COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 408
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 745
  • София

Не мога да знам какво си чел, не мога да отговарям за това.
Антителата ОЗНАЧАВАТ наличие на имунитет. Това е... как да кажа, азбучна истина още от гимназиалния курс. И НЕ означават скорошна (или каквато и да било) инфекция. Означават просто наличие на имунен отговор. Може да са образувани в резултат от ваксинация, а изобщо не от инфекция. Дали дадена ваксина действа при хора се проверява именно като се търсят антитела - хората не ги заразяваме насила след имунизация, за да проверим дали "е хванала", така постъпваме само с мишките и макаците.

Стига с тези антитела.
Никой не е застрахован от това да пипне един вирус два пъти, но трябва да е голям карък, защото шансът е нищожен. И да го пипне няма да го изкара толкова тежко, колкото първия път.
Антителата си изчезват, то е ясно, това го писахме още на пролет. Организма придобива естествена защита на клетъчно ниво, така че дали има или няма антитела и колко време се задържат (3 месеца явно) няма никакво значение и никога не е имало.

Това в най-добрия случай не е ясно. Каквото и "сте писали" още пролетта единственото, което е сигурно, е че тази болест повтаря. И по-скоро всеки следващ път се кара по-тежко (и, вероятно, с повече трайни увреждания). Това е положението. Твърде много са съобщенията, за да са просто "случайност" и през твърде дълго време (порядък 2-3 месеца) за да е "неизчистена инфекция". Дори и някакъв процент да е недоизлекуване... изглежда по всичко, че просто след някакво време организмът губи "спомен" за нея. Защо? Аз не зная. Защо не се придобива траен имунитет към еболата? Не зная. А към бяса? А към скарлатината? Изглежда не става дума само за това колко тежка или животозастрашаваща е била болестта. Е, към това траен имунитет не се получава. Не разсъждавам дори защо - не съм микробиолог. Просто... се надявам да се намери нещо, което да действа ефикасно при разболяване, от една страна, и ваксина, дори и да трябва да се администрира регулярно - от друга.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 02:52 от katiABV

# 20 746
Неволите за тениса по отношение на вируса продължават. Пропаднал е мастърс-турнира в Мадрид който е трябвало да се проведе в средата на септември заради покачващият се брой заразени там (5 000 нови имат както писа потребителка). Тениса имам чувството че е най пострадалият спорт от вируса въобще. Наред с многото заразени, даже и нашият Григор го премина вируса, почти всички спортове се рестартираха макар и без публика и със строги мерки, и се възобновиха тениса обаче продължава да буксува. Което е парадокс защото самият спорт в който няма никакъв близък контакт е възможно най безопасният от епидемиологична гледна точка.

Григор за вируса.
https://btvnovinite.bg/sport/dimitrov-virusat-ne-pita.html
Загубил е килограми, изкарал го е тежко, имал е проблеми с дишането, както и загуба на вкус и обоняние, още се възстановява от вируса и не може да влезе в най добрата си форма. По отношение на повторното заразяване смята че може пак да го хване, ще внимава. Сигурен е че на ЮС Оупън за който не е сигурен дали ще участва (защото  там мачовете са дълги 3 от 5 сета, а казва че е много далеч от физическата форма в която е бил преди вируса) ще се вземат всички мерки за да се предотврати зараза.

Впрочем аз го гледах Григор след вируса. Тениса докато все още не се рестартирал, правят някакви експерименти с нови правила в демонстративни мачове, които хич не ми харесаха макар и тениса да има нужда от може би, малко по скъсяване на форматите на мачовете, каквато бе целта на експериментите, но Григор ми изглеждаше сравнително добре след вируса, като се има предвид как го е изкарал, въпреки че загуби мачовете си и явно не е в същата кондиция, в която бе преди вируса.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 03:36 от Анонимен

# 20 747
  • София
Какво смятате за сериозно намаляващите бройки в София последните дни? "Отклоняват" се тестове (за други засегнати региони), вкл. по-малко пътуващи към Гърция вече или сме на път, както посочи една видна форумна инфекционистка и епидемиоложка, да самоограничим вируса тук, тъй като от самото началото (с малки изключения) София-столица водеше ежедневно класациите.

# 20 748
За Испания да вметна, че от тези 5600 обявени случаи, 1178 са от ПСР тестове, другите са с антитела.

# 20 749
  • София
За Испания да вметна, че от тези 5600 обявени случаи, 1178 са от ПСР тестове, другите са с антитела.
Не разбирам, т.е. - нямат 5760 новозаразени, а само 1 178, другите са преболедували или как?

# 20 750
В София просто намаляват, какво чудно има.

# 20 751
Антителата предпазват от повторно заразяване, клетъчният имунитет работи след заразяване - т.е. отново ставаш заразен и сееш заразата наоколо докато имунната система разбере, че има проблем.
И от случаите с повторно заразяване има такива, които са изкарали леко или асимптомно първият път, много по-тежко втория, както и обратния вариант.
Доколко работи клетъчният имунитет ще разберем тази зима как ще протече в най-засегнатите региони на Италия, както и Ишгл имаха също доста преболедували.

Притеснително е, че Германци идващи на почивка тук се връщат заразени, което значи, че заразата по курортите си върви с пълна сила, но хората си траят за да спасят сезона( по пример на Австрия и зимните курорти).

# 20 752
  • София
В София просто намаляват, какво чудно има.
Има чудно, поне за мен. Каква е причината, за да намаляват, според вас? Вирусът вече е достигнал до критична маса от населението на София? Почнал е да се "самоограничава" на територията на Столична община? Протестите го "убиха"?
Да, София винаги почти е водеща по брой заразени, но все пак - официално, открити са ...колко, 7-8 хиляди? Дори да умножим по 10 бройката, пак няма да стигне и до 5% от населението на града.

# 20 753
  • София
Много са ми странни бройките в София напоследък. Или много хора вече изобщо не си правят труд да се тестват, освен ако не им стане много зле, или централно не искат да тестват и правят икономия, или е заради това, че сума народ се изнесе по почивки с традиционното поопразване на София.
Със сигурност спадът не е от спазване на мерките. Вчера откъслечно чух министъра, но Кунчев го изгледах - разочарована съм, макар че очаквах това от него, всички едно и също приказват, вече се чудя дали изобщо да ги слушам, само се ядосвам. До началото на учебната година имало цял месец! Има САМО месец!

# 20 754
Никак не е ясно германците как и къде са се заразили. И те си плашат народа да не щъка много.
В София малкото бройки са факт, никой не може да каже дали това означава нещо.

# 20 755
  • София
Официално са факт, въпросът е на какво се дължи този "факт". Разбира се, по-лесно е да не се разсъждава по темата.

# 20 756
  • в страната на чудесата
Анди, до училище има цял месец - може да стане мазало, а може да си върви така. Какво да каже Кунчев? Има всякакви прогнозни модели. И те ги четат, както ти. Имаш ли визия какво да се направи за училище?

# 20 757
Ами например, че в Бургас уикенда ще има голям музикален фестивал и над 5000 души ще присъстват, бием се в гърдите с многото "гости" от други градове, и след две седмици познайте кой 300 000 град ще е от първенец по пазене епицентър на заразата? Всички от моето семейство ще го изкараме или ще умрем, защото няма абсолютно никакъв начин да си ограничим контактите. Което е просто чудесно, много ме радва.

# 20 758
Здравният министър по нова.
Този човек е роден за български политик...

Наблюдавало се намаляване на заболяемостта, смъртните случаи били рисковите групи, водещият го е взел на подбив, но май не го разбира изобщо...
Ситуацията в Русе е овладяна (друг е въпроса как в град без официални случаи на ковид пламва цял изолиран дом).
Имат готовност за разкритие на над 2000 места, в момента имало само 800 в болница и 40 в интензивни. Места имало, а липсата на лекари не била от днес.
Линейките със съмнения за ковид пациенти в София ще ги водят до новооткрит инфекциозен център, откъдето ще ги пренасочват към болница, в която да ги приемат (интересно защо линейката трябва да мине с болният през още едно място).Говори много без да каже нищо, измъква се от конкретни отговори.
Шокиращо е как плана за боренето с коронавируса е ... да се отварят нови легла(като се затварят съществуващи отделения).

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 08:25 от malina07

# 20 759
Ами например, че в Бургас уикенда ще има голям музикален фестивал и над 5000 души ще присъстват, бием се в гърдите с многото "гости" от други градове, и след две седмици познайте кой 300 000 град ще е от първенец по пазене епицентър на заразата? Всички от моето семейство ще го изкараме или ще умрем, защото няма абсолютно никакъв начин да си ограничим контактите. Което е просто чудесно, много ме радва.

Тези 5000 или колкото да са там ще дойдат и ще си отидат. Нищо особено няма да се случи. Днес има 250 оздравели. Мисленето, че ще умрете този месец е пагубно за психиката.
 Министърът разправя, че кревати имало.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 08:35 от Notaris

Общи условия

Активация на акаунт