Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 157
  • 789
  •   1
Отговори
# 150
Не е грешка за БЧК - ние също получихме в началото на годината и сега. Съседите ни обаче взеха през лятото и сега са им казали, че нямат право..

# 151
Благодаря за отговорите! Вече мога спокойно да прибера продуктите щом не е грешка.

# 152
От БЧК ли се обаждат? Нас никой не ни е потърсил или трябва аз да им се обадя?

# 153
ММ чул някой да казва, че БЧК раздават продукти на хората със 100% и решил да провери. Хората проверили и казали че имаме право ма продукти и му ги дали, но не му казали за коя година са. Той забравил, че през януари ни бяха дали (тогава ми се обадиха по телефона) и смятал че са продуктите за тази година.

# 154
Моето дете отскоро има Телк решение, но и аз не знам ние ли трябва да звъним в БЧК и въобще кога се получават тези продукти 🤷

# 155
Продукти дават на хора със 100% с чужда помощ вписано в решението. В началото на 2019г и в началото на 2020г ми се обадиха от БЧК. Явно социалните подават данните. Сега обаче не се обадиха, а хора които знаят че имаме дете с увреждане казали на ММ че ни се полагат продукти и той отишъл да провери, защото е забравил че през януари получихме и мислел, че са продуктите за годината. Аз затова се притеснявах дали ни се полагат, но щом казвате, че е нормално да получим втори път се успокоих, че всичко е наред.

# 156
Рори, всъщност не само със 100% ТЕЛК вземат. Моя приятелка, на която детето също е с ТЕЛК, а и тя самата е също взеха, а и двете не са със 100 %. На мен през годините са ми се обаждали всичко на всичко веднъж. Винаги научавам от форума и разпространявам на приятелите си. В сайта на БЧК има телефони и може да се звънне да се попита - аз така направих. Справка за това обаче дали ни има в списъците мисля, че не могат да дадат - трябва да се отиде на място. Имайте в предвид, че ако ще вземате продукти е хубаво да се ориентирате, тъй като се дават до края на ноември /на места може и да е приключила кампанията/, а също така се дават до обяд 13 часа.

# 157
Имам близка с тежко онко заболяване и 100% от ТЕЛК, но са й казали че няма право защото не била вписана в решението като нуждаеща се от чужда помощ. Явно и тези правила кой има право се тълкуват по места от раздаващите продуктите.

# 158
За София срокът е 27.11. От 9 до 16.30ч. Аз отдавна съм си записала телефона на служителя от нашия район и питам. Само веднъж са ми се обаждали, иначе научавам за тези кампании от майките около мен.

# 159
А при мен се обажда кметския наместник.Живея в малко селце,в малка община.Имаше една година,не взех.Също като ме викаха да ги взема,го правеха някак тайно,едва ли не е срамно да вземам, защото съм добре осигурена финансово.Хич не ми пука.Каквото мога ще взема от държавата!Никой не ми е плащал ходенето всяка седмица на химиотерапии до Варна ( от Русенско съм),нито 900 лв избор на лекар за операцията.Даже имам съмнения,че не са ми казвали когато са раздавали,а аз няма откъде да разбера, защото не ми е идвало наум да чета в сайта на БЧК. Детето ми в момента е с 50% увреждане ( беше с 90)

# 160
Здравейте, скоро детето ми получи телк 50%. Върнаха ни го от датата на раждане 17.06. 19. Решението е от 26.10.20
Сега като подадох  документите в социални помощи ми казаха, че се връща само една година назад и то 50 % от полагаемото плюс това, че е взимал детски надбавки и ще му ги извадят от сумата назад на принципа 350:2=175
175-50 детски защото е второ дете = 125.
И така не остана почти нищо.
Така ли стоят нещата наистина?
Никъде не мога да намеря реда и закона за връщане назад. Благодаря предварително!

# 161
petiazk92, за детските не знам, обаче
връщането наистина е за 1 година назад само 50% от сумата.

# 162
  • Пловдив
Здравейте, скоро детето ми получи телк 50%. Върнаха ни го от датата на раждане 17.06. 19. Решението е от 26.10.20
Сега като подадох  документите в социални помощи ми казаха, че се връща само една година назад и то 50 % от полагаемото плюс това, че е взимал детски надбавки и ще му ги извадят от сумата назад на принципа 350:2=175
175-50 детски защото е второ дете = 125.
И така не остана почти нищо.
Така ли стоят нещата наистина?
Никъде не мога да намеря реда и закона за връщане назад. Благодаря предварително!
Връщането е една година назад, половината от сумата - 175 лв. При нас беше същото, но детските не са ми ги удържали.

# 163
На мен също ми бяха удържали 200 лева детски за 5 месеца. Това е толкова безумно,че нямам думи.

# 164
И на моето дете удържаха детските.Пише го и в решението,което взех от социалните

Общи условия

Активация на акаунт