове (Делхи, Мумбай)  да им въведат задължителен мониторинг  и  призоваха останалите щати да направят същото. Гледам, че положението и в  Калкута , изобщо в Бенгал става страшно. Там има и мощни наводнения по това време на годината . Някой по-напред пък беше пуснал статия за щат Бихар, която е абсолютно обективна, че даже са спестили още по-мрачни подробности. Това е най-бедният, най-престъпният  и най-западналият щат в цяла Индия..  там на практика липсва образование и здравеопазване,  цари безобразна мизерия. .. за 20рупии са готови да убиват, пък доброволното "оковидване" и"омангърчване" за пари не го броя ..Там са бандитите, цялата  индустрия с човешки капитал, бизнес аферата с домашни прислужници + експлоататорите на детския труд  и  за мен  ситуацията им е напълно логичен изход след разпускането на мерките. От вчера обаче (явно са достигнали дъното)  Бихар отново е поставен в локдаун. Освен него още около 15щата върнаха карантината и цялата сага се започва отначало...........
Плажовете в Гоа тъкмо започнаха да набират сила с местни туристи и вчера отново всичко там беше затворено...Повторен локдаун въведе дори най-добре справящият се щат, тъй като случаите дори там последните няколко дни започнаха да ескалират . Същевременно в началото на юли Тадж Махал отвори врати след 4месечно прекъсване, при което моментално заваляха тълпи от индийски туристи . О,  да, и сватбените шествия продължават да заразяват наред ( това със сватбите/баловете сякаш е повсеместна треска...има си хас!)... Премиерът надава вой, че вече им трябвали минимум 1милион теста на ден за проследяване на веригата, а пък здравното министерство се бие в гърдите, че видиш ли,  процентът на оздравелите в Индия бил един от най-високите в световен мащаб. Дори да е така обаче (действително излекуваните според статистиката вървят нагоре), ситуацията в определени райони започва много да ми наподобява тази в Италия. В бедните региони например имаше случаи, когато умират по цели семейства, но не влизат в статистиката, защото няма кой да следи ситуацията в затънтените краища - т.нар "rural area". А вирусът вече стигна до тях и последиците се виждат. От друга страна здравеопазването в Индия е почти изцяло частно и тъй като хората в изостаналите райони не могат да си го позволят, те просто не ходят на лекар, самолекуват се,  влошават се и (евентуално) умират в неизвестност, след което съдбата им е -. ... в Ганга.... Sad  Положението се забатачва и от факта, че някои  лекари хиндуси не желаят да лекуват мюсюлмани и ги оставят на произвола на съдбата.  А уж хиндусите са много духовни, набожни, морални.. ала-бала... Тъжна картинка.....

Онзи ден един експерт от здравната комисия категорично заяви, че смъртните случаи в Индия са много повече от обявените официално  именно поради гореспоменатите причини и че не бива да се успокояваме с факта за сравнително ниската смъртност, защото не е.
Експертите от индийския щаб са на мнение, че до септември /октомври  Индия ще претърпи няколко различни пика в различни части от страната по различно време и е възможно това да е едва първото стъпало. При нас обаче пуловото тестване се оказа доста успешно. Не знам в останалите щати как е било. Благодарна съм, че нашият щат засега не е червена зона. Въпреки това от четвъртък и ние влязохме в пореден локдаун...

Училищата в цяла Индия са затворени, дори и в щатите без карантина. Тече ДО за всички класове;  включително и в университетите. Министерството на образованието излезе с анонс на заповед  за подновяване на учебния процес от 27 юли, след което петиция  на разгневени родители срещу това решение  заля медиите повсеместно.
Оказва се, че и тук хората никак не са готови да пуснат децата си в клас, въпреки че министерството е одобрило цял протокол от мерки,( че дори е назначило и допълнително служители за контрол). Не помня всички мерки(повечето са за хигиена, дезинфекция, разделяне на класовете на групи и графици на влизане и излизане под строг часови режим ). Когато времето позволява, занятията следва да се провеждат в обособени за целта открити класни стаи. Това в Индия е доста разпространена практика. По селата масово учат така под сянката на някое огромно дърво, върху килимче за йога с по 1тетрадка, химикал и шише с вода. Маските в клас стават задължителни с изключение на времето за обяд и дезинфекция на ръце и лице. (има часови график за личната дезинфекция даже).  Но това, което ми направи впечатление, е че към всяка група се предвижда да има 2ма служители (тип фелдшери) , които да следят състоянието на децата през целия ден. Те трябва да водят нещо като здравен дневник и да отговарят за спазването на мерките, след което да се отчитат всекидневно пред съответния местен здравен орган. Също така се предвижда още на входа на училището, те да посрещат своята група и да поставят капки вит.Д на всяко от децата. Другото интересно нещо беше, че се въвеждат служители, които да разработват специално меню на децата в посока укрепване на имунитета. Всичко е супер оптимистично, но на практика дълбоко се съмнявам да се случи във всяко едно училище, предвид че образованието тук на 90% е частно и едва ли ще може да смогне с допълнителните разходи, без да увеличи отново таксите за обучение, което ще предизвика масови протести (както неведнъж досега)  и резултатът едва ли ще е положителен..

Маса политици, музиканти и актьори от Боливиуд са изпозаразиха последните дни след ВИП партита насам-натам.. . За тези, които знаят коя е Айшвария Рай- в момента цялото й семейство без  свекървата (съпруг, дете, свекър) са хоспитализирани. Айшвария и дъщеря й първоначално  бяха на домашно лечение, вчера бяха приети в болница и двете са със задух..Дъщеря й е на възрастта на мойта щерка - 8г. А децата го карали уж....нали...

Видях, че обсъждате ваксините. Индийската здравна комисия по лекарствата одобри 2 местни разработки (за едната бях писала в предния си пост). И двете компании се скъсаха да тръбят, че ще бъде готова до 15август (Денят на независимостта на Индия). Обачеее

индийските лекари и учени никак не са на същото мнение..алармират, че такава една ваксина е абсолютно нереалистична. И с право.

https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bbc.com/news/amp/ … ia-india-53304576

Напредва тестването на лекарството против сепсис. Изследванията със Сепсивак навлизат в 3та финална фаза:

https://www.firstwordpharma.com/node/1734703?tsid=7

В Мумбай са излекували 14г. дете, развило синдром на Кавазаки след инфекция с Ковид. Индийските лекари планират да публикуват статия  относно редкия случай и детайлите на лечението. Пускам линка, тъй като надолу в материала има въпроси към индийски лекари относно този синдром и усложненията от Ковид при децата
https://www.timesnownews.com/health/article/indian-doctors-who-s … e-insights/620465

Времето в Индия в момента е дъждовно. Тече мусонният сезон с пълна сила. В южните щати влажността достига до 95% при температури между 25-30градуса. В северните щати е с няколко градуса по-топло (максимум 37 в щатите край пустинята),  но влажността остава висока, около 80%. Някъде имаше проучвания, че Ковид обича влага.. Защо ли си мисля, че се оказаха прави ..

Ето и малко статистика от брифинга на здравния министър вчера:
по-малко от  2% са пациентите с Ковид в интензивните отделения; от тях 0.35% на респиратор ; на 2.81% им е подаван кислород в някакъв етап от лечението ; 63.33% са излекуваните; 99 медицински лица са починали, над1300 са заразените лекари към момента.

@Тесла, яяяяя  се завръщай бързо! Може и нищо да не разбирам от статистика, но коментарите и разсъжденията ти са ми безкрайно интересни и полезни.

Пожелавам на съфорумките/ците с каквито и да било Ковидо-подобни симптоми спокойствие и преминаване на неразположението  по възможно най-лекия начин!

На всички останали: по-малко нерви и повече позитивни мисли! Пазете се!

Bandit Queen, много благодаря за толкова изчерпателния и информативен пост! Много съжалявам да чуя за ситуацията в Индия Sad Но се радвам, че ти си добре и се надявам всичко да се размине на теб и близките ти!

# 16 072
По повод на маските - в Испания в момента са задължителни и на открито, а в супер горещата Андалусия - дори на плажа и в басейна! Много ми е интересно как се плува с маска, като след 10 метра ще си изгълтал литър вода, пълна с химикали.
За това как ще изглежда човек, преседял няколко дни с маска на плажа, няма смисъл да коментирам.
А тук не могат за пет минути да си сложат маската в магазина.

Властите в Испания говорят за поне 120 локални огнища на коронавирус в различни части на страната. Седмичният ръст на заразените в сравнение с края на юни се е увеличил два пъти.
В редица региони започнаха да връщат карантинните мерки. В голяма част от Испания е задължително носенето на маски не само в транспорта и на закрито, но и на улиците. В Андалусия дори отидоха по-далече: който не е с маска на плажа или в басейна трябва да се бръкне със 100 евро, за да си плати глобата.
https://www.standartnews.com/zarazata/vizhte-kakvi-sa-merkite-po … rorti-430555.html

По повод на маските - снощи говорих със сестра ми и племенничката (в Аризона живеят). Племенничката е студентка, но от време на време работи в администрацията на кампуса и сега трябва да отиде там и да работи. Кампусът е празен, но вчера избираше красиви маски! И се пази и изобщо не се оплаква. Но ако тук докараме цифрите на Финикс, всичко ще се разпадне. То и там вече се разпада. Искат ти за някаква медицинска манипулация отрицателен тест, а резултатът от него става готов след повече от две седмици, когато вече може и в интензивното да си.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 14:18 от Недоволна

# 16 073
Мине-немине време и отново едни и същи хора питат - добре, тогава какво предлагате? Затваряме всичко и... Joy Сякаш сме някъде януари месец, сякаш не са изписани стотици страници в темата с коментари за това и сякаш не съществуват десетки държави по света, успешно контролиращи епидемията.

https://www.endcoronavirus.org/countries#winning

България не е сред тях, въпреки че по едно време беше в групата на отличниците.

# 16 074
  • Варна
https://www.endcoronavirus.org/countries#winning

България не е сред тях, въпреки че по едно време беше в групата на отличниците.
Абе честно казано тези отличници май не са толкова отличници, колкото се тупат в гърдите..

# 16 075
От другата седмица в 11 области в Испания става задължително носенето на маски и на открито. За съжаление вече има хора ,, изгорели на маска " въпреки, че при нас все още не е задължителна на открито. Аз не мога да я нося на вън, твърде влажно и топло е, спазваме дистанция, ако го въведат и при нас не знам просто не ми се мисли...

# 16 076
  • София
@sunny112233

Сега като каза, че не издържаш с маска навън, се замислих дали това не е способ да ограничат и излизанията, без реално да ги ограничават? Иначе това за маските го чух преди една седмица може би от познат, май ставаше дума за Майорка. Явно се е разпростряло.

# 16 077
Стаден имунитет е мантра, за която не остана да се бори нито една страна, освен май нашата.
Този вирус се държи атипично, това вече множество лекари, реално занимаващи се с лечението го казват. Не се разпространява на вълни, не се влияе от времето, нито от състоянието на имунната система. До когото успе да се докопа - заразява.
На всеки 100 часа се заразяват по 1 милион души. Като тази скорост нараства. С всеки ден. Ако сметнем за колко дена целия свят ще е залят, може и да се приеме, че невземането на мерки е малко тъпо решение.
Да живеем с него е равно на да се съобразяваме с него, а не да си живем, все едно го няма. Защото за съжаление го има.

# 16 078
https://m.24chasa.bg/mnenia/article/8819276
Навсякъде хората са се изтощили от мерките.

# 16 079
Близо една трета от децата, тествани за COVID във Флорида, са положителни. Здравният директор на окръг Палм Бийч предупреждава за риск от дългосрочни щети

Почти една трета от децата, тествани за новия коронавирус във Флорида, са положителни, а здравен служител на Южна Флорида е обезпокоен, че болестта може да причини щети през целия живот дори на деца с леко заболяване. Д-р Алина Алонсо, директор на здравния отдел на окръг Палм Бийч, предупреди окръжните комисари във вторник, че не се знае много за дългосрочните последици за здравето на децата, които хващат COVID-19.

Рентгеновите снимки разкриха, че вирусът може да причини увреждане на белите дробове дори при хора без тежки симптоми, каза тя. „Те виждат, че има увреждане на белите дробове при тези безсимптомни деца. ... Не знаем как това ще се прояви след една-две години, "каза Алонсо. „Това дете ще има ли хронични белодробни проблеми или не?“

Някои проучвания предполагат, че е по-малко вероятно децата да се разболеят с COVID-19, отколкото възрастните. Много по-малко вероятно е децата да умрат от болестта. Все пак е възможно COVID-19 да има дългосрочни последици, които да отнемат време, за да се разбере, каза Алонсо.

„Това не е вирусът, който обединява всички на едно място, за да сте сигурни, че сте го хванали и ще го преодолеете“, каза тя. "Това е нещо сериозно и всеки ден научаваме нова информация за този вирус."

Д-р Хорхе Перес, съосновател на Kidz Medical Services, каза, че е рано да се каже колко често и тежко могат да бъдат приченени вреди от COVID-19, но ранните данни показват, че някои деца, заразени с вируса, могат да имат трайни щети. „Ние научаваме нещо ново всеки ден“, казва Перес, който оперира педиатрични кабинети в Южна Флорида. "Ние трябва да сме запознати с това и да продължаваме да наблюдаваме, за да видим какви ефекти има при децата."

https://www.sun-sentinel.com/coronavirus/fl-ne-pbc-health-direct … ZnLJjNqpGNt_xp1Go

Могат ли децата да разпространяват коронавируса? „Категорично, без съмнение - да“, казват експертите

Компилация от проучвания и статии, публикувани в JAMA Pediatrics, открива, че повечето пациенти на възраст под 18 години със COVID-19, заболяването, причинено от SARS-CoV-2, са склонни да имат леки симптоми и напълно да се възстановят в рамките на една до две седмици - по-бързо от повечето възрастни.

Въпреки че това може да облекчи някои притеснения, медицинските експерти казват, че родителите не трябва да отпускат гарда си. Децата все още могат да бъдат носители на вируса и да улеснят разпространението му в техните общности.

Могат ли децата да носят коронавируса и да го разпространяват?
„Мисля, че отговорът е категоричен, без съмнение - да“, каза д-р Лара Шекердемян, началник на отдел „Критична помощ“ в Тексаската детска болница.

Надзорният скрининг, който тества всички деца, приети в болницата, разкри по-висок процент от тях, които носят вируса и не показват никакви симптоми, каза тя. Тенденцията е в съответствие с данните от Флорида. Около една трета от децата, тествани в щата за COVID-19, дадоха положителни резултати, което е по-високо от общия щатен процент на положителност от 11%, сочат данните на щата.

Д-р Меган Кълър Фрийман, специалист по детски инфекциозни заболявания в Детската болница на UPMC в Питсбърг, каза, че изследванията с тампони на носа показват, че децата имат същото количество вирусен товар в носовете си като възрастните.

Въпреки това децата са по-склонни да имат само леки симптоми, които може да не се забелязват от детето или родителя. Шекердемиан казва, че като са по-здрави, децата всъщност могат да бъдат по-опасни, тъй като е по-малко вероятно да останат у дома болни и по-вероятно да излязат навън, несъзнателно разпространявайки вируса.

https://eu.usatoday.com/story/news/health/2020/07/17/coronavirus … wered/5450062002/

Общи условия

Активация на акаунт