COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 430
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 855
  • Немция
Софт, ние бяхме на Балтийско море, улучихме време, условията бяха чудесни, в пъти по-добри от много места в чужбина.
Не съжалявам за избора ни тази година.
Големи плажове, спокойствие и дистанция. Grinning
Отделно не ни е занимавала мисълта ще караме ли карантина, ще минаваме ли през тестове, ще се бутаме ли до други хора в самолета ...
И в Алпите, където бяхме, беше супер.
Друг е въпросът, че човек го тегли да се види с близките и прави експерименти в днешната ситуация.

Неко, това е ясно, но статистиката е объркваща. Според нея оставам с впечатление, че посочените пациенти са били вече с пневмония, преди да се заразят с ковид, тоест е било придружаващо заболяване.

# 24 856
Прочетох това във фейсбук -момиче разказва за опита си с тестването за коронавирус. Позната го е споделила и се зачетох. Няма нищо страшно, лъжат ни и ни манипулират. Трябвало да има повече здраво мислещи хора според девойката, за да спре тази манипулация. Frowning А, че не е наясно с разчитането на лабораторните резултати е друг въпрос. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3292989314100785& … d=100001692457099
Ъъъ... Не?!
Ако не можете да разберете(както очевидно авторката и баща ѝ са им малко познанията и не разбират) то няма как да ви убеждавам.
Но дори в топ коментарите, под самият пост, хората са обяснили всичко.
Ама вие ако искате вярвайте, няма кой да ви спре.

Бибит, хората с Ковид почиват от много неща. Полиорганна недостатъчност, инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност. Това всичко са вероятни усложнения от вируса. Ако беше само пневмонията, щеше да е песен.
Просто вируса се прикрепя към кръвни клетки и удря където му падне.

Скрит текст:
От известно време си мисля, колко добре се е ориентирал този вирус.
Свързва се с рецептори на клетките, с които по принцип се свързват вредните вещества от цигарите.
Най-нисък е процента такива клетки при не пушили, а най-висок при бивши пушачи. Т.е. хората, които пушат се заразяват по-трудно. За сметка на това обаче имат в пъти по-голям риск да стигнат до критично. Което си е очаквано. Но няма да се учудя при тях да са засегнати другите органи, а не белият дроб, въпреки употребата на цигари. Реално рецепторите АСЕ-2 при тях са си заети от самите цигари в дроба.
Това си е чисто мое мислене. Базирам го на изследвания за количеството АСЕ-2 в белите дробове при никога не пушили/пушачи/бивши пушачи.
Но всичко друго са лаишки разсъждения.
Явно не сте усетили иронията  в думите ми. Цитирам думите на момичето, а не изказвам моето мнение. Аз съм потресена, че се споделят такива неща и има такова незнание . Дори и да има пояснение отдолу, моя позната днес го е споделила. На доста хора източникът на информация им е фейсбук. Когато не си достатъчно запознат приемаш невярната информация за истина.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 12:40 от daisy12

# 24 857
Съществува ли практика, ако при постъпване в болница поискат да ти направят тест за коронавирус, пък после да не получиш резултатите от този тест? Тестът беше бърз и платен от пациента.

# 24 858
Вероятно искат да кажат, че са починали от усложненията на пневмонията. Пневмонията може да убие здрав и прав човек без никакви проблеми. Вторият мъж на леля ми почина на 46г без здравословни проблеми, разболя се от грип, направи двустранна пневмония и накрая органите отказаха.

# 24 859
Дейзи, съжалявам. Наистина не съм усетила ирония и прибързах с мнението. Ще го коригирам.

# 24 860
  • Bulgaria
Вероятно искат да кажат, че са починали от усложненията на пневмонията. Пневмонията може да убие здрав и прав човек без никакви проблеми. Вторият мъж на леля ми почина на 46г без здравословни проблеми, разболя се от грип, направи двустранна пневмония и накрая органите отказаха.
Точна така, но статистиката съобщава за придружаващите заболявания, а не за причината за смъртта. Ако ни предоставяха такава информация трябваше да има "инфаркт", "инсулт" , "бъбречна недостатъчност" , "полиорганна недостатъчност", "белодробна емболия", но това са усложенията причинили смъртта, а не придружаващи заболявания. И смесването на тези две неща е абсолютно нелогично, освен да успокоим хората, че всъщност много малко хора умират без придружаващи заболявания. Сигурна съм, че има хора, които изобщо няма да обърнат внимание на тази "подробност" - пневмонията и ще си кажат: "Ето, всички са имали други заболявания".

# 24 861
Е то и премиерът има исхемично сърце, но не е тръгнал да умира веднага. Да, някои от тези заболявания са сериозни, но не са непосредствена смъртна заплаха, хората могат да си живеят с тях още много дълго време, да са работещи и пълноценни. Мен страшно много ме дразни това дехуманизиране на хората с придружаващи заболявания, демек щом имат някакво заболяване, значи не е толкова страшно. А пък някои млади и здрави направо се помислиха за безсмъртни и недосегаеми, защото това им беше внушено от мангъровци и чорбановци, втурнаха се да разпространяват инфекцията и после се учудват как така млад и здрав човек може да почине - ами може, макар и по-рядко.
Най-големият рисков фактор за смърт е възраст. "Мъжки пол" също е немалък рисков фактор, но това по принцип гледам, че рядко се коментира и досега не съм видяла някой да предложи всички мъже да се скрият някъде, докато жените изградят стаден имунитет.

# 24 862
Toва го изяснихме и причината е че не се правят аутопсии.

# 24 863
Neko.fukakai няма нищо, може би и аз не се изразих съвсем ясно.                                        За да не е спам -  по мои наблюдения в София спазването на мерките е доста различно спрямо обекта .  Днес моя позната, възрастна жена, която вярва във вируса и спазва всичко, ми разказа нещо интересно. Не ходя в Лидъл и не знам колко е вярно, но на нея й се е случило. Влязла в Лидъл, била разсеяна и забравила да сложи маската си, а тя й била на врата. В този момент се чул някакъв сигнал и пристигнал служител, мисля, че каза, че е бил охранител. Той я помолил да си сложи маска. На мен пък в А1 ми се случи служител да ми напомни за спазването на дистанция. Не чувах добре какво ми говори служителката, защото беше шумно и явно несъзнателно  се приближих повече към нея. Добро впечатление ми направи това. В магазин Айко пък същото се случи на член от семейството ми.  По време на консултация за мебели  майка ми се доближила повече до консултантката и тя я помолила да спазва дистанция. Пояснила, че е отправила тази забележка, защото се среща с доста клиенти всеки ден и било не толкова за нея, колкото за майка ми. И двете жени от Айко и А1 бяха с добре сложени маски.  Аз обаче в същия обект на Айко съм виждала и служители с маска под носа или без такава, което значи, че си е до служител. Добро впечатление ми направи и един китайски мол в София. Човекът на касата си беше китаец, а самата каса беше обградена с нещо като по-дебел найлон. Китаецът само си подаде ръката под преградата, за да вземе стоката, която искам да купя. Най-интересното беше плащането с карта. Без да изважда пост терминала от преградата, направо през найлона допря пост терминала до картата ми. Въпреки преградата той беше и с маска. Контраст на всичко е кварталната ми млекарница и магазинче за цигари и алкохол. И на двете места влизаха клиенти без маски, а самите продавачи също бяха без маски.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 14:00 от daisy12

# 24 864
  • Mostly in my mind
Не искам да подценявам вируса, но си мисля, че е възможно някои от хората, които обявяват без съпътстващи заболявания, изобщо да не знаят, че имат нещо. Голяма част от хората, включително и в моето обкръжение, пренебрегват профилактични прегледи и изследвания.

# 24 865
  • София
В такива случаи е коректно да се пише "няма информация за придружаващи заболявания", а не да се пъха там пневмонията, която очевидно не е такова.
Съвсем прозрачна е идеята да се успокои народът, че от COVID-19 умират само сериозно болни хора, с една дума - и без това пътници. Така тези, дето се считат за здрави, няма да се притесняват, че може да се заразят - нали за тях не е страшно, други да му мислят.
Всенародното проепидемичване е в пълен ход.

# 24 866
  • Mostly in my mind
В такива случаи е коректно да се пише "няма информация за придружаващи заболявания", а не да се пъха там пневмонията, която очевидно не е такова.
В такива случаи нас не ни питат какво е редно или не. Стана ясно вече, нали?
А и изрично съм написала "без да подценявам вируса".

# 24 867
  • Bulgaria
Не искам да подценявам вируса, но си мисля, че е възможно някои от хората, които обявяват без съпътстващи заболявания, изобщо да не знаят, че имат нещо. Голяма част от хората, включително и в моето обкръжение, пренебрегват профилактични прегледи и изследвания.
Лекарите в хода на лечението могат да го открият. В Испания имаше случай на починал млад мъж, който в последствие се оказало, че има левкемия. Не е знаел, но го откриват в болницата. Те затова съобщават "към момента няма информация за придружаващи заболявания". Единствено си спомням, че за Щерев беше обявено "без придружаващи заболявания". Но ситуацията с пневмонията си е съвсем отделен въпрос.
И съм съгласна с Лили, аз също не разбирам какво е това отношение към хората с придружаващи заболявания, сякаш са обречени и така или иначе са пътници. Или това се прави с цел успокоение на младото население, сред което също има хора с придружаващи заболявания. Нищо, че с част от тях човек спокойно може да си живее до старини и далеч не са смъртна присъда.

# 24 868
ССЗ се развиват с години. Сърдечни увреждания от Ковид се получават за дни. Един лекар БИ трябвало да може да разграничи болестта от усложнението.
Може, но е сигурно само, ако се направи аутопсия. Но и при нея патоложката каза, че уврежданията са толкова големи, че е трудно да се разбере. Също каза, че при 4 аутопсии, които е направила, уврежданията са били еднакво тежки, дори и тези на 40-годишен пациент.

# 24 869
  • София
Ефектът е психологически - четеш, че този бил с придружаващо заболяване и си казваш "да, той е бил зле, затова си е отишъл, а аз съм млад и здрав и всичко е наред".

Общи условия

Активация на акаунт