Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 164
  • 789
  •   1
Отговори
# 165
Да, така стоят нещата. Пише го в ЗСПД - https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135441920
В чл. 8д ал. 8. За връщането на взетите детски не знам, т.к. аз не съм взимала - но има логика да е така, щом по време на действие на ТЕЛК не се взимат детски, а те влизат в общата сума, за съжаление.
Здравейте, скоро детето ми получи телк 50%. Върнаха ни го от датата на раждане 17.06. 19. Решението е от 26.10.20
Сега като подадох  документите в социални помощи ми казаха, че се връща само една година назад и то 50 % от полагаемото плюс това, че е взимал детски надбавки и ще му ги извадят от сумата назад на принципа 350:2=175
175-50 детски защото е второ дете = 125.
И така не остана почти нищо.
Така ли стоят нещата наистина?
Никъде не мога да намеря реда и закона за връщане назад. Благодаря предварително!

# 166
Колко време след като подадохте документите на детето в картотеката за преосвидетелстване, ви се обадиха по телефона да ви кажат ден и час за преглед по документи? Става дума за град Бургас.

# 167
  • София
Здравейте. За първи път подавам Декларация за данъчно облекчение. Може ли да ми обясните какво означава това на практика?

# 168
Здравейте. За първи път подавам Декларация за данъчно облекчение. Може ли да ми обясните какво означава това на практика?
Попълват се две декларации - една за дете и втора за дете с увреждания. По тази за дете облекчението е 200 лв от данъчната основа т.е ще ви върнат 20 лв, а по тази за дете с увреждания 2000 лв от данъчната основа, т.е. ще ви върнат 200 лв. Аз ги попълвам и подавам чрез работодателя.

# 169
По темата с данъчните облекчения, ако може да попитам.
До 12.11 бях майчинство от 13.11 съм отпуска, осигуряват ме на 1200лева, имам две дечица едното е с телк 50 %.
Има ли смисъл да пускам декларация за данъчно облекчение? И изобщо ще ми я приемат ли след като се водя на работа от 20 дни и изобщо ще ми върнат ли нещо?
Благодаря предварително.

# 170
Здравейте! Попаднах на новинарска информация, че по проект достъпна среда хората със 100% двигателни увреждания имат право на 8 000 лв. помощ за преустройство на автомобил. Някой знае ли къде мога да прочета как се кандидатстеа за тази помощ и за какви точно подобрения може да се ползва. Тъй като детето не може да пътува седнало досега ползвахме приспособено легло на мястото на седалката до шофьора. Вече порастна и там не би се събрало. В тази връзка разглеждам мини кемпери, които до колкото разбирам са преустроени автомобили. Т. е преустройството е извършено преди покупката на автомобила. При това положение помощта може ли да се получи за покупката на такъв вече преустроен автомобил. Известно ли ви е съгласно закона по пътищата ако се вземе мини каравана с едно легло ще има ли проблем детето да пътува лежейки в караваната.

# 171
По темата с данъчните облекчения, ако може да попитам.
До 12.11 бях майчинство от 13.11 съм отпуска, осигуряват ме на 1200лева, имам две дечица едното е с телк 50 %.
Има ли смисъл да пускам декларация за данъчно облекчение? И изобщо ще ми я приемат ли след като се водя на работа от 20 дни и изобщо ще ми върнат ли нещо?
Благодаря предварително.
Ако нямате нужния доход за облекчението, може и бащата на детето да подаде. Декларацията се подава от единия от двамата родители.

# 172
Момичета,как да изчислят тази данъчна основа,за да знам стига ли ми? Все едно ми говорите на марсиански.Иначе подадох документи на работа, но разбирам че върнатата сума зависи от основата.Моля

# 173
Данъчната основа за дете е 200 лв, а за дете с увреждания 2000. Ако имате по-малък доход през годината може да подаде и другия родител. Който ще попълва за първи път - попълват се 2 декларации (22в и 22г мисля, че бяха като номер), т.е. не само тази за дете с увреждания.

# 174
Здравейте днесднес взех решението

намалкият с 40%степен на увреждане,какво бихте ме посъветвали да обжалвам ли пред НЕЛК според мен не са прави детето ми е с усложнения спина бифуда на гръбначен стълб с 5 липсващи прешлена и неволни и много чести изпусквания по малка и голяма нужда

# 175
Единствено знам, че реално нищо не губите ако обжалвате. Така, че действайте.

# 176
Според мен обжалвайте решението имате три варианта Да се даде по-малък процент, да се потвърди същия или трети вариант който е най-добър да се даде по-голям процент така че действайте нищо не губите.

# 177
Здравейте,

Подадох заявление в социалните служби за сина ми, който е на 3 г. и е с ТЕЛК решение 50%.
Бихте ли ми казали дали сумата, която ще получава на месец е 350 лв.?

Поне такъв размер на месечната добавка виждам описана тук:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1103&langId=bg&intPageId=5061

Благодаря предварително!

# 178
  • Пловдив
Здравейте,

Подадох заявление в социалните служби за сина ми, който е на 3 г. и е с ТЕЛК решение 50%.
Бихте ли ми казали дали сумата, която ще получава на месец е 350 лв.?

Поне такъв размер на месечната добавка виждам описана тук:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1103&langId=bg&intPageId=5061

Благодаря предварително!

Да, 350 лв. е сумата за 50% ТЕЛК.

# 179
Здравейте момичета,януари 2021 изтичат телковете на синовете  ми.Лятото като се обаждах,казаха че трябвало да получа писмо за нова комисия и какви документи трябва да нося,но още нищо няма.Какво трябва да направя?Да отида ли попълня пак декларация за преразглеждане?И сега с новата обстановка,дали ще удължат срока за действие на досегашните телкове?

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 20:56 от Тумбел Нехранимайски

Общи условия

Активация на акаунт