COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 222
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 450
  • Варна
Само да вметна, че колежите се молят на кандидатстуденти да запишат за мед. Сестри и други кадри, ама...няма.
Последно като лежах в болница през 2015, идваха на обучение първокурснички за мед. сестри 90 % бяха с турски имена/но български туркини// и възнамеряваха като завършат да работят в клиники в Турция.

# 21 451
Преди няколко дни говореха за болницата в Добрич - можели да лекуват кодива по пътека за лекуване на пневмония. Кооято май си остана 600 лв.

# 21 452
Ако болния се приеме по клинична пътека различна от такава за ковид, то следва документално да се придържат към изискванията на "текущата" пътека, включително и с епикризата, че иначе НЗОК няма да плати и пак е за сметка на болницата....
Тогава пък трябва и болния и близките да са савършенно заблудени с диагнозата - иначе ще има да се размяткват епикризи, обвинения в некадърност към лекари и съдебни дела.....
Нещо не мога да разбера.....
Ковид може да се води придружаващо заболяване.
Може, но ако си със счупен крак и със сърдечно придружаващо заболяване, то клиничната пътека покрива само счупения крак, а лекарствата за придружаващото заболяване са за сметка на пациента.....
Преди няколко дни говореха за болницата в Добрич - можели да лекуват кодива по пътека за лекуване на пневмония. Кооято май си остана 600 лв.
Значи има вариант....

# 21 453
Само да вметна, че колежите се молят на кандидатстуденти да запишат за мед. Сестри и други кадри, ама...няма.

И да се молят, и да не се молят, ОКС бакалавър - 4 години обучение и съответно такси, после жалка заплата, дълги смени, вкл. нощни. Освен, ако не заминат за чужбина. Учат език интензивно 6 месеца, ако не владеят на добро ниво.
България се обезкръвява. Буквално.

# 21 454
Учудена съм, че не бяха включени като безплатно обучение с други програми тази година.

# 21 455
"Скандалът с починалото от COVID-19 момче се разраства. Лекарите с остра реакция срещу обвиненията на бащата"
https://novini.bg/zdrave/bolesti/612641

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 17:36 от Не се сърди, човече

# 21 456
Честотата на починали, средно на ден по третини на месеца, продължава да расте:

Май
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-6                   8,66

При починалите го има същото като при новозаразените, починалите през почивните дни намаляват, не знам защо. В събота и неделя имаме 2 и 3 починали след това веднага идва черният антирекорд от 16 починали в 1 ден. Според мен част от тях са починали през почивните дни, защото в този период умират средно по над 8 на ден. Странно защо починалите не ги обявяват веднага. Миналият уикенд същата работа 1 и 2, при средно на ден 6,81 за онзи период, по миналият също 1 и 2 през останало време са все около 6-10 а от август насам делничните дни вече са си с двуцифрен брой починали. За намаленият капацитет на тестване през почивните дни  разбираемо да намаляват тестовете, ама при починалите защо не се вписват всички починали през почивните дни веднага се чудя.
Напълно си прав, Тесла. Мой съгражданин почина в миналия петък (31.07) вечерта, а беше включен в статистиката с починали едва във вторник (04.08) вечерта, т.е. за сряда (05.08). Със сигурност и с останалите е така.
И в тази връзка, починалият е отишъл на преглед в понеделник при личния си лекар със съответната симптоматика. Бил е със съпругата си. След приключване на прегледа, мед. сестрата се е качила в тяхната кола (без маска и пр.) и са я оставили до тях. Това тя го е разказала на майка ми. Мед.сестрата не е под карантина към момента и си кръстосва улиците и си работи в кабинета! Никой не я е издирил като контактна на вече починалия заразен. Това е за област Хасково..Ето как нито се тества, нито се карантинира там. Пълна пародия!

# 21 457
Учудена съм, че не бяха включени като безплатно обучение с други програми тази година.

Хепи, аз лично съм против това безплатно обучение - т. е. таксите се плащат от бюджета - от всички данъкоплатци. После възползвалите се тихичко заминават в чужбина. Ако обучението е безплатно, би трябвало да бъде обвързано с работа тук за определен срок. И пак казвам, заплатите са жалки. Не може една акушерка или сестра да получава по-малко от детска учителка. Трудът им е много отговорен.

# 21 458
И това е така. Но недостига им е чудовищен. Нещо трябва да се направи.
А знаете ли, че и в частните болници пак си взимат същите пари, горе долу. Само дето да кажем имат малко по-човешки условия. Иначе...същите пари. Има един таван и това е Sad

# 21 459
Да, заплатите на мед.сестри са малки, повечето са пред или в пенсионна възраст, не знам тези хора като излязат в заслужена почивка кой ще заеме тяхното място в болниците. По въпроса да се замислят отговорните кадри, не да викат "то това не е от днес" - конкретно новият министър вчера.

# 21 460
Затова работят по на 2 или 3 места. И изпушват. А болните очакват адекватна грижа и отношение.
Помните ли сестрите, които протестираха? Оплюха ги и се дистанцираха от някакъв ЛС или асоциация беше... Вместо да ги подкрепят.

# 21 461
И аз гледах интервюто на бащата на детето, не го познавам, а би трябвало. Мъжът ми го познава и каза, че човекът ме познавал, но аз съм ужасен физиономист, така че сигурно съм забравила ако са ни запознавали някога.
Изглежда мил и приятен човек, разбирам гнева му, но и останах с няколко отворени въпроса лично така за мен си.
Защо детето е постъпило само в спешното? Без близки дори и стоящи на разстояние или от колата - бащата обясни, че имал много работа и му изтичали срокове. Стана ми тъжно, вярно на 19 г е но все пак има майка баща и голям род. Може би ако някой беше с него, беше видял неуредиците щеше да вземе решение да постъпи в друга болница - не знам. Аз съм си тръгвала вбесена от кабинети и лекари, даже и с децата ми. Нямам доверие и винаги се влача с близки и приятели за подкрепа, макар че съм с паник атаки при всяко влизане в болница и ми коства много.
Наскоро майка ми постъпва през спешното в Търново, отидоха с татко. Никога не трябва болен човек да се оставя сам в такива ситуации, това е моята поука от години ядове с лекуващи лекари.
И бащата вярва че детето е излекувано от ковид, но починало от друго. Всъщност той продължава да не вярва в сериозността на вируса, има нужда от време да осъзнае че вирусът убива и убива и млади хора. Жалко е ако специалисти са промили мозъка му в тази посока и го убеждават че 19 г не може да умре от ковид.

Най-странно ми се стори колко тежки обвинения хвърли към болницата, как умират хора със счупен крак и в същото време оставя сина си там.

Няма логика да не вярваш в болница или лекар и да отиваш те да те лекуват. Каквото и да сторят изначалната ти липса на вяра ще обрече те винаги да са виновни - Има университетски клиники на 100 км от Търново и в Плевен и в Русе за два часа се стига щяха да приемат сина му.

Жалко все пак за случилото и случващото се, дано намери покой.

Всъщност мисля, че случаят доказва до какво води пълното отрицание на сериозността на болестта.

# 21 462
Да, заплатите на мед.сестри са малки, повечето са пред или в пенсионна възраст, не знам тези хора като излязат в заслужена почивка кой ще заеме тяхното място в болниците. По въпроса да се замислят отговорните кадри, не да викат "то това не е от днес" - конкретно новият министър вчера.

И новият, и предишният "бюджетар" пръста си не мърдат. На тях ако им се наложи, в Правителствена болница със сигурност няма да им предложат санитарния стол, който беше показан, и наречен "тоалетна". Пред останалите в стаята...

opelcorsa, какво значи, че са го оставили сам? В болницата ли да постъпят с него!? Да стои бащата в колата ли? И какво би могъл да контролира от там?

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 17:36 от Не се сърди, човече

# 21 463
  • Варна
Ще има държавна намеса, ако отпуснат фондове от ЕС. Липсата на кадри ще я компенсират с дотиране на администрация. Логика не търсете.
Happy," Св.Марина " ли описа? Там още са с обща тоалетна на етаж.

# 21 464
Opelcorsa, доста странно изказване ...
Вуйчото на ММ също в тази Великотърновска “болница” го убиха преди 2 години . Изписаха го след лек инсулт и 3 дена престой  - уж здрав и всичко ок, след няколко дена постъпи отново и директно в реанимация и до там.

Общи условия

Активация на акаунт