COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 416
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 455
  • София
Руската ваксина е тип "жива", вече се правят много малко от този тип ваксини защото са трудоемки за производство, отличават се с множество странични ефекти като температура, гадене и др. но казват преминавали.  Може би е ефикасна, но доколко е безопасна ще покаже фаза 3. Путин много лошо спекулира с това да е първи в света и пращането на 32млн. броя за Мексико е политически удар под кръста за САЩ освен, че е и чисто безумие да се слага масово.
Доколкото знам, това не е вярно. И руската ваксина, както оксфордската, са създадени на един и същи принцип, наричат ги векторни.
Векторните ваксини използват някакъв “носител”. Определен вирус се променя генетично да може да произвежда коронавирусни протеини в тялото. Тези вируси са отслабени, така че не могат да причинят заболяване. Различни подходи на метода се използват от над 25 екипа.
При руската ваксина носителят е аденовирус от шимпанзе, а при руската -  човешкия аденовирус, и двата нямат нищо общо с COVID-19.
Истнински "живи" ваксини, т.е. такива, които използват отслабена (атенюирана) форма на патогена, който причинява заболяването, за предизвикване на имунен отговор, доколкото знам, не се разработват за COVID-19.
На съвсем друг принцип е американската ваксина на Moderna.
Това е, което аз съм разбрала от пресата. Ако греша  поправете ме.
LillyM, писали сме едновременно.
Нагледно за етапите на производство на ваксината:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 17:10 от NumLock

# 28 456
  • София
Руската ваксина и оксфордската ваксина са едни и същи. Разликата е, че руснаците използват два аденовируса, които доколкото разбрах са познати, а оксфордската използва аденовирус от шимпанзе с цел да се избегне ефекта от наличието на имунитет срещу аденовирусите сред населението, което би намалило ефективността на ваксината. Затова руската ваксина се слага 2 пъти, с 2 различни аденовируса, а оксфордската е само 1 доколкото разбрах. Иначе технологията е една и съща. Парченце от ковид, което се намира в аденовирусна обвивка. Целта на обвивката е само да го достави до клетките, след което тя се разрушава, Когато клетките го поемат започват да синтезират кодирания протеин, тогава имунната система се намесва и създава антитела срещу съответния протеин.
Ако не бъркам, Кантата беше казал, че ваксината, която ще получим, когато бъде готова, и вече сме купили, също ще се слага на 2 дози, уви. Което значи, че Астра-Зенека (тя ли е Оксфордската?) също ще се слага на 2 дози. Ако е бил прав Кантата, че той едно към гьотере си ги говори човека, мнооооого над нещата е като цяло. Но щом може да си го позволи, защо пък не.

# 28 457
  • София
Оксфордската (и на АстраЗенека) и тази на американската Moderna също се слагат на два пъти - не по-рано от пет и не по-късно от 28 дена между дозите.

# 28 458
  • София
Леле, руснаците ще изпращат в Мексико 32 милиона ваксини още през ноември! Аз предлагам да поизчакаме да видим как ще се развият събитията там. Кой знае, може от този храст да изскочи заек!
НИе бързаме ли?

Не бързаме, разбира се. Мисълта ми беше, че много по-скептично е отношението към руската ваксина, отколкото към всяка друга. Вярно, че нещата при руснаците се развиват много бързо и при положение, че станат така, както ги обявяват официално, те много по-бързо ще се сдобият с данни за действието или недействието на ваксината и безопасността, отколкото очаквахме и затова е добре да изчакаме да видим резултатите преди да отсечем, че руснаците нищо не са направили. Те имат едно голямо предимство - много добри дипломатически и икономически отношения с държавите извън ЕС, които на всичко отгоре са с огромно население. Нищо чудно да я продадат и на иднийците.

# 28 459
  • София
Оксфордската (и на АстраЗенека) и тази на американската Moderna също се слагат на два пъти - не по-рано от пет и не по-късно от 28 дена между дозите.
Разбрах, мерси.
Някой казал ли е кво се случва, ако в промеждутъка от двете дози се заразиш Grinning?
Или тва тепърва ще се изяснява? Щотооо, 28 дни си е бая... период, нали. За 28 дни навремето некои държави влязоха в локдаун, преживяха пик, шок, че и излязоха от локдауна....

# 28 460
Цитат
Не бързаме, разбира се. Мисълта ми беше, че много по-скептично е отношението към руската ваксина, отколкото към всяка друга. Вярно, че нещата при руснаците се развиват много бързо и при положение, че нещата станат така, както ги обявяват официално, те много по-бързо ще се сдобият с данни за действието или недействието на ваксината и безопасността, отколкото очаквахме и затова е добре да изчакаме да видим резултатите преди да отсечем, че руснаците нищо не са направили. Те имат едно голямо предимство - много добри дипломатически и икономически отношения с държавите извън ЕС, които на всичко отгоре са с огромно население. Нищо чудно да я продадат и на иднийците.
Аз си спомням че Бандит Куин писа от Индия, че индийците май са предложили на руснаците да се включат в изпитанията на тяхната ваксина, така че индийците много умно си държат всички врати отворени, те участват и при оксфородската ваксина. Докато ние (ЕС и западният свят) по дефолт решаваме че руската ваксина не става, защо, защото е руска най вече. Представяте ли си как ще изглежда политически ако западният свят почне да купува тяхната ваксина. Рухване на сатинизирането на Русия от западният свят, много политика играе тука, а това не е добре.

# 28 461
  • София
Скрит текст:
Разбрах, мерси.
Някой казал ли е кво се случва, ако в промеждутъка от двете дози се заразиш Grinning?
Или тва тепърва ще се изяснява? Щотооо, 28 дни си е бая... период, нали. За 28 дни навремето некои държави влязоха в локдаун, преживяха пик, шок, че и излязоха от локдауна....

Руснаците твърдят за своята (която много вероятно е открадната от Оксфорд), че още първата доза защитава достатъчно. Втората е, за да е сигурен имунният отговор на тялото и на ниво антитела, и на ниво Т-клетки. Дали наистина е така - предстои да разберем.

# 28 462
  • София
Цитат
Не бързаме, разбира се. Мисълта ми беше, че много по-скептично е отношението към руската ваксина, отколкото към всяка друга. Вярно, че нещата при руснаците се развиват много бързо и при положение, че нещата станат така, както ги обявяват официално, те много по-бързо ще се сдобият с данни за действието или недействието на ваксината и безопасността, отколкото очаквахме и затова е добре да изчакаме да видим резултатите преди да отсечем, че руснаците нищо не са направили. Те имат едно голямо предимство - много добри дипломатически и икономически отношения с държавите извън ЕС, които на всичко отгоре са с огромно население. Нищо чудно да я продадат и на иднийците.
Аз си спомням че Бандит Куин писа от Индия, че индийците май са предложили на руснаците да се включат в изпитанията на тяхната ваксина, така че индийците много умно си държат всички врати отворени, те участват и при оксфородската ваксина. Докато ние (ЕС и западният свят) по дефолт решаваме че руската ваксина не става, защо, защото е руска най вече. Представяте ли си как ще изглежда политически ако западният свят почне да купува тяхната ваксина. Рухване на сатинизирането на Русия от западният свят, много политика играе тука, а това не е добре.
Да ти кажа не изключвам точно така да стане. Западните ваксини да се провалят - не казвам по некадърност, може саботаж и пр., и да остане предимно руската ваксина. Само, че Русия първо ще "захрани" Южна и Централна Америка, Африка, Азия, па после, ако и квото остане за САЩ и Европа.

Ако Ковид е "война", то Ваксината е "Дипломацията". Вие да помните от учебниците и дебелите книги България някога да е била на печелившата страна на дипломатичната маса? Няма такъв случай. Никога. По една или друга причина.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 17:27 от Ronald

# 28 463
"Жива ваксина" има се предвид генетичен продукт използващ несинтетични вещества, примерно на Модерна е изцяло синтетичен продукт и за това има съмнения доколко е ефикасна. Огромната част от ваксините сега са чиста синтетика включително и грипните. Те са много по-лесни за масово производство. Вече никой не прави точно "жива ваксина" - т.е. на основата на отслабен вирус.

# 28 464
  • Немция
А ако има проблем с руската ваксина, докато се тества в Русия дали официално ще се разтръби на всеослушание, както при оксфордската?
Съмнявам се.

Ще чакаме отзиви от другите държави, които ще участват в експеримента.

# 28 465
Не знам дали са я откраднали от Оксфорд, един от разработчиците на ваксината в интервю каза, че те са имали готова ваксина срещу  мерс. И реално само са заменили парченцето от мерс, с парченце от ковид. Ваксината срещу мерс е била в процес на тесване, дори била сложена на 200 човека. Каза, че са правени и много опити с животни, провелявали са всичко дори и ембриони и не са открили нищо нередно. Освен това спомена, че самата платформа с аденовирусите била вече тествана и при други ваксини.

# 28 466
  • София
Скрит текст:
А ако има проблем с руската ваксина, докато се тества в Русия дали официално ще се разтръби на всеослушание, както при оксфордската?
Съмнявам се.

Ще чакаме отзиви от другите държави, които ще участват в експеримента.

Руснаците - едва ли. Но паралелно почват тестове в още 20 държави, все някой ще си каже правичката.

# 28 467
  • София
Хайде сега, били откраднали от Оксфорд! Сериозно ли? Защо така с лека ръка се отрича възможността на една толкова силна държава да направи своя ваксина?  

За разтръбяването - винаги с повишено внимание за тези неща, защото често информацията просто изтича, а не че доброволно се обявяват някакви неща.

# 28 468
  • София
Откраднали от Оксфорд, Оксфорд откраднали от тях....глупости, но това са вече наченките оная, Другата война....
И понеже все некоя от западните ваксини ще даде яко фира, се опасявам, че тая другата война ще е не по-малко тежка.

# 28 469
И за мен най-големият проблем с ваксина от държава с тоталитарно управление е вероятността да бъдат скрити някакви вече открити неблагоприятни странични ефекти. Такава вероятност, според мен, има и в САЩ с натиска на Тръмп, но за Китай и Русия- също. Иначе не се съмнявам, че руските учени имат капацитета да създадат работеща ваксина. Но политиката за първенство и прекалено ранното тръбене ме притесняват.

Общи условия

Активация на акаунт