Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 80 868
  • 885
  •   1
Отговори
# 675
  • София
По-горе имаше питане дали може да се минава по пътеката от горната станция на кабинковия лифт на Боровец до хижа Мусала. Ние карахме ски тази неделя там на Маркуджиците и видяхме много хора да вървят по нея към хижата, повечето голи до кръста Simple Smile. Факт е обаче, че 3-тия Макруджик не работеше, за разлика от преди 3 седмици, може би от съображения за сигурност.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 16:21 от AniCat

# 676
По-горе имаше питане дали може да се минава по пътеката от горната станция на кабинковия лифт на Боровец до хижа Мусала. Ние карахме ски тази неделя там на Маркуджиците и видяхме много хора да вървят по нея към хижата, повечето голи до кръста Simple Smile. Факт е обаче, че 3-тия Макруджик не работеше, за разлика от преди 3 седмици, може би от съображения за сигурност.
Това, че много хора го правят, изобщо не значи, че е безопасно и няма риск от лавина! В последните години всички хукнаха по планините, без изобщо да се съобразяват, че те не са градски парк и трябва човек да има доста познания и разум, за да не случи нещастие.
То и сноубордисти и скиори карат по улеи, после спасителите ги търсят с риск за собствения си живот и понякога не ги и откриват...
Интересно ми е тези, които смело ходят по лятната пътека от Ястребец и Мусала във време, когато има сигурно два метра сняг, дали са си направили труда поне планинска застраховка да си направят?

# 677
Нямахме време през уикенда, а и бях планирала друго, но съчетахме с Бачковски манастир и Асеновград.  Нали се чудех дали Овеч е подходяща за хора със страх от височини и питах тук... Засега го отложихме. И познайте дали не се качих сама до самата крепост?!? Joy
Не е екопътека, но беше приятна разходка, загрявка за сезона. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 678
Някой скоро минавал към Пейката на Панчарево?Интересува ме успоредната пътека на асфалтовата Панорамна пътека. От къде точно тръгва, какви са отбивките и изобщо малко повече инфо, тъй като в нета няма много. (САМО за панорамната). Уикендите е ясно, че е фраш, ама през седмицата преди обед, дали пак е като на манифестация?

# 679
Ние ходим много и почти само по тази пътека, защото долу по асфалта винаги е голяма навалица. Дори и уикендите е доста по-спокойна за ходене.  Може да се тръгне от няколко места. От стената ако е - където е началото на асфалтовата - има отклонение - вляво. Върви се по запусната сравнително широка пътека и се стига до едно кръстовище с черен път. Тръгва се по него надясно и се стига до сграда отляво (вила Герман), но може да не я видите отдалеч. При нея има пътека вдясно и по нея се стига до пейка с изглед. Иначе направо по този път, който след сградата става пътека се върви и там са гледките, на няколко места има сковани пейки между дърветата. Пътеката слиза при паркинга за коли, който е до Вец Кокаляне. Ние лично оставяме колата там и тръгваме оттам, защото изкачването е по-полегато. Там точно пътеката тръгва доста невзрачно и ако не я знаеш, може да не я видиш. Между храсталаци тръгва, отпред на пътя застава една количка, която продава разни неща и май има химичека тоалетна.

Иначе черният път, който стига до вила Герман идва от вилна зона Лозето (виж в нета как да стигнеш до нея), над Герман, понякога оставяме колата там и вървим по него.

От самата асфалтова пътека на няколко места може да се тръгне нагоре и да се излезе на такива пътечки, които водят до пейката с панорама, но те са много стръмни. Една от тях тръгва от навес, който е почти на асфалтовата, но ако не знаеш за него, няма и да го видиш (не знам как да обясня къде е Simple Smile )

Иначе ако от пътеката, която тръгва от стената, не завиеш надясно по черния път, а продължиш нагоре, се излиза до обект (военен???, с охрана, бариери и т.н). Там свървшва асфалтов път, по който ако тръгнеш (почти само слизане е) се стига го Германския манастир, но е сравнително доста ходене (казвам го, защото винаги имам 3г с мен и за него това си е сериозен преход).
Скрит текст:
Тук съм на покрива на каменния навес, дърветата зад мен са на асфалтовата алея, ако може да те ориентирам за мястото. От навеса нагоре се върви по пътека, която също излиза на пейката с гледка
  Децата на станалата известна в последните години пейка с гледка, от есента там има и кръст.
По пътечката. Всички снимки са от февруари.

# 680
Ние ходим много и почти само по тази пътека, защото долу по асфалта винаги е голяма навалица. Дори и уикендите е доста по-спокойна за ходене.  Може да се тръгне от няколко места. От стената ако е - където е началото на асфалтовата - има отклонение - вляво. Върви се по запусната сравнително широка пътека и се стига до едно кръстовище с черен път. Тръгва се по него надясно и се стига до сграда отляво (вила Герман), но може да не я видите отдалеч. При нея има пътека вдясно и по нея се стига до пейка с изглед. Иначе направо по този път, който след сградата става пътека се върви и там са гледките, на няколко места има сковани пейки между дърветата. Пътеката слиза при паркинга за коли, който е до Вец Кокаляне. Ние лично оставяме колата там и тръгваме оттам, защото изкачването е по-полегато. Там точно пътеката тръгва доста невзрачно и ако не я знаеш, може да не я видиш. Между храсталаци тръгва, отпред на пътя застава една количка, която продава разни неща и май има химичека тоалетна.

Иначе черният път, който стига до вила Герман идва от вилна зона Лозето (виж в нета как да стигнеш до нея), над Герман, понякога оставяме колата там и вървим по него.

От самата асфалтова пътека на няколко места може да се тръгне нагоре и да се излезе на такива пътечки, които водят до пейката с панорама, но те са много стръмни. Една от тях тръгва от навес, който е почти на асфалтовата, но ако не знаеш за него, няма и да го видиш (не знам как да обясня къде е Simple Smile )

Иначе ако от пътеката, която тръгва от стената, не завиеш надясно по черния път, а продължиш нагоре, се излиза до обект (военен???, с охрана, бариери и т.н). Там свървшва асфалтов път, по който ако тръгнеш (почти само слизане е) се стига го Германския манастир, но е сравнително доста ходене (казвам го, защото винаги имам 3г с мен и за него това си е сериозен преход).
Скрит текст:
Тук съм на покрива на каменния навес, дърветата зад мен са на асфалтовата алея, ако може да те ориентирам за мястото. От навеса нагоре се върви по пътека, която също излиза на пейката с гледка
  Децата на станалата известна в последните години пейка с гледка, от есента там има и кръст.
По пътечката. Всички снимки са от февруари.

Много благодаря! Надявам се да се ориентирам. И аз ще ходя с дете, ама на година и половина. Е къде сама ще ходи, къде ще я нося в раничка..Мерси за насоките!

# 681
  • София
Ако ходите по асфалта от стената до ВЕЦ,-а са над 6 км отиване и връщане

# 682
Здравейте,
сетих се скоро за екопътека около София във Витоша. Пътеката на инж. Иван Иванов, искам да си направим планинска разходка с дете(3г) и баба 😊 Проблемът е, че не съм ходила там от поне 8г. и съм забравила точно как се стигаше до пътеката. Аз винаги съм тръгвала от центъра на Железница помня, че се вървеше стръмно нагоре покрай реката и после се завиваше на дясно... но ми е много смътно и ме е страх да не поведа групата към Черни връх Joy
Може ли по-подробни напътствия? Също знам,че и от една чешма можеше да се тръгне, но пък никога не съм го правила и нямам идея дали е по-лесно за ориентация.  
Благодарности на всеки, които реши да помогне с малко насоки и посоки.
Flowers Bouquet

# 683
Отново ще съм в Разлог,този път с дете. Моля ви за препоръки за една лека екопътека или пък интересни места за посещение в околността (малката е на Sunglasses. Мечките спят все още,ще ги пропуснем Simple Smile

# 684
Инфо от вчера за водопад Под Камико и Екопътеката от гара Бов.
Водопада е много пълноводен. Всъщност  изобщо не е само главния водопад. До него има още 1 доста голям и няколко малки. А да не говорим колко много скокове и водопади има по протежението на река Бовкса. След 14тия спрях да броя. Всички са чудесни!
Пътеката е доста кална, на места се хлъзга и е тесничко, но не ми се видя чак опасно. Внимавате да не паднете в дерето да се измокрите.
През седмицата нямаше никого, освен нас.
Минахме я за около 3 часа, като се върнахме по коларски път.
Пътеката е супер,но не е подходяща за малки деца.
Иначе лично на мен ми допадна повече от Вазовата, която посетихме миналия уикенд.
Има добра маркировка, има са о 1,2 места, където е възможно човек да се обърка.
Но ако върви те все срещу течението на реката, ще стигнете.

# 685
  • София
Над Разлог има кратка пътечка, която може да се брои за градска разходка без подготовка.Изкачване на стъпби.Горе на билото
 чудна гледка.Има и
 дървени шезлонги
 и люлки. http://destinationrazlog.com/index.php/bg/zabelejitelnosti-4/tur … t-golak-gr-razlog

hamsti, Нископланинската обиколна може да се стартира и приключи от различни места.Аз харесвам участъка между Драгалевци и   Симеоново- зад манастира  през Алековите водопади до Симеоновските езера.
Ако ще хващате от Железница- правилни са ти спомените.Няма къде да сбъркаш  за да се качите към Бистрица на дясно.Има табели .Там на разклона има беседки и пейки с масички  и мостчета над реката. Този участък е пътека Галунка.

# 686
  • София
..... и от една чешма можеше да се тръгне,

Flowers Bouquet

Нарича се Анева чешма, спирка има на автобусите. Оттам се минава покрай стадион отдясно, след това се тръгва наляво и нагоре стръмно през гората, после надясно и стъпваш на т.нар пътека Галунка, около 3,3 км., вървене по равно и приятно през гора . Март месец се разхождахме делничен ден, нямаше почти никакви хора, с градския транспорт до Железница, спирка Анева чешма и после от площада на Бистрица, след хапване на скарата там и по едно хубаво кафе със сладичко в една сладкарница, обратно с автобуса до София. Хубава разходка. Само в началото на с.Бистрица, лавнаха и ни заобиколиха няколко улични кучета, добре, че се разотидоха бързо. Чудя се устройствата кучегон вършат ли работа в такива случаи?

# 687
В Интернет съм виждала снимки на Рилски манастир отгоре сниман и съм сигурна, че съм чела за екопътека с такъв изглед към него. Сега обаче не откривам, и изобщо нищо друго не си спомням? Някой да е чел, или ходил, да има каквото и да е информация?

# 688
  • София
Знам че при ясно време от вр.Мусала се вижда

# 689
  • София
От вр. Мальовица се вижда Рилски манастир. И по- точно не от самия връх, а малко преди него. Може и да има гледка от друго място, незнам.

От Мусала, мисля че се вижда яз. Бели Искър в тази посока.

Общи условия

Активация на акаунт