Работа, CV-та, HR-и, съвети - 72

• 48 324
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Не, нямат по-малко удръжки.

# 631
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. В момента съм в края на второто си майчинство, имам деца на 6.5г и на 1.8г. Започнах да си търся нова работа, защото няма да се връщам на старата си работа, нямам никакъв опит с jobs.bg, сега за първи път си търся работа оттам. Имам висше икономика и мениджмънт, както и опит в офиси. Първия ми въпрос е- след като съм в майчинство, все още назначена на работа, но свободна да започна във всеки момент, както и да ме освободят, как по- точно да го формулирам в cv-то си. Усещам че е пречка това, че съм писала,че работя до момента, все пак се водя, но реших да променя и пиша че вече не работя. А на евентуално интервю да обясня ситуацията. Или е по-правилно да си пиша пак, че работя до момента? Незнам как да процедирам... Доста обяви си избрах и пратих cv, отговарям на 80% на всички изисквания, но получих за 10 дни само 2 обаждания, като и двете не ме устройват. Тук идва и втория въпрос--колко горе долу отнема докато ви потърсят за интервю? След колко дни вече да не се надявам ми е мисълта... И третото питане- при все, че още съм в майчинство имам ли изобщо шанс да ме вземат някъде? Има кой да ми гледа децата и мога да работя на редовна смяна...

# 632
  • София
Съни* моят съвет е да търсиш и по други начини - например, да разпиташ близки и познати, защото от опит знам, че това е един по-лесен и сигурен път. Има работодатели, които избягват да вземат на работа млади майки, случвало ми се е дори да питат дали скоро смятам да раждам. Ако продължаваш с jobs.bg, въоръжи се с търпение и упоритост и пускай колкото можеш повече CV-та. Всичко е въпрос на късмет, донякъде и да уцелиш точното време и място Simple Smile Желая ти успех!

# 633
В самото СВ не е нужно да пишеш семейно положение и деца. Ще ги кажеш на интервюто. Като отбележиш, че имаш кой да ти гледа децата при нужда, няма да имаш проблем.
Може да отбележиш, че имаш веднага възможност за започване.

С jobs в момента е трудно да си намериш. Не е невъзможно, но като цяло е доста свито търсенето. Предполагам пролетта ще се стабилизират нещата и лека полека ще потръгне.....

# 634
Благодаря ви момичета, да определено забелязвам, че позициите са малко, желаещите много, но ще опитвам, надявам се до пролетта намеря нещо с нормално заплащане. Иначе да, казвам и на познати ако излезе нещо да ме имат предвид. Ще отбелязвам вече, че мога да започна веднага. А имате ли идея какви са стажатските програми в банките? Заплатени ли са?

# 635
За 10 дни само 2 обаждания Simple Smile Е това не е само, даже е доста.

# 636
За 10 дни само 2 обаждания Simple Smile Е това не е само, даже е доста.

Така ли Grinning
Ами нямам опит с подобен вид търсене на работа и си представях нещо по-различно Grinning И все пак горе долу в какъв период се обаждат за интервюта? На някои обяви има срок за подаване на документи, но на повечето не е упоменато...

# 637
И все пак горе долу в какъв период се обаждат за интервюта? На някои обяви има срок за подаване на документи, но на повечето не е упоменато...
Не мисля, че има универсален отговор - зависи от размера на фирмата и вътрешните им процедури.
Нашите HR изчакват поне седмица да се натрупа брой CV-та, от които отсяват добрите и чак тогава пращат на тийм лийд за финален shortlist. И с 3 седмици закъснение се е случвало да звънят, поради вътрешни неуредици и по-приоритетни длъжности.
За сметка на това, в малка фирма, където подбора си правеше собственикът, новите кандидати се гледаха в реално време и се звънеше на момента, в който влезе CV- то, ако покрива изискванията. Там кандидатствах днес, получих обаждане утре, бях на интервю на същия ден, направи ми оферта на място и на следващия бях на работа. Което по-добре да не се беше случило, но все пак и такива крайности има.
Иначе на теб освен jobs.bg, бих ти препоръчала и LinkedIn, ако още не го ползваш.

# 638
even fall много ти благодаря за идеята, не използвам това приложение, но ще се регистрирам. Като се замисля и на двете интервюта бях в малки фирми и точно на следващия ден след подаването на CV-то си, получих обажданията. Друго чудене имам, как да завъртя въпроса със заплащането на евентуално следващо интервю, за да не искам прекалено много, но не и прекалено малко. Немога да оценя работа във фирма, в която не съм била... Та да кажа колко искам.... Имам си свои виждания за заплата естествено, но се притеснявам, да не изглежда нагло. Макар, че далеч не искам висока заплата,но и на минималната няма да работя...

# 639
Много зависи за каква работа кандидатстваш. Провери си какви са средните заплати за позицията. Ако средната е примерно 1000 лв, нямаш шанс, ако искаш 2000 лв. Евентуално +/- 100 лв.

Казваш тази сума, под която не би започнала дори  да те изберат. Може и повече да поискаш.
Всичко е много субективно. Като цяло на работодателите не им се дават пари, а сега се оправдават и с кризата от вируса.

# 640
Моят съвет е да кажеш колко желаеш, и че подлежи на договаряне /за да си оставиш вратичка/,  вместо директно да заявиш колко ти е минимума. Ако желаното от теб е по-високо от бюджета им, а те харесват, директно ще те питат колко ти е минимума.

# 641
Трябва да си направиш оценка на опита, квалификацията, допълнителни умения - софтуер, езици. Също на фирмата - според габаритите и реномето й, заплатите може да варират драстично. На интервюта най-често ми казват: "Очаквам ХХХХ лв. Не съм склонен да започна под ХХХ лв." Мисля да започна да го прилагам на следващи кандидатствания и за себе си.

# 642
Трябва да си направиш оценка на опита, квалификацията, допълнителни умения - софтуер, езици. Също на фирмата - според габаритите и реномето й, заплатите може да варират драстично. На интервюта най-често ми казват: "Очаквам ХХХХ лв. Не съм склонен да започна под ХХХ лв." Мисля да започна да го прилагам на следващи кандидатствания и за себе си.

Това е наистина добра идея. Така хем казваш очакваната заплата, хем минимума си.

# 643
Добра идея ли е да си пускам СВ-то на компании или НПО-та и да се "предлагам" без да имат обяви в момента? 

# 644
  • София
Добра идея ли е да си пускам СВ-то на компании или НПО-та и да се "предлагам" без да имат обяви в момента? 

На НПО можеш да пратиш спокойно СВ и без да имат обява със сигурност, но трябва да обяниш защо имаш интерес към конкретната организация. Вероятността, дори и в момента да нямат обявена позиция, да те потърсят по-късно (при започване на проект) е голяма. По принцип обаче при липса на обява не очаквай реакция веднага, но обикновено кандидатури не се подминават току-тъй.

Общи условия

Активация на акаунт