COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 234
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 615
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Скрит текст:
Скрит текст:
Габи, Notaris и други от групата на Шаро Grinning
имам следния въпрос към вас.
Ако имате трибуна, ама не пред изкуфелите бгмамички,
а така, че гласовете ви да ехтят пред тълпата - какво бихте казали?
Вирус няма, вирус има, ама си е вирус като вирус, нищо по-така от грипа, живейте си както сте си живели преди, не се втелясвяйте?
Пазете рисковите - ама как точно да стане - спасявайте се поединично, ако имате съчки в апартамента - да ходят в старчески дом и да се молим някой да не ги подпали там.
Кажете нещо, може пък на фона на цял свят, който е обявил, че сме в пандемична обстановка, България да стане най-умната по всичките земни кълбета и да намери ключа от палатката?
Ама нещо по-умничко и неизтърканичко от чували и камиони за трупове, щото вече твърде морбидно ми идва да се подмята през страница-две. Никой от нас не го очаква, може да се страхуваме, че е възможно да се случи, но не го очакваме, за да ви докажем нещо.
Надявам се, и вие!

Ето това бих казала. На това до скоро май му викаха теория на конспирацията.

https://www.google.com/amp/s/amp.bodyandsoul.com.au/health/healt … 8a902ed5d13f9e8eb
[/spoiler]

Проблем няма, казваш - просто всичко е едни пари, които трябва да влезат в джоба на Бил Гейтс (например)?
Ама то... парите.... нали все за пари и икономики на всички нива говорим и ги жалим, те парите никога не се кротват, ясно е, че сега отново гуши се пълнят където може.
Но да се отрича, че ситуацията не е добра, и то от лекар... не знам.

# 24 616
  • Bulgaria
-32 хоспитализирани, но +10 интубирани.
За първи път имаме толкова голям скок в интубираните, а както обявиха само 10% от тях оцеляват.
Интересно е ако някой прави статистика - коя възрастова група се заразява най-много последните седмица-две.

Това е наистина много притеснително. Не се връзва по никакъв начин с намаляването на положителните и големия брой починали. Това е най-високият брой интубирани, който сме имали някога. И не си мислете, че това се дължи на старческите домове, повечето дори не бяха настанени в болница. И на фона на тази негативна статистика, попадам на подобни новини:

За три нови случая на заразени с корона вирус жители на региона съобщават от РЗИ. Двама са  от Лом  – мъже на 32 години и  на 29 години. Вторият  се  лекува  в столична клиника, той е интубиран.

# 24 617
Ужас, 29г интубиран.
То с тази пневмония наистина ако не се почне навреме лечение бързо стават усложнения.

# 24 618
  • При семейството си
На 1 август:
11960 общ брой потвърдени
4988 активни случая.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/11690-sa-obsho-d … uchai-na-covid-1/

22 август:
15131 общ брой потвърдени.
4310 активни случая.

# 24 619
  • Bulgaria
На 1 август:
11960 общ брой потвърдени
4988 активни случая.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/11690-sa-obsho-d … uchai-na-covid-1/

22 август:
15131 общ брой потвърдени.
4310 активни случая.

42-ма интубирани тогава.
Сега 73.
Това не се връзва по никакъв начин, дори в момента нямаме бум на заразени в старчески домове.

# 24 620
Лунатичка, мъжът ти и ти не би ли трябвало да ви сложи рзи под карантина? Нали мъжът ти е контактен от втори ред?
Питам, защото не ми е ясен редът, по който едни седят у дома, а други не.

# 24 621
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Вирус няма, вирус има, ама си е вирус като вирус, нищо по-така от грипа, живейте си както сте си живели преди, не се втелясвяйте?
Пазете рисковите - ама как точно да стане - спасявайте се поединично, ако имате съчки в апартамента - да ходят в старчески дом и да се молим някой да не ги подпали там.
Кажете нещо, може пък на фона на цял свят, който е обявил, че сме в пандемична обстановка, България да стане най-умната по всичките земни кълбета и да намери ключа от палатката?
Ама нещо по-умничко и неизтърканичко от чували и камиони за трупове, щото вече твърде морбидно ми идва да се подмята през страница-две. Никой от нас не го очаква, може да се страхуваме, че е възможно да се случи, но не го очакваме, за да ви докажем нещо.
Надявам се, и вие!

https://www.google.com/amp/s/amp.bodyandsoul.com.au/health/healt … 8a902ed5d13f9e8eb
Проблем няма, казваш - просто всичко е едни пари, които трябва да влезат в джоба на Бил Гейтс (например)?
Ама то... парите.... нали все за пари и икономики на всички нива говорим и ги жалим, те парите никога не се кротват, ясно е, че сега отново гуши се пълнят където може.
[/quote] [/spoiler]

Кой е казал, че няма проблем? Всяко заболяване е проблем. И всяка операция може да завърши катастрофално(дори и рутинна такава). Просто не е чак такъв проблем и е преекспонирано според мен и други лекари. Неслучайно не носят маски.
Иначе не мисля, че е за пари.

# 24 622
  • София
Лунатичка, мъжът ти и ти не би ли трябвало да ви сложи рзи под карантина? Нали мъжът ти е контактен от втори ред?
На карантина подлежат само "близки контактни" на доказано заразен, а те са хора, за които е налице:
- съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19;
- директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане);
- директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);
- директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;
престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с COVID-19 за ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;
- медицински специалист или друго лице, полагащо директни грижи за пациент с COVID-19 или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства;
- пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелия (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета)

от ТУК

# 24 623
Скрит текст:
Скрит текст:
Надявам се, и вие!

[/spoiler]

Знате ли че дъщерята на Гейтс е лекар? Самият той казва че инвестиците в здравопазване се оказват по-печеливши от предишната му страст, майкрософт. Може пък да търси ниша за увеличаване на семейното богатсво и мотивите да е сферата на работа на децата му., за да могат те да продължат по-стъпкит му

# 24 624
При тези, които влизат в интензивното също има т.н. лаг, т.е. това са хора, които са се заразили често няколко седмици назад.

А иначе тестовете, които се правят са недостатъчни за размера на епидемията, която имаме и това, че в някои области се тестват положителни само хора, които се хоспитализират е показателно. Тези хиляди тестове, които ги размятат са реално заблуждаващи, защото повечето са на случаен принцип на хора, които нямат причина да се тестват, но им трябва тест за да пътуват някъде. При такива хора се очаква % положителни да е нисък, а като се има предвид, че повечето тестове са такива, тогава % положителни реално е доста висок. Ако се махнат т.н. "туристи" от тестовете ще лъсне, че нещата са зле с тестовете.

# 24 625
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Консумеризмът, на който станахме върли поклонници не ни ли учи точно на това? От кога всички, дето първата им мисъл е какво ще стане с икономиката, се притесняват, че някой иска да си увеличи богатството?
И не, не вярвам, че Бил Гейтс е написал този бизнес план, наречен Пандемия от Ковид-19 и как да боцнем повече ваксини, за да станем по-богати.

# 24 626
  • Bulgaria
Да, има лаг. Но при нас нещата са от липса на тестове. Този пример, който дадох е от новозаразените за област Монтана и пише, че е интубиран. Не е регистриран преди 1-2-3 седмици като положителен. Което означава, че се тестват предимно хората, които вече са се влошили достатъчно, за да постъпят в болница. Особено показателно за по-малките градове.
Ето за област Монтана, една от областите с най-малко регистрирани случаи:
8 са  хоспитализираните с корона вирус (5  в МБАЛ „Св. Н. Чудотворец“ – Лом, 2  в МБАЛ „Д-р Ст. Илиев“- Монтана и 1  в УМБАЛ „Александровска“- София);

3 от  диагностицираните са  на домашно лечение.

В МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ – Лом  се  лекува  и един пациент от  Видин с потвърдена COVID-19 инфекция.

Разпределението по общини е :
Монтана – 3 случая; Лом – 6 случая; Брусарци – 2 случая.

Днес има още 2 потвърдени случая. Един хоспитаризиран, другият е на домашно лечение.
Съпругата на 75-годишния мъж, който се лекува в инфекциозното отделение на болницата в Монтана,  също е дала положителен резултат за COVID-19. Тя е без сериозни симптоми, поставена е под карантина в къщи. Другият нов случай е на 77-годишен мъж от Лом, приет в местната болница с пневмония и с доказан корона вирус.

# 24 627
Надявам се да не ни сложат.Ако се наложи,ще си я изтърпим стриктно,но много ще ни обърка работите.Принципно в понеделник ще се изследват контактите от първа линия.Ако някой от тях е положителен,то тогава ще се издирват/карантинират/тестват неговите контактни.Засега не са питали членовете на семейството кой къде работи или с кого е общувал.Проблемът при тях е,че всеки работи в сфера,свързана с много хора.Един е разфасовчик в голям месокомбинат, а друг е баничар в голяма закусвалня.Дано да излезат отрицателни,че следващия кръг от контактни ще е огромен.

# 24 628
За Германия казаха, че в момента повечето заболели са доста млади и затова и няма с толкова усложнения.
Аз си говорих с една позната от Индия, там от където идва тя и живее семейството и има много заболели включително нейни роднини. Лекарите били избягали, нямало кой да преглежда.

И как така вирусът е почнал да си избира по-млади? Тестват много повече и особено завръщащи се от тук и там, затова откриват повече млади. Средната възраст по месеци никога не е била над 52 години. В момента е 34.
В Индия е известно какво става, не е и неочаквано. Аналогия с Германия няма никаква.
Не съм сравнявала Германия с Индия въобще.
За заболелите, че са по-млади и тнт е анализ на медиите, не мое мнение.

# 24 629
На Австрия кризата струва 38 милиарда евро; финансисите казват, че след още един локдаун ще има банкрут. Страната, която е сред първите 20 по богатство в света... Ако примем, че кризата е предизвикана за пари, то колко тогава трябва да спечелят от ваксина, за да са на плюс.. Та аз по-скоро си мисля, че, когато започна всичко, държавите не знаеха много за вируса и изхождаха от нещо по-страшно, но полека нещата ще са под контрол. Пак го има и е опасен, но медицинската помощ е в момента адекватна, защото няма претоварване. За есента ще видим, всичко зависи в броя едновременно заразени. Като цяло се притеснявам, че бърза медицинска помощ за всички случаи (не само корона) ще е трудно достижима, дано греша.

Общи условия

Активация на акаунт