Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 72

 • 40 056
 • 746
 •   1
Отговори

Анкета

Приканиха ли ви да си взимате отпуск заради ИП?

Опции:

# 30
 • Мнения: 1 997
Относно разликата в заплатите.
Много фирми фиктивно признават трудовия стаж и уж начисляват по 0,6 % добавка за прослужено време.
А всъщност дават еднаква брутна заплата, като основната е по-висока за младите и по-ниска за тези на възраст. В крайна сметка нетото да е еднакво.

Сблъсквала съм се с това, но не заради разлика въз възрастта - аз '78, новоназначената '80, но без особен трудов стаж преди това.
Дори бях го повдигнала като въпрос пред работодателя.
Ти работиш от години във фирмата, идва някой от нищото, назначават го на същата заплата, с трудните задачи товарят теб, накрая се оказва, че си на по-ниска основна заплата, за да не превишаваш с класа. Не става дума за 30-те лева.

# 31
 • Мнения: 7 822
Друго имах предвид аз...  Когато длъжността има бюджет, но заплатата се определя според възможностите на кандидата.

# 32
 • Мнения: 225
Здравейте! В какъв формат са вашите CV-та? Моето засега е от джобса, но мисля да си направя ново. Какво се предпочита от HR-ите? И още нещо, повечето обяви, за които кандидатствам са в сфери, различно от образованието ми.  Да споменавам ли магистратурата, която е в същата сфера като бакалавърската степен или по-добре да я пропусна? И ако има изискване в обявата, на което не отговарям, основно е липсата на опит, как мога да оформя мотивационното писмо? Удачно ли е да споменавам оправдателно, че мога да компенсирам липсата на опит с личностни качества или просто да ги изтъкна, без да наблягам на това, което не притежавам? Благодаря предварително!

# 33
 • Мнения: 7 822
Моето СВ съм си го правила винаги аз с мой си формат, който е практичен за моето СВ. Ейчарите са различни и имат различни предпочитания, но вярвам, че всички искат да могат бързо и лесно да намерят желаната информация в СВ-то, без да са затрупани с излишна такава и да трябва да четат излишни фермани. Направо пишеш магистратура, щом е същата. Не е нужно да пишеш бакалавърска степен. Ако има изискване, на което не отговаряш, е по-добре да не кандидатстваш, но ако няма къде другаде да кандиатстваш, трябва много да наблегнеш на желанието да покриеш това изискване на бъдещата работа. Ако няма какво друго да напишеш в СВ-то, така че да запълниш една страница, е хубаво да добавиш личностни качества.

# 34
 • Сф
 • Мнения: 3 386
И винаги изпращай биографията в пдф формат, а не уърд

# 35
 • Мнения: 599
Да се включа като рекрутър:grinn:

Наистина pdf е за предпочина пред docx файловете, защото понякога ats системите, които използваме за наемане прецакват cv-то и става доста неприятно от към визуализиране, могат да възникнат проблеми с шрифтовете и т.н. неща, които при pdf се избягват максимално + да се избягва белия шрифт. 

Другите неща вече си зависят от размера на компанията и къде оперира, по принцип също съветвам cv-то да е на английски, защото в някои случаи са намесени мениждъри от няколко страни нищо, че позицията е за България/Германия/Х.

Вече за оформлението много зависи, но общите ми впечатления от дискусии ми с колеги са да се концентрира около професилналния опит дори да не е точно в сферата, като кандидата може да се постарае да насочи нещата, които е правил в миналата си позиция към настоящата. Но години, хобита и прочие за мен са излишни и заемат място за нещо, което може да е по-полезно да се спомене.
Ако двете висши са една и съща специалност, пиши магистъра.

# 36
 • Мнения: 4 067
И аз да питам нещо, моето cv вече стана четири страници и ми се струват много. Имам няколко фирми в трудовия си стаж, където съм работила само по няколко месеца и не са ми важни, но ако ги махна, с цел да стане по-кратко, остават дупки в трудовата ми биография и се чудя да ги премахна ли?

# 37
 • Мнения: 1 997
Според мен спокойно можеш да ги махнеш - аз имам дупки от седене на борса (2014 г. и сега), никой не ме е питал за тях.
От септември съм на борсата, преди 10 дни кандидатствах за работа и ме одобриха. Не са ме питали с какво се занимавам през тези месеци. Вписала съм и едни три месеца 01.-03.2020, през които работех по един проект на граждански договор, но ако след време пак ми се налага да кандидатствам, това ще го махна, защото е незначително.

Отделно наскоро бях гледала насоки за изготвяне на СиВи, препоръчаха да се връщаме максимум до 12 г. назад във времето, освен ако преди това не сме работили нещо, което има пряко касателство с актуалното кандидатстване.

# 38
 • Мнения: 41 051
И аз мисля като Самодива.
Някакви месеци изобщо не е нужно да ги пишеш.
Какво като има дупки? Била си на борсата, някой да не проверява случайно до ден?

# 39
 • Мнения: 7 822
Всяко СВ може да се напише и на 1 страница. 1000 пъти съм го казвала. И никой не го интересува какво си работил преди 15 години. Ако тези позиции нямат отношение към позицията, за която кандидатстваш, не нужно да ги пишеш. Ако имаш достатъчно друг опит, на никой не му пука за твоите дупки.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 06:53 от celika

# 40
 • Мнения: 15 975
Друго имах предвид аз...  Когато длъжността има бюджет, но заплатата се определя според възможностите на кандидата.

Възможностите на нов кандидат са неизвестна величина. Затова има изпитателни срокове и пр. Ако има някакъв диапазон на предлаганата заплата, този, който се продава по-добре и иска повече, има шанс да получи повече.

А реално, щом старият човек обучава нови служители, със сигурност има повече възможности от тях, поне, докато се обучат. И по твоята логика би трябвало да получава повече от тях.

# 41
 • Мнения: 7 822
Ако опитът нямаше значение, нямаше да го има като изискване. За нареждане на магазин може и да няма значение, но за високо квалифицирани позиции има. Не може човек, който не се е сблъсквал с никакви казуси, да може да се справи толкова бързо и добре, като човек, който се е сблъсквал. Иначе да, който умее да се продаде по-добре, определено има по-добри възможности по принцип. Например, този, който умее да си напише СВ-то на една страница, определено умее да се продаде по-добре от този, който не умее.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 09:04 от celika

# 42
 • Мнения: 4 067
Случвало се е да ме разпитват по интервюта подробно защо съм напуснала от всяка една фирма, в която съм работила и защо имам прекъсване, когато примерно съм била на борсата, затова се чудех дали да ги махна.

# 43
 • Мнения: 7 822
Ами много зависи. Ако не са най-походящите за позицията, може да ги махнеш.

# 44
 • Мнения: 906
Опитайте да съберете най-важното на 1 страница. Спирате се на качества и опит, които са релевантни на позицията, за която кандидатствате и показват опит/знания за това, което компанията търси. Ако нямате директен опит с приложение, система, машина, практика - запознавате се как работи и най-вече за какво се 7зползва и на имтервюто казвате, че няматедиректен опит, но знаете как и за какво се ползва съответното нещо. Ако имате повече опит в различни компании (аз съм така също), изброявате релевантния за позицията.

Има сайтове, които предлагат свободни темплейти.
 Аз ползвам https://www.canva.com

Общи условия

Активация на акаунт