COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 651
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 390
  • София
Фани, това което споделяш е ужасно. Пълен хаос. Надявам се въпреки всичко нещата да се развият добре с майка ти и да имат щастлив завършек. Не се обвинявай изобщо, 2400 лева са много пари, които малко хора могат да извадят ей така, а и за какво си плащаш осигуровките, ако трябва да те спасяват на частно? Освен това е нямало е как да знаеш как ще се развият нещата и че няма да получиш адекватна помощ от никъде.

# 24 391
То смяна на лекар лесно да се каже, но с кой.
Ето аз смених преди години уж с известен пулмолог, че имам проблеми от време на време - тя си нае няколко лекаря да преглеждат вместо нея. Ако ти трябва точно пулмолог се плащало?! Макар че е точно такъв.
Добрите лекари не вземат нови пациенти, а за хора над 60 да намериш ОПЛ е просто чудо - проблемни са, идват постоянно за направления...

# 24 392
  • София
Скрит текст:
Оня ден слушах една докторка по ТВ, каза точно обратното, чв вируса бързо мутирал.
Нещо не си слушала внимателно защото ако мутираше  бързо то направата на ваксина би била невъзможна.

Немски вирусолози преди повече от месец казаха, че не само мутирал, но имало хора заразени с два щама едновременно. Работеща ваксина още няма. Освен Щеклер и Дорстен, вече и други вирусолози имат наблюдения, че вирусът отслабва и най-често се изявява като хрема.

https://www.google.com/amp/s/amp.focus.de/gesundheit/news/virolo … _id_12338134.html

Дростен обясняваше за мутациите още преди два месеца и беше много обнадежден, че все повече вирусът започва да преминава като хрема - по-малко поражения в дробовете и повече доброволна карантина, защото симптомите го налагат.
Иначе мРНК ваксините, които се разработват, не се влияят от мутациите (доколкото разбирам).

# 24 393
  • Пловдив
Фани, пожелавам майка ти да се оправи, звучи ужасно, но твоят случай за пореден път показва неадекватността на здравеопазването ни, което ние спасявахме 3 месеца и което става все по-зле. Но, не мисля, че парите са проблема. Хора, спрете да бутате пари по лекарите. То така се получава порочния кръг. Хората дават пари, за отношение - лекарите очакват пари-ако не получат - кофти отношение и така се завърта кръга. Всеки, който си плаща здравни осигуровки, има право на безплатни здравни услуги. Не всичко, разбира се, но на достатъчно. Ако за някое заболяване не е необходимо да се плаща, защо трябва да им се бутат пари в ръцете? Това изобщо не е нормално. Каквото си пише в ценоразписа - това е. Как ще потъвате в заеми, за да платите отношение към родителя си? Да ги накарате да си свършат работата? Че и чак ще се самообвинявате, не бива така. Който си е истински лекар, ще си върши работата независимо от парите, който е станал лекар за пари, колкото и да му дадеш, няма да се постарае. Изобщо... Направо съм в ступор от ситуацията 😥 Вътреболничните инфекции са най-големия бич наистина, именно заради това почиват сега по-малко хора, не са в болница, не се заразяват с патогени, живи са.

# 24 394
  • София
ЛЛ не са ли длъжни да имат договор с някой медицински център, който да поема пациентите им в извънработно време? За първи път чувам, че има такива без. Дори най-скапания ЛЛ в Люлин има обслужване в почивните дни.
Извикайте лаборатория за изследване вкъщи - Цибалаб и Бодимед предлагат такава услуга.

# 24 395
  • Там,където се събуждам щастлива.
Последствията ще са, че ако не умреш от вируса, може да умреш от всичко друго, което се неглижира поради тая истерия...

Сигурно, но е факт, че сестра ми боледува март месец и все още прокашля редовно. Не си правя илюзия, че дробовете й са, като през февруари.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 12:10 от Kalinka

# 24 396
Ваксините таргетират тези части от вируса, които не мутират или най-малко мутират.

Иначе по-леко изкарване на вируса може да обясни застоя на хоспитализирани при нас въпреки масовото разпространение на вируса - само по броя заразени туристи, идващи от България става ясно, че положението хич не е розово. Дано да е така и да мутира към настинка, че явно тази зима ще се спасяваме сами.

# 24 397
  • При семейството си
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 824. Регистрираните през последните 24 часа нови случаи са 9, от които 5 са установени при лекари, 1 - при медицинска сестра, 1 - при санитар и 2 - при друг медицински персонал.

532 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Пет от случаите са от изминалото денонощие. Починали са мъж на 62 г. със сърдечно заболяване, мъж на 73 г. с пневмония, мъж на 45 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 87 г. с пневмония, жена на 61 г. със сърдечно заболяване.
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/142-sa-novite-sl … usna-infekciya-p/

# 24 398
Цитат
ЛЛ не са ли длъжни да имат договор с някой медицински център, който да поема пациентите им в извънработно време?
Не са длъжни,Предишният ми ЛЛ,нямаше договор.Сегашният има.Ходих зимата,майка плаче,грамофон свири.Абсолютно отбиване на номера.На гърба на 17 п-ка в малко помещение двама д-ри на преклонна възраст гледаха тв.Звукът пуснат на макс.Най-безмисленият ''преглед'',който съм имала.Освен това си го платих.След няколко дни ''лечение'',след раб.време се вдигнах до Пирогов.Колко беше сгрешена диагнозата,няма да коментирам.Изписаха ми антибиотик,др.неща.Оправих се.

# 24 399
  • Пловдив
Всъщност ЛЛ е длъжен да подсигури обслужване 24/24, 7 дни в седмицата. Ако не желае да работи сам по този начин, сключва договор с медицински център, където има спешна помощ, която може да се ползва в извънработно време и в почивни дни.

# 24 400
Починалите вчера 3ма без придружаващи заболявания, от които един е на 45, а още двама - на 61 и 62 със сърдечно заболяване - нищо чудно да е само високо кръвно или предизвикано от вируса...

Би било много интересно да се знае от кои градове и къде са били лекувани.
За домовете в Русе и Варна знае ли се колко са починалите? Имаше информация за дома в Русе, че 11 само са все още заразени/болни, но колко ли са починалите?

# 24 401
  • При семейството си
Шефове замотаха заплати за 4,5 млн. лв.

"По време на извънредното положение у нас пък освен забавени заплати, те са открили и неизплатени обезщетения след прекратяването на трудовия договор, както и нередности при предоставянето на отпуск – платен и особено неплатен. Съществени пропуски е имало и по отношение прекратяване на трудовите правоотношения, като на служителите са давани неоформени документи или те не са им били връчени по надлежния ред."

https://www.monitor.bg/bg/a/view/shefove-zamotaha-zaplati-za-4-5 … -lv-temata-220267

# 24 402
  • София
Не мога за открия от къде са 4-мата новозаболели в област Монтана? Някой попадал ли е на инфо?

# 24 403
И аз съм с изключително лошо впечатление от медицинския център , който поема извънработното време на ЛЛ. След като заради тях стигнахме до болница, прегледите в извънработното време на ЛЛ само на частно и с пълен комплект изследвания. 100 кинта излиза удоволствието, но това е положението. Ама моите деца сигурно взимат бонус точки за разболяване в петък вечер или преди дълги почивни дни, защото основно тогава се разболяват.

# 24 404
Фанфанито, бързо оздравяване. Най-важното е да не оставяш майка си да се "предава". Не знам на колко години е жената, така както описваш си е млада. Не я оставяйте без занимание, колкото и да ѝ е лошо. Да чете, или на телефон/таблет нещо да се занимава. Човек остане ли без занимание се отчайва.
Говори с някоя лаборатория, дали може да дойдат на място да пуснат ПКК, попитай и дали и къде може да дадете фекална проба, поне да се види има ли някакви бактерии, от къде идва диарията, пък оттам при лекарката да назначава лечение.
Не се отчайвай и ти. Сила и кураж!

Общи условия

Активация на акаунт