COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 931
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 910
  • София
ММмм не вярвам, дано си прав ама картинката със смъртността е всичко друго, но не и розова .
Уви !
@ Тесла

# 23 911
Тя поначало няма как да е розова, след като умират хора от вируса, може би грешно се изразих, но ако съдим по нея за тенденциите в разпространението на вируса се забелязва добра тенденция. И успокояваща за мен че останалите стат. рисуват правилно картината на вируса, просто потвърждението за това което очаквах да дойде, като че ли идва.

# 23 912
Eдинственото което ни дава оптимизъм е намаляващият брой заразени както и позитивният рейт. Обаче базовата ни линия вече е прекалено високо вдигната в сравнение с месеците в началото. Това ни указва, че всеки следващ пик ще бележи нови рекорди. Именно сега е времето да се стегнат мерките, да се убеди населението да ги спазва за да може сега да натиснем кривата до много по-ниска базова линия. Ако това се получи следващият ни пик най-вероятно няма да е по-силен от сегашният ... но много се съмнявам това реално да се получи с това държавно управление и стадното малоумие в огромна част от населението което отказва да спазва някакви мерки и не желае да се предпазва.

# 23 913
  • София
Тя поначало няма как да е розова, след като умират хора от вируса, може би грешно се изразих, но ако съдим по нея за тенденциите в разпространението на вируса се забелязва добра тенденция. И успокояваща за мен че останалите стат. рисуват правилно картината на вируса, просто потвърждението за това което очаквах да дойде, като че ли идва.
Ако си имал някакви очаквания  ( и поне част от  тях се сбъдват) ,това е едно , но вярвам че ти точно си проследил как се движим по критерий "смъртност". Да излезем на тестово плато е едно , ама да сме на плато смъртност ...
Уви - наистина и на мене ми се искаше , повярвай !

# 23 914
Цитат
Eдинственото което ни дава оптимизъм е намаляващият брой заразени както и позитивният рейт. Обаче базовата ни линия вече е прекалено високо вдигната в сравнение с месеците в началото.
Мен това не ми даваше оптимизъм, на фона на нарастващите починали средно на ден, защото аз нямам пряк поглед върху стратегията ни на тестване. Аз например не знам ние какво тестваме и как тестваме, за това и не гледам процента положителни като меродавен показател как се движи вируса, защото ние сме имали висок процент положителни когато сме имали 3-ойно и 4-отворно по малко починали средно на ден през Април и Май. И за това основна причина е че процента положителни се влияе по много различни начини не-свързани само с вируса. Колко са таргетирано тествани, колко не-таргетирано, ние това не го знаеме в бройката тествове, това влияе много силно на процента положителни. Затова винаги гледам починалите, защото тяхното темпо се влияе от това какъв е делът активни инфекции в о-вото, нарастне ли, тяхното темпо се вдига намалее ли, тяхното темпо намалява, не се влияе от други фактори различни от самият вирус, от които се влияе например процента положителни в тестовете. Или дори новите всекидневни случаи, защото ако например ти намалиш таргетираното тестване за да спасиш сезон ще се случат 2 неща, новите случаи в стат. ще намалеят и процента положителни в тестовете ще спадне (което става ако се увеличи делът на нетаргетирано тестваните, такива които се тестват по собствено желание, защото ще пътуват до страна с изискване за отрицателен тест, работодателя си тества работниците, и т.н. тествания които наподобяват случайно тестване). Но починалите не лъжат, и затова се радвам че се забелязва спиране на възхода на починалите средно на ден

# 23 915
  • София
@Никола
само виж "потенциала" под "платото" смъртност - тези в интензивните и от къде дойдоха повечето в тази група ( старчески домове ) ...

# 23 916
Много ми хареса нещо, на което попаднах в една група във фейсбук - взето е от
https://twitter.com/libbyjones715/status/1277245399795982337 и после станало популярно като jpeg със снимка на вестника, който го е препечатал. Ето превода:
Скрит текст:
Добре дошли в Свободното Заведение. Ние ви оставяме да избере сами дали ще носите лицева маска. И, в същия дъх на личната свобода, ние разрешаваме на нашия персонал да правят техен собствен избор по отношение на процедурите за безопасност и хигиена, които те предпочитат да спазват, докато приготвят и сервират вашата поръчка"

Ние окуражаваме служителите да мият ръцете си след като са били в тоалетната, но прояваваме разбиране, че някои хора могат да бъдат алергични към определени сапуни или просто предпочитат да не мият ръцете си. Не е наша работа да им казваме какво да правят.

Разбираме, че може да сте свикнали пилето да се пече при 165 градуса. Ние уважаваме и това, че някои от нашите готвачи може да са видяли 'меме' или Ютуб видео, което казва, че 100 градуса са достатъчно, и ние не искаме да пречин ма техните вярвания.

Някои от нашите готвачи могат да предпочитат да използват същите съдове и прибори с различни съставки, включително и съставки към които някои клиенти са алергични. Това е право на готвача, все пак.

Някои сервитьори предпочитат да опипват храната, докато я сервират. Няма причина, поради която здрав човек с чисти ръце не може да пипа вашата храна. Ние вярваме на тяхната дума, че са здрави и чисти.

Водната температура и препаратът за миене са силно персонален избор, и ние разрешаваме на отдела по миене на чинии да решава с какво предпочитат да мият приборите, които ще си пъхате в устата.

Някои от вас може да се разболеят, но почти всеки оцелява при натравяне с храна. Ние мислим, че трябва да се съгласите - това е малка цена за сладката свобода никой да не бъде задължаван да прави каквото и да е било - и особено заради глупавата причина да пази здравето на някакви си там чужди и непознати хора.

Впрочем въпросната фейсбук група много ме обнадежди, че има доста разумни хора Simple Smile - "Коронавирус България - статистики и новини".

# 23 917
  • София
Скрит текст:
Цитат
Eдинственото което ни дава оптимизъм е намаляващият брой заразени както и позитивният рейт. Обаче базовата ни линия вече е прекалено високо вдигната в сравнение с месеците в началото.
Мен това не ми даваше оптимизъм, на фона на нарастващите починали средно на ден, защото аз нямам пряк поглед върху стратегията ни на тестване. Аз например не знам ние какво тестваме и как тестваме, за това и не гледам процента положителни като меродавен показател как се движи вируса, защото ние сме имали висок процент положителни когато сме имали 3-ойно и 4-отворно по малко починали средно на ден през Април и Май. И за това основна причина е че процента положителни се влияе по много различни начини не-свързани само с вируса. Колко са таргетирано тествани, колко не-таргетирано, ние това не го знаеме в бройката тествове, това влияе много силно на процента положителни. Затова винаги гледам починалите, защото тяхното темпо се влияе от това какъв е делът активни инфекции в о-вото, нарастне ли, тяхното темпо се вдига намалее ли, тяхното темпо намалява, не се влияе от други фактори различни от самият вирус, от които се влияе например процента положителни в тестовете. Или дори новите всекидневни случаи, защото ако например ти намалиш таргетираното тестване за да спасиш сезон ще се случат 2 неща, новите случаи в стат. ще намалеят и процента положителни в тестовете ще спадне (което става ако се увеличи делът на нетаргетирано тестваните, такива които се тестват по собствено желание, защото ще пътуват до страна с изискване за отрицателен тест, работодателя си тества работниците, и т.н. тествания които наподобяват случайно тестване).
Но починалите не лъжат, и затова се радвам че се забелязва спиране на възхода на починалите средно на ден

Не лъжат, ако са тествани...

# 23 918
Скрит текст:
Цитат
Мен това не ми даваше оптимизъм, на фона на нарастващите починали средно на ден, защото аз нямам пряк поглед върху стратегията ни на тестване. Аз например не знам ние какво тестваме и как тестваме, за това и не гледам процента положителни като меродавен показател как се движи вируса, защото ние сме имали висок процент положителни когато сме имали 3-ойно и 4-отворно по малко починали средно на ден през Април и Май. И за това основна причина е че процента положителни се влияе по много различни начини не-свързани само с вируса. Колко са таргетирано тествани, колко не-таргетирано, ние това не го знаеме в бройката тествове, това влияе много силно на процента положителни. Затова винаги гледам починалите, защото тяхното темпо се влияе от това какъв е делът активни инфекции в о-вото, нарастне ли, тяхното темпо се вдига намалее ли, тяхното темпо намалява, не се влияе от други фактори различни от самият вирус, от които се влияе например процента положителни в тестовете. Или дори новите всекидневни случаи, защото ако например ти намалиш таргетираното тестване за да спасиш сезон ще се случат 2 неща, новите случаи в стат. ще намалеят и процента положителни в тестовете ще спадне (което става ако се увеличи делът на нетаргетирано тестваните, такива които се тестват по собствено желание, защото ще пътуват до страна с изискване за отрицателен тест, работодателя си тества работниците, и т.н. тествания които наподобяват случайно тестване).
Но починалите не лъжат, и затова се радвам че се забелязва спиране на възхода на починалите средно на ден

Така е, но все си мисля, че технологията на болестта е такава, че ако някой ще почине от вируса, то той несъмнено преди това ще го кара тежко, и няма как да остане извън стат. Да кажем в мнозинството случаи. Най малкото самите лекари трябва да знаят от какво да го лекуват. Може да има починали не влезли в стат. които не са влизали изобщо в болница, и за такива случаи съм чел в темата, но те са малък процент, и си мисля че не влиаят сериозно на стат. на починалите.

# 23 919
  • София
Тесла, ще си чакам аз ъпдейта на 21ви, може ли? Simple Smile
Само тая статистика гледам аз за Ковида, честно.

# 23 920
На 21-ви ще обобщя десетдневката. Ако всичко е наред ще съобщя добри новини. Дай Боже отчетливо да се вижда добра тенденция, не само на спиране на възхода, но и на намаляване на темпото на починалите в тази статистика.

# 23 921
"Темпото" засега не е добро:
https://ourworldindata.org/grapher/biweekly-covid-deaths?tab=cha … &country=~BGR
след 3 дни едва ли ще е много по-различно.

# 23 922
  • София
Едностранен залог от моя страна :
2 седмици от днес - > на 02.септември сутринта , ако ние -БГ , не сме изпреварили Сърбия, Албания и Австрия по критерий  deaths/1Mln of population       ->  https://www.worldometers.info/coronavirus/

.. аз ще спра да ви досаждам и само ще чета тук . Обещавам !

# 23 923
Скрит текст:
Как по-точно го виждаш това убеждаване ?
Със " вирос нема ,  just a flu ..."  Kak ?
Пък и онуй от Банки, за друго ако не е прав , ама " лош е мат'риала.." - си е точно на място !
По телевизия радио държавата трябва да пусне образователни клипове да се информира населението как да се предпазва и какво е нежелателно. Да се снимат умиращи хора от заразата, да се покажат семействата им, страданието им, лекарите  ... въобще много работи могат да се направят ако управляващите имат желание включително много по-строг контрол ("К"-то на Кунчев което си би камшика някъде юни месец), уви явно нямат такова.

Надявам се, че се шегуваш за болднатото. Rolling Eyes

# 23 924
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:
Цитат

Така е, но все си мисля, че технологията на болестта е такава, че ако някой ще почине от вируса, то той несъмнено преди това ще го кара тежко, и няма как да остане извън стат. Да кажем в мнозинството случаи. Най малкото самите лекари трябва да знаят от какво да го лекуват. Може да има починали не влезли в стат. които не са влизали изобщо в болница, и за такива случаи съм чел в темата, но те са малък процент, и си мисля че не влиаят сериозно на стат. на починалите.

Принципно е така. Дали на практика обаче... А и се сещам за доста държави, които вадеха добър процент смъртност, защото пишеха за причина придружаващи заболявания. Та както и да го мисля, няма сигурен показател, при липса на сигурност в методиката. Други пък ориентири (например смъртността по години) са подвеждащи, защото се намесват други фактори... И т.н.

Общи условия

Активация на акаунт