Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 81 579
  • 885
  •   1
Отговори
# 585
  • София
В Русе препоръчвам еко-музея (бившия природо-научен) - интерактивен, на няколко етажа, супер интересен.

# 586
Момичета, смятам този уикенд да посетим Христовски и Зараповски водопади в района на Търново.
Знаете ли дали имат вода, хубаво ли е, прехода лесен ли е?
Посещавала съм Хотнишкия и Еменския, също и Къпиновския водопад. Ще се зарадвам и на предложение за други водопади в този район
Христовския водопад е край Елена, имайте едно на ум, че е на около 45 минути от Търново. Има вода, пътеките са хлъзгави. Има две пътеки, които излизат на различни места - ако искате да видите водопада отблизо,в този сезон е добре да хванете пътеката, която е на пътя между Руховци и Илаков рът.

# 587
В Русе поне 5 пъти сме опитвали да посетим Музея на транспорта, но нито веднъж не беше отворено. Ходили сме и делничен, и почивен ден, и след запитване и как ли не. Е, не и не! Отказахме се. Иначе ни се щеше да отидем, видя ни се интересен, когато разглеждахме представяне онлайн.
В етнографския музей в Русе /Къща-музей на градския бит/ попаднахме на една страхотна екскурзоводка преди година и половина - две. С такъв интерес и удоволствие не бях слушала беседа от много години.

# 588
Да попитам, някой знае ли как е положението около Златните мостове след днешния топъл ден ( имам предвид има ли някакъв сняг, кишаво ли е?)

# 589
  • София
Има,сутринта беше заледено,после поомекна.

# 590
Минавам само да споделя-в събота бяхме до Своге и минахме Вазовата екопътека. Доста ми хареса, водопада е пълноводен.
Имаше ужасно много хора, обаче.
Също си открихме и алтернативен маршрут, така че разходката реално да стане кръгова, а и избегнахме зора с последните метри и високите стъпала. Паркирахме колата при мястото в ляво от гара Бов. Тръгнахме пеша и на мостчето вместо да тръгнем по официалната маркировка наляво, хванахме надясно покрай едни къщички и по един коларски път. Той ни отведе до Заселе и началната точка на Вазовата пътека, но отгоре и всъщност само се спускахме надолу през гората.
Коларският път е много лесен, взема се за около час лежерно ходене. Да знаете, че няма сянка, но пък на един от завоите се открива прекрасна гледка към водопада и дефилето. Всъщност най-хубавата.
Такъв изглед по официалния маршрут няма.
Ако трябва да съм честна се объркахме и затова хванахме този път, но се оказа супер.

# 591
Браво! Аз много харесвам този маршрут и гледката отгоре. Ще пробваме този маршрут с коларския път и ние. Сега вече пак ще отворят и заведенията и човек ще си пие и студената биричка в Заселе...

# 592
Да попитам, някой знае ли как е положението около Златните мостове след днешния топъл ден ( имам предвид има ли някакъв сняг, кишаво ли е?)
На хижа Планинец имаше бая сняг.

# 593
  • София
И ние в събота бяхме в района на гара Бов, но по друга екопътека - Под Камико. Прекрасна е, с над 15 малки и големи водопада, завършваща с 2 внушителни около 40-метрови водопада. Пътеката се движи по поречието на Бовска река. Единствената трудност за нас беше да открием началото. Първоначално тръгнахме по тази, която би следвало да е за връщане, тъй като маршрутът е кръгов. Но по нея няма водопадчета и затова се върнахме. Оказа се, че пътеката започва след като се прекоси стадиона директно през игрището. Grinning

В крайна сметка, като стигнахме до големите водопади, не разбрахме как да се качим до с. Бов и затова се върнахме по същата пътека.

# 594
Ние събота ходихме до екопътеката Искър Панега, беше доста приятна разходка около час, има и водни колела и лодки. Беше малко кално, но се преживя. Имаше и патици спокойно плуващи. След това ходихме до пещерния дом, за да видим скалната църква Света Марина и пещерата Очите на бога.
Най-много обаче ми въздейства скалният манастир Св.Никола (Глигор), който беше адски зареждащ и просто за мен е уникално място. Пътят до него е доста гаден - бил е стара жп линия и има много нахвърляни траверси по пътя , но заради манастира си заслужава ходенето. Има изрисувани стенописи, може да се влезе и на двата етажа с дървени стълбички. А водата от чешмата до него е толкова вкусна. На 10минутки пеша от манастира се стига в подножието на скалния феномен Провъртеника, който също ни беше доста интересен.

# 595
И ние в събота бяхме в района на гара Бов, но по друга екопътека - Под Камико. Прекрасна е, с над 15 малки и големи водопада, завършваща с 2 внушителни около 40-метрови водопада. Пътеката се движи по поречието на Бовска река. Единствената трудност за нас беше да открием началото. Първоначално тръгнахме по тази, която би следвало да е за връщане, тъй като маршрутът е кръгов. Но по нея няма водопадчета и затова се върнахме. Оказа се, че пътеката започва след като се прекоси стадиона директно през игрището. Grinning

В крайна сметка, като стигнахме до големите водопади, не разбрахме как да се качим до с. Бов и затова се върнахме по същата пътека.

Колко време Ви отне прехода ?

# 596
  • София
Без отиването и връщането по пътеката без водопадите, някъде около 3 часа в двете посоки с 2 по-дълги почивки и снимки около водопадите.

# 597

Маркировката достатъчно видна ли е?
Мисля при първия хубав уикенд да минем и по нея? Четох доста коментари за загубили се туристи?
Също, има ли и друго, което да се комбинира с Под Камико, тъй като никога не ни стига само 1 пътека за 1 ден.?Особено ако не е много дълга. Вазова та пътека я комбинира ме с Церовски водопад например.

# 598
  • София
Маркировката е видна - бяло, зелено, бяло. На места трябва да се вгледа доста човек, защото има резки завои или пресичане на реката. Табелите са рядкост. Табела с надпис "Под Камико" аз лично никъде не видях. На 2-3 места е написано "Водопад Бов".  Така и не намерихме къде се свързват 2-те пътеки за отиване и връщане.
Тъй като отначало тръгнахме по пътеката за връщане, която в началото поне, е черен път, видяхме че се разклонява за Вазовата къща, така че може да се съчетаят двете.

# 599
Не съм минавала по тази екопътека Под камико, но ето карта с пътеките:

Има един безплатен и изключително полезен сайт, направен от ентусиасти туристи, справящи се добре с правенето на карти в цифров вид. Сайтът е kade.si
Може да си го разглеждате в къщи на компютър, може да се ползва и от телефон, стига да имате достатъчно мобилен нет и да има покритие на съответното място. От телефон трябва да се избере полето Position, за да показва къде точно се намирате в момента.
За телефони с Андроид има и опция да се ползва част от картата без интернет. Но за целта трябва да се качи приложение от сайта на разработчика му (преди години се сдърпа Google и ако още го има в магазина, е платено).
След това трябва да се добави малко код ведин от конфигурационните му файлове. Тогава вече от къщи може да избирате през WiFi парче от картата, която да се качи в приложението и след това да се ползва офлайн.
Ако имате интерес към  него, мога да дам подробна информация какво трябва да се направи, за да се ползва приложението с нашата карта офлайн.

Общи условия

Активация на акаунт