COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 301
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 065
Ами реално погледнато това може и да е наш национален интерес защото Чорбанов е на мнение, че англо-американските ваксини не са особено подходящи за нашия етнос.
В наш национален интерес е да си се крепим доколкото можем в ЕС, и да си драпаме за това, което приемат. А не да правим задкулисни сделки с Русия, или когото и да било. Не ни трябва втора Виденова зима. Реално погледнато. Аз повече доверие имам на нещо, което ще си сложат германци, французи и шведи, отколкото на това, което ще си сложат руснаци и американци.

# 28 066
Моят син започва училище вдругиден в Италия. В момента още ни тече онлайн родителската среща с всякакви разяснения за новите протоколи...
Стори ми се интересно да ви споделя, че за маските са приели изискване да са хирургически.
Не приемат платнени и подобни. Ще ги раздават в училище.

# 28 067
Ами реално погледнато това може и да е наш национален интерес защото Чорбанов е на мнение, че англо-американските ваксини не са особено подходящи за нашия етнос.
В наш национален интерес е да си се крепим доколкото можем в ЕС, и да си драпаме за това, което приемат. А не да правим задкулисни сделки с Русия, или когото и да било. Не ни трябва втора Виденова зима. Реално погледнато. Аз повече доверие имам на нещо, което ще си сложат германци, французи и шведи, отколкото на това, което ще си сложат руснаци и американци.
Реално погледнато национален интерес е да имаме ваксина подходяща за нас. Или викаш какво ти дреме за умрелите ни сънародници. Важно е да се подмажем на американците или англичаните 😭. Да не говорим, че те даже не са в ЕС. Не мисля, че има друга държава, която доброволно да настоява за съмнителна, за нейното население ваксина.

# 28 068
На Чорбанов не вярвам на нито една дума, дори когато говори по специалността си.

EDIT: Мисля, че сега разбрах по какъв повод го е казал това, че "ваксината не е подходяща за нашето население". Иска да се налеят пари в неговите проекти, които уж разработва, същото е и с противогрипната ваксина.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 19:48 от LillyM

# 28 069
  • София
И аз не му вярвам, но преди доста време някой от двете К-та обясняваше, че васкините е добре да се правят според особеностите на всяко население, за да се възприеме по-лесно. Има логика, като се замисли човек.

# 28 070
Аз бих си сложила руската ваксина. Вижда ми се надеждна, но няма да мога, няма да я внесат.
Другите не ми вдъхват доверие, но аз не съм и запозната толкова. Руснаците не вярвам да се изложат, цял свят ги гледа, следи и за момента завижда. Четох, че и Китай ще закупят и са се договорили май.
Слагала съм противогрипни и съм се разболявала от грип, че и на антибиотици била. Имам и аз спастичен бронхит, след прекарана двустранна бронхопневмония , като дете и в болница била (казали ,че е коклюш, та едвам ме спасили) Все си кашлям, а съм и пушачка. Две години не слагах ваксина, тази зима също и за късмет ми се размина този грип- А, Б и не знам какъв си, освен април да съм карала грипа, а не ковида, така и не се изследвах, но пих антибиотици, ама признаците не бяха съвсем на грип, та.. и аз не знам какво карах.
Сега се чудя , да слагам ли , да търся ли ваксина за грип, защото имам болен човек тежко и ме е страх да не му пренеса нещо.  Колеги са доволни от грипните ваксини, пазят ги, ама мен нещо не ме харесват и нищо не ми помагаха. Пиех едни хапчета 30 дни забравих името, дето било вместо ваксина и те помагат си мисля, не ми се търси сега какво точно, знаете ги май. Трябва нещо да пия ама...не знам и аз какво. После дали е удачно и двете ваксини да си сложиш и за грип и за ковид, много ми се вижда нещо.... не знам...

Тук част от една статия за българин в САЩ как е прекарал ковида, много наши пише там, че са го прекарали, впечатли ме и споделям

"Тексас беше един от първите щати, който разхлаби мерките под натиска на Доналд Тръмп още през май. „Тогава реших да си поправя оградата – видях, че моят съсед си оправи неговата и го помолих да ми помогне. Работихме по два часа на ден само – в Тексас е топло през май. В продължение на месец и половина, бавно, работихме само вечерите.

През юни обаче стана ясно, че съседът ми се е разболял, след като един ден ми каза, че се чувства зле и не може да дойде“, обяснява Русков. Оказва се, че съседът му е прихванал вируса от 20-годишния си син. Цялото семейство се тества положително за коронавирус. Димитър също. Но неговият съсед изкарал тежка форма на болестта и дори загубил съзнание.

За българина тежките симптоми продължили 9 дни с треска и висока температура от около 40 градуса Целзий, болки в гърба, ставите и мускулите. „С нищо не можех да сваля тази температура.

Лекарствата я смъкваха за час и после се качваше пак“, казва Димитър. В един момент започва да взима антибиотик, който има от България. Първият PCR тест на Димитър излиза негативен за коронавирус. Той прави втори тест със слюнка, който показва наличието на вируса.

С близо 650 хиляди случая на коронавирус и над 13 хиляди жертви Тексас е един от тези щати, в които положението се влоши през последните месеци заради прибързаното разхлабване на мерките за социално дистанциране. Позитивните случаи се покачваха от средно 15% до близо 25% от всички направени тестове през август.

През април много наши сънародници в Ню Йорк казваха, че изпитват симптоми на COVID-19, но тогава имаше недостиг на тестове и трудно се доказваше дали е коронавирус или настинка. Тогава Ню Йорк беше и горещата точка на пандемията в САЩ.

Сега най-много заразени българи изглежда има в района на Чикаго. Дългият списък обхваща хора на всяка възраст, професия и здравословно състояние, показа проверка на BG VOICE с лекари, собственици на бизнеси и наши сънародници, заразили се с коронавируса.

Иво Костов е на 40 години и живее в Чикаго. На 4 август започнал да усеща дразнене в гърлото и сополене, което обаче не е сред честите симптоми на COVID-19. „Затова не го приех сериозно. Но на следващата вечер нещата се влошиха. На 6 август се появи и лека температура“, разказва Иво. Тогава си записва и час за тест за коронавирус, който е след два дни.

Но на следващия ден, 7 август, той се чувства значително по-добре и дори води жена си на вечеря в ресторант. Но не отменя часа за теста. Положителният резултат идва 4 дни по-късно. Но Иво е вече с много висока температура – между 38.3 и 39.6 градуса, която трудно се сваля.

„Имах и треска до такава степен, че ако държа телефона, направо ми изпада от ръцете. Направих грешка да се опитам да преместя една чиния с една чаша отгоре от масата до мивката и точно в този момент получих криза и чашата, разбира се, падна и се счупи“, разказва Иво. Въпреки тежките симптоми той не следва съвета на жена си да отиде до болницата.

На следващия ден обаче отива в спешното, където му откриват двойна пневмония, която вероятно е причинена от коронавируса. Лекарите му изписали антибиотици и поискали Иво да остане в болницата. Той обаче отказал. „Надявах се, че ще мине от антибиотиците. Мислех си още, че не е толкова сериозен този вирус и ще го изкарам вкъщи“, казва Иво.

Но се влошава, дори не може да направи елементарни действия на компютър. Тогава Иво си купува апарат, който мери нивото на кислорода в кръвта. Резултатите са стресиращи – под критичното ниво.

На следващия ден състоянието му се влошава още. „Кислородът не стигаше. Не дишаш нормално и бях тръгнал да си ходя от тоя свят… Бях си наумил, че няма да влизам в болница – инат съм, защото съм Козирог“, казва Иво.

Но вирусът е още по-инат. „Посиняха ми ръцете до лактите. Знаех, че ако не отида в болницата, ще умра“, казва Иво. На 15 август жена му го кара в спешното и остава няколко дни, през които лекарите увеличават дозата кислород до максимума, преди да се наложи следващата стъпка – интубиране.

„Това помогна. Правиха ми още изследвания и чак вечерта ме изкараха от спешното и ме настаниха на деветия етаж в Northwest Hospital в Арлингтън хайтс, който е отделен само за ковид пациенти“, разказва Иво.

Но на следващия ден състоянието му отново се влошава – не може да стигне до прозореца на стаята или до тоалетната. Кашля болезнено.

„Лекарите започнаха да ми вливат ремдесивир (лекарство, което помага за по-бързото възстановяване на пациенти с COVID-19 – бел. авт.)“, казва Иво.

Но и това не помага. На следващия ден идва лекар, който му предлага да се включи в експерименталното лечение с плазма от вече излекувани пациенти. „Аз подписах документите и на 17 август започнаха да ми преливат плазма“, разказва Иво.

„Чак на 20 август започнах да виждам подобрение и започнах да ходя из стаята. Намалиха ми дозата кислород, която ми даваха с машина. На следващия ден ми сложиха последната доза ремдесивир и ме изписаха от болницата.
Бях отслабнал с 11 кг.

Ядях само плодове и малко риба за цялата седмица“, казва Иво.

На 23 август той си прави нов тест, който също се оказва положителен. „Този вирус е много упорит“, според Иво. 4 дни по-късно идва и отрицателният резултат. А в кръвта на Иво има антитела. Сега той е решен да дари плазма от неговата кръв, за да помогне на други болни.

12-годишният му син също е изкарал коронавируса, без температура, но с болки в гърлото и тежка кашлица, продължила десетина дена.

Сега Иво чака сметката от болницата, която ще е за десетки хиляди долари. Застраховката му има съучастие (deductable) от 10 хиляди долара. Но повечето застрахователни компании премахнаха тази такса, когато пациентът е бил болен от COVID-19, което дава надежда и на Иво, че ще се размине с високата сметка, след като е изтървал и месец работа.

За него обаче е по-важно повече българи да чуят неговата история, след като прочита хиляди коментари в социалните мрежи, поставящи под съмнение данните за заразените и истинността за съществуването на пандемията. „Искам хората да разберат, че това не е безобиден вирус. Никой няма как да знае дали той, ако го хване, ще мине в безобидната графа, или ще преживее това, през което аз минах.

Точно по тази причина е най-добре хората да се пазят с дистанция, с носене на маски и постоянна хигиена, за да не изпитат това, което аз изпитах. Щом аз мислех, че ще умра, значи положението е сериозно. На никого не го пожелавам“, казва Иво. Той все още не знае къде е хванал коронавируса.

Илинойс е един от щатите, въвели най-стриктни мерки и дълъг период на оставане по домовете. Потвърдените случаи на коронавирус са над 240 хиляди, а жертвите на болестта – над 8300. В САЩ броят на случаите надхвърли 6 милиона, а смъртните случаи са над 184 хиляди.

Данните обаче не спират много българи да споделят конспиративни теории, нагодени цифри, които да „доказват“ тезата им, че размерът на пандемията е преувеличен от властите, а носенето на маска или не се превърна в политически лозунг в годината на изборите.

С нарастването на броя на заразените българи в Чикаго, през последните няколко седмици обаче се забелязва промяна в отношението към заразата. Персоналът в българските заведения и в много бизнеси носи маски, което не се случваше в първите седмици, след като им беше разрешено да отворят.

Конспирациите, споделяни по българските групи, също намаляха (заменени от тези, свързани с расовите протести в страната). Но бумът със заразени през последните няколко седмици е факт."

цялата статия
https://vchas.bg/600864/?fbclid=IwAR1YRw9ePlC6NbaiLsokpEqutQmJXj … Q1AYm_dA826L40Jq4

# 28 071
Моят син започва училище вдругиден в Италия. В момента още ни тече онлайн родителската среща с всякакви разяснения за новите протоколи...
Стори ми се интересно да ви споделя, че за маските са приели изискване да са хирургически.

Тук има интересна сравнителна таблица на различните маски. Скролнете надолу и ще я видите. На английски е, но е повече от ясна. Нямам представа доколко е достоверна информацията, но е интересна и обяснява горното.

https://www.businessinsider.com/best-masks-for-coronavirus-chart-2020-9

# 28 072
Няма още противогрипни ваксини по аптеките.
И не знаят какви ще са.

# 28 073
Аз бях днес в аптека (в Кауфланд) и една жена пита за противогрипна ваксина. Казаха й, че били свършили..

# 28 074
  • Другата България
Няма още противогрипни ваксини по аптеките.
И не знаят какви ще са.
Има.
Инфлувак само засега, около 20 лева.
Аз понеже искам Ваксигрип, изчаквам, но нямало внос.
Ако искаш Инфлувак, свирни, ще ти пратя, но не знам как да стане, като трябва да стои в хладилник.

# 28 075
Ами притеснявам се, разхеле с храните добре, ами пиенето?
Търся някакво обяснение защо например във Франция отчитат хиляди заразени на ден, а я умрат по трима-четирима от страшния смъртоносен вирус, я не. А тук заразени почти няма, ама умрели от корона бол. Трябва да има немедицинско обяснение.
Е, как може да си задаваш такива въпроси? Тиху, ся!😂🤣😆
Французите ядат много чесън, може това да е...😂🤣😆
Аз пък не вярвам на Красен Кралев. Изявлението му ми звучи пропагандно, все едно трябва да ни убеди в нещо. А нужно ли е да ни убеждава, нали сме в пандемия официално? Не знам..😂🤣

# 28 076
На никой министър не вярвам за нищо😀

# 28 077

Тук има интересна сравнителна таблица на различните маски. Скролнете надолу и ще я видите. На английски е, но е повече от ясна. Нямам представа доколко е достоверна информацията, но е интересна и обяснява горното.

https://www.businessinsider.com/best-masks-for-coronavirus-chart-2020-9
Хирургическите със сигурност со по- добър вариант за в училище, най- малкото защото след употреба ще се хвърлят и сменят с нови, пък отделно другите им качества. Така учителят ще е сигурен, че всички децата са с чисти маски, а не на един да му е изпрана и изгладена, а на друг - стояла в джоба от една  седмица. Но си е инвестиция това. Де да се бяха сетили и нашите капацитети.

# 28 078
Много е рано според мен за ваксината. Все пак нейната ефективност намалява с времето, а и тази година честно казано не е много ясно кога ще бъде пика и дали няма да се обърка малко сезона.

# 28 079
  • Другата България
Рано за какво? Никой не е казал, че като си я купиш, ще си я поставиш веднага, в хладилник стои доста време, те и в аптеките там ги държат.
Според мен много бързо ще се изчерпат количествата.

Общи условия

Активация на акаунт