Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 866
  • 789
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Попълваш декларация, подобна на данъчното облекчение за дете без ТЕЛК. Ако имаш доходи само по трудов договор, може да я подадеш и чрез работодателя. Ако не е чрез работодателя, се подава заедно с "обща" данъчна декларация.

# 616
Попълваш декларация, подобна на данъчното облекчение за дете без ТЕЛК. Ако имаш доходи само по трудов договор, може да я подадеш и чрез работодателя. Ако не е чрез работодателя, се подава заедно с "обща" данъчна декларация.

Благодаря, аз съм безработна. Таткото дали може да подаде?

# 617
  • Пловдив
Да, и таткото може.
Преди в бланката имаше декларация, че другият родител не е подал, но последната година не помня имаше ли, или само служебно си го проверяваха това.

# 618
Не е ли рано,момичета?Не беше ли декември

# 619
  • Пловдив
Рано е още, да.

# 620
Само да допълня - попълват се две декларации - една за дете/деца, като и детето с увреждания се вписва, и втора за дете с увреждания.

# 621
Те приеха ли официално сумата за тази година или бяха само голи приказки.И като за дете с увреждания се попълват две това ще рече,че се взимат две облекчения ли или е просто формалност?

# 622
Да, две се взимат. Аз попълвам една нормална за двете деца и още една за детето с увреждания.
Не знам дали е прието увеличението.

# 623
Обнародвано е в ДВ, така, че да - в сила е.

# 624
А някой запознат ли е дали единият родител може да ползва едното облекчение, а другият другото? Имам съмнение че данъчната основа ще ми е по-ниска и евентуално да ги разпределим с таткото.

# 625
Може. Имаше го това, че ако някой родител не може да ползва цялото облекчение, разликата се ползва от втория родител.

# 626
  • Пловдив
Две са, едната е облекчение просто за дете. Аз затова написах, че тази за дете с ТЕЛК е подобна на другата, за дете без ТЕЛК (всъщност за всякакво дете). Предположих, че детето на питащата е с ТЕЛК отскоро.

# 627
Данъчната основа е брутното възнаграждение или бъркам?

# 628
  • Пловдив
Ако говорим само за заплата - брутната минус осигуровките.

# 629
Тоест сами нямам как да си го сметнем май 😁 По разчетите от статията горе се пада че за две деца едно от които е с увреждане,за да ползват облекченията данъчната основа трябва да е 18000 лв,така ли? Понеже едно момиче по-горе разясни,че за болното дете се попълва и обичайната и друга декорация.И понеже аз счетоводител не съм, като подам и не достигна прага,държавата на кой принцип решава колко и за кое дете да върне

Общи условия

Активация на акаунт