Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 128
  • 789
  •   1
Отговори
# 405
  • Стара Загора
Здравейте, да попитам помощтта за балнеолечение , която не е към Ной. Казаха на свободно настаняване, но имало сума до която трябва да покрие, доколкото разбрах. Но не разбрах колко е , за какъв престой и т.н

# 406
Здравейте,
И аз да попитам някои неща, който не ми станаха много ясни...
Подадохме док за ТЕЛК и чакаме по пощата да дойде известие кога да се явим за първи път. Детенцето ми беше на 11м когато му откриха заболяването, вече е на 1г и 2м почти, докато ни издадат телковото решение може би ще мине още някой друг месец,
Та питането ми е помощи ще започнем да вземаме от датата на телковото решение ли /или от датата на откриване на болестта?
И Какви помощи ще получим?
1. 100лв еднократна за дете до 2год?
2.  Сумата от % на Телковото решение?
3. Винетка (от догодина, че за тази вече сме си купили). В нашия град няма бдж, няма ГТ....
4. 200лв от данък за колата до колкото разбрах , но за тази година ще можем ли или вече за догодина?
5. За ЛА мога ли да кандидатствам и има ли значение болестта?
6. За лекарства пари мога ли да взимам от социалните?
7. За отопление - ток-дърва- газ?
За Нещо друго можем ли?
А общината дава ли някакви помощи?
Благодаря и извинявайте за дългия пост.
Здраве на всички!

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 19:24 от stela_2@mail.bg

# 407
Данък за колата не се плаща, ако колата е на името на детето с телк.

# 408
  • Пловдив
Здравейте,
Отговорите на повечето Ви въпроси ги има в първия пост на темата.

# 409
Здравейте,
Подадохме док за ТЕЛК и чакаме по пощата да дойде известие кога да се явим за първи път. Детенцето ми беше на 11м когато му откриха заболяването, вече е на 1г и 2м почти, докато ни издадат телковото решение може би ще мине още някой друг месец,
Та питането ми е помощи ще започнем да вземаме от датата на телковото решение ли /или от датата на откриване на болестта?
И Какви помощи ще получим?
1. 100лв еднократна за дете до 2год? - от социалните се взима
2.  Сумата от % на Телковото решение? - от дата на инвалидизация, назад ако връщат е 50% от сумата
3. Винетка (от догодина, че за тази вече сме си купили). В нашия град няма бдж, няма ГТ.... - винетка имате право, на някой от родителите трябва да е колата
4. 200лв от данък за колата до колкото разбрах , но за тази година ще можем ли или вече за догодина? - може само ако колата е на името на детето
5. За ЛА мога ли да кандидатствам и има ли значение болестта? - можете ако в телк пише, че е с чужда помощ
6. За лекарства пари мога ли да взимам от социалните? - те са включени в телк
7. За отопление - ток-дърва- газ? - доколкото знам не
За Нещо друго можем ли? - и валиден талон за паркиране, помощи от БЧК
А общината дава ли някакви ПОМОЩИ? - Питайте в конкретната община
Благодаря и извинявайте за дългия пост.
Здраве на всички!

# 410
А как се прехвърля кола на детенце на 1г имате ли информация( какво се носи като док в кат)? И след прехвърлянето може ли да се получава и винетка?

# 411
А как се прехвърля кола на детенце на 1г имате ли информация( какво се носи като док в кат)? И след прехвърлянето може ли да се получава и винетка?

За прехвърлянето нямам представа. Винетката може да се вземе и ако е на името на детето. Но не Ви съветвам заради данъка да я прехвърляте. Ако решите да я продадете или бракувате, трябва на съд да минете, защото детето е непълнолетни. А за Винетката да допълня - колата трябва да е по-малко от 2.0

# 412
Здравейте! Някой знае ли дали след операция на сколиоза телковото решение отпада? След такава операция за изправяне на гръбначния стълб дават ли се ‰ инвалидност?

# 413

ние като я купихме, направо я писахме на името на детето. Иначе не знам как се прехвърля.

# 414
Вижте как стои въпроса ако сте съсобственици с детето.

# 415
Здравейте, има няколко неща който не са ми ясни, надявам се да ми помогнете с отговор Simple Smile
Детето ми е с 50% инвалидност, има ТЕЛК  в сила от 11.2019 год. до 11.2020 год., когато попитах лл за евентуалното явяване пред комисия тя каза, ще чакаш писмо. Писмо така и не сме получили още. Ноември месец 2020 правихме операция, която е успешна и най-вероятно телка няма да буде удължен. Какво се случва в такъв случай? С отпадането на извънредната епидемиологична обстановка ще изпратят евентуално писмо за явяване или телка ще бъде прекратен автоматично при неявяване? Помощта която продължавам да получавам ще трябва ли да върна ако не се удължи телка?

# 416
  • София
За децата не изпращат писмо. Подават се документи за подновяване.
Дали ще връщате пари, не знам.

# 417
Добро утро.Относно подновяването на телка.Ков дата гледам от решението,за да зная кога да подам документи отново-датата на инвалидизация или крайния срок упоменат в едногодишното решение?

# 418
Документи за преразглеждане пуснете около месец-2 преди изтичането на срока, за да се получи застъпването.
Имайте предвид, че и писмата с документите в София не идват навсякъде. Ние подадохме преди месец и нещо. Нашата дата е за преглед е след 2 дни, а писмо още няма. Ходихме до Веслец, за да разберем кога да се явим. Идея нямам дали сме подготвили всички документи. Водим се по старо писмо.

# 419
Дали ме разбрахте...Датата на инвалидизация е юни,а крайния срок на решението септември.Кой месец трябва да подам?

Общи условия

Активация на акаунт