Ежедневен план за бързо готвене, почистване и организиране на дома?

• 23 113
  • 290
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Добре де, от тази солена смес се слага по лъжица в яденето. Не са ли ви малко зеленчуците за тенджера супа например?

Точно затова не харесвам вегетата. Ние обичаме гъсти супи и 1 лъжица не ми върши работа. В една смеска аз слагам, примерно, 1 тиквичка, 2 моркова, червена и зелена чушки, стрък праз, 5 розички карфиол, 5 розички броколи, глава целина, глава лук, шепа грах и/или зелен фасул, понякога шепа царевица. Картофи не замразявам, че стават като дървени.

# 91
Не ползвам килими, задържат много прах и изискват постоянна грижа.
Наистина, с голям килим хигиената е мираж. Но открих, че ако има малки килимчета, които могат да се перат в пералнята, се получава доста добре.

Относно домашната вегета, една съфорумка, ЕммаТ, ме научи на много хитър номер. През лятото, когато има изобилие от зеленчуци и е горещо, суша нарязани на ситно моркови, чушки, лук, тиквички и после прибирам в буркани. Получава се страхотно ароматна смес, която не е солена, а има изключителна трайност. Точно сушените тиквички бяха голямото ми откритие - никога не съм предполагала, че е възможно да стават толкова вкусни и ароматни. Улеснението със сухата смес е голямо - цяла зима и пролет, когато правя супа, не режа нищо, а само изсипвам от буркана сушени зеленчуци. Евентуално, някой картоф да нарежа за супата. Не е задължително да имате сушилна, слънчевият прозорец върши идеална работа.

# 92
Уиш:
Какви са тези килими, които се пъхат в пералнята? Не се ли разместват лесно, свиват, когато са на пода?
Сушенето без машина става? Как са нарязани зеленчуците и колко време стоят? Върху какво?

# 93
  • София
Ами малки килими - метър и 50 на 50. Хубави са, обаче кучето ми си мисли, че са му тоалетна.

# 94
Да, малки килимчета, по възможност от памук или друга естествена материя и да нямат отдолу ПВС основа, че се изхабява и започва да се рони.

За зеленчуците най-мързеливо ми е да ги мушна в робота и само с няколко пулсирания да ги направи на парченца колкото нокътя на малкия пръст. После ги нареждам или на чиста хартия, или на скарите на сушилнята и всеки ден разбърквам с ръка за по-добра вентилация. Времето за изсушаване зависи от размера на парченцата и от излагането на слънце. Между 2 и 5 дена отнема средно. То си личи като се изсушат, няма как да се сбърка. Добре е, за да не се завъдят молци, бурканите с изсушените зеленуци да престоят във фризера 3-4 дена, да се убият евентуални ларви. Сега съм овесила на балкона едни гирлянди от пачи крак. Лакомото прасе в мен отсега мечтае за снежна зима с топла гъбена супа.

# 95
Аз такива килимчета ползвам, но с 2 малки деца и тях бих прибрала - искат пране постоянно, макар и машинно.

Друго се сетих - в Икеа има много удобни контейнери от пластмаса за играчки, на колела. Идеални за създаване на ред - само бухаш вътре, предвид, че са с голям обем събират и големи играчки и плюшки. Детето лесно може да бута от стая в стая и да прибира.

# 96
  • София
Аз само целина съм сушила така, но тази година ще опитам и с други зеленчуци, щом казвате, че става.

# 97
  • София
Аз само целина съм сушила така, но тази година ще опитам и с други зеленчуци, щом казвате, че става.
Става с всичко - целина, пащърнак, морков, лук, чушки, тиквички, магданоз. Но ги суша в отделни тавички всеки зеленчук, защото изискват различно време за сушене. Което е готово, вадя, другите продължават.
Смилам с кафемелачка като се изсушат. Детето не хапва супа без домашна вегета, но ако види макар и на дребни парченца зеленчуци, отказва.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 03:40 от nati_nat

# 98
  • София
Дано ми се получи, защото от вчера кокетният ми малък балкон смърди на пресен лук.🤭

# 99
  • София /Абсурдистан
А защо не ползвате уред за сушене?

# 100
  • София
Нямам, но ако ми е удобно с тази смес от сушени зеленчуци, може и да си купя.

# 101
Не са скъпи, а стават хубави сушени неща. Най-бързо стават морковите.

# 102
  • София
Момичета, каква марка е тая акумулаторна прахосмукачка?

# 103
  • София
Преди няколко години Човечето ми препоръча тази прахосмукачка. Влюбена съм в нея все още. С кабел е, но е много дълъг.

# 104
  • Mediterraneo
Моята е лидълска, назад в темата я пусках. Няма кабели, няма мабели, чудничка!
Само да вметна, че това с кълцане, сушене и премятане на едни зеленчуци за мен изобщо не е в ежедневния план за бързо готвене. Ако предварително съм загубила 1-2 часа да правя подобни заготовки, предпочитам за 2 минути да обеля лук и морков и да ги смеля в чопъра, пресни, за съответното ядене.

Общи условия

Активация на акаунт