Ежедневен план за бързо готвене, почистване и организиране на дома?

• 23 061
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
Към бързото готвене забравих да добавя, че съм голяма приятелка със всички видове замразени зеленчуци, предимно от Лидл ги купувам. Фризерът ми е фрашкан с тях и са перфектни за бързо готвене. За гарнитура зеленчуци на пара само бъркам в няколко пакета - зелен фасул, царевица, грах, моркови, брюкселско зеле, спанак и стават на пара за минути. Също и директно в супата слагам от тях, или в гювеч/манджа. Нямам време и нерви да беля и кълцам сто часа. Единствено лук използвам пресен и картофи. Спанакът им е супер - само добавям ориз и накрая една консерва домати и готово. Имат китайски микс, добавям ориз и соев сос - оп, още едно ядене. Имат разни мексикански миксове, добавям консерва боб и готово. Имат готови миксове за супи, слагам малко фиде и сушени зеленчуци и готово. Поне 3 вечери на седмица са ми такива. Замразена скумрия също. Седи си във фризера и чака Smile Завивам всяка във фолио със зехтин и подправки и пъхам във фурната. Става много сочна и не мирише. Обичам такива манджи дето сами се готвят. Е, не може само с тях, разбира се, но ги пробутвам много успешно между останалите.

Една любима рецепта за тиквички, сега им е сезона. Нарязвам ги на шайби и ги нареждам като керемидки върху хартия за печене в голямата тава на фурната, ръся сол и зехтин и пека до готовност. Стават уникални! Нямам нерви да вися над тигана да им бая.

Още един хак да споделя - като купувам връзка магданоз или копър ги накълцвам веднага на ситно и ги слагам в найлоново пликче във фризера. Така винаги имам нарязан копър/магданоз, който да наръся в последния момент върху нещо.

Замразена пица също пробутвам чат-пат - всички много се радват.
Като цяло ползвам предимно фурната, там правя и всичко с ориз, почти невъзможно е да изгори, както в тенджера, не иска бъркане и баене.

# 211
Магданоз и копър нарязвам наситно с ножица, слагам ги в красиво бурканче, обърквам със сол и наливам олио. Издържа дълго в хладилника и е съвсем прясно за салати и супи.

# 212
Когато се случи да имам повече магданоз отколкото изяждам (отглеждам си го сандъчета и се случва понякога), замразявам. Измит, подсушен напълно и после поотделно листата и дръжките, на две отделни пакетчета. В по-късен момент може да добавя още към същите, но не ги слагам заедно. Така имам само листенца ако искам да гарнирам нещо при поднасяне и само дръжки, ако ще ги влагам в нещо при готвенето. Дръжките реално са дори по-ароматни от листата при готвене, така че в кюфтета или нещо друго предпочитам тях да сложа. За мен е по-удобно да са отделени, аз и от свежия не винаги слагам дръжките в салатата а прибирам отделно за в ястие.

Рязането с ножица наистина спестява време за такива зелении, режа направо над съда с това което овкусявам, аз и без това магданоза го бера с тая същата ножица от саксията. Няма нож, че дъска, че после ги мий, прибирай... и това за няколко стръка.

Сравнително наскоро открих че сушена коприва на прах било много хубаво нещо. Купих малко пакетче без ясна идея какво ще го правя, сложих малко в сместа за един омлет... ами изглежда че ще си купувам редовно, много ми хареса. Предполагам че и в супа или нещо от сорта би било хубаво. Чудя се дали се продава и спанак така изсушен?

# 213
Дръжките на магданоза, замразени или не, са много подходящи за зеленчуков бульон.

# 214
  • Mediterraneo
И аз режа с ножица връзки копър и магданоз и замразявам.

# 215
Имам и замразен, но този със солта стои твърд, все едно сега е бран, а замразения като го сложа на салатата, веднага става мекичък, макар и свежо зелен.

# 216
  • София
Я кажете копъра какво да го правя? В хладилника, на балкона?  В смисъл искам да си изсуша количество.
Иначе хвърлям 2/3 от връзката.

# 217
В камера/фризер най-добре се запазва.

# 218
  • Mediterraneo
Сушен не ми харесва, затова режа и замразявам. И аз хвърлям повече от половината връзка, ако не го замразя. На това отгоре при нас не се продава навсякъде и трудно го намирам, затова гледам винаги да си имам замразен.

# 219
  • София
Аз си гледам целогодишно в саксийки подправките, които харесваме и съм си решила проблема.

# 220
Точно заради това изхвърляне на половината магданоз започнах да си го отглеждам. Така ми е винаги пресен и под ръка. Само с него ми върви за сега, тая пролет засях и копър ама нещо не правя както трябва там, повечето стръкове не оцеляха, а бяха си пораснали добре отначало.
Знам че си има отделна тема за подправки в саксии, но аз това също го броя към подобрената организация вкъщи, защото винаги имам пресен магданоз без да трябва да излизам специално да си купя, аз поначало пазарувам веднъж на няколко дни. Занимавката е няколко минути в началото на пролетта и после само да се сещам да го поливам и съм уредена с магданоз за много дълго време.

# 221
  • Mediterraneo
За мен отглеждане на каквото и да е, не е рационално и не ми пести нито време, нито усилия. Просто не се справям. За няколкото саксии с цветя вкъщи се грижи ММ, може да му прикача и някоя саксия с подправки

# 222
Има и едни такива ножици за кълцане на копър/магданоз и всякакви зелении, но трябва да са много добре наточени, защото иначе дъвчат.

# 223
Тези ножици ми изглеждат супер. Не съм ги забелязвала, но определено ще потърся, защото замразявам копър и магданоз. Копър няма редовно и като видя купувам повече, а магданоз имам в двора.

# 224
Имам такава ножица, броя я за една от най-ненужните покупки, наред с машинката за сгъване на сарми. Ръцете стават целите в пришки, а резултата не е нищо особено, с нормална ножица е много по-удобно и бързо. Мислех за унищожаване на документи, че ще стане, ама не.

Общи условия

Активация на акаунт