COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 364
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 825
....а комбинирана инфекция между грипен и респираторен синцитиален вирус ( какъвто мисля е и Корона-вирусът). ....
HRSV, респираторен синцитиален вирус е РНК вирус, още известен като човешки ортопневмовирус и НЯМА нищо общо със SARS-Cov-2, бета-корона вирус, освен че са РНК-вируси Simple Smile
иначе да, явно ко-инфекция е възможна
Благодаря за пояснението, нямам познания в областта, само повърхностна обща култура Simple Smile
SARS-Cov-2 е някаква комбинация по поведение и начин на поразяване, но много по-усъвършенстван от вече познатите РНК- вируси, въпреки, че дори грипните вируси не са проучени напълно като механизъм на поразяване и причини за усложнения.

# 21 826
След случилото се в Търново ( да не повдигам пак нещата) вчера поканиха сина ми и нас на мач безплатно на местния футболен отбор на стадиона ни, който стадион стоя затворен две седмици заради карантината на самия отбор.

Поуки - няма. Всеки явно отговаря сам за себе си, доколкото може.

Иначе след баловете статистиките малко се успокоиха, до кога ще видим. Говоря за Търново само.

Скоро тестовете за Гърция ще спрат,  самите гърци предупреждават че затворят от 09.2020 хотелите си. След 15.08 когато празнуват Богородица се чакат и нови правила, възможно е Гърция да затвори изцяло границите си, така че скоро ще виждаме по 1000 теста на ден.
Връщащите се от море ще създават нови и нови клъстери.
Някой има ли обяснение защо основно шивашки цехове пламват? Има толкова големи заводи, фирми за сладкиши, за готови храни, за пилета, абе дори за железа но масовото са шивашките цехове.

# 21 827
От какъв зор връщащите се от море ще създават клъстери?

# 21 828
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Уф, аз все още се надявам на море и си мисля, че ако положи усилия (и има късмет), човек може да се опази...

# 21 829
  • София
Много работнички, нагъсто работни места, душно и топло, заедно почиват, заедно пътуват.

# 21 830
PURE, може ли някъде на английски да се прочетат директно такива изявления на вашия Тенгеле? Бих искала да ги изпратя на някои големи фенове на Швеция, които всъщност си представят, че имате Мангъров 2 начело, призоваващ младите да се заразяват.

Нямам линкове на английски. Това за младите, които в момента представляват 40% от заразените беше от последната пресконференция в четвъртък. Тенгелето е обезпокоен, защото всички училища започват присъствено след 10 дни. Той отдавна си изби от главата, че младите трябва да се заразяват и трупат имунитет. Напротив -  на Тенгелето отдавна стратегията му е само и единствено натискане на кривите и намаляване на инфекцията в обществото. Каза още преди месеци, че имунитет без ваксина е невъзможен.

Тегнел: Няма гаранции за нищо

Заразата се увеличава сред младите хора - тревоги преди откриването на гимназиите

Положителната тенденция на Швеция може да бъде нарушена - сега инфекцията сред младите хора се увеличава.

В същото време гимназиите се готвят за отваряне с физическо присъствие.

- Трябва да сте сигурни, че намалявате рисковете максимално, казва държавният епидемиолог Андерс Тегнел, обръщайки се към младите.

Органът по обществено здраве очакваше известно увеличение на броя на коронавирусните инфекции по-късно през есента, но вече кривите започват да пълзят нагоре. И точно както в други страни, младите хора на възраст между 20 и 29 години са тези, които причиняват инфекция.

- Това е лош знак. Така започна първия път. Съществува ясен риск инфекцията отново да започне да се разпространява в тази млада възрастова група, която след това да я разпространи в други групи, които стават значително по-засегнати, разболяват се и умират, заявява Андерс Тегнел по време на пресконференцията в четвъртък.

Случаите на болести сега се увеличават сред младите хора. Безопасно ли е отварянето на гимназии в тази ситуация?
- Няма гаранции за нищо, но все пак смятаме, че е важно средните училища да могат да се върнат към някаква нормалност, казва Андерс Тегнел. - Ако се наложи, отново ще минат на дистанционно обучение (само гимназиите).

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jd6eW0/tegnell-det-finns-in … ier-for-nagonting

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 00:23 от Анонимен

# 21 831
  • Където морето целува небето...
Аз съм потресена от това, което се случва в Бургас последните дни. На фона на всички високи цифри ние тук си вихрим фестивал след фестивал. Скоро кмета се беше похвалил, че сме нямали ден без събитие.... Чудничко. Та в момента в града е препълнено с коли от къде ли не и всички са набутани дупе до дупе на Морска гара, където пеят, крещят и обменат какво ли не. Има много снимки, които са меко казано потресаващи. Не знам с кой акъл се позволи това, при все, че навсякъде се отменят събития. В същото време летния театър е опакован през седалка и примерно оперно представление, на което не се вика, крещи и пее, се гледа при капацитет 50%. Логика нулева!
Друго събитие днес за деца - децата едно до друго, набутани, дърпат се, бутат се. Събитието е съпроводено с арт работилници, чиито ръководители маски не носят, защото е на открито, но всички са глава до глава... Дистанция ли? Какво беше това?
На 15.08 - празник на Несебър- жители и гости ще се омешат яко, концерти, събития... Мислих, че тази година ще е по-символично, но не би..
И това на фона на пълната бургаска болница (преди седмица мисля имаше данни за 19 хоспитализирани от 20 или 25 легла в инфекциозно). Тъкмо имаме време до септември и за да прецакаме яко започването на учебната година...

# 21 832
  • София
Покрай фестивалите се яде и най вече се пие, бизнесът върви. Покрай театъра ядене и пиене няма, хората не харчат след допълнителни пари.

# 21 833
Франция прави маските задължителни на открито и в Сен Тропе и редица курорти. Все повече големи и малки градове в туристическите райони на Франция правят задължителни маските на открито.
 https://www.24chasa.bg/novini/article/8890792

В Македония пък изготвят специален план как да започне учебната година присъствено без да се разпространява вируса.

Министерството на образованието и науката в Северна Македония вече е изготвило проект за отваряне на учебните заведения за предстоящата 2020/2021 учебна година от първи септември. Той трябва да бъде финализиран следващата седмица, да бъде приет на правителствено заседание и обявен за обществеността. Планът предвижда стратегии за работа по всички модели на преподаване – присъствено обучение, в което учениците ще носят маски и ще седят на разстояние един от друг, преподаване чрез онлайн платформи, и комбинирано обучение с ротации на учениците за определен период, предава МИА.

Очаква се окончателното решение на правителството да бъде обявено в неделния ден след заседание на правителството. Двадесет дни преди началото на учебната година, обаче, в обществото се наблюдава засилване на дебатите “за” и “против” присъственото обучение по време на учебната година.

Министърът на образованието и науката Арбер Адеми подчерта, че в Координационния кризисен център, както и в правителството и в образователните институции, преобладава мнението, че е по-добре учебната година да започне в присъствена форма. Около една трета от родителите, директорите и учителите са за комбиниран подход – физическо и дистанционно обучение в рамките на часове или дни от седмицата.

https://www.informo.bg/bg/2020/08/08/северна-македония-отваря-училищата-о/

# 21 834
Той някакъв норматив ли покрива, не знам. На фона на всичко по света наистина  е отврат. Не знам какво и кого иска да привлече, но скоро няма да ни пускат в никоя страна. И никой няма да иска да дойде.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 23:04 от Cygnus

# 21 835
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Абе все едно са пощурели направо MaskFlushed Mask

# 21 836
Ние осъмнахме с локален локдаун. Три от общо 26-те каунтита в Ирландия( към 400 000 души), едно от които е нашето са в локдаун за две седмици от полунощ в петък. Още преди седмица фабрика за кучешка храна в нашия град затвори, тъй като бяха открити 80 позитивни от 243 теста на работещи във фабриката, повечето от които безсимптомни. Може да се каже, че локдауна ни хвана "по гащи". Yum Имахме гости от съседно каунти, дойдоха надвечер, преди да обавят новината и си тръгнаха след полунощ, след като вече беше влязъл в сила и вече бяха завардили изходите от града. Simple Smile Иначе за вчерашния ден новорегистрираните случаи за цялата страна са 98 + 4 смъртни случая. В следващите две седмици нямаме право да излизаме от каунтито, освен за работа, по здравни причини или за обгрижване на близки или животни. Магазини, детски градини, паркове и детски площадки няма да бъдат затваряни, както ще продължи и подготовката за новата учебна година, която започва след три седмици. Ресторанти, кафенета и пъбове, в които се сервира храна, може да продължат работа, само с доставки или тейкауей, като чакащите навън трябва да спазват дистанция и не трябва да са повече от 15 души. Кина, театри, фитнеси, студия за танци, басейни и зали за залагания затварят. Погребения може да се провеждат с до 25 души на открито и 6 на закрито. Църковните служби- онлайн. Фаза 4 от разпускане на мерките, която трябваше да започне в понеделник 10.08 засега се отлага. Близо 3600 пъбове и барове, които затвориха в средата на март все още чакат разрешение да отворят. Да припомня, че в края на юни заедно с ресторантите, кафетата и хотелите, отвориха само тези пъбове и барове, които работят като ресторанти т.е. сервират храна поне за 9 евро и престоят в тях е до 105 минути.

# 21 837
Цитат
Ние осъмнахме с локален локдаун. Три от общо 26-те каунтита в Ирландия( към 400 000 души), едно от които е нашето са в локдаун за две седмици от полунощ в петък.

Ох не знам, някак си по новините от целият свят като че ли се усеща че бавно и полека спокойното лято по отношение на вируса отива към края си.

Аз се чудя каква е визията на нашите управници за учебната година. В Македония от сега изготвят планове, мерки, дебатират, нашите май никаква визия нямат как ще бъде учебната година.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 23:14 от Анонимен

# 21 838
Аз съм потресена от това, което се случва в Бургас последните дни. На фона на всички високи цифри ние тук си вихрим фестивал след фестивал. Скоро кмета се беше похвалил, че сме нямали ден без събитие.... Чудничко. Та в момента в града е препълнено с коли от къде ли не и всички са набутани дупе до дупе на Морска гара, където пеят, крещят и обменат какво ли не. Има много снимки, които са меко казано потресаващи. Не знам с кой акъл се позволи това, при все, че навсякъде се отменят събития. В същото време летния театър е опакован през седалка и примерно оперно представление, на което не се вика, крещи и пее, се гледа при капацитет 50%. Логика нулева!
Друго събитие днес за деца - децата едно до друго, набутани, дърпат се, бутат се. Събитието е съпроводено с арт работилници, чиито ръководители маски не носят, защото е на открито, но всички са глава до глава... Дистанция ли? Какво беше това?
На 15.08 - празник на Несебър- жители и гости ще се омешат яко, концерти, събития... Мислих, че тази година ще е по-символично, но не би..
И това на фона на пълната бургаска болница (преди седмица мисля имаше данни за 19 хоспитализирани от 20 или 25 легла в инфекциозно). Тъкмо имаме време до септември и за да прецакаме яко започването на учебната година...
Цяла България е така. Масово общините организират културни събития. Летни школи, занимални, лагери си текат; спортни състезания продължават да събират хора от цялата страна; всичко живо хукна по плажове и планини. Животът си тече с пълна сила. Единствено карантинираните са във временен застой. И някои от нас, въпреки че аз все повече се бутам насам-натам, защото когато животът на мнозинството тече на макс, задачките не чакат.

# 21 839
Амо то нашите визия да имат за нещо?! Нали всички виждате какво се случва тук?  Гемията се люшка по вълните неправляема. Мерки се взимат в движение, само ако и когато стане проблем. Със зъби и нокти сезонът ще бъде изкаран поне до края на август....после ще му мислим. Властта умолява, не налага, а дори и да се опита да наложи, това може да стане само с принуда, което веднага ще рефлектира върху тежката политическа обстановка.

Общи условия

Активация на акаунт